iMac Pro 2017 vooraanzicht

iMac Pro: alles over Apple’s krachtigste desktop voor professionals

Alles over de iMac Pro: releasedatum, functies, prijs, beschikbaarheid en meer. Bekijk video's van de iMac Pro en lees over de vernieuwingen.

iMac Pro review Prijs (vanaf €5.499,-)

De iMac Pro is een desktopcomputer voor professionals, die sinds eind 2017 in de winkel ligt. In 2020 kreeg deze professionele iMac nog een flinke update en is sindsdien standaard voorzien van een 10-core processor. Apple lijkt echter (tijdelijk?) met de iMac Pro te willen stoppen. Het 2020-model werd nog verkocht “zolang de voorraad strekt” en er kwam geen opvolger. Er zijn geruchten dat Apple in 2022 een krachtiger versie van de iMac uitbrengt, mogelijk opnieuw onder de naam iMac Pro.

Lees alle geruchten over de iMac Pro 2022 in onze round-up.

Bekijk ook

Overzicht: alle geruchten over de grote iMac (Pro) 2022

Apple komt mogelijk dit jaar met een nieuwe grotere iMac, die ook wel de iMac Pro 2022 genoemd wordt. Wat zijn de laatste geruchten over dit model?

iMac Pro in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iMac Pro:

 • 27-inch Retina 5K-scherm.
 • Xeon-processor met maximaal 18 cores.
 • Grafische processor van maximaal 22 teraflop.
 • Alleen beschikbaar in de kleur spacegrijs.
 • Adviesprijs vanaf €5.499 euro.
 • Niet meer in het assortiment bij Apple, soms nog wel bij andere winkels.

iMac Pro 2022 op komst?

Volgens geruchten komt er in 2022 een opvolger uit van de 27-inch iMac met Apple Silicon. Deze zal zo krachtig zijn, dat het in feite een opvolger is van de iMac Pro. Apple zou tot 2022 willen wachten om elk nieuw product voldoende aandacht te geven en omdat er wat vertraging is in productreleases. Deze ‘iMac Pro’ zou een groter 30-inch scherm hebben en voorzien zijn van een M1X of M2X-chip.

Bekijk ook

Gerucht: 'Release vernieuwde grote iMac gepland voor 2022'

Apple heeft een nieuwe grote iMac in ontwikkeling, met hetzelfde nieuwe design als de 24-inch 2021 iMac. Maar wanneer is de release van de grote nieuwe iMac? Mogelijk moet je daar nog wel wat langer op wachten.

Is het nog een goed idee om een iMac Pro te kopen? Eigenlijk niet: we denken dat je beter kunt wachten op de grotere iMacs met Apple Silicon, omdat die beter presteren dan Intel.

Wat is de iMac Pro?

De iMac Pro is een serie desktopcomputers voor veeleisende gebruikers. Het gaat daarbij vooral om professionele gebruikers met ingewikkelde workflows en complexe bewerkingen, zoals design en videobewerking. De iMac Pro is alleen verkrijgbaar in de kleur spacegrijs en heeft een 27-inch Retina 5K-scherm, een Xeon-processor met maximaal 18 kernen en een grafische verwerkingscapaciteit van maximaal 22 teraflop. Het is de krachtigste iMac die ooit is gemaakt.

Daarnaast heeft Apple de modulaire Mac Pro, waarbij je het beeldscherm los moet aanschaffen.

iMac Pro 2020: dit is er nieuw

In 2020 heeft de iMac Pro nog een update gekregen. Het model wordt nu standaard met 10-core Intel Xeon-processor geleverd. Je kan deze uitbreiden tot maar liefst 18-cores. Andere specificaties van de iMac Pro zijn ongewijzigd gebleven. Een 1080p-camera was op dit model al aanwezig, evenals een T2-chip. De optie om een scherm met nanotextuur te bestellen ontbreekt, terwijl dit bij de gewone iMac wel mogelijk is.

iMac Pro functies

Apple heeft bij de iMac Pro talloze verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de gewone iMac:

 • De koeling is compleet opnieuw ontworpen. Een nieuw systeem van ventilatoren zorgt voor 80% meer koelvermogen, zonder dat er meer geluid geproduceerd wordt.
 • Er is ondersteuning voor maximaal 4 terabyte SSD-opslag en maximaal 128GB ECC-RAM. ECC staat voor Error Correcting Code. Dit is een speciaal type RAM dat de meeste bitfouten kan ontdekken en corrigeren om zodoend datacorruptie tegen te gaan. Standaard zit er een 1TB SSD en 32GB ECC RAM in het apparaat, maar je kunt ook kiezen voor 64GB of 128GB.

iMac Pro 2017 vooraanzicht

 • Er zitten vier Thunderbolt 3-poorten in, waarmee je twee RAID-arrays en twee 5K-displays tegelijk kunt aansluiten. Ook zit er een Ethernet-aansluiting van maximaal 10 gigabit op, met tot tien keer hogere netwerksnelheden.
 • De Radeon Pro Vega is de krachtigste GPU ooit in een Mac. Hiermee kost realtime 3D-rendering geen enkele moeite en ook VR-toepassingen met een hoog aantal beelden per seconde zijn haalbaar. Er is maximaal 22 teraflop aan rekenkracht beschikbaar, bijvoorbeeld voor machine learning.
 • De dunne, naadloze behuizing van deze nieuwe iMac is grotendeels hetzelfde gebleven, evenals als het 27-inch Retina 5K-scherm met weergave van 1 miljard kleuren. De resolutie van het scherm is 5120 x 2280 pixels.

