iPhone batterijvervanging

Sinds iOS 11.4 batterij sneller leeg, wat kun je eraan doen?

Sinds iOS 11 en met name iOS 11.4 kan de batterij van je iPhone of iPad sneller leeglopen. In dit artikel lees je tips om te achterhalen waarom de update je batterij leegtrekt en hoe je het oplost.

Apple brengt regelmatige updates voor iOS uit. Hoewel de updates vaak veel verbeteringen bevatten, krijgen we ook vaak meldingen van mensen die merken dat de batterij van de iPhone of iPad sinds de laatste iOS-update sneller leeg is. De slechtere batterijduur kan allerlei oorzaken hebben. Vandaar dat we hieronder uitleggen welke stappen je moet ondernemen om te kijken waar het probleem zit.

Apple voegt in iOS-updates niet alleen nieuwe functies toe, maar lost ook vaak bugs en problemen op. Ook wordt de beveiliging vaak aangescherpt. Het heeft daarom zin om de updates wel te installeren. In de meeste gevallen ga je erop vooruit, maar er is bij elke update ook een relatief klein percentage pechvogels dat opeens met een kortere batterijduur te maken krijgt.

Tip! Heb je al langere tijd last van een slechte batterijduur? Apple biedt in 2018 de mogelijkheid om je batterij goedkoop te vervangen. Daardoor ben je in één keer van je batterijproblemen af en bovendien gaat de performance omhoog. Lees er alles over in onderstaand artikel:

Batterij snel leeg bij iOS 11.4

Heb je iOS 11.4 geïnstalleerd en is je batterij snel leeg? Je bent niet de enige, want we krijgen meerdere meldingen dat de update impact kan hebben op je batterij. Vooralsnog gaat het om een beperkt percentage van de gebruikers dat hier last van heeft. Helaas is nog niet achterhaald waar precies de oorzaak zit. Het kan helpen om via een 2,4GHz-netwerk verbinding te maken met Wi-Fi in plaats van 5GHz. Meestal hebben de verschillende netwerken een andere naam, dus kies het juiste 2,4GHz-netwerk om hiermee te verbinden. Schakel desnoods in de instellingen van je router tijdelijk het 5GHz-netwerk uit.

iPhone batterij snel leeg door iOS-update

Batterijprobleem: iOS is vaak niet de boosdoener

Vaak is het niet de iOS-update zelf die het veroorzaakt. Het zijn meestal externe apps en aanvullende diensten die de kortere batterijduur veroorzaken. De ontwikkelaar blijkt de app niet goed te hebben getest in combinatie met de nieuwste iOS-update of er is een nieuwe functie geïntroduceerd die niet goed samengaat met jouw favoriete app. Ook kan het zijn dat een bepaald proces blijft ‘hangen’. Omdat het om duizenden verschillende apps in even zoveel combinaties gaat, is vooraf niet te zeggen aan welke app het ligt. Je zult helaas zelf op zoek moeten gaan naar de werkelijke oorzaak.

iPhone-batterij snel leeg: oorzaken

Verderop bespreken we wat je eraan kunt doen als de batterij van je iPhone snel leeg gaat. Maar eerst bespreken we een aantal oorzaken:

  • Slijtage van de batterij. Na verloop van tijd neemt de capaciteit af, waardoor de accu steeds korter meegaat. Batterijen hebben maar een beperkt aantal laadcycli. Heb je de iPhone al jarenlang in gebruik, dan kan het moment zijn aangebroken dat de batterij zijn beste tijd heeft gehad. Hij raakt erg snel lading kwijt. De iPhone-batterij vervangen kan dan de oplossing zijn. Het kost een paar tientjes en is goedkoper dan overstappen naar een nieuw toestel. In 2018 kost het je maar €29 via de Apple Store. Controleer eerst de gezondheid van je iPhone-batterij, om te weten in welke conditie deze is.
  • Batterijstatus klopt niet. Geeft de batterij 30% aan en vlak daarna 40% of een andere vreemde waarde? Dan kan het zijn dat jouw batterij niet goed is gekalibreerd. Je kunt dit oplossen door de iPhone-batterij opnieuw te kalibreren.
  • De processor wordt te zwaar belast, omdat meerdere apps tegelijk op de achtergrond draaien en je bijvoorbeeld meerdere Safari-tabbladen tegelijk geopend hebt. Probeer wat apps en tabbladen te sluiten en niet te veel toepassingen tegelijk te gebruiken.
  • Wil je de hele dag je iPhone gebruiken, dan kun je ook de Energiebesparingsmodus gebruiken en zoveel mogelijk energieverslindende functies uitschakelen zoals Wi-Fi, Bluetooth en locatietracking.
  • Een ander apparaat is de boosdoener. Je hebt de iPhone aangesloten op een accessoire of ander apparaat, dat de batterij snel leegtrekt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een speaker of toetsenbord, waarbij het accessoire gebruik maakt van de energievoorziening van de iPhone. Loskoppelen is de oplossing

Batterij sneller leeg door iOS 11 – wat te doen?

