Niet Storen

Niet Storen gebruiken op iPhone en iPad: zo haal je alles uit deze functie

Met de Niet Storen-functie op de iPhone en iPad kun je voorkomen dat er meldingen, berichten en telefoontjes binnenkomen. Zet de functie aan als je even rust wilt! Deze tip legt uit hoe het werkt en wat er de afgelopen tijd is verbeterd.

Er zijn allerlei manieren om op de iPhone Niet Storen te gebruiken: handmatig inschakelen op momenten dat je behoefte aan stilte hebt, vooraf inplannen wanneer de Niet Storen-functie actief moet zijn of automatisch op basis van bijvoorbeeld locatie. In alle gevallen kun je uitzonderingen instellen, zodat familieleden en beste vrienden je toch kunnen bereiken.

Sinds iOS 15 maakt Niet storen onderdeel uit van de Focus-functie. In dit artikel leggen we je dan ook uit hoe Niet storen werkt als onderdeel van Focus.

Niet Storen op de iPhone: steeds meer mogelijkheden

Niet Storen heeft in de loop van de tijd steeds meer opties gekregen. Apple introduceerde Niet Storen voor het eerst in iOS 6, als functie om meldingen stil te houden zodat je ’s nachts rustig kunt slapen. Daarna werd het mogelijk om meldingen te onderdrukken tijdens het gebruik van de iPhone (in iOS 7), bijvoorbeeld als je je toestel uit handen geeft aan iemand anders. Een welkome toevoeging was Niet Storen tijdens autorijden in iOS 11 en ook de Bedtijdmodus (iOS 12) hebben we sindsdien trouw gebruikt, net als het onderdrukken van meldingen op locatie.

Sinds iOS 15 behoort Niet Storen tot de nieuwe Focus-functie op iPhone, iPad en Mac. Belangrijke veranderingen is dat je bij Niet storen in iOS 15 meer opties hebt. Zo kan je aangeven dat berichten van bepaalde personen of apps wel door komen en je kunt zelfs het beginscherm aanpassen op basis van Niet storen.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt.

Niet Storen handmatig inschakelen

Bij een vergadering, in een bibliotheek of museum of tijdens een belangrijke ceremonie is het wel zo netjes om je iPhone op stil te zetten. Dit doe je als volgt:

 1. Open het Bedieningspaneel op je iPhone.
 2. Zet de knop met het maantje aan.

Niet storen handmatig inschakelen op iPhone via Bedieningspaneel.

Er is ook een iets omslachtiger manier via de Instellingen-app:

 1. Ga naar Instellingen > Focus > Niet storen.
 2. Zet de schakelaar bij Niet storen aan.

De iPhone zal vanaf dat moment geen pushnotificaties en andere meldingen meer tonen. Ook worden telefoongesprekken onderdrukt. Dit werkt zowel als de telefoon in slaapstand staat en als je deze actief gebruikt.

Voorheen was het ook mogelijk om meldingen en berichten wél door te laten komen als Niet storen actief is terwijl je je iPhone gebruikt, maar in iOS 15 is dat dus helaas komen te vervallen.

Niet Storen automatisch inschakelen

Je kunt Niet Storen ook automatisch laten inschakelen op een bepaald tijdstip. Stel dat je van 23:55 tot 7:00 uur slaapt en in die periode geen meldingen en telefoongesprekken wilt ontvangen. Je stelt dat als volgt in:

 1. Ga naar Instellingen > Focus > Niet Storen.
 2. Tik onderaan op Voeg schema of automatisering toe.
 3. Kies voor de optie Tijd en zet de schakelaar bij Schema aan.
 4. Stel de juiste tijd in en kies de dagen waarop je dit wil laten activeren.
 5. Een maansymbool in de statusbalk geeft aan dat Niet Storen actief is.

Niet storen schema instellen in iOS 15.

