Belkin Boost UP

Draadloos opladen van je iPhone, Apple Watch en meer: alles wat je wilt weten

Hoe werkt draadloos opladen? In deze uitleg lees je alles over draadloos opladen van iPhone, Apple Watch, AirPods, de Qi standaard en meer.

Hoe werkt draadloos opladen bij de iPhone, Apple Watch en andere apparaten? In dit overzicht leggen we uit wat draadloos opladen is, wat je ervoor nodig hebt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Draadloos opladen, is dat wel draadloos?
Draadloos opladen is de gangbare naam voor het opladen van een apparaat, zonder dat je er direct een kabel in hoeft te doen. Draadloze opladers hebben uiteraard zelf wel een kabel nodig voor stroomtoevoer. Wil je helemaal draadloos gaan, dan kun je een draadloze powerbank kopen, die eenmaal opgeladen geen kabel meer nodig heeft. Met draadloos opladen hoef je in ieder geval nooit meer een kabel in je iPhone of AirPods-case te steken.

Draadloos opladen bij Apple

De iPhone X en iPhone 8 waren de eerste toestellen van Apple die draadloos opladen ondersteunen. De iPhones daarna zijn ook geschikt voor draadloos opladen, evenals de nieuwste AirPods met geschikte oplaadcase. Al eerder was het mogelijk om je Apple Watch draadloos op te laden, dankzij de meegeleverde lader.

Deze Apple-apparaten kunnen draadloos opladen:

Mophie Wireless Charging Stand.

Apple was relatief laat met het introduceren van draadloos opladen, maar tegenwoordig is het een steeds gangbaardere manier voor het opladen van je apparaten. De meeste fabrikanten gebruiken dezelfde Qi-standaard, waardoor je steeds vaker in koffietentjes en op vliegvelden draadloze opladers zult zien.

Nieuw: MagSafe voor iPhone 12 en nieuwer

Vanaf de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van MagSafe. Dit is een eigen draadloze oplaadmethode van Apple, die met magneten werkt. Omdat de iPhone altijd juist op de lader is gepositioneerd is het mogelijk om op te laden op een hoger vermogen, namelijk 15 Watt. Bij normale draadloze opladers is het maximum 7,5 Watt. Je leest meer over MagSafe en de speciale MagSafe Charger in aparte artikelen.

Bekijk ook

MagSafe Charger voor iPhone: alles wat je moet weten

Apple eigen draadloze opladers zijn de MagSafe Charger en MagSafe Duo Charger. Ze zijn geschikt voor de iPhone 12-serie en nieuwer en zorgen ervoor dat je je toestel met 15 Watt kunt opladen. Lees hier alles wat je moet weten over deze opladers met magneten.

Hoe werkt draadloos opladen?

De meeste mensen kennen draadloos opladen wel van de elektrische tandenborstel. Daarbij hoef je ook geen stroomkabel in de tandenborstel te steken, maar zet je de borstel op een inductielader.

Draadloos opladen van je smartphone werkt op dezelfde manier. De energie van de lader wordt doorgestuurd naar een ontvanger aan de achterkant van de telefoon. Dit werkt met elektromagnetische inductie. Het wil overigens niet zeggen dat het toestel magnetisch aan de oplaadmat ‘vastplakt’. De ontvanger in de telefoon zet de energie om naar elektriciteit om de batterij op te laden.

Mophie 3-in-1 draadloos oplaadstation

Is draadloos opladen schadelijk?

Of draadloos opladen schadelijk is voor je batterij is onderwerp voor discussie. Volgens enkele Nederlandse experts levert het geen slijtage op aan je batterij. Wel kan het zijn dat je iPhone (en de batterij) door draadloos opladen iets warmer wordt en dat er meer verliezen optreden. De cellen van een oplaadbare batterij werken minder goed bij hogere temperaturen.

Een artikel op ZDNet wekte de indruk dat je met draadloos opladen meer slijtage hebt, omdat bij draadloos opladen de interne accu wordt gebruikt als er bijvoorbeeld notificaties binnenkomen of interne processen actief zijn. Bij opladen via het stopcontact zou dat niet het geval zijn, waardoor je minder snel het maximale aantal oplaadcycli bereikt. ZDNet kwam tot die conclusie zonder experts te raadplegen.

Deze beweringen worden in twijfel getrokken. Menno Treffers van het Wireless Power Consortium, dat gaat over de standaarden voor draadloos opladen, zegt dat “de batterij van een telefoon niet zwaarder belast wordt als je deze gebruikt terwijl je draadloos oplaadt.”

