Niet Storen

Niet Storen op iPhone gebruiken: zo werkt het

Met de Niet Storen-functie op de iPhone en iPad kun je voorkomen dat er meldingen, berichten en telefoontjes binnenkomen. Zet de functie aan als je even rust wilt! Deze tip legt uit hoe het werkt en wat er in iOS 12 is verbeterd.

Apple introduceerde Niet Storen voor het eerst in iOS 6, als functie om meldingen stil te houden zodat je ‘s nachts rustig kunt slapen. Sinds iOS 7 is ook mogelijk om meldingen te onderdrukken tijdens het gebruik van de iPhone, bijvoorbeeld als je je toestel uit handen geeft aan iemand anders. Daarnaast zijn er in iOS 12 nog meer mogelijkheden bijgekomen, zoals het dempen van storingen op locatie.

Er zijn twee manieren om de Niet Storen-functie te gebruiken: handmatig inschakelen op momenten dat je behoefte aan stilte hebt, of vooraf inplannen wanneer de Niet Storen-functie actief moet zijn.

Niet Storen handmatig inschakelen

Bij een vergadering, in een bibliotheek of museum of tijdens een belangrijke ceremonie is het wel zo netjes om je iPhone op stil te zetten. Dit doe je als volgt:

  1. Veeg op elk willekeurige scherm omhoog vanaf de onderrand, zodat het Bedieningspaneel in beeld komt.
  2. Zet de knop met het maantje aan.

Er is ook een iets omslachtiger manier via de Instellingen-app:

  1. Ga naar Instellingen > Niet Storen.
  2. Zet de schakelaar Handmatig aan.

Niet Storen op de iPhone

De iPhone zal vanaf dat moment geen pushnotificaties en andere meldingen meer tonen. Ook worden telefoongesprekken onderdrukt. Dit werkt alleen als de telefoon in slaapstand staat. Als je de iPhone actief gebruikt, krijg je wel meldingen te zien.

Wil je dat liever niet, dan kun je met een optie onderaan het scherm dit aanpassen. Onder het kopje ‘Stilte’ vind je de mogelijkheid om inkomende gesprekken en berichten altijd te onderdrukken (‘Altijd’) of alleen als de iPhone is vergrendeld.

Niet Storen automatisch inschakelen

Je kunt Niet Storen ook automatisch laten inschakelen op een bepaald tijdstip. Stel dat je van 23:55 tot 7:00 uur slaapt en in die periode geen meldingen en telefoongesprekken wilt ontvangen. Je stelt dat als volgt in:

  1. Ga naar Instellingen > Niet Storen.
  2. Zet de schakelaar bij Gepland aan.
  3. Geef aan vanaf welk tijdstip de Niet Storen-functie actief moet zijn.
  4. Een maansymboooltje in de statusbalk geeft aan dat Niet Storen actief is.

Niet Storen, toch telefoontjes ontvangen

Je wilt ‘s nachts geen telefoontjes ontvangen en berichten binnenkrijgen. Maar als je ouders bellen omdat er iets ergs is gebeurd, wil je wél bereikbaar zijn. Ook daar is een oplossing voor bedacht. In de instellingen van Niet Storen kun je aangeven dat je telefoontjes van favoriete contactpersonen wilt blijven ontvangen. Dit doe je bij het onderdeel ‘Sta oproepen toe van Favorieten’. Hoe je favorieten instelt lees je in de tip Favoriete contactpersonen instellen op iPhone.

Een andere oplossing is om in noodgevallen toch via Niet Storen bereikbaar te zijn voor bepaalde personen.

Je kunt ook nog aangeven dat je bij herhaalde oproepen wel gestoord wilt worden. Als een willekeurige contactpersoon tweemaal vlak achter elkaar belt, is het blijkbaar dringend en komt het telefoontje alsnog door. Je kunt zelf aangeven of je dit wilt via de optie ‘Herhaalde oproepen’. Een toelichting bij deze knop maakt duidelijk dat een tweede oproep van dezelfde persoon binnen drie minuten er doorheen komt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen mute, niet storen