App Store logo.

‘Apple wil iOS- en macOS-apps samenvoegen tot een platform’

Apple is van plan om de apps van iOS en macOS samen te voegen tot één gezamenlijk app-platform. Je kunt daardoor een app zowel op iPhone, iPad als Mac installeren. Dit moet de hoeveelheid werk voor ontwikkelaars verminderen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

App Store logo.
Apps voor iOS en Mac werken nu nog op twee losstaande platformen, maar volgens de betrouwbare Mark Gurman van Bloomberg komt daar verandering in. Apple zou van plan zijn om apps voor zowel iOS als macOS universeel te maken. Het gaat hierbij dus niet om een samenvoeging van iOS en macOS, maar om het universeel maken van de apps. Hierdoor kun je een enkele app gebruiken op meerdere toestellen. Het moet de Mac App Store uit het slop trekken.

‘Apps voor iOS en macOS worden samengevoegd’

De App Store op iOS zit bomvol apps en is al jarenlang populair. In iOS 11 is de App Store op de schop gegaan, om apps nog meer in het zonnetje te zetten. Hetzelfde kan niet gezegd worden over de Mac App Store. Deze digitale winkel opende in 2011 in OS X Snow Leopard, maar heeft lang niet zoveel apps. Ook zijn ontwikkelaars al een tijd ontevreden over de Mac App Store.

Vanaf volgend jaar zou daar verandering in komen. Ontwikkelaars kunnen daardoor één enkele app indienen die dan werkt op zowel iPhone, iPad als Mac, afhankelijk waar deze op geïnstalleerd is. De app past zich dan aan voor gebruik met touchscreen of muis en toetsenbord. Dit zou dus betekenen dat apps universeel worden tussen iPhone, iPad, Mac, Apple Watch én Apple TV. Zo gek is die gedachte niet, want tvOS is al min of meer een hybride vorm tussen iOS (aanraakschermen) en macOS (desktop) in.

Ontwikkelaars kunnen hierdoor ook veel meer tijd besparen, omdat ze niet twee keer door een goedkeuringsproces hoeven. Met een enkele app voor alle apparaten, kunnen alle gebruikers tegelijkertijd nieuwe functies krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de Twitter-app. Terwijl de iOS-versie vaak bijgewerkt wordt en nieuwe functies krijgt, loopt de macOS-versie flink achter.

Gepland voor iOS 12 en macOS 10.14
De samenvoeging van de app-platformen zou gepland staan voor het najaar van 2018. Dat betekent dat je met ingang van iOS 12 en macOS 10.14 apps op al je apparaten kunt installeren. Het project zou intern bij Apple de naam Marzipan gekregen hebben, zo zeggen bronnen die anoniem willen blijven. Het hele plan zou waarschijnlijk tijdens de WWDC volgend jaar zomer aangekondigd worden.

Het is nog onduidelijk of dit betekent dat de iOS App Store en de Mac App Store ook samengevoegd worden. Dit lijkt echter wel erg waarschijnlijk. Dat zou dus betekenen dat de App Store op de Mac vanaf volgend jaar dezelfde look krijgt als de App Store in iOS 11. Dit zou bovendien verklaren waarom Apple de App Store uit iTunes gehaald heeft, omdat alle iOS-apps dan ook gewoon te bekijken zijn via de normale App Store op de Mac. Bovendien lijkt het erop dat Apple de eerste stap voor het samenvoegen al genomen heeft. Sinds iOS 11 kun je Mac-apps ook bekijken in de iOS App Store. Downloaden kan dan niet, maar je kunt wel informatie en screenshots bekijken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 01 mei: We hebben iets verduidelijkt dat het niet om samenvoeging van iOS en macOS gaat, maar om het universeel maken van de app-platformen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2018, 9:51
Categorieën Apps, iOS, Mac & macOS
Onderwerpen app store, ios 12, macos
Software iOS 12, macOS 10.14 Mojave
16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.