High Sierra logo

macOS High Sierra 10.13: het complete overzicht met functies en meer

macOS High Sierra verscheen in 2017 als update voor de Mac. Lees hier over nieuwe functies, versies, geschikte Macs en hoe je de update naar macOS 10.13 kunt installeren.

macOS High Sierra: alles wat je wilt weten

Apple bracht in september 2017 de definitieve versie uit van macOS High Sierra. Iedereen met een geschikte Mac kan sindsdien bijwerken naar deze versie. High Sierra is de opvolger van macOS Sierra en dat geeft wel aan dat er niet zo heel veel nieuwe functies in zitten. De volgende versie van macOS is inmiddels ook al bekend: dat wordt macOS Mojave 10.14, dat in het najaar van 2018 verschijnt. Bij macOS High Sierra zitten de verbeteringen vooral achter de schermen en in deze round-up zetten we ze voor je op een rijtje.

High Sierra in het kort

De belangrijkste feiten op een rijtje:

 • Geïntroduceerd in september 2017 voor alle geschikte Macs.
 • Nadruk op stabiliteit en oplossen van bugs, weinig nieuwe functies.
 • High Sierra is vernoemd naar een bergachtig gebied in de Sierra Nevada in Californië.
 • Geschikt voor Macs vanaf 2009-2010 of nieuwer.
 • Overstap naar Apple File System (APFS), een moderner bestandssysteem.
 • Overstap naar videoformaat H.265 dat efficiënter is.
 • Ondersteuning voor externe GPU’s (grafische kaarten).
 • Allerlei functies voor het maken van Virtual Reality-toepassingen.
 • Ondersteuning voor Metal 2, een grafisch framework, vooral bedoeld voor games.
 • In september 2018 opgevolgd door macOS Mojave.

macOS High Sierra

macOS 10.13 High Sierra releasedatum

macOS 10.13 High Sierra is verschenen in september 2017 en is dus al te installeren. Voorafgaand konden ontwikkelaars en publieke betatesters er al mee aan de slag. In de zomermaanden van 2017 verschenen er daarom meerdere High Sierra-betaversies, waaronder een publieke macOS beta voor gewone gebruikers.

macOS High Sierra iCulture Final.

macOS High Sierra: nog niet het einde voor 32-bit apps

Het is nog niet definitief afgelopen met 32-bit apps, maar het einde komt wel in zicht. In macOS High Sierra is Apple begonnen met waarschuwen dat ontwikkelaars hun 32-bit Mac-apps moeten bijwerken naar 64-bits. macOS Mojave wordt de laatste versie die nog 32-bit Mac-apps ondersteunt. Dat betekent dus extra lang uitstel voor de Mac, want in iOS 11 had Apple al officieel afscheid genomen van 32-bit toestellen en apps. Op de Mac worden ze nog korte tijd gedoogd.

iMac met High Sierra

Vanaf januari 2018 moeten alle apps die bij de Mac App Store worden ingediend overigens wel 64-bits zijn. Gedurende de zomer van 2018 draaide Apple de duimschroeven nog verder aan, met op. Gebruikers krijgen volgens Apple ‘agressieve waarschuwingen te zien’ die melden app nog niet zijn aangepast. Zelf is Apple al in 2006 begonnen met de overstap naar 64-bit processoren, dus de computers zullen geen knelpunt zijn voor de overstap.

Bekijk ook

Zo controleer je welke Mac-apps 32-bit of 64-bit zijn

Apple ondersteunt sinds macOS Catalina 10.15 geen 32-bit apps op de Mac. Je kunt zelf checken welke apps van jouw Mac getroffen zijn en niet zullen werken. Een update van de app is dan vereist.

