WWDC 2017-logo.

WWDC 2017: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2017

WWDC 2017 vond plaats in juni 2017. Welke aankondigingen werden er gedaan, wat was de locatie en wat moet je verder nog weten over de keynote en de workshops die tijdens Apple's belangrijkste ontwikkelaarsevenement van het jaar plaatsvonden? Je leest het hier!

Alles wat je wilt weten over WWDC 2017 lees je in dit overzicht. Tijdens WWDC kondigde Apple nieuwe versies van iOS en macOS aan, maar er was ook aandacht voor nieuwe hardwareproducten zoals Macs en de HomePod. Op deze pagina lees je alles wat er tijdens WWDC 2017 is gebeurd.


WWDC 2017 in het kort

Dit zijn de belangrijkste weetjes over WWDC 2017:

 • WWDC 2017 vond plaats van 5 t/m 9 juni 2017.
 • De locatie was San José, in het hart van Silicon Valley.
 • Apple kondigde de HomePod en diverse nieuwe Macs aan.
 • Ook werden nieuwe versies van iOS, watchOS en macOS onthuld.

Wanneer is de WWDC 2017?

WWDC 2017 vond plaats van 5 juni tot en met 9 juni in San Jose, de grootste stad in Silicon Valley. WWDC vindt elk jaar plaats in juni en in 2017 was dat ook het geval: op maandag was tradietiegetrouw de keynote en de rest van de week konden ontwikkelaars workshops en andere sessies volgen.

Bekijk ook

WWDC 2017 keynote op 5 juni 2017 in San Jose

De WWDC van 2017 vindt plaats van 5 tot en met 9 juni 2017. Tijdens de WWDC kondigt Apple onder andere iOS 11 aan en krijgen de ontwikkelaars de kans om meer over de nieuwe functies te leren.

Wat is WWDC 2017?

WWDC staat voor Worldwide Developer Conference en is bedoeld op ontwikkelaars die software maken voor Apple-producten zoals de iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Voor gewone gebruikers is er ook genoeg te beleven, want Apple kondigde tijdens de keynote op maandag 5 juni allerlei zaken aan die voor iedereen interessant zijn. Zo liet Apple weten dat augmented reality en virtual reality in 2017 een flinke boost krijgt en dat er een slimme speaker in ontwikkeling is met de naam HomePod. De keynote vond in 2017 plaats op Tweede Pinksterdag.

Op de WWDC-website vind je een volledig schema van alle activiteiten die tijdens WWDC plaatsvinden.

WWDC 2015 Tim Cook

Ontwikkelaars konden zich aanmelden via de speciale WWDC-ticketwebsite, die niet het hele jaar bereikbaar is. Ontwikkelaars hadden vanaf 27 maart de mogelijkheid om zich te registreren. Vlak daarna werd de uitslag bekendgemaakt.

Apple nodigde net als voorgaande jaren getalenteerde scholieren en studenten uit om naar het evenement te komen. Zij kregen een gesponsord ticket en hoefden alleen hun reis- en verblijfkosten te betalen.

WWDC 2017.

Locatie WWDC 2017?

Het evenement vond in 2017 plaats op één locatie, namelijk het McEnery Convention Center in San Jose. Voorgaande jaren werd vaak gekozen voor twee aparte locaties voor de keyote (eerder was dat het Bill Graham Civic Auditorium) en de workshops (Moscone West). Beide locaties bevinden zich in San Francisco, maar voor 2017 had Apple er dus voor gekozen om alle activiteiten in en rond San José te laten plaatsvinden.

McEnery Convention Center in San Jose.

Tijdens workshopsessies konden ontwikkelaars in meer dan 100 sessies leren hoe ze apps kunnen ontwikkelen. Ook konden ze vragen stellen aan Apple-engineers. Er waren gastsprekers die tijdens de WWDC presentaties gaven.

De aankondigingen van WWDC 2017

Omdat WWDC zich zo sterk richt op de ontwikkelaars, hadden de meeste aankondigingen te maken met nieuwe software. Toch werden ook enkele hardware-aankondigingen gedaan, zoals de HomePod-speaker en vernieuwde iMacs en MacBooks. iCulture-lezers vonden de nieuwe functies uit iOS 11 het meest interessant, zo bleek uit onze poll. In onze samenvatting WWDC 2017 vind je nog meer informatie over alle aankondigingen.

Dit werd er aangekondigd:

 • HomePod, een slimme speaker met Siri-spraakfuncties.
 • iOS 11 met compleet vernieuwde App Store, nieuw Bedieningspaneel en betere Siri-stemmen.
 • Nieuwe iPad Pro’s van 10,5 en 12,9 inch, met verbeterd scherm met ProMotion-technologie en snellere GPU.
 • macOS 10.13 met Apple’s nieuwe APFS-bestandssysteem en verder vooral optimalisaties.
 • Vernieuwde iMacs met Kaby Lake-processor en 43% helderder beeldscherm.
 • Vernieuwde MacBook Pro’s met Kaby Lake-processor en snellere SSD’s.
 • watchOS 4 met nieuwe Siri-wijzerplaat, Toy Story-wijzerplaten en vernieuwde Workout-app.
 • Er werden geen nieuwe functies voor tvOS aangekondigd.

Voorgaande WWDC’s

Apple organiseert al sinds 1990 een WWDC om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van software te laten zien. Hieronder blikken we terug op de meest recente evenementen.

WWDC 2016 banner

WWDC 2016

Tijdens WWDC 2016 was de aandacht vooral gericht op iOS 10, de tiende versie van Apple’s besturingssysteem voor iPhones en iPads. Ook werden nieuwe versies van tvOS en watchOS gedemonstreerd. Meest opmerkelijk was de naamsverandering van OS X naar macOS.

Bekijk ook

WWDC 2016: alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie in 2016

WWDC is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in juni. Welke aankondigingen heeft Apple tijdens WWDC 2016 gedaan? Dat lees je in deze round-up van dit belangrijke evenement voor ontwikkelaars, WWDC 2016!

wwdc-2015-decoraties

WWDC 2015

In 2015 stond WWDC in het teken van Apple’s muziekdienst Apple Music. Aan het einde van de keynote werd de streamingdienst onthuld, inclusief het online radiostation Beats 1. Naast muziek was er ook veel aandacht voor iOS 9, watchOS 2 en OS X El Capitan. Veel aandacht voor Siri dus, maar ook liet Apple met watchOS 2 zien dat ze wisten wat de problemen met de Apple Watch waren en dat ze druk bezig waren met een oplossing.

Bekijk ook

WWDC 2015: alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie in 2015

Lees alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie WWDC 2015, in juni 2015, waar iOS 9, OS X 10.11 en meer werden aangekondigd.

WWDC 2014

Apple kondigde in 2014 iOS 8, OS X 10.10 Yosemite en de nieuwe programmeertaal Swift aan. Ook werden HealthKit en HomeKit aangekondigd, twee nieuwe platformen die waarschijnlijk grote invloed zullen hebben op de ontwikkelingen voor fitnesstrackers/wearables en slimme apparaten in huis. De aankondigingen maakten zoveel indruk, dat opiniemakers spraken over ‘het nieuwe Apple van Tim Cook’. De software van Apple werd meer open, Apple leek beter te luisteren naar gebruikers en alle presentaties waren gewoon voor iedereen gratis te bekijken.

Bekijk ook

WWDC 2014: alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie in 2014

Dossier WWDC 2014: alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie in juni 2014, waar iOS 8, OS X Yosemite en meer werden aangekondigd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2018
Onderwerp
,