iPhone SE 2 render.

iPhone SE 2: dit weten we nu al over de goedkopere iPhone van 2020

Wanneer gaan we de iPhone SE 2 zien? Wat is er al gezegd en geschreven over deze goedkopere iPhone, die volgens geruchten een 4,7-inch scherm heeft en iPhone 9 heet? We zetten alles voor je op een rijtje!

Wat is de iPhone SE 2?

Het 4-inch scherm is jarenlang een populair formaat geweest, vooral voor mensen die een compact toestel wilden hebben. Voor die mensen was er jarenlang de iPhone SE, een handzaam model dat relatief goedkoop was. Ideaal voor mensen die niet zo heel intensief gebruik maken van hun toestel. De iPhone SE was uniek omdat het dezelfde specs bood als de iPhone 6s uit die tijd, maar in een kleinere behuizing.

De iPhone SE 2, ook wel iPhone 9, is de beoogde opvolger hiervan. De aanwijzingen stapelen zich op dat Apple ermee bezig is. Analisten zoals Ming-Chi Kuo hebben er nog steeds vertrouwen in dat het gaat gebeuren en dat Apple een iPhone SE 2 op de markt brengt. Alleen gaat er wel iets veranderen: Apple stapt over naar een groter schermformaat van 4,7-inch. Het uiterlijk zou zijn gebaseerd op de iPhone 8.

iPhone SE 2 in het kort

Dit zijn de belangrijkste specs volgens betrouwbare bronnen:

 • Gebaseerd op iPhone 8, dus met het uiterlijk van de iPhone 6-serie maar met een glazen achterkant
 • 4,7-inch Retina LCD-display
 • Door de glazen achterkant geschikt voor draadloos opladen
 • Verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, zilver en rood
 • Apple A13-chip, de nieuwste die je ook in de iPhone 11 vindt
 • 3GB RAM, meer dan de 2GB die nu in de iPhone 8 zit
 • 64GB en 128GB opslag, vergelijkbaar met iPhone XR
 • Geen 3D Touch, maar Haptic Touch, net als op de iPhone 11
 • Verkrijgbaar rond de €450 tot €550

Dit hoeven we niet te verwachten:

 • 4-inch scherm
 • Platte zijkanten in iPhone 4-stijl
 • Budgetmodel van minder dan €300
 • Jaarlijks nieuwe kleuren en uitvoeringen

iPhone SE 2 render achterkant.

iPhone SE 2 releasedatum: wanneer komt de iPhone SE 2?

We verwachten de iPhone SE 2 in het voorjaar van 2020. Apple gebruikt mogelijk een speciaal event om het toestel aan te kondigen, al is het ook mogelijk dat ze hem via een persbericht onthullen. In het eerste kwartaal van het jaar is de drukte van de feestdagen voorbij en is het wat rustiger qua verkoop van toestellen. Apple kan op dat moment wel een verkoopboost gebruiken en voor gebruikers is het voorjaar een moment om wat zuiniger aan te doen. Dat kan het ideale moment zijn om mensen over de streep te trekken, die eerder nog niet wilden upgraden.

iPhone SE 2 prijs: wat gaat de iPhone SE 2 kosten?

Als er inderdaad een iPhone SE 2 komt, zal Apple waarschijnlijk een prijsniveau kiezen dat ongeveer op hetzelfde niveau als dat van de vroegere SE ligt. Toen de iPhone SE uitkwam, betaalde je €489 voor 16GB. Een bekende analist voorspelde een prijs van rond de $399. Dat zou in Nederland uitkomen op ongeveer €450. Het scherm is weliswaar iets groter en de componenten zijn nieuwer, maar veel onderdelen zijn in de loop van de tijd goedkoper geworden. Dat geldt bijvoorbeeld voor flashgeheugen, waardoor je nu meer krijgt voor dezelfde prijs. Apple zou kunnen overwegen om de capaciteit te verhogen naar 64GB en 128GB.

Voor wie is de iPhone SE bedoeld?

Doel van de iPhone SE 2 is om te zorgen dat meer mensen gaan upgraden naar een nieuw model. Het gaat dan vooral om mensen die nu nog een toestel gebruiken waarop geen iOS 13 te installeren valt. Met de iPhone SE 2 wil Apple een toestel bieden dat lang meegaat, maar dat niet de nieuwste technologie hoeft te bevatten. Door componenten te hergebruiken en op sommige punten te besparen kan Apple een toestel maken dat voor deze groep precies goed is. Dit zijn mensen die nu een iPhone 6 of ouder gebruiken. Ook huidige bezitters van de iPhone SE is een belangrijke doelgroep.

iPhone SE 2 render rechtop.

