Mac meerdere beeldschermen aansluiten

Zo gebruik je een Mac met externe beeldschermen

Wil je meerdere beeldschermen gebruiken op de Mac? Lees hoe je monitoren aansluit, hoe het instellen werkt en wat je ermee kan.

Mac meerdere beeldschermen aansluiten

Eén beeldscherm is niet altijd voldoende. Als je meerdere beeldschermen aansluit het je meer informatie in beeld, meer ruimte om te multitasken, meer overzicht. In dit artikel gaan we uitleggen hoe je meerdere beeldschermen op de Mac aansluit en waar je zoal rekening mee moet houden, zoals kabels.

Meerdere beeldschermen

Je kunt op iedere Mac één of meerdere externe beeldschermen aansluiten. Ook de iMac met ingebouwd beeldscherm ondersteunt deze optie. Je hoeft er meestal weinig voor de toen: alleen de kabels aansluiten en klaar is Kees. Het verschilt echter wel per model welke kabels je nodig hebt en hoeveel beeldschermen je kunt aansluiten.

Let op: Op een 12-inch MacBook kun je geen Thunderbolt-scherm aansluiten. In onderstaande tip lees je waarom.

Mac met meerdere beeldschermen instellen

Als je twee, drie of vier beeldschermen in macOS wilt gebruiken, dan moet je die beeldschermen na het aansluiten gaan instellen. Dit werkt als volgt:

 1. Sluit het extra beeldscherm (of meerdere beeldschermen) aan. Open daarna Systeemvoorkeuren via de map Programma’s of ga naar  > Systeemvoorkeuren.
 2. Klik op de opties voor Beeldschermen. Op ieder beeldscherm verschijnt nu een venster met aparte instellingsopties voor ieder beeldscherm. Klik in het hoofdbeeldscherm (waarin het dock staat) op het tabblad Rangschikking. Hier zie je hoe macOS de beeldschermen momenteel virtueel aan elkaar plakt als een soort puzzel.
 3. Zie je de ‘puzzel’ bij de vorige stap niet? Schakel dan de optie Schakel synchrone weergave in uit. Synchrone weergave bepaalt namelijk dat op ieder beeldscherm hetzelfde wordt getoond. Die optie is handig voor presentaties of in een leslokaal, maar voor een normale setup met meerdere beeldschermen is dat meestal niet nodig.

Mac beeldscherm synchrone weergave
Voorbeeld van synchrone weergave.

 1. Rangschik de puzzel van de virtuele beeldschermen in Systeemvoorkeuren, zodat alles matcht met de opzet van de echte beeldschermen op je bureau.
 2. Ben je tevreden? Dan kun je nu nog gaan kijken of je de beeldschermresoluties van de verschillende schermen OK vindt. Ga hiervoor met je muis naar het beeldscherm waarvan je de beeldschermresolutie wilt aanpassen, klik op Beeldscherm en selecteer een grotere of kleinere beeldschermresolutie.

Mac beeldschermen instellen

Deze stappen hoef je maar één keer uit te voeren. Overigens moeten we hier wel opmerken dat als je een MacBook gebruikt, je de laptop ook kunt dichtklappen en het externe beeldscherm als hoofdbeeldscherm kunt gebruiken. Ook is het handig om te weten dat een Mac met retinascherm andere opties bij de beeldschermresoluties toont, omdat het retinascherm standaard een veel hogere resolutie heeft. Daardoor kan je geen resolutie instellen, maar wel een resolutie selecteren die een bepaalde resolutie nabootst.

Kabels voor meerdere beeldschermen

Welke kabels je nodig hebt hangt af van welke Mac je hebt en welke aansluitingen je beeldscherm heeft. De meeste Macs hebben tegenwoordig een HDMI-aansluiting, een Thunderbolt-aansluiting en/of een Mini DisplayPort-aansluiting (nog even afgezien van de USB-C-aansluiting op de nieuwste MacBooks). Als de monitor die je wilt aansluiten, niet die aansluiting heeft, is er nog geen man over boord: je kunt met een adapter het signaal namelijk omzetten. Apple heeft hiervoor zelf een overzichtspagina met daarin een complete lijst met adapters.

thunderbolt
Een bliksemflits geeft aan dat de poort Thunderbolt ondersteunt

Hoe het aansluiten van een MacBook met USB-C op externe beeldschermen werkt hebben we uitgelegd in onderstaand dit artikel:

Hoeveel beeldschermen kan ik op mijn Mac aansluiten?

Het is bij het aansluiten van verschillende monitoren belangrijk om te beseffen dat al dat beeld aangestuurd moet worden door je Mac. Daarom is er een limiet aan het aantal beeldschermen dat je kan gebruiken op de Mac dat wordt ondersteund door Apple. Hieronder vind je daar de lijst van.

Limiet aantal (externe) beeldschermen per Mac

 • Eén beeldscherm: 12-inch MacBook (2015 en later), MacBook Air (mid 2011 en later), MacBook Pro (13-inch, 2011 en later), Mac mini (Mid 2011 en later), Mac mini Server (mid 2011 en later).
 • Twee beeldschermen: MacBook Pro (Retina, 13-inch, eind 2012 en nieuwer), MacBook Pro (Retina, mid 2012 en nieuwer), MacBook Pro (13-inch, mid 2012), MacBook Pro (15-inch and 17-inch, begin 2011 en nieuwer), MacBook Air (mid 2012 en nieuwer), iMac (eind 2012), iMac (mid 2011), iMac (eind 2013), iMac (21.5-inch, Mid 2014), Mac Mini (eind 2012), iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014), Mac mini (eind 2014), Mac mini (eind 2012), Mac Mini (mid 2011).
 • Twee 5K-beeldschermen: MacBook Pro (2016 en nieuwer).
 • Drie beeldschermen: MacBook Pro (Retina, mid 2012 en nieuwer).
 • Vier 4K-beeldschermen: 15-inch MacBook Pro (2016 en nieuwer)
 • Zes beeldschermen: Mac Pro (eind 2013), mits dit normale beeldschermen zijn met een resolutie kleiner dan 4K. De Mac Pro kan maximaal drie 4K-schermen aansturen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2017
Categorie Devices
Onderwerpen beeldscherm, mac