In hoeverre het draadloos opladen echt schadelijk is, is dus nog voer voor discussie. Het meest gunstig voor de levensduur van je accu is wat ons betreft rustig opladen. Of je dat met een kabel of draadloze oplader doet, mag je zelf bepalen. Er zijn tal van factoren die van invloed zijn op de levensduur van batterijen. Apple heeft daarom geoptimaliseerd opladen op de iPhone geïntroduceerd. Dit voorkomt dat de batterij ‘s nachts helemaal volgeladen wordt. De laatste 20% wordt pas bijgeladen vlak voordat je je iPhone nodig hebt. Het maakt daarbij niet uit of je draadloos of bedraad oplaadt.

Het enige waar je wel op moet letten, is dat de iPhone goed in contact is met de draadloze oplader. Als deze er net niet goed op ligt, kan het zijn dat de iPhone af en aan het opladen is. Om dit probleem te voorkomen heeft Apple MagSafe bedacht, dat je iPhone 12 en nieuwer met magneten op z’n plek houdt.

Werkt draadloos opladen met mijn iPhone hoesje?

Draadloos opladen werkt meestal alleen als oplader en ontvanger dicht bij elkaar zijn. Bij de iPhones en AirPods werkt het laden ook als je een hoesje gebruikt. Dit werkt bij de meeste standaard hoesjes van een normale dikte, bijvoorbeeld van leer of siliconen. Enorm stevige hoesjes die bijvoorbeeld je toestel beschermen tegen ruige weersomstandigheden, of die aan de achterkant een vakje hebben voor 3-4 pasjes, werken vaak niet met draadloos opladen.

Draadloos opladen IKEA
Foto: IKEA Nördmarke oplaadplaat

Wat heb je nodig om draadloos te laden?

Je hebt voor draadloos opladen twee dingen nodig: een geschikt toestel en een draadloze oplader. Het toestel moet geschikt zijn voor draadloos opladen, zoals vermeld in het lijstje bovenaan dit artikel. Oudere toestellen zijn geschikt te maken door ze in een speciaal hoesje te steken, maar deze methode is minder populair en de betreffende hoesjes zijn vrij duur.

Daarnaast heb je een geschikte draadloze oplader nodig. Er zijn losse laders die eruit zien als een schijf of matje, maar je ziet ze ook steeds vaker verwerkt in kleine meubelstukken zoals bijzettafeltjes, schemerlampen en meer. Veel draadloze opladers zijn geschikt voor zowel de iPhone als AirPods, maar niet voor de Apple Watch.

Voor het draadloos opladen van de Apple Watch heb je een speciale witte ‘oplaadpuck’ nodig, die Apple los verkoopt of verwerkt is in allerlei speciale opladers voor de Apple Watch. Er zijn ook alles-in-één opladers die geschikt zijn voor zowel iPhone, AirPods als Apple Watch.

Bekijk ook

Zoek je een draadloze oplader voor je iPhone? Deze raden wij aan

Met deze draadloze opladers voor de iPhone en AirPods hoef je nooit meer een kabel in je iDevice te steken. Wij zetten de beste draadloze opladers voor de iPhone en AirPods voor je op een rij.

Kun je snelladen met een draadloze oplader?

Alleen met een MagSafe Charger kun je laden op een vermogen van 15 Watt. Bij gewone laders die de Qi-standaard ondersteunen is het maximum 7,5 Watt, dus op half zoveel vermogen. Vaak hebben deze laders een hoger vermogen van bijvoorbeeld 15 Watt, maar is draadloos snelladen alleen mogelijk met toestellen die dit ondersteunen, onder andere van Samsung.

Apple heeft vanwege veiligheid gekozen voor een lager vermogen van 7,5 Watt. Dus ongeacht welke draadloze oplader je gebruikt je zult niet hoger komen dan 7,5 Watt tenzij de oplader MagSafe ondersteunt. Dit gaat relatief traag en als je sneller wilt opladen kun je beter een kabel gebruiken, zeker als je kiest voor snelladen van je iPhone met een adapter van minimaal 18 of 20 Watt.

Als je een draadloze laadplank koopt, is het goed om te letten op het maximale vermogen van de laadplaat. Goedkope draadloze laders van 5 Watt zijn ook wel in omloop. In dat geval zal je iPhone nog veel trager worden opgeladen.

Bekijk ook

Zo werkt iPhone snelladen: alles over de iPhone sneller opladen

De nieuwste iPhones werken met snelladen, maar hoe werkt dit precies? Met deze tip halveer je de oplaadtijd van je geschikte iPhone, dankzij snelladen met een zwaardere adapter en een techniek met de naam USB Power Delivery. Je leest er hier alles over!