Niet Storen op basis van tijd en locatie

Als je naar een concert of bioscoop gaat, wil je liever niet gestoord worden door allerlei meldingen. Van tevoren weet je nooit hoe lang het concert of de film precies duurt, dus in dat geval is het handig om bijvoorbeeld een locatie. Niet storen gaat dan weer uit zodra je de locatie verlaat. Weet je wel hoe lang het duurt, dan zijn er ook nog opties om Niet storen snel een uurtje of tot dezelfde avond in te stellen.

Dit doe je als volgt:

 • Open het Bedieningspaneel op je iPhone.
 • Tik op de knop Focus (let op, tik niet op het maantje).
 • Tik vervolgens op de drie puntjes achter de Niet storen-knop.
 • Kies uit één van de getoonde opties: 1 uur, tot vanavond of totdat ik deze locatie verlaat. Heb je een afspraak in de Agenda-app staan, dan kan je ook kiezen voor de optie tot het einde van de afspraak.

Niet storen in het Bedieningspaneel voor bepaalde tijd of op locatie.

Personen en apps voor Niet storen uitsluiten

Sinds iOS 15 kun je bij Niet storen ook aangeven welke meldingen je wél nog wil blijven ontvangen. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je wel meldingen van WhatsApp wil ontvangen, zodat je wel bereikbaar bent. Of geef aan dat je wel berichten van je partner wil krijgen, zonder gestoord te worden door meldingen van andere apps of personen. Je stelt dit als volgt in:

Personen

 1. Ga naar Instellingen > Focus > Niet storen.
 2. Tik onder het kopje Toegestane meldingen op Personen.
 3. Kies de personen waarvan je meldingen toe wil staan.
 4. Bij Ook toegestaan kun je aangeven welke telefoonoproepen je wil blijven ontvangen tijdens het gebruik van Niet storen. Dit komt bovenop de contacten die je al bij Personen toegevoegd hebt. Ook kun je aangeven dat een tweede oproep binnen drie minuten van dezelfde persoon wél binnenkomen.

Personen uitsluiten voor Niet storen in iOS 15.

Hou er rekening mee dat de meldingen van contacten die je bij personen ingesteld hebt, alleen gelden voor de Berichten- en Telefoon-app én voor chatapps die al helemaal bijgewerkt zijn voor iOS 15. Deze bijgewerkte apps kunnen in meldingen onderscheidt maken tussen personen en algemene meldingen, zodat je iPhone weet dat een melding van een persoon is. WhatsApp is daarvoor nog niet bijgewerkt.

Apps

 1. Ga naar Instellingen > Focus > Niet storen.
 2. Tik onder het kopje Toegestane meldingen op Apps.
 3. Voeg een app toe door op het plusje te tikken.
 4. Bij Ook toegestaan kun je aangeven dat apps die tijdgevoelige meldingen sturen, ook gewoon door komen bij het gebruik van Niet storen. Tijdgevoelige meldingen zijn bijvoorbeeld belangrijke notificaties van je smart home-app. Apps bepalen zelf welke meldingen tijdgevoelig zijn en welke niet.

Toegestane meldingen van apps in Niet storen in iOS 15.

Overige opties voor Niet storen

Sinds iOS 15 heb je nog meer opties voor het instellen van Niet storen. Zo kun je aangeven dat jouw Niet storen-status doorgegeven mag worden aan je contacten en pas je het beginscherm en toegangsscherm aan. Je vindt de opties hier:

 1. Ga naar Instellingen > Focus > Niet storen.
 2. Optie Focusstatus: Je kiest hier of apps aan je contacten door mogen geven dat jouw iPhone op Niet storen staat. Apps moeten hier wel eerst toestemming om vragen om dit te mogen doen.
 3. Optie Beginscherm: Je kunt hier aangeven dat meldingbadges (het rode rondje met het getalletje) verborgen moet zijn tijdens het gebruik van Niet storen. Ook kun je aangepaste pagina’s voor je beginscherm instellen en zo in één keer heel veel apps van je beginscherm verbergen.
 4. Optie Toegangsscherm: Kies voor Dim toegangsscherm om het lockscreen van je iPhone te dimmen. Je kunt er ook voor kiezen om stilgehouden meldingen wel op het toegangsscherm te laten verschijnen.

