Belkin Boost

Draadloos opladen van je iPhone, Apple Watch en meer: alles wat je wilt weten

Hoe werkt draadloos opladen? In deze uitleg lees je alles over draadloos opladen van iPhone, Apple Watch, AirPods, de Qi standaard en meer.

Hoe werkt draadloos opladen bij de iPhone, Apple Watch en andere apparaten? In dit overzicht leggen we uit wat draadloos opladen is, wat je ervoor nodig hebt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Draadloos opladen bij Apple

De iPhone X en iPhone 8 zijn de eerste toestellen van Apple die draadloos opladen ondersteunen. Al eerder was het mogelijk om je Apple Watch draadloos op te laden, dankzij de meegeleverde lader. Maar helemaal nieuw is het niet: bij draadloze tandenborstels is het al jarenlang gebruikelijk om met inductie te laden en ook bij smartphones bestaat het al een tijdje.

Belkin Boost

Waarom zoveel enthousiasme over het feit dat Apple nu draadloos opladen ondersteunt? Simpel: in het verleden is vaak gebleken dat nieuwe ontwikkelingen pas echt omarmd worden op het moment dat Apple ermee bezig gaat. Dat zal bij draadloos opladen waarschijnlijk ook het geval zijn. De meeste fabrikanten gebruiken dezelfde Qi-standaard, waardoor je steeds vaker in koffietentjes en op vliegvelden draadloze opladers zult zien.

Hoe werkt draadloos opladen?

De meeste mensen kennen draadloos opladen wel van de elektrische tandenborstel. Daarbij hoef je ook geen stroomkabel in de tandenborstel te steken, maar zet je de borstel op een inductielader.

Draadloos opladen van je smartphone werkt op dezelfde manier. De energie van de lader wordt doorgestuurd naar een ontvanger aan de achterkant van de telefoon. Dit werkt met elektromagnetische inductie. Het wil overigens niet zeggen dat het toestel magnetisch aan de oplaadmat ‘vastplakt’. De ontvanger in de telefoon zet de energie om naar elektriciteit om de batterij op te laden.

iPhone draadloos opladen met IKEA
Foto: IKEA Selje nachtkastje

Is draadloos opladen schadelijk?

Of draadloos opladen schadelijk is voor je batterij is onderwerp voor discussie. Volgens enkele Nederlandse experts levert het geen slijtage op aan je batterij. Wel kan het zijn dat je iPhone (en de batterij) door draadloos opladen iets warmer wordt en dat er meer verliezen optreden. De cellen van een oplaadbare batterij werken minder goed bij hogere temperaturen.

Een artikel op ZDNet wekte de indruk dat je met draadloos opladen meer slijtage hebt, omdat bij draadloos opladen de interne accu wordt gebruikt als er bijvoorbeeld notificaties binnenkomen of interne processen actief zijn. Bij opladen via het stopcontact zou dat niet het geval zijn, waardoor je minder snel het maximale aantal oplaadcycli bereikt. ZDNet kwam tot die conclusie zonder experts te raadplegen.

In hoeverre het draadloos opladen echt schadelijk is, is dus nog voer voor discussie. Het meest gunstig voor de levensduur van je accu is wat ons betreft rustig opladen. Of je dat met een kabel of draadloze oplader doet, mag je zelf bepalen.

Werkt draadloos opladen met mijn iPhone hoesje?

Draadloos opladen werkt meestal alleen als oplader en ontvanger dicht bij elkaar zijn. Bij de iPhone 8 en iPhone X werkt het laden ook als je een hoesje gebruikt, die echter niet te dik mag zijn. De siliconen en lederen iPhone-hoezen van Apple kunnen je iPhone laden door het materiaal heen.

Draadloos opladen betekent dat je geen iPhone-kabel meer in de iPhone hoeft te steken, maar het systeem zelf is natuurlijk nog wel afhankelijk van een kabel. De oplaadmat krijgt stroom via het stopcontact.

