iPhone SE design

iPhone SE 2: alles over de kleine iPhone van 2018

Wat zijn de kansen?

Hoeveel kans is er dat we de iPhone SE 2 nog in 2018 kunnen verwachten? En wat weten we verder nog van deze kleine iPhone, dat volgens geruchten in India wordt geproduceerd? We zetten alles voor je op een rijtje!

De 4-inch iPhone is een populair model, vooral voor mensen die een toestel met klein scherm gewend zijn. Het handzame model is relatief goedkoop en ideaal voor mensen die niet zo heel intensief gebruik maken van hun toestel. In 2018 wordt een opvolger van de iPhone SE verwacht met een nieuw design, vernieuwde hardware en meer opties. Wat weten we al van de iPhone SE 2? Op deze pagina houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

iPhone SE 2 in het kort

In augustus 2017 verschenen de eerste geruchten over een mogelijke opvolger van de iPhone SE. Deze zal waarschijnlijk worden gemaakt door fabrikant Wistron, in opdracht van Apple.

Dit zijn de verwachte iPhone SE 2 eigenschappen:

  • Compacte iPhone met 4-inch scherm.
  • Vernieuwde componenten ten opzichte van het vorige model.
  • Aankondiging van iPhone SE 2 in 2018 verwacht.
  • Naar verwachting met A10 Fusion chip, 2GB RAM en iets grotere 1700mAh batterij.
  • Verwachte opslag iPhone SE 2: 32GB en 128GB.
  • Verwachte camera is 12-megapixel aan achterkant, 5-megapixel frontcamera.

Geruchten over iPhone SE 2

Na de eerste geruchten over de iPhone SE 2 in augustus 2017 volgde in 2017 nogmaals de bevestiging dat er inderdaad een nieuw model op de planning staat. Dit nieuwe model noemen we voor het gemak iPhone SE 2, aangezien er nog geen definitieve naam bekend. Het nieuwe toestel wordt mogelijk geproduceerd door de Taiwanese fabrikant Wistron.

iPhone SE 2

Inmiddels zijn we alweer een hele tijd verder, maar is er nog niets officieels bekendgemaakt over de iPhone SE 2. De geruchten over de iPhone SE 2 zijn bovendien tegenstrijdig. Een bekende en doorgaans erg betrouwbare Apple-analist verwacht geen iPhone SE 2, maar daar tegenover staan allerlei geruchten die wel de indruk wekken dat er nog nieuwe 4-inch iPhone aan komt. Daarbij zijn verschillende data genoemd, waaronder maart en mei 2018. Het lijkt er inmiddels sterk op dat de iPhone SE 2 op zijn vroegst in de tweede helft van 2018 komt, mocht Apple het toestel daadwerkelijk aankondigen.

Het meest hardnekkige gerucht over de komst van de iPhone SE 2, zijn registraties van de EEC. De Eurasian Economic Commission heeft de afgelopen jaren al veel vaker Apple-producten vroegtijdig gelekt. Uit hun registratie van het voorjaar van 2018 zijn allerlei nieuwe modelnummers opgedoken, die nog niet eerder gebruikt zijn. Meestal verschijnen de nieuwe producten binnen twee maanden na dergelijke registraties, maar in dit geval lijkt het wat langer te duren.

Dat de iPhone SE 2 nog steeds niet is aangekondigd, betekent mogelijk dat hij er helemaal niet meer komt. Misschien was Apple wel bezig met een opvolger, maar zagen ze er toch vanaf om zich te focussen op de 2018 iPhones. Apple is van plan om in het najaar met drie nieuwe toestellen te komen: een opvolger van de iPhone X, de iPhone X Plus en een nieuwe 6,1-inch iPhone. Laatstgenoemde zou het goedkoopste model zijn en kan als opvolger van de iPhone SE zijn bedoeld.

Wat is er vernieuwd aan de iPhone SE 2?

De iPhone SE is een geliefd toestel vanwege het kleine formaat. Vooral voor mensen die eerder een 4-inch scherm hebben gebruikt heeft het toestel vertrouwde afmetingen. De eerste exemplaren dateren uit voorjaar 2016 en lopen qua techniek alweer wat achter op de huidige modellen. Vandaar dat Apple plannen zou hebben om met een vernieuwd model op de proppen te komen, de iPhone SE 2. Ook onder iCulture-lezers merken we dat er behoefte blijft aan kleinere toestellen.

Over wat er precies nieuw is, zijn de geruchten het niet eens. In eerste instantie leek het erop dat Apple zou kiezen voor een bijgewerkt model met enkel wat betere specificaties. Het design en schermformaat zouden daarbij gelijk blijven. Met een dergelijke update zorgt Apple ervoor dat de iPhone SE 2 nog weer wat jaartjes mee kan. Deze zogenaamde spec-bump is nog niet uitgesloten, maar bronnen spreken ook een drastischere vernieuwing met een groter scherm in een kleine behuizing, inclusief Face ID. Mogelijk zijn de bronnen daarmee in verwarring met de aankomende 6,1-inch iPhone die er in ieder geval aan zit te komen.

In het kort zijn er dus drie scenario’s mogelijk:

  • De iPhone SE 2 heeft alleen betere specificaties en kan zonder grote aankondiging of persbericht in de verkoop gaan.
  • De iPhone SE 2 krijgt een aantal aanpassingen, met bijvoorbeeld draadloos opladen en wat andere kleine uiterlijke vernieuwingen. Apple kan een dergelijk model zonder groot evenement aankondigen via bijvoorbeeld een persbericht.
  • De iPhone SE 2 krijgt een grote update met nieuw design en andere afmetingen. Een dergelijke update wordt tijdens een groot event aangekondigd. In september 2018 is het eerstvolgende evenement gepland.

iPhone SE 2: specificaties

Volgens geruchten krijgt de iPhone SE 2 in ieder geval een A10 Fusion-chip met 2GB RAM, waarbij je kunt kiezen uit 32GB of 128GB opslag. De frontcamera zou een sprong maken naar 5-megapixel, net als nu in de iPhone 6s zit. De camera aan de achterzijde zou een resolutie van 12-megapixel hebben. Al deze specificaties staan nog niet vast en zijn gebaseerd op geruchten uit Azië.

Draadloos opladen ligt wel in de lijn der verwachting, aangezien Apple dit ook al toegevoegd heeft aan de iPhone 8 en iPhone X. Of de iPhone SE 2 nog een koptelefoonaansluiting heeft, is twijfelachtig. Er zijn bronnen die beweren dat dat niet meer het geval is. Dat zou geen verrassing zijn, aangezien de aansluiting ook op andere iPhone-modellen verdwenen is.

iPhone SE 2 releasedatum: wanneer komt de iPhone SE 2?

Apple kan de iPhone SE 2 in principe op ieder moment aankondigen, afhankelijk wat het toestel precies te bieden heeft. Het lijkt er nu op dat de iPhone SE 2 op zijn vroegst in de tweede helft van 2018 verschijnt, met een release in de zomer als eerstvolgende moment.

iPhone SE 2 prijs: wat gaat de iPhone SE 2 kosten?

De prijs van de iPhone SE 2 zal waarschijnlijk op hetzelfde niveau liggen als die van z’n voorganger, dus rond de €420 voor het model met 32GB opslag. Of Apple ook dezelfde opslagkeuzes (32GB en 128GB) gaat hanteren is een kwestie van afwachten. Apple zou kunnen overwegen om de capaciteit te verhogen naar 64GB en 256GB, zoals ook al in de iPhone 8 en iPhone X zit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!