Apple Watch promo met activiteitenringen en workout

Opinie: wijzerplaten zijn belangrijker dan apps voor de Apple Watch

Er is al een tijdje een ontwikkeling gaande dat er steeds meer apps verdwijnen van de Apple Watch. Ontwikkelaars merken dat apps niet zoveel gebruikt worden en hebben geen zin om ze nog te updaten. Dat klinkt misschien als het begin van het einde, maar dat is het niet. Apps zijn namelijk niet zo belangrijk op de Apple Watch. Het draait om wijzerplaten!

Apple Watch-apps: steeds maar wachten

Er zijn geruchten dat Apple het maken van wijzerplaten door externe partijen voor het eerst open wil stellen voor derden. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Er zullen ongetwijfeld heel lelijke wijzerplaten uitkomen met jaren 90 laserstralen of Knight Rider-design, maar dat geeft niet. Er zullen ongetwijfeld ook heel wat mooie en slimme designs bedacht worden en je kunt nog steeds de door Jony Ive goedgekeurde klokjes van Apple zelf blijven gebruiken. Voor de mensen die wél gek op wijzerplaten zijn komt er veel meer keuze bij.


Ik gebruik nauwelijks Watch-apps
Ik weet niet hoe het jou de afgelopen jaren is vergaan met de Apple Watch, maar ik heb apps nooit zo intensief gebruikt. Meestal was de ervaring toch niet zo optimaal. Er zijn grote sprongen vooruit gemaakt sinds de eerste Apple Watch, maar zelfs op mijn Apple Watch Series 3 duurt het vaak nog nét iets te lang voordat een app is geladen en heb je nét iets te weinig opties om iets zinvols met zo’n app te doen. Je iPhone pakken en ontgrendelen is zo’n automatische handeling geworden, dat het vrijwel altijd sneller gaat. Op een iPhone heb ik binnen een twee of drie seconden met Spotlight elke app gevonden en heb ik alle functies tot mijn beschikking, terwijl ik op de Apple Watch toch altijd wel even aan het zoeken ben.

Apple Watch-apps: steeds maar wachten

De tijd die ik in Apple Watch-apps doorbreng is te verwaarlozen. In plaats daarvan kijk ik wel heel veel naar de wijzerplaat en ik heb die dan ook bewust gevuld met precies de juiste widgets (oftewel complicaties). Ik start timers en workouts vanaf mijn wijzerplaat, kan in één oogopslag zien hoe het met mijn activiteitenringen staat en vind het ook handig om de datum snel te kunnen zien. Als jij andere dingen belangrijk vindt (zoals maanfase, Minicast, Just Press Record of Heart Monitor), dan kies je andere items. De keuze uit designs is bij Apple wat beperkt, maar je kunt de wijzerplaat wel helemaal vullen zoals je zelf wilt.

Ik heb zelfs meerdere wijzerplaten samengesteld, waar ik makkelijk tussen kan wisselen door opzij te vegen. Elk met andere functies erop, omdat de meeste maar plek bieden aan twee of drie extra items. Ook heb ik (via de Watch-app op de iPhone) het aantal zichtbare wijzerplaten ingeperkt, zodat ik geen onzinnige wijzerplaten te zien krijg die ik toch niet gebruik. Erg handig, maar Apple zou nog een stap verder kunnen gaan. Hopelijk gaat Apple daar in watchOS 5 iets aan doen en ligt de nadruk niet op apps, maar op allerlei nieuwe mogelijkheden voor wijzerplaten.

Naarmate wijzerplaten informatiever worden, is er ook minder noodzaak om apps te openen. Je kunt wel een app zoals Dataman op je horloge installeren om te zien hoeveel data je verbruikt hebt, maar het opstarten van zo’n app is omslachtig. Je kunt de status beter op de wijzerplaat bekijken, want het gaat maar om één getalletje. Zo zijn er nog veel meer apps waarbij je eigenlijk geen uitgebreide Watch-app met ingewikkelde functies nodig hebt, maar genoeg hebt aan één getalletje. Dat de Instagram-app van de Watch is verdwenen is eigenlijk niet eens zo rampzalig. Bij dergelijke apps is de Apple Watch misschien ook niet het meest handige apparaat om foto’s en video’s te bekijken.

Apple Watch promo met activiteitenringen en workout

Meer aandacht voor wijzerplaten

Bij andere smartwatch-fabrikanten zie je meer aandacht voor wijzerplaten ontstaan. Fitbit heeft een appstore voor wijzerplaten op de Fitbit Ionic en Versa. Hoewel er veel lelijks tussen zit, zie je ook best handige designs voor heel specifieke doelgroepen. Garmin brengt via het Connect IQ-platform allerlei wijzerplaten uit die vooral op verschillende sporten zijn gericht, zoals te verwachten bij dit sportieve merk.

En bij Fossil, die bijna alle smartwatches voor modemerken maakt, is de wijzerplaat een van de belangrijkste manieren om het merk uit te stralen. Een Michael Kors-horloge moet nu eenmaal een ander gevoel uitstralen dan een Armani-horloge.

Apple doet dat op wat kleinere schaal, door exclusieve klokdesigns uit te brengen voor Nike en Hermes. Verder kun je je Apple Watch niet alleen met horlogebandjes aanpassen aan de gelegenheid, maar ook met een klokje, afgestemd op alledag, formeel of sport.

Apple Watch promo met activiteitenringen en workout

Als mensen een smartwatch kiezen zal de wijzerplaat niet zo snel de doorslaggevende factor zijn, maar de veelzijdigheid van de Apple Watch is een van de belangrijkste pluspunten en daar hoort, naast een halfjaarlijkse collectie bandjes in voorjaars- en herfstkleuren, ook een bredere keuze uit wijzerplaten bij.

Juist daarom hoop ik dat Apple op WWDC 2018 één functie voor watchOS aankondigt: de mogelijkheid voor externe partijen om zelf Apple Watch-wijzerplaten te maken. Het moet net zo makkelijk worden als het maken van stickerpacks voor iMessage, zodat creatieve designers iets kunnen maken zonder eerst Objective-C te moeten leren. Lees onze andere verwachtingen over WWDC 2018 in onderstaand artikel!

Bonus: mijn favoriete wijzerplaten
Dit zijn de wijzerplaten die ik nu gebruik:

Favoriete wijzerplaten

De eerste is mijn dagelijkse wijzerplaat, de laatste gebruik ik ook wel graag omdat daar vrij veel informatie op past. Wil ik even helemaal niks (behalve de ringen), dan kies ik de tweede wijzerplaat. Heb ik op een dag veel afspraken dan vind ik de derde wijzerplaat met Siri wel handig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 mei 2018, 13:27
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple watch, wijzerplaat
Device Apple Watch
Software watchOS
16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.