Prijs is voor deze mensen belangrijker dan functies. Dit geldt bijvoorbeeld ook in opkomende markten zoals China en Latijns Amerika, waar mensen minder geld te besteden hebben. Apple’s doel is niet om een zo klein mogelijke telefoon te maken, maar om een toestel te maken dat deze specifieke doelgroep aanspreekt.

iPhone SE 2: wat kunnen we verwachten?

Volgens analist Ming-Chi Kuo gaat de iPhone SE 2 eruit zien als de iPhone 8, dus met hetzelfde design dat al sinds de iPhone 6 wordt gebruikt. Het toestel krijgt dus rondere hoeken en waarschijnlijk ook een glazen achterkant zodat je er draadloos mee kunt laden.

Hieronder lees je de belangrijkste verwachtingen over:

Naam: hoe gaat de iPhone SE 2 heten?

We hebben het steeds over de iPhone SE 2, maar dat is in feite een bedachte naam die zo gegroeid is omdat iedereen het toestel zo noemt en omdat het nu eenmaal gemakkelijker praten is als iets een (tijdelijke) naam heeft. De definitieve naam is nog niet bekend en het zou in werkelijkheid wel eens kunnen afwijken, omdat dit nieuwe toestel geen directe opvolger van de iPhone SE is. Althans, wat het design betreft. Apple zou ook voor iPhone 9 kunnen kiezen, een toestelnummer dat ze opmerkelijk genoeg hebben overgeslagen om de iPhone X uit te kunnen brengen.

De naam iPhone 9 klinkt vreemd, omdat we inmiddels al bij de iPhone 11 zijn. Toch is het om meerdere redenen geen ondenkbare optie. Het geeft meteen aan dat het de opvolger van de iPhone 8 is. Bovendien is dan duidelijk dat hij niet onder de Face ID-lijn van recente iPhones valt.

iPhone 8 snelladen

iPhone 9 design

Volgens analist Ming-Chi Kuo krijgt de iPhone SE 2 een design dat op de iPhone 8 lijkt, dus met brede schermranden en een Touch ID-knop onder het scherm. De achterkant is mogelijk van glas gemaakt, om het toestel geschikt te maken voor draadloos opladen. Het is ook mogelijk dat Apple deze functie schrapt, omdat de gebruikersgroep er niet echt op zit te wachten en omdat het extra componenten vergt, die uiteraard geld kosten.

Bij de originele iPhone SE wist Apple onderscheid in het design te maken ten opzichte van de iPhone 5s, namelijk door het schuine randje van de behuizing mat te maken. Ditzelfde kan Apple ook doen bij de iPhone SE 2: in plaats van een glimmende glazen achterkant, kunnen ze de matglazen afwerking gebruiken van de iPhone 11 Pro-serie. In renders is al te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet. Daarop is ook een roestvrij stalen rand te zien, maar wij denken dat Apple vanwege kosten gewoon voor aluminium kiest.

iPhone SE 2 renders voorkant.

Kuo verwacht dat de iPhone SE 2 in de kleuren spacegrijs, zilver en rood beschikbaar komt. De kleur rood is daarbij een opvallende keuze, maar tegelijk is het wel te begrijpen: het is nog altijd een erg populaire kleur onder gebruikers. Apple probeert dus niet iets compleet nieuws op de markt te brengen, maar maakt gebruik van bestaande techniek en design om een zo betaalbaar mogelijk toestel te maken.

Camera van de iPhone SE 2

Aan de achterkant zit een enkele camera, om de kosten laag te houden. Waarschijnlijk is de camera hetzelfde als van de iPhone XR, met dezelfde functies zoals de portretmodus. De chip is er in ieder geval krachtig genoeg voor, al moet het toestel dan wel over de juiste camera-componenten beschikken en ook die zouden geschrapt kunnen worden uit kostenoverwegingen.

Scherm van de iPhone 9

De iPhone 9 krijgt volgens geruchten een 4,7-inch scherm. Dat is hetzelfde formaat als wat Apple gebruikt voor de iPhone 6, iPhone 7 en iPhone 8. Dit formaat voelt vertrouwd en is voor veel mensen de perfecte afmeting. Dat betekent ook dat het scherm ten opzichte van de iPhone SE een stukje groter is. Die heeft namelijk een 4-inch scherm.

