Zens Built-in Wireless Charger met gaatje in bureau.

Zo werkt Qi2, de standaard voor draadloos opladen van iPhones en meer

Lees alles over Qi2, de nieuwste standaard voor draadloos opladen. Hoe werkt Qi2, welke producten zijn er al en wat zijn de verschillen met MagSafe? We vertellen je alles wat je wil weten over Qi2.

Draadloos opladen met Qi2

Als je een draadloze oplader voor je iPhone gebruikt, gaat het in 100% van de gevallen om een Qi- of MagSafe-lader. Qi is uitgegroeid tot een veelgebruikte standaard voor draadloos opladen en is geschikt voor de iPhone 8 en nieuwer (en diverse andere apparaten zoals de Sonos Roam). De nieuwste ontwikkeling is Qi2, een opvolger die met magneten zorgt dat je apparaat altijd goed op de oplader ligt. Hoe werkt Qi2, welke producten zijn er al en hoe snel werkt het opladen van je iPhone? We vertellen ook wat de verschillen tussen Qi2 en MagSafe zijn.

Qi2 als nieuwe standaard

Begin 2023 werd Qi2 aangekondigd, als nieuwe standaard voor draadloos opladen. Hierbij is gebruik gemaakt van de ervaringen met Apple MagSafe. Magneten zorgen ervoor dat je device altijd goed op de lader ligt, waardoor het mogelijk is om sneller op te laden (15 Watt). Dit geldt zowel voor Android-toestellen als voor de iPhone 12 en nieuwer*. De eerste opladers en accessoires met Qi2 zijn begin 2024 verschenen van merken zoals Anker, Belkin en Mophie.

*Aanvankelijk was dit alleen iPhone 13 en nieuwer, maar Apple heeft in iOS 17.4 ook ondersteuning voor de iPhone 12 toegevoegd.

Belkin BoostCharge 3-in-1 met Qi2
Belkin BoostCharge 3-in-1 met Qi2.

Qi2 (uitspraak: ‘tsjie toe’) is niet zomaar ontstaan. Het is de opvolger van Qi en het is gebaseerd op MagSafe. In onderstaande tabel zie je welke apparaten geschikt zijn voor welke draadloze standaard.

Draadloze standaardJaarGeschikte Apple-apparatenGeschikte apparaten van andere merken
Qi2010iPhone 8 en nieuwer, AirPods met draadloze caseAndroid-toestellen en meer
MagSafe2020iPhone 12 en nieuwer, AirPods met MagSafe-case
Qi22023iPhone 12 en nieuwer (sinds iOS 17.4)Android-toestellen en meer

Dit zijn de voordelen van Qi2:

  • Sneller draadloos opladen op 15 Watt
  • Magnetische lader, je toestel ligt altijd goed uitgelijnd
  • Magneet maakt de oplader ook geschikt voor niet-platte accessoires zoals VR-headsets
  • Dankzij magneet zijn ook accessoires mogelijk, zoals magnetische powerbanks, walletcases, etc
  • Qi2-certificatie gaat sneller en is goedkoper dan MagSafe
  • Qi2 is terugwaarts compatibel met Qi en MagSafe

Geschikte toestellen voor Qi2

Deze toestellen zijn geschikt voor Qi2:

  • iPhone 12 met iOS 17.2 en nieuwer
  • Android-toestellen die Qi2 ondersteunen (die zijn er bijna niet)
  • Sommige draadloze oordopjes

Je kunt ook oudere toestellen op een Qi2-lader leggen, maar dan geniet je niet de volledige functionaliteit. Het opladen gaat relatief traag op 7,5 Watt. En omdat de iPhone 8 t/m iPhone 11 niet voorzien zijn van een ring met magneten, zullen deze toestellen niet magnetisch aan de lader vastplakken. Maar opladen op 7,5 Watt lukt wel.

Bij Android-toestellen speelt een heel ander probleem: er zijn nauwelijks geschikte toestellen. Recent verschenen toestellen zoals de Google Pixel 8, Samsung Galaxy S24 en OnePlus 12 ondersteunen geen Qi2. Waarschijnlijk zal de Google Pixel 9 de eerste zijn die er wel geschikt voor is. Sommige (Chinese) fabrikanten hebben al hun eigen oplossingen ontwikkeld, waarmee je bijvoorbeeld de Xiaomi 13 Ultra op 50 Watt kunt opladen. Daarmee vergeleken is de 15 Watt van Qi2 een lachertje.

Mophie Qi2 laders
Enkele Qi2-laders van Mophie.

Qi2-opladers: wat is er al te koop?