Wat is Qi draadloos opladen?

Qi (spreek uit: ‘chi’) is de meest gebruikte standaard voor draadloze opladers. Vrijwel alle fabrikanten werken ermee samen. Qi is bedacht door het Wireless Power Consortium, een samenwerkingsverband waar ook Apple lid van is.

Een alternatieve standaard is PMA van de AirFuel Alliance. Sommige opladers werken met beide, Apple heeft gekozen voor Qi voor de laders waarmee je je iPhone en AirPods kunt opladen. De Apple Watch werkt met afwijkende technologie.

Bekijk ook

Zo werkt Qi2, de standaard voor draadloos opladen van iPhones en meer

Lees alles over Qi2, de nieuwste standaard voor draadloos opladen. Hoe werkt Qi2, welke producten zijn er al en wat zijn de verschillen met MagSafe? We vertellen je alles wat je wil weten over Qi2.

AirPower: de mislukte draadloze oplaadplank van Apple
Apple kondigde in 2017 de AirPower aan. Het had dé draadloze oplaadmat van Apple moeten worden. Oorspronkelijk was de AirPower bedoeld als draadloze lader voor iPhone, Apple Watch en AirPods. Het verschil tussen AirPower en Qi-opladers is dat het bij de AirPower niet uitmaakt op welke positie op de oplaadmat je het iDevice ligt. Bij ‘normale’ Qi-opladers moet je op een bepaalde plek laden. Helaas bleek de AirPower te hoog gegrepen voor Apple: er zouden problemen zijn met oververhitting, waardoor het project geschrapt is. In 2019 liet Apple weten dat de AirPower geannuleerd was. Er zijn allerlei AirPower-alternatieven verschenen, zoals de Zens Liberty-oplader die volgens hetzelfde principe werkt en waarbij je je iPhone vrij kan neerleggen. Andere alternatieven van Belkin, Mophie en soortgelijke merken hebben vaak een vaste oplaadplek voor elk apparaat.

https://www.iculture.nl/gids/airpower-alternatieven/

In het najaar van 2020 kondigde Apple een compleet nieuwe oplossing aan, de MagSafe Charger. Deze is anders qua insteek: er past maar één iPhone op, die met magneten heel precies wordt gepositioneerd. Daardoor is een hoger vermogen van 15 Watt mogelijk.

Bekijk ook

MagSafe Charger voor iPhone: alles wat je moet weten

Apple eigen draadloze opladers zijn de MagSafe Charger en MagSafe Duo Charger. Ze zijn geschikt voor de iPhone 12-serie en nieuwer en zorgen ervoor dat je je toestel met 15 Watt kunt opladen. Lees hier alles wat je moet weten over deze opladers met magneten.

Is draadloos opladen nieuw?

Welnee, de Palm Pre had al in 2009 een draadloze oplader (de Pebble). Daarna volgde Nokia met een aantal Lumia-telefoons in 2012. Maar het idee sloeg nooit erg aan. In 2013 volgden de Google Nexus 4 en de Samsung Galaxy S4 en opvolgers. Inmiddels zijn er meer dan 100 toestellen die geschikt zijn voor draadloos opladen. Toen Apple het met de iPhone 8 ook ging ondersteunen zorgde dat voor een enorme boost.

Bij slimme horloges zoals de Apple Watch is het ook vaak mogelijk om draadloos op de laden, net als bij andere merken zoals de LG Watch.

Belkin Boost-Up
Foto: Belkin Boost-Up

Wordt mijn iPhone warm van draadloos opladen?

Bij draadloos opladen kan het toestel warm worden, maar dat is normaal. Zeker als je voor snelladen op een draadloze oplader kiest (iets wat Apple alleen ondersteunt in combinatie met MagSafe) kan je toestel erg warm worden. Vooral aan de achterkant worden ze warm. Maar ook met een kabel kan je iPhone snel warm worden. Om schade tijdens het opladen te voorkomen zal het opladen tijdelijk worden gepauzeerd als de iPhone te heet wordt. Pas als de temperatuur weer op acceptabel niveau is wordt het opladen hervat. Je kunt meehelpen door je iPhone op een koele plek te leggen.

Wat zijn de nadelen van draadloos opladen?

Een van de nadelen is dat het niet mogelijk is om te laden door een metalen behuizing. Vandaar dat de nieuwste iPhones zijn voorzien van een glazen achterkant, waardoor ze wat kwetsbaarder zijn tijdens een val. Je kunt dit oplossen met een hoesje. Bij smartphones van andere merken is de achterkant vaak van plastic gemaakt, wat ook geschikt is voor draadloos opladen.