Niet storen opties in iOS 15: Focusstatus, Beginscherm en Toegangsscherm.

Stille meldingen op de iPhone

Je kunt ook op de iPhone stille meldingen gebruiken. Als je dit inschakelt, verschijnt de melding wel in het Berichtencentrum maar niet op je toegangsscherm en je hoort ook geen geluidje. De meldingen staan dus niet helemaal uit, maar je hebt er minder last van. Je moet per app instellen of je de meldingen stil wilt houden. Krijg je zo’n melding binnen, dan veeg je naar links en kies je Opties. Je kan kiezen voor een uur of voor alleen vandaag. Dit moet je voor elke app herhalen. Via Instellingen > Berichtgeving > Kies een app kun je nog meer instellingen aanpassen.

Meldingen stilhouden: opties in iOS 15.

Niet Storen, toch telefoontjes ontvangen

Je wilt ’s nachts geen telefoontjes ontvangen en berichten binnenkrijgen. Maar als je ouders bellen omdat er iets ergs is gebeurd, wil je wél bereikbaar zijn. Ook daar is een oplossing voor bedacht. In de instellingen van Niet Storen kun je aangeven dat je telefoontjes van favoriete contactpersonen wilt blijven ontvangen. Dit doe je bij het onderdeel ‘Sta oproepen toe van Favorieten’. Hoe je favorieten instelt lees je in de tip Favoriete contactpersonen instellen op iPhone.

Bekijk ook

Zo kun je VIP-contactpersonen instellen in de Mail-app op iPhone en iPad

De VIP-inbox op de iPhone en iPad zorgt ervoor dat je e-mails van belangrijke contactpersonen niet over het hoofd ziet. Deze tip legt uit hoe je VIP's toevoegt aan de Mail-app en een herkenbaar geluidje voor ze instelt.

Een andere oplossing is om in noodgevallen toch via Niet Storen bereikbaar te zijn voor bepaalde personen.

Bekijk ook

Zo ben je in noodgevallen altijd bereikbaar voor bepaalde mensen

Je kunt zorgen dat bepaalde contactpersonen je in noodgevallen altijd kunnen bereiken, via de telefoon of een geschreven bericht. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.

Je kunt ook nog aangeven dat je bij herhaalde oproepen wel gestoord wilt worden. Als een willekeurige contactpersoon tweemaal vlak achter elkaar belt, is het blijkbaar dringend en komt het telefoontje alsnog door. Je kunt zelf aangeven of je dit wilt via de optie ‘Herhaalde oproepen’. Een toelichting bij deze knop maakt duidelijk dat een tweede oproep van dezelfde persoon binnen drie minuten er doorheen komt.

Niet Storen tijdens autorijden

Om te zorgen dat je tijdens het autorijden geconcentreerd blijft heeft Apple de functie Niet Storen tijdens autorijden geïntroduceerd. Deze zorgt ervoor dat je tijdens het autorijden het scherm niet kunt bedienen. Wil je toch bepaalde iPhone-functies gebruiken, dan kun je daarvoor gebruik maken van een CarPlay-systeem, bijvoorbeeld een CarPlay-autoradio of -inbouwsysteem.

Bekijk ook

Niet Storen tijdens autorijden inschakelen met de Autorijden-focus

Met Niet storen tijdens het autorijden en de Autorijden-focus ga je veilig de weg op. De functie blokkeert meldingen, zodat je je ogen op de weg houdt. Lees hier hoe de functie werkt, hoe je het kunt in- en uitschakelen en welke mensen je nog wel kunnen bereiken.

Behalve op de iPhone is Niet Storen op veel meer Apple-apparaten te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze:

Bekijk ook

Niet Storen: meer rust op je iPhone, iPad en Mac

Word je gek van de vele meldingen op je iPhone, iPad of Mac? Met Niet Storen heeft Apple een reeks functies die ervoor zorgen dat je rustig kunt werken, zonder continu gestoord te worden. In deze gids leggen we alle opties uit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!