AirPower iPhone 8 oplader

AirPower: alles over de draadloze oplaadmat van Apple

Lees hier alle uitleg over AirPower, de draadloze oplaadmat van Apple. Met welke apparaten werkt AirPower, hoe werkt het? Je krijgt antwoord op al je AirPower vragen!

AirPower is de naam van Apple’s draadloze oplader die in 2018 op de markt zou moeten komen. Helaas heeft Apple de AirPower eind maart 2019 officieel geannuleerd, omdat het product niet aan hun kwaliteitseisen voldoet. Met de AirPower oplaadmat kun je je iPhone, Apple Watch en AirPods gelijktijdig opladen. In dit artikel lees je uitleg over de AirPower-oplaadmat en met welke andere apparaten het werkt.

Let op: De productie van de AirPower is officieel stopgezet door Apple. De AirPower zal niet meer in de winkels verschijnen.

AirPower uitleg: wat is AirPower precies?

AirPower is de naam van Apple’s draadloze oplaadmat. Met deze witte mat heb je minder kabels op je bureau omdat het opladen draadloos werkt. Uiteraard moet je AirPower nog wel met een kabeltje op het stopcontact aansluiten, maar het opladen van de iPhone, Apple Watch en AirPods gaat daarna volledig draadloos. Je hoeft ze alleen op het matje te leggen. Dit geldt alleen voor nieuwere toestellen vanaf de iPhone 8.

Apple onthulde AirPower op 12 september tijdens het najaarsevent 2017. Sindsdien wachten we op de officiële introductie. Duurt het wachten op de AirPower toch te lang? Check dan onze lijst van AirPower-alternatieven waarin je soortgelijke laders vindt die meerdere apparaten ondersteunen.

Wat is de status van de AirPower?

Apple beloofde dat de AirPower in 2018 op de markt zou komen, maar dat is niet gelukt. Er zijn meerdere aanwijzingen dat het bedrijf tegen technische problemen aan is gelopen. Apple weigert echter meer details over het accessoire te geven, ook niet off-record. Sterker nog: Apple verwijderde in september 2018 vrijwel alle informatie over de AirPower van de website, wat de indruk wekt dat het product is gecancelled. Tegelijk zijn er aanwijzingen dat Apple nog steeds bezig is. Zo wordt de AirPower genoemd in de boekjes die bij de iPhone XS en iPhone XR worden geleverd.

In januari 2019 circuleerde het gerucht dat Apple met de AirPower-productie is begonnen en dat het product spoedig in de winkels ligt.

Hoe werkt AirPower?

Met AirPower kun je je iPhone opladen, zonder dat je een speciale hoes nodig hebt. Het toestel moet met het scherm omhoog op de mat liggen en voorzien zijn van een glazen achterkant. Bij toestellen met een aluminium achterkant werkt het niet.

Werkt AirPower met hoesjes?

Ook werkt het opladen door sommige hoesjes heen, zoals de nieuwe Leren Folio en de siliconen en lederen hoesjes van Apple.

Wat is de techniek achter AirPower?

AirPower maakt gebruik van inductieladen volgens de Qi-standaard. Deze standaard is opgesteld door het Wireless Power Consortium, een samenwerkingsverband waar Apple lid van is.

Bij Qi zorgt een elektromagnetisch veld voor de overdracht van energie, vanuit de lader naar het toestel. Wanneer je je iPhone op de lader legt, krijgt het een elektrisch signaal en wordt gecontroleerd op (technische) geschiktheid. Is het toestel geschikt, dan gaat AirPower bezig met opladen.

AirPower iPhone X oplader

Kun je ook snelladen met AirPower?

Apple heeft nog weinig technische details gegeven over AirPower. Volgens eerdere geruchten werkt snelladen alleen als je een Lightning-kabel gebruikt en niet bij draadloos opladen. De Qi-specificatie ondersteunt draadloos opladen bij een maximaal vermogen van 15 Watt. Apple heeft gekozen voor maximaal 7,5 Watt bij draadloos opladen.

Is mijn iPhone geschikt voor AirPower? En kun je twee iPhones tegelijk opladen?

Er zijn slechts drie modellen van de iPhone die geschikt zijn voor AirPower: de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Deze toestellen hebben een speciale glazen achterkant en interne hardware om het draadloos opladen mogelijk te maken.

Een iPhone met aluminium achterkant is dus niet geschikt. Ook helpt het niet om je huidige iPhone te voorzien van een glazen achterkant, omdat de interne technologie ontbreekt.

Je kunt ook meerdere iPhones tegelijk opladen op AirPower, zoveel iPhones als er op de mat passen. Maar hoe meer apparaten tegelijk, hoe trager het opladen kan verlopen.

Welke Apple Watch-modellen zijn geschikt voor AirPower?

Om je smartwatch draadloos te kunnen opladen op AirPower zul je moeten beschikken over een Apple Watch Series 3. Het werkt niet met eerdere modellen, ook al kunnen de eerder Apple Watch-exemplaren wel draadloos opladen met de meegeleverde lader. Daarbij wordt echter een andere techniek gebruikt.

Hoe werkt AirPower dan met AirPods?

Je kunt de AirPods alleen opladen als je beschikt over een speciale oplaadcase. Het werkt dus niet met de oplaadcase die tot nu toe bij de AirPods werd geleverd. Ook kun je je AirPods niet los op de mat leggen om te laden. Ze moeten in de nieuwe hoes zitten, waarbij de hoes zichzelf oplaadt en de lading doorgeeft aan de losse oortjes.

AirPower draadloze oplaadmat

Deze speciale oplaadcase is nog niet verkrijgbaar. Mogelijk komt het doosje in 2018 op de markt, gelijktijdig met de AirPower zelf. Apple heeft nog geen details gegeven over prijs en beschikbaarheid.

Kan ik wel mijn iPad draadloos opladen? Of mijn MacBook en Beats-oordopjes?

Huidige iPads zijn niet geschikt voor AirPower. Of dat in de toekomst gaat veranderen is afwachten, aangezien een iPad met volledig glazen achterkant waarschijnlijk te kwetsbaar en te zwaar is. Verder zou de iPad meteen de hele AirPower-mat in beslag nemen, waardoor je geen andere apparaten kunt laden.

Hetzelfde geldt voor de MacBooks, Beats-oordopjes of accessoires die niet van Apple zijn. Ze zijn niet geschikt en zullen waarschijnlijk ook niet achteraf aangepast kunnen worden.

Belkin Mophie draadloos opladen

Werken apparaten van andere merken met AirPower?

Dit is nog een groot vraagteken.Apple heeft aangegeven dat iPhones ook werken met andere opladers die aan de Qi-standaard voldoen. Bijvoorbeeld die van Belkin, Mophie, Anker en andere merken. De lader van Mophie kost 65 euro in de Apple Store. Een mooi alternatief zijn de draadloze Qi-opladers van IKEA.

Het is wel de vraag of het ook andersom geldt: of smartphones van andere merken met AirPower op te laden zijn. Voorlopig lijkt het erop dat Apple nog bezig is om de AirPower volledig compatibel te maken met Qi.

Wat is de AirPower-oplaadmat prijs en beschikbaarheid?

Helaas, Apple heeft hierover nog geen verdere details vrijgegeven, maar heeft alleen gezegd dat AirPower in de loop van 2018 op de markt komt. Volgens geruchten komt de AirPower in september 2018 op de markt. De prijs van de AirPower is ook nog niet bekend. Ongetwijfeld zullen ze in de Apple Store verkrijgbaar zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!