Gebruik je een iPhone-hoesje met daarachter je pinpas of een ov-chipkaart? Dan werkt draadloos opladen mogelijk niet goed, omdat de pas het signaal kan blokkeren. Ook hoesjes met metalen onderdelen blokkeren het draadloos opladen.

Een ander nadeel is dat je batterij mogelijk sneller kan slijten, zoals we hierboven hebben uitgelegd. Maar dit staat nog ter discussie.

Is elk draadloze oplader geschikt?

Wil je je iPhone draadloos opladen, dan moet je beschikken over een oplader die de Qi-standaard ondersteunt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de opladers van Mophie, Belkin, IKEA en zelfs Samsung. Zodra je het Qi-logo ziet, weet je eigenlijk dat je goed zit.

Waarom is draadloos opladen handig?

Draadloos opladen is handig omdat je niet steeds met de Lightning-kabel in de poort hoeft te ‘prikken’. Maar er zijn nog meer situaties waarin het van pas komt, bijvoorbeeld in een restaurant of op een luchthaven. Nu moet je nog zelf een stroomadapter met kabel meenemen of gebruik maken van de (vaak) beschadigde kabeltjes van een oplaadstation. Draadloos opladen is in dat geval veel gemakkelijker. Terwijl jij van een kop koffie geniet, leg je je iPhone op de ‘oplaadzone’ van het tafeltje. Zo heb je zicht op je toestel, hoef je niet onder de stoelen te duiken op zoek naar een stopcontact en kun je nog steeds het scherm van je iPhone in de gaten houden.

Er zijn al Qi-chargers op honderdduizend publieke plekken wereldwijd en dat neemt alleen maar toe.

Werkt mijn oude draadloze oplader met de iPhone?

In het verleden zijn er in Nederland draadloze opladers uitgebracht van Duracell, Powermat en andere aanbieders. Vaak had je er een speciale iPhone-hoes voor nodig. Of ze ook geschikt zijn voor de iPhone is afhankelijk van de vraag of ze Qi-gecertificeerd zijn. Dit is te herkennen aan het Qi-logo en de tekst ‘Qi Certified‘. Elke oplader die aan de Qi-standaard voldoet, zou moeten werken.

Moet ik oppassen voor Qi namaak?

Alleen laders met de tekst ‘Qi Certified’ zijn veilig genoeg voor je geliefde iPhone. Pas op voor goedkope laders met de tekst ‘Works with Qi’, ‘Qi Compatible’ of ‘Qi Compliant’. Dit is vaak goedkope namaak, waardoor er schade kan ontstaan aan je toestel. Deze laders kunnen oververhitting veroorzaken, waardoor er brandschade aan je hoesje, telefoon of zelf je huis kan ontstaan. Een erkende Qi-lader is getest op veiligheid, oververhitting en bijvoorbeeld detectie van ongeschikte objecten. Als een draadloze oplader het Qi-keurmerk heeft wil dat nog niet zeggen dat het ook MFi-gekeurd is.

Mophie Wireless Charging Base
Foto: Mophie Wireless Charging Base

Ben ik bij de nieuwe iPhones verplicht om draadloos opladen te gebruiken?

Nee, je kunt je iPhone ook nog steeds met de Lightning-kabel opladen. Een voordeel van draadloos opladen is wel dat de Lightning-poort vrij blijft, zodat je deze kunt gebruiken voor je oordopjes. Je kan dan gelijktijdig opladen en muziek luisteren. Lees hier welke alternatieve draadloze opladers voor iPhone er zijn.

Krijg ik een draadloze oplader bij de iPhone?

Helaas. Ook al werken de nieuwste iPhones met draadloos opladen, je krijgt er niet standaard een geschikte oplader bij. Je zult zelf een dergelijke lader moeten aanschaffen, die zo rond de 40-50 euro kosten. Maar je kunt ook prima bij elke willekeurige elektronicawinkel terecht. Kijk daarvoor op onze pagina ‘Steun iCulture‘. Let dan wel op ‘Qi Certified’!

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je het beste een draadloze oplader kiezen van een gerenomeerd merk, zoals Mophie, Belkin en Zens.

Bekijk ook

Zoek je een draadloze oplader voor je iPhone? Deze raden wij aan

Met deze draadloze opladers voor de iPhone en AirPods hoef je nooit meer een kabel in je iDevice te steken. Wij zetten de beste draadloze opladers voor de iPhone en AirPods voor je op een rij.