Draadloos opladen IKEA
Foto: IKEA Nördmarke oplaadplaat

Wat heb je nodig om draadloos te laden?

Je hebt voor draadloos opladen twee dingen nodig: een geschikt toestel en een draadloze oplader. Het toestel moet geschikt zijn voor draadloos opladen, zoals een iPhone 8. Oudere toestellen zijn geschikt te maken door ze in een speciaal hoesje te steken, maar deze methode is minder populair.

Daarnaast heb je een lader nodig. Er zijn losse laders die eruit zien als een schijf of matje, maar je ziet ze ook steeds vaker verwerkt in kleine meubelstukken zoals bijzettafeltjes, schemerlampjes en meer.

Kun je snelladen met een draadloze oplader?

Met de Qi-standaard die Apple en veel andere fabrikanten ondersteunen is het mogelijk om te laden met een maximaal vermogen van 15 Watt. Apple heeft aanvankelijk gekozen voor een lager vermogen, namelijk 7,5 Watt. Over het algemeen gaat draadloos laden minder snel dan wanneer je rechtstreeks een laadkabel aansluit. Laders van 5 Watt en 10 Watt zijn ook vrij gangbaar.

Wat is Qi draadloos opladen?

Qi (spreek uit: ‘chi’) is de meest gebruikte standaard voor draadloze opladers. Vrijwel alle fabrikanten werken ermee samen. Qi is bedacht door het Wireless Power Consortium, een samenwerkingsverband waar ook Apple lid van is.

Een alternatieve standaard is PMA van de AirFuel Alliance. Sommige opladers werken met beide, Apple heeft gekozen voor Qi.

AirPower iPhone X oplader
Foto: Apple AirPower oplaadstation

Wat is AirPower?
AirPower is de draadloze oplaadmat die Apple in 2018 op de markt gaat brengen. Deze is geschikt voor recente iPhones, Apple Watch en AirPods, mits je beschikt over een geschikte oplaadcase. Het verschil tussen AirPower en Qi-opladers is dat het bij de AirPower niet uitmaakt op welke positie op de oplaadmat je het iDevice ligt. Bij ‘normale’ Qi-opladers moet je op een bepaalde plek laden. Overigens zijn er duurdere Qi-opladers (bijvoorbeeld van Belkin) die deze beperking ook niet hebben.

Is draadloos opladen nieuw?

Welnee, de Palm Pre had al in 2009 een draadloze oplader (de Pebble). Daarna volgde Nokia met een aantal Lumia-telefoons in 2012. Maar het idee sloeg nooit erg aan. In 2013 volgden de Google Nexus 4 en de Samsung Galaxy S4 en opvolgers. Inmiddels zijn er meer dan 90 toestellen die geschikt zijn voor draadloos opladen en de komst van Apple zal daarbij alleen maar een verdere boost geven.

Bij slimme horloges is het ook vaak mogelijk om draadloos op de laden. Dit is mogelijk bij de Apple Watch, maar ook bij smartwatch-modellen van andere merken, zoals de LG Watch en Moto 360.

Belkin Boost-Up
Foto: Belkin Boost-Up

Wordt mijn iPhone warm van draadloos opladen?

Zeker als je voor snelladen op een draadloze oplader kiest (iets wat Apple nog niet ondersteunt) kan je toestel vrij warm worden. Vooral aan de achterkant worden ze warm. Dit is vaak ook het geval als je met een kabel oplaadt.

Wat zijn de nadelen van draadloos opladen?

Een van de nadelen is dat het niet mogelijk is om te laden door een metalen behuizing. Vandaar dat de nieuwste iPhones zijn voorzien van een glazen achterkant, waardoor ze wat kwetsbaarder zijn tijdens een val. Je kunt dit oplossen met een hoesje. Bij budgetfabrikanten is de achterkant vaak van plastic gemaakt.

Een ander nadeel is dat je batterij sneller kan slijten, zoals we hierboven hebben uitgelegd.

