Zens Built-in Wireless Charger met gaatje in bureau.

Zo werkt Qi2, de nieuwste standaard voor draadloos opladen op iPhones en meer

Lees alles over Qi en Qi2, de standaard voor draadloos opladen die in recente iPhones te vinden is. Hoe werkt het opladen precies en waarom gaat het trager dan via een kabeltje?

Draadloos opladen met Qi en Qi2

Als je een draadloze oplader voor je iPhone koopt, is de kans vrijwel 100% dat hij geschikt is voor Qi. Deze standaard voor draadloos opladen is geschikt voor de iPhone 8 en nieuwer, AirPods, Android-smartphones en zelfs de Sonos Roam. De nieuwste ontwikkeling is Qi2, een opvolger die gebaseerd is op Apple’s MagSafe en met magneten zorgt dat je apparaat altijd goed op de oplader ligt. Hoe werkt Qi eigenlijk en hoe snel kun je je iPhone ermee opladen?

Qi2 als nieuwe standaard

Begin 2023 werd Qi2 aangekondigd, als nieuwe standaard voor draadloos opladen. Hierbij is gebruik gemaakt van de ervaringen met Apple MagSafe. Magneten zorgen ervoor dat je device altijd goed uitgelijnd op de lader ligt, waardoor het ook mogelijk wordt om sneller op te laden. De eerste opladers en accessoires met Qi2 worden eind 2023 verwacht. Een voordeel van Qi2 is dat er minder slijtage aan accessoires is. Je hoeft niet steeds fysieke kabels en adapters aan te sluiten en weer los te halen. Het op de lader leggen van een smartphone levert nauwelijks slijtage op.

De Qi2 standaard verplicht fabrikanten om sterke magneten te gebruiken, zodat je device niet van de lader glijdt. Dit is vooral van belang bij battery packs, die gemakkelijk los kunnen raken. En ook bij kaarthouders voor de iPhone is het wel prettig als ze niet zo snel loskomen.

Qi en MagSafe

Apple heeft sinds de iPhone 12-serie MagSafe ingevoerd, een draadloze oplaadmethode met magneet. Dit is gedeeltelijk onderling compatibel met Qi-laders. Je kunt MagSafe-geschikte iPhones ook op een Qi-lader leggen om op te laden. Omgekeerd kun je een MagSafe-lader gebruiken voor een iPhone 8 t/m iPhone 11. Wat je in beide situaties mist is de magneetwerking, dus je zelf zult moeten zorgen dat de iPhone goed ligt uitgelijnd.

Snel draadloos opladen op 15 Watt werkt dan ook alleen als zowel de iPhone als de oplader zijn voorzien van MagSafe-magneten. Zo niet, dan val je terug naar 7,5 Watt

Bekijk ook

De beste magnetische iPhone-laders die met MagSafe werken

Nu MagSafe wat langer op de markt is, is het tijd om eens naar officiƫle MagSafe-laders te kijken. Welke fabrikanten zijn ermee aan de slag gegaan? Welke officiƫle MagSafe-laders kun je kopen? Dit zijn je opties!

Zens lader met MagSafe

Welke iPhones werken met Qi?

Sinds 2017 is het mogelijk om je iPhone draadloos op te laden. De eerste toestellen die hiervoor geschikt waren, zijn de iPhone 8, iPhone X en nieuwer. Alle toestellen die sindsdien verschenen zijn, zijn geschikt voor draadloos opladen op Qi-laders. Sinds de iPhone 12 is daar MagSafe aan toegevoegd.

Ook de Apple Watch is geschikt voor Qi, maar vereist daarvoor een speciale oplaadschijf. Je kunt dus niet je Apple Watch op een goedkope Qi-lader opladen. Daarnaast zijn AirPods met draadloos oplaaddoosje geschikt voor Qi. Recente exemplaren zijn zelfs geschikt voor MagSafe, zodat ze ook aan een schuine of staande oplader blijven ‘kleven’.

Geen enkele iPad is geschikt voor draadloos opladen. Bij recente Macs is sprake van een nieuwe MagSafe-oplader, die magnetisch vastklikt, maar daarbij kun je nauwelijks van draadloos opladen spreken.

iPhone spoel voor Qi-laden

Wat is de Qi-standaard?

