iPhone SE design

iPhone SE 2: alles over de kleinere iPhone van 2020

Hoeveel kans is er dat we ooit nog een iPhone SE 2 gaan zien? En wat is er al gezegd en geschreven over deze kleine iPhone, die volgens geruchten in India wordt geproduceerd? We zetten alles voor je op een rijtje!

Wat is de iPhone SE 2?

Het 4-inch scherm is jarenlang een populair formaat geweest, vooral voor mensen die een compact toestel wilden hebben. Voor die mensen was er jarenlang de iPhone SE, een handzaam model dat relatief goedkoop was. Ideaal voor mensen die niet zo heel intensief gebruik maken van hun toestel. De iPhone SE was uniek omdat het dezelfde specs bood als de iPhone 6s uit die tijd, maar in een kleinere behuizing.

iPhone 8 rood Product Red

De iPhone SE 2 is de beoogde opvolger hiervan. De aanwijzingen stapelen zich op dat Apple ermee bezig is. Dit toestel komt naast de iPhone XR op de markt als een nieuw instapmodel. Analisten zoals Ming-Chi Kuo hebben er nog steeds vertrouwen in dat het gaat gebeuren en dat Apple een iPhone SE 2 op de markt brengt. Alleen gaat er wel iets veranderen: Apple stapt over naar een groter schermformaat van 4,7-inch. Het uiterlijk zou zijn gebaseerd op de iPhone 8.

iPhone SE 2 in het kort

Dit zijn de belangrijkste specs volgens analist Ming-Chi Kuo:

 • Gebaseerd op iPhone 8, dus met het uiterlijk van de iPhone 6-serie maar met een glazen achterkant.
 • Door de glazen achterkant mogelijk geschikt voor draadloos opladen.
 • Verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, zilver en rood.
 • Apple A13-chip, de nieuwste die je ook in de iPhone 11 vindt.
 • 3GB RAM, meer dan de 2GB die nu in de iPhone 8 zit.
 • 64GB en 128GB opslag, vergelijkbaar met iPhone XR.
 • Geen 3D Touch, maar Haptic Touch, net als op de iPhone 11.
 • Verkrijgbaar vanaf $399.

Dit hoeven we niet te verwachten:

 • 4-inch scherm.
 • Platte zijkanten in iPhone 4-stijl.
 • Budgetmodel van minder dan 300 euro.
 • Jaarlijks nieuwe kleuren en uitvoeringen.
 • Een grotere Plus-versie.

iPhone 8 in Product(RED).

iPhone SE 2 releasedatum: wanneer komt de iPhone SE 2?

We verwachten de iPhone SE 2 in het voorjaar van 2020. Apple zal waarschijnlijk geen speciaal event organiseren om het toestel aan te kondigen. We verwachten eerder dat Apple simpelweg een persbericht verstuurt. In het eerste kwartaal van het jaar is de drukte van de feestdagen voorbij en is het wat rustiger qua verkoop van toestellen. Apple kan op dat moment wel een verkoopboost gebruiken en voor gebruikers is het voorjaar een moment om wat zuiniger aan te doen. Dat kan het ideale moment zijn om mensen over de streep te trekken, die eerder nog niet wilden upgraden.

iPhone SE 2 prijs: wat gaat de iPhone SE 2 kosten?

Als er inderdaad een iPhone SE 2 komt, zal Apple waarschijnlijk een prijsniveau kiezen dat ongeveer op hetzelfde niveau als dat van de vroegere SE ligt. Dat zou rond de $399 betekenen en dat is ook wat analist Kuo verwacht. Het scherm is weliswaar iets groter en de componenten zijn nieuwer, maar veel onderdelen zijn in de loop van de tijd goedkoper geworden. Dat geldt bijvoorbeeld voor flashgeheugen, waardoor je nu meer krijgt voor dezelfde prijs. Apple zou kunnen overwegen om de capaciteit te verhogen naar 64GB en 128GB.

Voor wie is de iPhone SE bedoeld?

Doel van de iPhone SE 2 is om te zorgen dat meer mensen gaan upgraden naar een nieuw model. Het gaat dan vooral om mensen die nu nog een toestel gebruiken waarop geen iOS 13 te installeren valt. Met de iPhone SE 2 wil Apple een toestel bieden dat lang meegaat, maar dat niet de nieuwste technologie hoeft te bevatten. Door componenten te hergebruiken en op sommige punten te besparen kan Apple een toestel maken dat voor deze groep precies goed is. Dit zijn mensen die nu een iPhone 6 of ouder gebruiken.

Prijs is voor deze mensen belangrijker dan functies. Dit geldt bijvoorbeeld ook in opkomende markten zoals China en Latijns Amerika, waar mensen minder geld te besteden hebben. Apple’s doel is niet om een zo klein mogelijke telefoon te maken, maar om een toestel te maken dat deze specifieke doelgroep aanspreekt.

iPhone SE 2: wat kunnen we verwachten?

Volgens analist Ming-Chi Kuo gaat de iPhone SE 2 eruit zien als de iPhone 8, dus met hetzelfde design dat al sinds de iPhone 6 wordt gebruikt. Het toestel krijgt dus rondere hoeken en mogelijk ook een glazen achterkant zodat je er draadloos mee kunt laden.