Is elk draadloze oplader geschikt?

Wil je je iPhone draadloos opladen, dan moet je beschikken over een oplader die de Qi-standaard ondersteunt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de opladers van Mophie, Belkin, IKEA en zelfs Samsung. Je bent dus niet verplicht om de AirPower-oplader van Apple te kopen.

Wel heeft AirPower als voordeel dat je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen, ook je AirPods en Apple Watch Series 3 en nieuwer.

Waarom is draadloos opladen handig?

Draadloos opladen is handig omdat je niet steeds met de Lightning-kabel in de poort hoeft te ‘prikken’. Maar er zijn nog meer situaties waarin het van pas komt, bijvoorbeeld in een restaurant of op een luchthaven. Nu moet je nog zelf een stroomadapter met kabel meenemen of gebruik maken van de (vaak) beschadigde kabeltjes van een oplaadstation. Draadloos opladen is in dat geval veel gemakkelijker. Terwijl jij van een kop koffie geniet, leg je je iPhone op de ‘oplaadzone’ van het tafeltje. Zo heb je zicht op je toestel, hoef je niet onder de stoelen te duiken op zoek naar een stopcontact en kun je nog steeds het scherm van je iPhone in de gaten houden.

Er zijn al Qi-chargers op honderdduizend publieke plekken wereldwijd en dat kan alleen nog maar toenemen nu Apple meedoet.

Werkt mijn oude draadloze oplader met de iPhone?

In het verleden zijn er in Nederland draadloze opladers uitgebracht van Duracell, Powermat en andere aanbieders. Vaak had je er een speciale iPhone-hoes voor nodig. Of ze ook geschikt zijn voor de iPhone is afhankelijk van de vraag of ze Qi-gecertificeerd zijn. Dit is te herkennen aan het Qi-logo en de tekst ‘Qi Certified‘. Elke oplader die aan de Qi-standaard voldoet, zou moeten werken.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je via de Apple Store de speciale opladers van Belkin (€64,95 en €34,99), Mophie (€64,95) en andere merken kiezen. Deze zijn ‘Made for iPhone’-gecertificeerd en zijn Qi Certified.

Moet ik oppassen voor Qi namaak?

Alleen laders met de tekst ‘Qi Certified’ zijn veilig genoeg voor je geliefde iPhone. Pas op voor goedkope laders met de tekst ‘Works with Qi’, ‘Qi Compatible’ of ‘Qi Compliant’. Dit is vaak goedkope namaak, waardoor er schade kan ontstaan aan je toestel. Deze laders kunnen oververhitting veroorzaken, waardoor er brandschade aan je hoesje, telefoon of zelf je huis kan ontstaan.

Mophie Wireless Charging Base
Foto: Mophie Wireless Charging Base

Ben ik bij de nieuwe iPhones verplicht om draadloos opladen te gebruiken?

Welnee, je kunt je iPhone ook nog steeds met de Lightning-kabel opladen. Een voordeel van draadloos opladen is wel dat de Lightning-poort vrij blijft, zodat je deze kunt gebruiken voor je oordopjes. Je kan dan gelijktijdig opladen en muziek luisteren. Lees hier welke alternatieve draadloze opladers voor iPhone er zijn.

Krijg ik een draadloze oplader bij de iPhone?

Helaas. Ook al werken de nieuwste iPhones met draadloos opladen, je krijgt er niet standaard een geschikte oplader bij. Je zult zelf een dergelijke lader moeten aanschaffen, die zo rond de 50 euro kosten. De AirPower-oplaadmat zal waarschijnlijk wat duurder uitvallen, als deze in de loop van 2018 verschijnt. Maar je kunt ook prima bij elke willekeurige elektronicawinkel terecht. Kijk daarvoor op onze pagina ‘Steun iCulture‘. Let dan wel op ‘Qi Certified’!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Devices AirPower, Apple Watch Series 3, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X
Software iOS