Hieronder lees je hoe je de batterijduur op je iPhone of iPad kunt verbeteren.

#1 Wacht even voordat je actie onderneemt

Als je merkt dat je batterij sneller leegloopt vlak na het installeren van een iOS-update, wacht dan eerst een paar dagen voordat je besluit om je iPhone nieuw in te richten. Bij grote updates moet de iPhone vaak achter de schermen allerlei taken uitvoeren (bijvoorbeeld het opnieuw indexeren van Spotlight en andere databases), waardoor de batterij mogelijk sneller leeg gaat. Ook kan het zijn dat de batterij sneller leegloopt omdat er veel nieuwe functies in de update zitten, die je fanatiek aan het proberen bent. Dit is niet te vergelijken met je normale dagelijkse gebruik. Kijk het dus even aan en check of de batterijduur na een paar dagen weer op het oude niveau is.

#2 Bepaal welke apps de batterij leegslurpen

De eerste stap is om te kijken of er apps zijn die een grote aanslag zijn op de batterijduur. Bekende boosdoeners zijn Facebook en WhatsApp. Sommige apps blijven lange tijd op de achtergrond actief, zonder in slaapstand te gaan. Soms gebeurt dit met opzet, omdat de ontwikkelaar wil dat de app voortdurend actief is. Apps kunnen ook een tijdelijke bug bevatten, die ervoor zorgt dat de app veel meer stroom verbruikt. Zorg er dus voor dat je apps bijgewerkt zijn naar de meest recente versies. Kijk regelmatig in de App Store of er updates beschikbaar zijn.

Verder blijkt uit onderzoek dat gratis apps met reclame 16% meer batterij verbruiken dan apps zonder reclame. Ze gebruiken ook 79% meer data. Het heeft dus zin om te investeren in kwaliteitsapps waar je voor betaalt.

Let daarom op apps die mogelijk problemen kunnen veroorzaken. Apple heeft een batterijmeter in iOS toegevoegd, die te vinden is via Instellingen > Batterij. Daaruit kun je afleiden welke apps vooral veel stroom verbruiken. Dit zijn niet altijd de meest hongerige apps; het kunnen ook apps zijn die je gewoon veel gebruikt.

Blijkt een app veel energie te verbruiken, dan kun je dit beperken door de app af te sluiten na gebruik (hoewel het nut daarvan wordt betwijfeld) of helemaal van de iPhone te verwijderen.

#3 Zet je iPhone in vliegtuigstand bij slechte dekking

Zit je in een gebied met slechte dekking, dan zal je batterij sneller leeg raken. De iPhone moet namelijk steeds zoeken naar mobiele signalen en heeft moeite om de verbinding vast te houden. De batterij raakt daardoor sneller leeg. Heb je geen internet nodig en hoef je ook niet bereikbaar te zijn, zet dan je iPhone in vliegtuigmodus of maak verbinding met een Wi-Fi-netwerk.

#4 App-updates op de achtergrond uitschakelen

Je kunt zorgen dat apps automatisch worden bijgewerkt, zodra er een update is. Zodra je de app opstart, krijg je meteen de nieuwste versie te zien. Vooral in periodes dat er veel app-updates uitkomen kan dit behoorlijk wat ongemerkte activiteiten op je iPhone veroorzaken. Heb je het niet nodig, schakel automatisch updaten van apps dan gewoon uit. Je kunt beter wachten tot je thuis bent en de iPhone aan de lader ligt, zodat je via het Wi-Fi-netwerk kunt updaten.

#5 Schakel notificaties van bepaalde apps uit

Telkens wanneer er een notificatie van een app binnenkomt, gaat het scherm van de iPhone even aan. Als je van tientallen apps notificaties binnenkrijgt, staat het scherm voortdurend aan, ook als de iPhone in je broekzak zit. Wees daarom iets selectiever als het om notificaties gaat. Kies welke apps absoluut nodig zijn om op de hoogte te blijven. De rest kan uit. Je kan ook kiezen voor een andere notificatiestijl, waardoor het scherm niet steeds wordt ingeschakeld.

