Mac meerdere beeldschermen aansluiten

Zo gebruik je een Mac met externe beeldschermen

Wil je meerdere beeldschermen gebruiken op de Mac? Lees hoe je monitoren aansluit op je Mac, hoe het instellen van je externe beeldscherm werkt en wat je ermee kan.

Mac op extern beeldscherm aansluiten

Eén beeldscherm is niet altijd voldoende. Als je meerdere beeldschermen aansluit op je Mac heb je meer informatie in beeld, meer ruimte om te multitasken en meer overzicht. In dit artikel gaan we uitleggen hoe je meerdere beeldschermen op de Mac aansluit en waar je zoal rekening mee moet houden, zoals kabels. Let op dat het aansluiten van een tweede scherm nadelige invloed kan hebben op de performance: je MacBook kan oververhit raken en gaan blazen. In dat geval kun je het scherm beter even loskoppelen.

Iedere Mac is geschikt om een extern beeldscherm aan te sluiten. Je hoeft er meestal maar weinig voor te doen: alleen de juiste kabels aansluiten en je bent klaar. Het verschilt echter wel per Mac welke aansluiting je tot je beschikking hebt en welke kabels je kunt gebruiken. Zo zijn niet alle Macs in staat om een 4K- of 5K-scherm aan te sturen. Ook kun je bij sommige Macs maar één extern scherm aansluiten, terwijl je bij andere wel twee of drie kunt aansluiten.

Wil je een 12-inch MacBook aansluiten op een Thunderbolt-scherm? Dat kan helaas niet. In onderstaande tip lees je waarom.

Kabels voor meerdere beeldschermen op je Mac

Welke kabels je nodig hebt hangt af van welke Mac je hebt en welke aansluitingen je beeldscherm heeft. Alle Macs die nu verkocht worden hebben Thunderbolt 3-aansluitingen. Oudere Macs hebben soms een HDMI-aansluiting of aparte DisplayPort-aansluiting. De enige Mac die naast Thunderbolt 3 ook HDMI heeft is de Mac Mini. Weet je niet welke Mac desktop je hebt? Lees dan ons Mac-desktopmodellen overzicht. Heb je een MacBook? Lees dan het MacBook-modellen overzicht.

Als de monitor die je wilt aansluiten niet dezelfde aansluiting heeft als je Mac, is er nog geen man over boord: je kunt met een adapter het signaal namelijk omzetten. Apple heeft hiervoor zelf een overzichtspagina met daarin een complete lijst met adapters.

MacBook Air kopen: de poorten

(Hoofd-)beeldscherm instellen

Als je twee, drie, vier of meer beeldschermen in macOS wilt gebruiken, dan moet je die beeldschermen na het aansluiten gaan rangschikken en instellen. Dit werkt als volgt:

 1. Sluit het extra beeldscherm (of meerdere beeldschermen) aan.
 2. Open daarna Systeemvoorkeuren.
 3. Klik op Beeldschermen.
 4. Op ieder scherm opent nu een venster met instellingen voor dat scherm. Stel zo nodig een andere schermresolutie in.
 5. Op het ‘originele’ scherm van je Mac verschijnt een venster met alle gekoppelde beeldschermen. Deze zijn als een soort legpuzzel virtueel aan elkaar geplakt.

Zie je deze zogenaamde legpuzzel niet? Kijk dan of Schakel synchrone weergave in is uitgeschakeld. Deze optie staat onderin het venster. Dit zorgt ervoor dat op alle beeldschermen hetzelfde wordt getoond. Dat wordt vooral gebruikt bij presentaties en in leslokalen, maar in een persoonlijke setup gebruik je dit eigenlijk nooit.

Synchrone weergave Mac beeldscherm
Voorbeeld van synchrone weergave.

 1. Rangschik de puzzel van de virtuele beeldschermen, zodat alles overeenkomt met de opzet van de echte beeldschermen op je bureau.

Mac beeldschermen instellen

Deze stappen hoef je maar één keer uit te voeren. Overigens moeten we hier wel opmerken dat als je een MacBook gebruikt, je de laptop ook kunt dichtklappen en het externe beeldscherm als hoofdbeeldscherm kunt gebruiken. Ook is het handig om te weten dat een Mac met Retina-scherm andere opties bij de beeldschermresoluties toont, omdat het Retina-scherm standaard een veel hogere resolutie heeft. Daardoor kan je geen resolutie instellen, maar wel een resolutie selecteren die een bepaalde resolutie nabootst.

Wil je een ander scherm instellen als hoofdscherm? Dat houdt in dat al je notificaties daar binnen zullen komen. Ook het dock verplaatst naar dit scherm, samen met je bureaublad. Zo stel je het in:

 1. Open Systeemvoorkeuren.
 2. Open het Beeldschermen-menu.
 3. Klik op het Rangschikken-tabblad.
 4. Verplaats het witte balkje naar je nieuwe hoofdscherm. Deze balk moet de menubalk voorstellen.

Hoeveel beeldschermen kan ik op mijn Mac aansluiten?

Het is bij het aansluiten van verschillende monitoren belangrijk om te beseffen dat alle pixels aangestuurd moeten worden door je Mac. Daarom is er een limiet aan het aantal beeldschermen dat je kan aansluiten. Hieronder krijg je een indruk hoeveel dit is.

Limiet aantal (externe) beeldschermen per Mac

Je kunt voor jouw model Mac of MacBook op zoeken hoeveel schermen deze maximaal ondersteunt. Je doet dit als volgt:

 1. Ga naar Apple’s website met een overzicht van technische specificaties.
 2. Zoek daar jouw Mac-model op. Via  > Over deze Mac zie je precies welk model je hebt en uit welk jaar deze afkomstig is. Zoek op de website het overeenkomstige model op.
 3. Onder het kopje Video-ondersteuning of Weergavevoorzieningen zie je hoeveel displays jouw Mac of MacBook ondersteund en op welke resolutie.

De Mac Pro 2019 heeft met de beste specificaties ondersteuning voor acht 4K-schermen of vier 5K-schermen tegelijk. Dit verschilt dus met de grafische processor die je kiest.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2020
Categorie Devices
Onderwerpen beeldscherm, mac
Software macOS