Qi (uitspraak ’tsjie’) is een standaard voor draadloos opladen, opgesteld door het Wireless Power Consortium (WPC). Dit is een organisatie waar Apple sinds 2017 lid van is. Op dat moment waren er al bijna 150 smartphones geschikt voor Qi en de standaard zelf bestaat al veel langer: sinds 2008! Toch werd het destijds nog weinig gebruikt en was opladen via een kabeltje het meest gangbaar. Dankzij Apple zijn Qi-laders echt doorgebroken en kwam er een enorm aanbod van geschikte draadloze opladers. Qi versloeg daarmee een andere standaard voor draadloos opladen, namelijk PMA van de Power Matters Alliance.

Bekijk ook

Zoek je een draadloze oplader voor je iPhone of AirPods? Deze raden wij aan

Met deze draadloze opladers voor de iPhone en AirPods hoef je nooit meer een kabel in je iDevice te steken. Wij zetten de beste draadloze opladers voor de iPhone en AirPods voor je op een rij.

Hoe werkt Qi?

Bij Qi is sprake van inductieladen. Daarvoor is nog steeds een stroomkabel nodig, omdat het basisstation verbonden moet zijn met het stopcontact. Helemaal draadloos is het dus niet. Dat er toch gesproken wordt over draadloos opladen heeft ermee te maken dat je de smartphone zelf niet meer met een kabel hoeft te verbinden. De Oral-B tandenborstels van Braun werken al sinds de jaren negentig met inductieladen. Dit werkt op een soortgelijke manier, maar je kunt op een tandenborstelhouder uiteraard geen iPhone opladen.

Het basisstation komt alleen in actie als er een geschikt toestel op wordt gelegd. Van tijd tot tijd verstuurt het basisstation een testsignaal, om te controleren of er een Qi-geschikt toestel aanwezig is. De smartphone geeft hierbij een melding terug, om aan te geven wat de signaalsterkte is.

Spoel voor inductieladen

Daarna kan het draadloos opladen beginnen. Het systeem bestaat dus uit een zender (het basisstation) en een ontvanger (de smartphone). Beide beschikken over een spoel van metaaldraden. De spoel van de zender genereert een elektromagnetisch veld, dat stroom opwekt in de spoel van de ontvanger. De ontvanger stuurt een signaal terug om aan te geven welk vermogen is vereist en het basisstation past de output daarop aan. Als de batterij bijna vol is kan de smartphone een signaal sturen dat ervoor zorgt dat het basisstation naar een lager vermogen terugschakelt.

Beide apparaten communiceren met een snelheid van maximaal 2 Kbit per seconde. Sneller hoeft niet, omdat er niet zoveel data uitgewisseld hoeft te worden.

Beperkingen van Qi

Op een Qi-lader kun je een iPhone maximaal op een vermogen van 7,5 Watt opladen. Dit is een bewuste beperking vanuit Apple, om ervoor te zorgen dat het opladen veilig verloopt en het toestel niet oververhit raakt. Andere fabrikanten staan soms hogere vermogens toe.

Een andere beperking is dat Apple voor de Apple Watch een speciale oplaadpuck heeft ontwikkeld. Ook die is gebaseerd op de Qi-standaard, maar is alleen in combinatie met de Apple Watch te gebruiken. Omgekeerd kun je een Apple Watch niet op een doorsnee Qi-lader bijladen; het moet altijd de speciale oplaadpuck van Apple zijn.

Ikea NORDMÄRKE

Qi heeft verder als beperking, dat het apparaat altijd goed op de lader moet liggen. De afstand tussen de spoelen van zender en ontvanger mogen maar een paar millimeter zijn. Fabrikanten van laders lossen dit op door een kruisje of andere markering op de laadmat te zetten, zodat je precies weet waar de spoel zit. MagSafe lost dit op, door de spoelen met magneten precies op de juiste wijze uit te lijnen. Beide apparaten ‘klikken’ dan vanzelf op hun plaats.

Een toekomstige oplossing zou draadloos opladen op afstand kunnen zijn. Er waren ooit geruchten dat Apple met fabrikant Energous zou samenwerken om opladen op grote afstand mogelijk te maken. Tot nu toe is daar niets van terechtgekomen.

Zens Liberty Glass Edition.

Een andere oplossing is om de spoelen over elkaar te leggen, zodat het niet uitmaakt hoe je je iPhone neerlegt. Apple heeft dit zelf geprobeerd met de AirPower, maar slaagde er niet in om een goed werkend accessoires te maken. Fabrikanten zoals Zens hebben producten uitgebracht waarmee dit wel werkt: de Zens Liberty (review). Deze moet echter flink gekoeld worden en maakt door de ventilatoren relatief veel lawaai.