iOS 11 dock

iOS 11 installeren lukt niet, wat nu?

Loop je tegen iOS 11 installatieproblemen aan? Wij helpen je op weg als iOS 11 downloaden en installeren niet lukt en als er andere problemen optreden.

Heb je iOS 11 installatieproblemen? Wil je wel updaten, maar lukt het niet? In dit artikel bespreken we een aantal mogelijke problemen en oplossingen, waarmee je hopelijk weer snel uit de voeten kunt. Ook als je problemen hebt met iOS 11 downloaden of tegen andere problemen aanloopt heb je er misschien iets aan.

iOS 11 dock

iOS 11 downloaden lukt niet?
Er zijn tien beta’s verschenen van iOS 11 en dat zijn er meer dan ooit. De vorige recordhouders waren iOS 10 en iPhone OS 2.0, beide met acht beta’s. Je zou dus kunnen zeggen dat iOS 11 de best geteste update ooit is. Maar toch kan er nog van alles misgaan.

Dat begint meteen al bij iOS 11 downloaden. Je probeert telkens weer de update te downloaden, maar dat lukt niet. Eén van de meest voor de hand liggende oorzaken is dat het druk is op de servers van Apple. Zeker als je meteen op dinsdagavond 19 september probeert om iOS 11 te downloaden kan het problemen opleveren, waardoor je meermaals moet proberen. Ons advies: wacht een paar uur en probeer het daarna opnieuw.

De download gaat traag
Is het wel gelukt om de iOS 11 download te starten, maar moet je daarna vele minuten of zelfs uren wachten tot de download klaar is? Ook dat kan te maken hebben met drukte. Er zijn meer dan 1 miljard iOS-apparaten actief in gebruik. Die zullen niet allemaal tegelijk worden bijgewerkt naar iOS 11, maar toch gaat het om tientallen miljoenen mensen die tegelijk proberen om iOS 11 te downloaden van de Apple-servers. Heb wat geduld en probeer het nog eens op een later moment.

iOS 11 installatieprobleem

Mogelijke problemen bij iOS 11

iOS 11 installatie lukt niet? Bij het installeren van de update kun je een melding krijgen zoals “Er is een fout opgetreden” of “De update kan niet geïnstalleerd worden”. Dit kan aan een aantal dingen liggen, die je als volgt kunt oplossen:

 • Herstart je toestel. Soms is het herstarten van je toestel voldoende om te zorgen dat de update wel installeert.
 • Check de netwerkinstellingen. Soms is het netwerk de boosdoener. Om te zorgen dat het in ieder geval niet aan je verbinding ligt kun je naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in gaan om de netwerkinstellingen te resetten.
 • Wijzig je DNS-instellingen eventueel naar Google DNS of OpenDNS.
 • Schakel Wi-Fi uit. Dit is een tip die eerder bij installatieproblemen van iOS 10.3 werkte: je schakelt over naar mobiele data en drukt dan pas op de installatieknop. Vaak lukt het installeren op dat moment wel. Omdat je de update al via Wi-Fi hebt binnengehaald voordat je gaat installeren valt de hoeveelheid dataverkeer via 4G mee.

iOS 11 installatieproblemen

Aanrader bij iOS installatieproblemen: gebruik iTunes

Heb je moeite om een iOS-update te installeren via de Over The Air-procedure, dan kan het vaak helpen om dit via iTunes op de desktop te doen.

 1. Sluit je toestel aan op de computer en start iTunes.
 2. Ga naar je toestel en druk op Zoek naar update.
 3. Daarna kun je de update downloaden en updaten. Uiteraard zal dit ook wat langer duren als je dit op dinsdagavond 19 september doet, as iedereen bezig is met updaten.

Tip! Gebruik Shift+Update tijdens het updaten via iTunes om te zorgen dat je geen data verliest.