De eerste Qi2-opladers werden in het najaar 2023 gepresenteerd door Anker, Belkin en Mophie. Ze zijn sinds begin 2024 verkrijgbaar. In onze round-up kun je zien wat er zoal verkrijgbaar is. Anker heeft opladers in de MagGo-serie, terwijl je bij Belkin de bekende 2-in-1 en 3-in-1 oplaadstations vindt. Bij Mophie moet je de snap+ serie hebben, bestaande uit bureauladers en autoladers.

Deze accessoires zijn in eerste instantie gericht op iPhone-gebruikers, maar ze werken uiteraard ook met toekomstige Qi2-geschikte Android-toestellen, zodra die verkrijgbaar zijn.

Belkin Qi2 BoostCharge Convertible Pad to Stand

We hebben de Belkin BoostCharge Pro Qi2 al getest, een opvouwbare oplader voor reis en bureau (zie foto). Daarnaast heeft Belkin een 2-in-1 lader en een 3-in-1 lader voor op je nachtkastje.

Waarom is Qi2 ontwikkeld?

Draadloos opladen biedt veel gemak: je legt je toestel op de lader en alles gaat vanzelf. Sinds de iPhone 8 is het mogelijk om toestel op deze manier draadloos op te laden. De laders die je hiervoor gebruikt voldoen allemaal aan de Qi-standaard. Opladen met Qi heeft twee nadelen.

Nadelen Qi-laders:

  • Je weet nooit zeker of het toestel wel goed op de lader ligt.
  • Het gaat langzaam (maximaal 7,5 Watt bij de iPhone).

Met de komst van de iPhone 12 met MagSafe is dit verbeterd. Een magneet zorgt ervoor dat je iPhone altijd goed ligt uitgelijnd en het opladen gebeurt tweemaal zo snel, op 15 Watt. Heb je een ouder toestel (iPhone 8 t/m 11 en iPhone SE), dan kun je die ook op een MagSafe-lader gebruiken. Het opladen gaat dan iets langzamer en je profiteert niet van de magneetwerking. Maar ook MagSaf heeft zo z’n nadelen.

Nadelen MagSafe-laders:

  • Alleen voor Apple-gebruikers
  • Verplichte goedkeuring door Apple, is duurder voor fabrikanten

De nieuwste standaard Qi2 lost dit op. Qi2 zorgt ervoor dat ook Android-gebruikers kunnen profiteren van opladen met magneetbevestiging. Apple-gebruikers profiteren omdat ze op 15 Watt kunnen opladen zonder een dure MagSafe-lader te hoeven kopen. En omdat certificering voor Qi2 een stuk goedkoper en minder omslachtig is dan MagSafe, verwachten we dat veel fabrikanten hiervoor zullen kiezen.

Draadloos opladen heeft nog meer voordelen. Zo is er minder slijtage aan apparaten en accessoires, omdat je niet steeds fysieke kabels en adapters aan te sluiten en weer los te halen. Daardoor kan het niet meer gebeuren dat je usb-c- of Lightning-poort kapot gaat.

De Qi2 standaard verplicht fabrikanten om sterke magneten te gebruiken, zodat je device niet van de lader glijdt. Dit is vooral van belang bij battery packs, die gemakkelijk los kunnen raken. En ook bij wallethoesjes voor bankpassen is het wel prettig als ze niet zo snel loskomen.

Wat is beter, Qi2 of MagSafe?

Apple heeft sinds de iPhone 12-serie MagSafe ingevoerd, een draadloze oplaadmethode met magneet. Snel draadloos opladen op 15 Watt werkt alleen als zowel de iPhone als de oplader zijn voorzien van MagSafe-magneten. Zo niet, dan val je terug naar 7,5 Watt.

Qi2 en MagSafe zijn beide beter dan normale Qi, vooral vanwege hun magnetische verbinding. Daardoor weet je zeker dat het toestel goed op de lader ligt en kan het opladen efficiënter plaatsvinden. Ook kunnen Qi2 en MagSafe beide sneller draadloos opladen, namelijk 15 Watt. Dit geldt voor de iPhone 12 en nieuwer (MagSafe en Qi2).

Bekijk ook
Dit zijn de verschillen tussen MagSafe en Qi2

Dit zijn de verschillen tussen MagSafe en Qi2

Sinds de introductie van Magsafe op de iPhone is het draadloos opladen een stuk handiger geworden. Ook sluit je andere magnetische accessoires aan zoals de MagSafe Wallet. Met Qi2 heeft MagSafe er een concurrent bij gekregen. Dit zijn de verschillen tussen de twee draadloze oplaadtechnieken!

Qi2 is op veel punten vrijwel identiek aan MagSafe. Logisch ook, want het is ervan afgeleid. Heb je een iPhone 12 of nieuwer, dan kun je dus zonder problemen voor een Qi2-lader kiezen. De ronde magneet van Qi2 is precies even groot als de MagSafe-magneetring.