High Sierra: nieuwe functies

macOS High Sierra legt vooral de nadruk op kleine verbeteringen. Dat lijkt op het eerste gezicht niet erg spannend, maar het zijn volgens Apple juist de kleinere updates die gebruikers erg waarderen omdat vertrouwde functies verbeterd worden. Twee grote vernieuwingen gaat Apple wel doorvoeren in macOS High Sierra: de overstap naar Apple File System (APFS) en ondersteuning voor Virtual Reality (VR). Hieronder zullen we ze nader bespreken.

macOS High Sierra en Apple File System

In High Sierra gaat Apple de overstap maken naar Apple File System. APFS is sneller, veiliger en gaat efficiënter om met de communicatie tussen hardware en software dan voorganger HFS Plus. In iOS 10.3 zijn de meeste iPhones en iPads al overgestapt naar dit nieuwe bestandssysteem en bij macOS 10.13 is de Mac aan de beurt. We leggen in een gids uit wat de voordelen van Apple File System zijn.

High Sierra werkt met H.265 video (HEVC)

Apple gaat in High Sierra en iOS 11 een nieuw videoformaat introduceren: H.265 oftewel HEVC. Dit staat voor High Efficiency Video Encoding. Zoals de naam al aangeeft is het een efficiëntere codec voor video’s. Hiermee is tot 40 procent meer videocompressie mogelijk dan met H.264, de huidige standaard. Met HEVC nemen videobestanden minder ruimte in op je Mac en kun je ze makkelijker streamen, ook als het 4K is.

High Sierra en externe GPU’s

Grafische prestaties zijn belangrijker dan ooit op de Mac. Een vernieuwing die vooral voor professionals interessant is, is de ondersteuning voor externe grafische kaarten (GPU’s). Apple brengt hiervoor een speciale Development Kit op de markt, die $599 kost en bestaat uit een behuizing met externe grafische kaart, Thunderbolt 3-aansluiting en 350 Watt-stroomvoorziening. Hiermee kun je apps ontwikkelen die Metal, OpenCL en OpenGL gebruiken.

macOS High Sierra met externe GPU

Virtual Reality in High Sierra

Dankzij High Sierra kunnen ontwikkelaars voor het eerst aan de slag met interactieve Virtual Reality (VR). Hiervoor heb je een iMac met Retina 5K-scherm of de nieuwste iMac Pro 2017 nodig. Eventueel kun je gebruik maken van een Mac die gekoppeld is aan een externe GPU (zie verderop). Het werkt met headsets zoals de HTC Vive VR en met apps zoals Final Cut Pro X, SteamVR, Epic Unreal 4 Editor en Unity Editor. Als ontwikkelaar kun je compleet nieuwe werelden creëren.

Bekijk ook

Deze Virtual Reality-brillen zijn geschikt voor de Mac

Zoek je een Virtual Reality-bril die met de Mac werkt? Dan zijn dit je opties. We bespreken ook welke Mac je nodig hebt om virtual reality te kunnen gebruiken met macOS, want de content moet natuurlijk ergens vandaan komen.

HTC Vive met macOS High Sierra

High Sierra en Metal 2

Om de grafische prestaties nog verder te verbeteren gaat Apple Metal 2 introduceren. Metal 2 zorgt voor een betere beeldkwaliteit en biedt meer mogelijkheden voor Virtual Reality, externe GPU’s en zelflerende systemen. Het is vooral belangrijk voor game-ontwikkelaars, maar ook voor educatieve apps met zware grafische simulaties.

Nieuwe fotofuncties in High Sierra

Er zitten nog veel meer kleine, handige functies in macOS High Sierra die minder aandacht hebben gekregen, maar die je wel helpen om meer met de Mac te doen. Bijvoorbeeld de nieuwe functies in de Foto’s-app:

 • Meer fotobewerkingsfuncties in de standaard Foto’s-app.
 • Sneller fotoverzamelingen filteren.
 • Live Photos eindeloos laten herhalen en langere belichting instellen voor mooie lichtsporen.
 • Grotere miniaturen en betere gezichtsherkenning.
 • Meer functies in de zijkolom van de Foto’s-app.

High Sierra-functies voor Safari

De volgende verbeteringen zijn in de Safari-browser doorgevoerd:

 • Je hebt meer controle over trackingfuncties door websites.
 • Video’s op websites spelen niet langer automatisch af.
 • Je kunt de Reader-weergave standaard inschakelen.
 • Per website kun je persoonlijke instellingen vastleggen.
 • Safari is zodanig geoptimaliseerd dat het volgens Apple de snelste en meest energiezuinige browser voor High Sierra is.

