‘Apple wil iOS- en macOS-apps samenvoegen tot een platform’

Apple is van plan om de apps van iOS en macOS samen te voegen tot één gezamenlijk app-platform. Je kunt daardoor een app zowel op iPhone, iPad als Mac installeren. Dit moet de hoeveelheid werk voor ontwikkelaars verminderen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

App Store logo.
Apps voor iOS en Mac werken nu nog op twee losstaande platformen, maar volgens de betrouwbare Mark Gurman van Bloomberg komt daar verandering in. Apple zou van plan zijn om apps voor zowel iOS als macOS universeel te maken. Het gaat hierbij dus niet om een samenvoeging van iOS en macOS, maar om het universeel maken van de apps. Hierdoor kun je een enkele app gebruiken op meerdere toestellen. Het moet de Mac App Store uit het slop trekken.

‘Apps voor iOS en macOS worden samengevoegd’

De App Store op iOS zit bomvol apps en is al jarenlang populair. In iOS 11 is de App Store op de schop gegaan, om apps nog meer in het zonnetje te zetten. Hetzelfde kan niet gezegd worden over de Mac App Store. Deze digitale winkel opende in 2011 in OS X Snow Leopard, maar heeft lang niet zoveel apps. Ook zijn ontwikkelaars al een tijd ontevreden over de Mac App Store.

Bekijk ook

Mac App Store bestaat 5 jaar, tijd voor een feestje?

De Mac App Store bestaat 5 jaar, maar er is weinig reden voor een feestje. Sinds 2012 verlaten steeds meer ontwikkelaars de Mac App Store uit onvrede en Apple lijkt de softwarewinkel een beetje te hebben verwaarloosd.

Vanaf volgend jaar zou daar verandering in komen. Ontwikkelaars kunnen daardoor één enkele app indienen die dan werkt op zowel iPhone, iPad als Mac, afhankelijk waar deze op geïnstalleerd is. De app past zich dan aan voor gebruik met touchscreen of muis en toetsenbord. Dit zou dus betekenen dat apps universeel worden tussen iPhone, iPad, Mac, Apple Watch én Apple TV. Zo gek is die gedachte niet, want tvOS is al min of meer een hybride vorm tussen iOS (aanraakschermen) en macOS (desktop) in.

Ontwikkelaars kunnen hierdoor ook veel meer tijd besparen, omdat ze niet twee keer door een goedkeuringsproces hoeven. Met een enkele app voor alle apparaten, kunnen alle gebruikers tegelijkertijd nieuwe functies krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de Twitter-app. Terwijl de iOS-versie vaak bijgewerkt wordt en nieuwe functies krijgt, loopt de macOS-versie flink achter.

Bekijk ook

iOS App Store vs. Mac App Store: waarom die verschillen?

De Mac App Store loopt qua functies nogal achter op de iOS App Store, zelfs als je het vergelijkt met de desktopversie via iTunes. Waarom is dat en wordt het niet eens tijd om de Mac App Store van een flinke update te voorzien?

Gepland voor iOS 12 en macOS 10.14
De samenvoeging van de app-platformen zou gepland staan voor het najaar van 2018. Dat betekent dat je met ingang van iOS 12 en macOS 10.14 apps op al je apparaten kunt installeren. Het project zou intern bij Apple de naam Marzipan gekregen hebben, zo zeggen bronnen die anoniem willen blijven. Het hele plan zou waarschijnlijk tijdens de WWDC volgend jaar zomer aangekondigd worden.

Het is nog onduidelijk of dit betekent dat de iOS App Store en de Mac App Store ook samengevoegd worden. Dit lijkt echter wel erg waarschijnlijk. Dat zou dus betekenen dat de App Store op de Mac vanaf volgend jaar dezelfde look krijgt als de App Store in iOS 11. Dit zou bovendien verklaren waarom Apple de App Store uit iTunes gehaald heeft, omdat alle iOS-apps dan ook gewoon te bekijken zijn via de normale App Store op de Mac. Bovendien lijkt het erop dat Apple de eerste stap voor het samenvoegen al genomen heeft. Sinds iOS 11 kun je Mac-apps ook bekijken in de iOS App Store. Downloaden kan dan niet, maar je kunt wel informatie en screenshots bekijken.

Bekijk ook

iTunes 12.7 zonder App Store: wat betekent het voor jou?

iTunes 12.7 bevat geen App Store en ringtones meer. Wat betekenen de veranderingen concreet voor jou? We hebben het uitgezocht.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 01 mei: We hebben iets verduidelijkt dat het niet om samenvoeging van iOS en macOS gaat, maar om het universeel maken van de app-platformen.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.