Hieronder zie je een video van het vernieuwde koelsysteem:

iMac Pro animatie

iMac Pro processor

Bij de Xeon-processor die Apple ingebouwd heb je de keuze uit 10, 14 of 18 cores, die dit de ‘meest krachtige Mac ooit’ maken. Deze Xeon-processors zijn geoptimaliseerd voor complexe toepassingen zoals meerlaagse Photoshop-bestanden, 4K-video en 3D-graphics met rijke texturen. Ze zijn betrouwbaarder dan de Intel Core-processors in de normale iMac en bedoeld voor extreme toepassingen zoals Virtual Reality, gaming en overklokken.

iMac Pro prijzen

Apple heeft de iMac Pro uit het assortiment gehaald, maar hanteerde het meest recent nog de volgende adviesprijzen:

Breid je dit uit met meer geheugen (maximaal 128GB) en een grotere SSD (tot 4TB) dan betaal je voor de meest uitgebreide uitvoering ruim €16.000,-.

2017 iMac Pro videobewerking

iMac Pro kopen

De iMac Pro was verkrijgbaar vanaf €5.499 bij de Apple Store en bij een beperkt aantal andere winkels. Alle modellen zijn uitgevoerd in spacegrijs en worden geleverd met bijbehorend toetsenbord en muis of trackpad. Ook krijg je een zwarte Lightning-kabel en de nodige andere kabels om de iMac Pro aan te sluiten. De spacegrijze accessoires zijn ook los verkrijgbaar.

Op dit moment is het niet meer verstandig om een nieuwe iMac Pro te kopen, maar tweedehands kan dit model nog een behoorlijke tijd mee. Wil je een nieuw model, dan is het beter om te wachten op de 30-inch iMac met Apple Silicon die in 2022 wordt verwacht.

iMac Pro aankondiging

Apple kondigde de nieuwe iMac Pro in april 2017 aan tijdens een media-interview. Er vond geen presentatie op het podium plaats. Tijdens het interview benadrukte Apple dat de professionele Mac-gebruiker serieus wordt genomen. In de voorgaande maanden was kritiek ontstaan omdat Apple vooral producten gericht op mainstream uitbracht en de pro’s was vergeten. Inmiddels zijn er meerdere producten gericht op professionals: de iPad Pro in twee formaten en de Mac Pro desktopcomputer voor de echt zware toepassingen.

iMac Pro voordelen

Dit zijn de pluspunten van deze nieuwe desktopcomputer:

 • Meest krachtige Mac ooit.
 • Geschikt voor zware grafische toepassingen zoals VR en 3D-rendering.
 • Intern op alle punten verbeterd.

iMac Pro nadelen

Er zitten ook een aantal nadelen aan, waarvan we de belangrijkste hieronder noemen:

 • Prijzig.
 • Alleen in spacegrijs.
 • Geen glas met nanotextuur, zoals bij de gewone iMac.
 • 5K-display is hetzelfde gebleven, geen touchscreen.
 • Intel is inmiddels ingehaald door Apple Silicon qua prestaties.
 • Niet meer in het assortiment.

iMac Pro accessoires

Verschillen iMac Pro vs. Mac Pro

Apple heeft twee Macs voor professionals op de markt: de iMac Pro en een vernieuwde Mac Pro. De vernieuwde Mac Pro wordt in 2019 verwacht. Er zijn duidelijke verschillen tussen beide apparaten: bij de iMac Pro zijn de computer en het beeldscherm samengevoegd tot één apparaat, terwijl je bij de Mac Pro te maken hebt met een computer en een los beeldscherm. Dit betekent dat je bij de Mac Pro een beeldscherm naar keuze kunt aansluiten, dus ook een 5K-scherm van een ander merk.

In een ander artikel hebben we de verschillen tussen de iMac Pro en de iMac op een rij gezet.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: iMac Pro vs. iMac, dit zijn de vernieuwingen

We vergelijken in dit artikel de nieuwe iMac Pro met de bestaande iMacs en de toekomstige Mac Pro. Op welke punten is de iMac Pro vernieuwd en wat zijn de verschillen met de gewone iMac? Dat lees je hier!

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2022
Device
iMac Pro