Hieronder lees je de belangrijkste verwachtingen over:

Naam: hoe gaat de iPhone SE 2 heten?

We hebben het steeds over de iPhone SE 2, maar dat is in feite een bedachte naam die zo gegroeid is omdat iedereen het toestel zo noemt en omdat het nu eenmaal gemakkelijker praten is als iets een (tijdelijke) naam heeft. De definitieve naam is nog niet bekend en het zou in werkelijkheid wel eens kunnen afwijken, omdat dit nieuwe toestel geen directe opvolger van de iPhone SE is. Althans, wat het design betreft. Apple zou ook voor iPhone 9 kunnen kiezen, een toestelnummer dat ze opmerkelijk genoeg hebben overgeslagen om de iPhone X uit te kunnen brengen.

iPhone SE 2 design

Volgens analist Ming-Chi Kuo krijgt de iPhone SE 2 een design dat op de iPhone 8 lijkt, dus met brede schermranden en een Touch ID-knop onder het scherm. De achterkant is mogelijk van glas gemaakt, om het toestel geschikt te maken voor draadloos opladen. Het is ook mogelijk dat Apple deze functie schrapt, omdat de gebruikersgroep er niet echt op zit te wachten en omdat het extra componenten vergt, die uiteraard geld kosten.

Kuo verwacht dat de iPhone SE 2 in de kleuren spacegrijs, zilver en rood beschikbaar komt. De kleur rood is daarbij een opvallende keuze, maar tegelijk is het wel te begrijpen: het is nog altijd een erg populaire kleur onder gebruikers. Apple probeert dus niet iets compleet nieuws op de markt te brengen, maar maakt gebruik van bestaande techniek en design om een zo betaalbaar mogelijk toestel te maken.

Aan de achterkant zit een enkele camera, om de kosten laag te houden. Mogelijk kan Apple wel functies zoals de portretmodus overnemen van de iPhone XR. De chip is er in ieder geval krachtig genoeg voor, al moet het toestel dan wel over de juiste camera-componenten beschikken en ook die zouden geschrapt kunnen worden uit kostenoverwegingen.

Specs van de iPhone SE 2

Kuo verwacht dat er een A13-processor in de iPhone SE 2 zit, vergelijkbaar met de nieuwste iPhone 11-modellen. Op deze manier kan Apple nog steeds toestellen met Touch ID aanbieden, maar in een uitvoering waarmee ze nog jarenlang vooruit kunnen. We verwachten dan ook dat dit toestel nog tot 2025 software-updates ontvangen. Wat we niet verwachten is dat Apple elk jaar een nieuwe uitvoering van de SE 2 gaat uitbrengen maar het toestel minstens drie jaar op de markt houdt. De iPhone SE verscheen in 2016 en is inmiddels dus ook drie jaar oud.

Wat de hoeveelheid werkgeheugen betreft zou Apple willen kiezen voor 3GB. Dit is meer dan de iPhone 8 (2GB), maar iets minder dan de iPhone 11-familie (4GB). Daarmee zit je ook voor de toekomst goed: de hoeveelheid werkgeheugen zorgt ervoor dat het toestel lekker vlot reageert en ook toekomstige functies goed kan bijbenen.

iPhone 8 review: kleuren en line-up

Het is wel interessant dat Apple volgens de geruchten in feite hetzelfde van plan is als in 2016. Toen werd de technologie uit die tijd (iPhone 6s) in een design van een generatie eerder gestopt (iPhone 5s). Anno 2020 zou Apple van plan zijn om de technologie van de iPhone 11 in een toestel te stoppen dat eruit ziet als de iPhone 8.

Geruchten over iPhone SE 2

De eerste geruchten over de iPhone SE 2 verschenen in augustus 2017, een jaar nadat de originele iPhone SE op de markt was verschenen. Later dat jaar volgde nogmaals de bevestiging dat er inderdaad een nieuw model op de planning zou staan. Dit nieuwe model noemde iedereen voor het gemak iPhone SE 2, aangezien er nog geen definitieve naam bekend was. Er werd gesproken over een 4-inch scherm en een A10 Fusion-chip, maar die geruchten zijn alweer een tijd geleden en kunnen inmiddels van tafel worden geveegd.

iPhone 7 kleuren

In augustus 2018 dook opeens een zogenaamde ‘iPhone xx’ op in code van Apple. Het zou hier gaan om een iPhone met A10-processor, vergelijkbaar met de iPhone 7. Alles wees erop dat het zou gaan om een opvolger van de iPhone SE. Het toestel zou in opdracht van Apple worden gemaakt door fabrikant Wistron. Sindsdien wordt er nog steeds gesproken over een iPhone SE 2.

Dat de iPhone SE 2 geen klein 4-inch scherm meer krijgt komt omdat voor Apple overwegingen van prijs belangrijker zijn dan het formaat. De toestellen zijn in de loop van de jaren steeds groter geworden en de schermranden worden smaller, waardoor Apple een compact toestel kan maken die nog steeds in je broekzak past. Als instapmodel heeft Apple ook al de 6,1-inch iPhone XR, maar die is door zijn formaat een stuk groter.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!