Weinig ruimte? Gebruik ook iTunes
Heb je iOS 11 installatieproblemen omdat je toestel te weinig opslagruimte vrij heeft. Je krijgt een melding voor onvoldoende ruimte als je Over-The-Air (OTA) probeert te updaten. Ook in dat geval kan het helpen om voor installeren via iTunes te kiezen.

Help, ik krijg geen iOS update binnen!

Een heel ander installatieprobleem is dat je helemaal geen update te zien krijgt. Tik je op Instellingen > Algemeen > Software-update, dan laat je toestel zien dat iOS 10.3.3 de meest recente versie is en dat je toestel up-to-date is.

Dit kan aan een aantal dingen liggen:

 • De update wordt gefaseerd uitgerold en het kan daarom zijn dat de update nog niet bij jou beschikbaar is, ook al kunnen andere mensen al wel updaten.
 • Je hebt al eerder de Golden Master van iOS 11 geïnstalleerd. Omdat de definitieve versie waarschijnlijk hetzelfde buildnummer heeft, krijg je geen update te zien en je hoeft ook eigenlijk niet te updaten.
 • Je iPhone is niet geschikt voor iOS 11.
 • Je internetverbinding is slecht. Verbreek de verbinding met Wi-Fi of zet je toestel even een paar seconden in vliegtuigmodus om te zorgen dat er weer verbinding is. En check meteen even via fast.com of een andere speedtester of je verbinding snel genoeg is.

Problemen met installeren van iOS 11 na de Golden Master?

Heb je al de Golden Master op je iPhone of iPad gebruikt, voordat de definitieve versie uitkwam? Dan krijg je geen update te zien. Wil je toch updaten, dan pak je dat als volgt aan:

 1. Sluit je iPhone aan op een computer met de laatste versie van iTunes.
 2. Zet je iPhone in herstelmodus. In ons aparte artikel vind je instructies hoe je dit moet doen.
 3. Zodra het toestel in herstelmodus (DFU mode) staat, druk je op Herstel iPhone. De meest recente officiële versie van iOS wordt nu op je toestel gezet en dit is iOS 11.

iOS 11 installatie vastgelopen
Is de installatie vastgelopen, dan kan het zijn dat de download maar deels is gelukt, of dat het updateproces om een andere reden is afgebroken.

Je kunt vastgelopen of gedeeltelijke iOS 11 updates opzoeken door naar Instellingen > Algemeen > Beheer opslagruimte te gaan. Tik bij de lokale opslag op Beheer opslag en wacht tot de lijst gevuld is. Je ziet nu wellicht een niet-gelukte iOS-update staan, die je kunt verwijderen. Daarna kun je opnieuw proberen te downloaden of de update via iTunes proberen.

iOS 11 installeren is vastgelopen op Apple-logo
Is de installatie wel gestart, maar is het vervolgens vastgelopen op het Apple-logo, dan kun je het beste de aan/uit- en thuisknop gelijktijdig indrukken om het apparaat uit te zetten. Heb je een iPhone 7, dan druk je daarvoor op de volume- en powerknop. Verbind je iPhone daarna met de computer met een kabel. Druk op de aan/uitknop en je kunt nu het installatieproces verder voortzetten.

Probeer de iOS 11 update te downloaden via een andere site
Niet alleen Apple biedt downloads aan van de iOS-firmware. Er zijn ook andere websites waar je deze IPSW-bestanden kunt vinden. Deze worden meestal gebruikt om toestellen later te downgraden. We raden niet aan om deze downloadsites te gebruiken, omdat ze niet betrouwbaar zijn en vooral bedoeld kunnen zijn om je met malware op te zadelen.

Een plek waar je wel veilig downloads kunt checken en downloaden is istheapplestoredown.com. Daar vind je downloadlinkjes van de Apple-servers, dus je weet altijd zeker dat het IPSW-bestand rechtstreeks bij Apple vandaan komt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Diensten
Onderwerpen ervaringen, ios, ios 11
Software iOS 11