Waarom een Qi2-lader kiezen?

  • Qi2-laders zijn veel goedkoper, omdat er geen licentiekosten aan Apple hoeven te worden afgedragen
  • Qi2-laders bieden dezelfde functionaliteit als MagSafe.
  • Qi2-laders zijn ook geschikt voor (toekomstige) Android-toestellen en accessoires.

Waarom toch een MagSafe-lader kiezen?

  • Er is momenteel veel keuze uit MagSafe-laders, zodat je precies kunt vinden wat je zoekt. Bij Qi2-laders is het aanbod nog erg beperkt.
Bekijk ook
De beste magnetische iPhone-laders die met MagSafe werken

De beste magnetische iPhone-laders die met MagSafe werken

Nu MagSafe wat langer op de markt is, is het tijd om eens naar officiële MagSafe-laders te kijken. Welke fabrikanten zijn ermee aan de slag gegaan? Welke officiële MagSafe-laders kun je kopen? Dit zijn je opties!

Zens lader met MagSafe

Welke andere Apple-apparaten zijn geschikt voor draadloos opladen?

Sinds 2017 is het mogelijk om je iPhone draadloos op te laden. De eerste toestellen die hiervoor geschikt waren, zijn de iPhone 8, iPhone X en nieuwer. Hiervoor gebruik je een Qi-lader. Sinds de iPhone 12 is daar MagSafe aan toegevoegd.

Ook de Apple Watch is geschikt voor Qi, maar vereist daarvoor een speciale oplaadpuck die fabrikanten alleen via Apple kunnen aanschaffen. Je kunt de Apple Watch dus niet met een doorsnee Qi-lader gebruiken.

AirPods met draadloos oplaaddoosje kun je wel op een willekeurige Qi-lader opladen. Recente exemplaren zijn zelfs geschikt voor MagSafe, zodat ze ook aan een schuine of staande oplader blijven ‘kleven’.

Tot nu toe zijn er geen iPads uitgebracht die geschikt zijn voor draadloos opladen.

iPhone spoel voor Qi-laden

Hoe werken Qi en Qi2?

Qi en Qi2 zijn opgesteld door het Wireless Power Consortium (WPC). Dit is een organisatie waar Apple sinds 2017 lid van is. Op dat moment waren er al bijna 150 smartphones geschikt voor Qi en de standaard zelf bestond al veel langer: sinds 2008! Toch werd het destijds nog weinig gebruikt en was opladen via een kabeltje het meest gangbaar. Dankzij Apple zijn Qi-laders echt doorgebroken en kwam er een enorm aanbod van geschikte draadloze opladers. Qi versloeg daarmee een andere standaard voor draadloos opladen, namelijk PMA van de Power Matters Alliance.

Bekijk ook
Zoek je een draadloze oplader voor je iPhone? Deze raden wij aan

Zoek je een draadloze oplader voor je iPhone? Deze raden wij aan

Met deze draadloze opladers voor de iPhone en AirPods hoef je nooit meer een kabel in je iDevice te steken. Wij zetten de beste draadloze opladers voor de iPhone en AirPods voor je op een rij.

Bij Qi is sprake van inductieladen. In de oplader en het ontvangende apparaat moet hiervoor een geschikte spoel aanwezig zijn. Het werkt ongeveer hetzelfde als het opladen van je elektrische tandenborstel. De oplader komt alleen in actie als er een geschikt toestel op wordt gelegd. Van tijd tot tijd verstuurt het basisstation een testsignaal, om te controleren of er een geschikt toestel aanwezig is. De smartphone geeft hierbij een melding terug, om aan te geven wat het maximale oplaadsnelheid mag zijn.

Spoel voor inductieladen

Daarna kan het draadloos opladen beginnen. Het systeem bestaat dus uit een zender (het basisstation) en een ontvanger (de smartphone). Beide beschikken over een spoel van metaaldraden. De spoel van de zender genereert een elektromagnetisch veld, dat stroom opwekt in de spoel van de ontvanger. De ontvanger stuurt een signaal terug om aan te geven welk vermogen is vereist en het basisstation past de output daarop aan. Als de batterij bijna vol is kan de smartphone een signaal sturen dat ervoor zorgt dat het basisstation naar een lager vermogen terugschakelt.

Zoek je een goedkope draadloze oplader, dan ben je het beste af met een standaard Qi-lader. De keuze is enorm.

Bekijk ook
Zoek je een draadloze oplader voor je iPhone? Deze raden wij aan

Zoek je een draadloze oplader voor je iPhone? Deze raden wij aan

Met deze draadloze opladers voor de iPhone en AirPods hoef je nooit meer een kabel in je iDevice te steken. Wij zetten de beste draadloze opladers voor de iPhone en AirPods voor je op een rij.