Wij vinden dit 4-inch schermformaat inmiddels wel wat achterhaald. Dit formaat werd voor het eerst in 2012 geïntroduceerd bij de iPhone 5. Anno 2020 doen we van alles met onze iPhone, veel meer dan acht jaar geleden. iOS is bovendien in al die jaren flink veranderd en ook minder goed gemaakt voor kleinere 4-inch schermen. Alles ziet er dan opgeblazen en wat krampachtig uit, waardoor je heel veel moet scrollen.

Tot slot gaat het om een LCD-scherm, net als de voorgaande iPhones met thuisknop. De kosten voor dergelijke displays liggen voor Apple een stuk lager dan een OLED-scherm, waar veel meer technieken in zitten. Wel verwachten we functies als True Tone en Haptic Touch.

Specs van de iPhone SE 2

Kuo verwacht dat er een A13-processor in de iPhone SE 2 zit, vergelijkbaar met de nieuwste iPhone 11-modellen. Op deze manier kan Apple nog steeds toestellen met Touch ID aanbieden, maar in een uitvoering waarmee ze nog jarenlang vooruit kunnen. We verwachten dan ook dat dit toestel nog tot 2025 software-updates ontvangt. Wat we niet verwachten is dat Apple elk jaar een nieuwe uitvoering van de SE 2 gaat uitbrengen maar het toestel minstens drie jaar op de markt houdt. De iPhone SE verscheen in 2016 en is inmiddels dus ook vier jaar oud.

Wat de hoeveelheid werkgeheugen betreft zou Apple willen kiezen voor 3GB. Dit is meer dan de iPhone 8 (2GB), maar iets minder dan de iPhone 11-familie (4GB). Daarmee zit je ook voor de toekomst goed: de hoeveelheid werkgeheugen zorgt ervoor dat het toestel lekker vlot reageert en ook toekomstige functies goed kan bijbenen.

iPhone 8 review: kleuren en line-up

Het is wel interessant dat Apple volgens de geruchten in feite hetzelfde van plan is als in 2016. Toen werd de technologie uit die tijd (iPhone 6s) in een design van een generatie eerder gestopt (iPhone 5s). Anno 2020 zou Apple van plan zijn om de technologie van de iPhone 11 in een toestel te stoppen dat eruit ziet als de iPhone 8.

Geruchten over iPhone SE 2

De eerste geruchten over de iPhone SE 2 verschenen in augustus 2017, een jaar nadat de originele iPhone SE op de markt was verschenen. Later dat jaar volgde nogmaals de bevestiging dat er inderdaad een nieuw model op de planning zou staan. Dit nieuwe model noemde iedereen voor het gemak iPhone SE 2, aangezien er nog geen definitieve naam bekend was. Er werd gesproken over een 4-inch scherm en een A10 Fusion-chip, maar die geruchten zijn alweer een tijd geleden en kunnen inmiddels van tafel worden geveegd.

iPhone 8 review: spacegrijs

In augustus 2018 dook opeens een zogenaamde ‘iPhone xx’ op in code van Apple. Het zou hier gaan om een iPhone met A10-processor, vergelijkbaar met de iPhone 7. Alles wees erop dat het zou gaan om een opvolger van de iPhone SE. Het toestel zou in opdracht van Apple worden gemaakt door fabrikant Wistron. Sindsdien wordt er nog steeds gesproken over een iPhone SE 2.

Dat de iPhone SE 2 geen klein 4-inch scherm meer krijgt komt omdat voor Apple overwegingen van prijs belangrijker zijn dan het formaat. De toestellen zijn in de loop van de jaren steeds groter geworden en de schermranden worden smaller, waardoor Apple een compact toestel kan maken die nog steeds in je broekzak past. Als instapmodel heeft Apple ook al de 6,1-inch iPhone XR, maar die is door zijn formaat een stuk groter. Ook het prijskaartje daarvan ligt hoger, mede dankzij technieken als Face ID.

Alternatieven voor iPhone SE 2

Kun je niet wachten op de iPhone SE 2? Dan is de huidige iPhone 8 ook nog steeds een goede optie. Wil je een iets langere levensduur, dan is de iPhone XR het overwegen waard. Wil je wel het nieuwste toestel, maar niet de hoogste prijs? Dan is er altijd nog de iPhone 11. Modellen zoals de iPhone 7 uit 2016 vinden we anno 2020 niet meer het overwegen waard, omdat die qua software-updates nog maar zo’n twee jaar mee kan. Bekijk ook artikel waarin we de iPhones vergelijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!