Overige High Sierra-functies

Er zijn nog enkele andere vernieuwingen doorgevoerd, zoals:

 • iCloud-opslag kun je delen met het hele gezin.
 • Delen van bestanden vanuit iCloud Drive wordt gemakkelijker.
 • Siri adviseert je over persoonlijke muziek.
 • Siri is natuurlijker en uitgesprokener.
 • Slimmere zoekresultaten in Mail, met beste resultaten bovenaan de lijst.
 • Bredere zoekfunctie in Spotlight, met onder andere vluchtinfo en vertragingen.
 • Je meestgebruikte notities, todolijstjes en dergelijke staan bovenaan.
 • Makkelijker bijzondere momenten in FaceTime vastleggen in een Live Photo
 • Je iMessage-berichtengeschiedenis wordt gesynchroniseerd via iCloud.
 • In Notities kun je nu tabellen gebruiken.
 • Verbeterde beveiliging: kernel-extensies (‘kexts’) hebben expliciete toestemming van de gebruiker nodig om te kunnen gebruiken.

macOS High Sierra installeren

macOS High Sierra is te installeren vanuit de Mac App Store. Draait je Mac al op macOS Sierra, dan kun je deze ook bijwerken naar High Sierra, want de systeemeisen zijn gelijk.

Het gaat concreet om de volgende Mac-modellen en MacBook-modellen:

Je kunt zelf eenvoudig controleren of je één van bovenstaande modellen hebt. Klik bovenin de menubalk op  > Over deze Mac. Controleer voordat je van start gaat of je een recente backup van je Mac hebt. Meer over hoe je je Mac kunt voorbereiden op macOS High Sierra, lees je hieronder.

Bekijk ook

Zo kun je je Mac voorbereiden op macOS High Sierra

Vanavond staat macOS High Sierra voor je klaar in de Mac App Store. In dit artikel alles over de voorbereiding, opruimen van je Mac en de belangrijkste functies om naar uit te kijken.

Ben je er klaar voor, dan ga je als volgt te werk:

 1. Start je Mac op en ga naar de Mac App Store.
 2. Ga naar het tabblad Uitgelicht en klik daar op macOS High Sierra om naar de productpagina te gaan. Je kunt ook handmatig zoeken naar macOS High Sierra. Je kunt ook de rechtstreekse downloadlink naar macOS High Sierra gebruiken. Let op: je vindt de update dus niet in het Updates-tabblad.
 3. Klik op de productpagina op Downloaden om het downloaden en de installatie te starten.
 4. Is het downloaden klaar (dat kan afhankelijk van je downloadsnelheid en de drukte even duren), dan verschijnt er vanzelf een popup op het scherm. Volg de verdere stappen daarin om de installatie succesvol te laten verlopen.

Na het downloaden van macOS High Sierra, kun je op elk gewenst moment de installatie starten. Het is dus niet per se nodig om de update meteen te installeren, bijvoorbeeld als je je Mac dringend nodig heb. Wacht daarom met de installatie tot een rustig moment.

Wil je een schone installatie van macOS High Sierra uitvoeren? Dat kan ook, maar daarvoor geldt een ander stappenplan. Meer daarover lees je hieronder.

Bekijk ook

Een schone installatie van je Mac: zo pak je het aan

Wil je graag een schone installatie van macOS, volg dan de stappen in dit artikel om je Mac opnieuw in te richten en met een schone Mac te beginnen.

High Sierra versies

De volgende High Sierra updates zijn inmiddels verschenen:

Wil je meer weten over de opvolger van High Sierra, lees dan ons overzicht macOS Mojave!

Bekijk ook

macOS Mojave 10.14: alles over functies, vernieuwingen en installeren

macOS 10.14 Mojave is de 2018-update voor de Mac en verscheen in september 2018. De belangrijkste functies zijn een donkere modus en nieuwe apps zoals Woning en Aandelen. Lees hier alles over macOS Mojave installeren, functies en meer.