#6 Schakel automatische helderheid uit

Bedieningspaneel in iOS 11 met Niet storen, Schermrotatie en helderheid.
De iPhone en iPad bevatten sensoren, die automatisch de helderheid van het scherm aanpassen. Soms staat het scherm daardoor te helder, waardoor je batterij sneller leeg gaat. Je kunt de helderheid ook automatisch aanpassen. Ga hiervoor naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave en zet de schuifknop bij Pas automatisch aan uit.

Ook kun je het scherm iets meer dimmen, zodat het scherm minder stroom verbruikt. Met een trucje kun je het scherm tijdelijk dimmen tot het laagste niveau, al moet hier wel de automatische helderheid voor ingeschakeld worden.

#7 Schakel iCloud-sleutelhanger uit

iCloud-sleutelhanger instelling in iOS.Het uitschakelen van de iCloud-sleutelhanger helpt bij sommige gebruikers om de batterijduur te verlengen. Gebruik je iCloud-sleutelhanger toch niet, dan kun je het net zo goed uitschakelen. Dit doe je via: Instellingen > je naam > iCloud > Sleutelhanger. Lost dit het probleem niet op, dan kun je het altijd weer inschakelen.

#8 iPhone of iPad herstarten

Merk je opeens vreemd gedrag van je iPhone of iPad, bijvoorbeeld warm worden of vaak crashen, dan is het tijd om te herstarten (rebooten). Hopelijk gedraagt de iPhone of iPad zich daarna weer normaal. Het zorgt ervoor dat haperende apps worden afgesloten en dat processen die misschien steeds op de achtergrond bleven draaien, worden gestopt. Je raakt geen gegevens kwijt bij het herstarten.

Lees verder:

#9 Instellingen herstellen

iPhone herstellenHeb je last van matige batterijduur na het installeren van iOS 11, dan kan er van alles aan de hand zijn. Is de oorzaak niet meteen te achterhalen en heeft het herstarten niet geholpen, dan kun je eens proberen om de instellingen te herstellen. Je doet dit als volgt: ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel alle instellingen. Kies hier NIET de optie Wis alle inhoud en instellingen, want dan raak je allerlei foto’s en andere content kwijt. Het herstellen van de instellingen zorgt ervoor dat je bepaalde zaken (zoals het wachtwoord van je Wi-Fi-netwerk) weer opnieuw moet invoeren.

Je raakt bij het herstellen van de instellingen geen foto’s of andere data kwijt. In het verleden werkte dit regelmatig bij mensen die problemen hadden met hun iPhone of iPad. Na een minuutje of vijf heb je alles weer hersteld en is je probleem hopelijk opgelost.

#10 iOS 11 opnieuw installeren

We gaan iOS 11 opnieuw installeren op de iPhone of iPad. Maak hiervoor eerst een backup van je iDevice en sluit het apparaat daarna aan op iTunes. Alle data wordt gewist, maar je kunt daarna weer de backup terugzetten.

herstellen iPhone knop

Heb je weinig apps geïnstalleerd, dan kun je er ook voor kiezen om helemaal met een schone lei te beginnen en het apparaat als volledig nieuwe iPhone of iPad in te richten.

#11 Downgraden naar vorige iOS

ih8sn0w downgrade ios 5-1Heb je last van een iPhone of iPad die steeds crasht en waarbij de batterij razendsnel leegloopt? Overweeg dan eens de mogelijkheid om te downgraden naar een oudere versie van iOS. Het kan zijn dat bepaalde apps die je hebt geïnstalleerd nog niet goed zijn aangepast voor iOS 11, waardoor ze problemen veroorzaken. Heb je de nieuwe functies in iOS 11 niet echt nodig of heb je een wat ouder apparaat dat moeite heeft met de iOS 11-update, dan kun je downgraden. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Zie ook: Mijn iPhone gaat niet meer aan.

#12 Afspraak maken bij Apple Store

apple store iphone instellenHeb je om onverklaarbare redenen een batterij die heel snel leeg raakt, dan kan er sprake zijn van een technisch defect. Heb je nog garantie, dan moet je zeker even bij de Genius Bar in de Apple Store langsgaan.

Het personeel van de Apple Store heeft een tooltje, waarmee ze precies kunnen zien of jouw iPhone of iPad abnormaal stroomverbruik vertoont. Via de Apple Store-app en de website van Apple kun je een afspraak maken in de Apple Stores in Amsterdam, Brussel, Haarlem of Den Haag. Of ga langs bij jouw lokale Apple-reseller.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Devices
Onderwerpen batterijduur, update