High Sierra logo

macOS High Sierra 10.13 installeren: het complete overzicht met functies en meer

macOS High Sierra voor de Mac is nu voor iedereen te downloaden! Heb je een geschikte Mac, dan kun je nu over naar deze nieuwe versie. In dit artikel lees je er alles over!

macOS High Sierra: alles wat je wilt weten

Apple heeft in september 2017 de definitieve versie van macOS High Sierra uitgebracht. Iedereen met een geschikte Mac kan deze bijwerken naar de nieuwste versie van macOS! macOS High Sierra bevat veel veranderingen voor en achter de schermen. In dit artikel lees je er alles over.

High Sierra in het kort

De belangrijkste feiten op een rijtje:

 • Geïntroduceerd in 2017.
 • Aangekondigd op 5 juni tijdens de WWDC-ontwikkelaarsconferentie.
 • Verscheen op 25 september voor alle geschikte Macs.
 • High Sierra is vernoemd naar een bergachtig gebied in de Sierra Nevada in Californië.
 • De naam High Sierra maakt duidelijk dat de nadruk ligt op stabiliteit en uitbouwen van de nieuwe functies van voorganger Sierra.

macOS High Sierra 10.13 zal worden opgevolgd door macOS 10.14, dat we in het najaar van 2018 verwachten.

macOS High Sierra

macOS High Sierra installeren

macOS High Sierra is te installeren vanuit de Mac App Store. Voordat het zover is is goed om te controleren of je Mac wel geschikt is voor macOS High Sierra. Het korte antwoord daarop: draait je Mac al op macOS Sierra, dan kun je deze ook bijwerken naar High Sierra. Het uitgebreide antwoord: onderstaande modellen worden door macOS High Sierra ondersteund:

Je kunt zelf eenvoudig controleren of je één van bovenstaande modellen hebt. Klik bovenin de menubalk op  > Over deze Mac. Controleer ook voordat je van start gaat of je een recente backup van je Mac hebt. Meer over hoe je je Mac voorbereidt op macOS High Sierra, lees je hieronder.

Ben je er klaar voor, dan ga je als volgt te werk:

 1. Start je Mac op en ga naar de Mac App Store.
 2. Ga naar het tabblad Uitgelicht en klik daar op macOS High Sierra om naar de productpagina te gaan. Je kunt ook handmatig zoeken naar macOS High Sierra. Je kunt ook de rechtstreekse downloadlink naar macOS High Sierra gebruiken. Let op: je vindt de update dus niet in het Updates-tabblad.
 3. Klik op de productpagina op Downloaden om het downloaden en de installatie te starten.
 4. Is het downloaden klaar (dat kan afhankelijk van je downloadsnelheid en de drukte even duren), dan verschijnt er vanzelf een popup op het scherm. Volg de verdere stappen daarin om de installatie succesvol te laten verlopen.

Na het downloaden van macOS High Sierra, kun je op elk gewenst moment de installatie starten. Het is dus niet per se nodig om de update meteen te installeren, bijvoorbeeld als je je Mac dringend nodig heb. Wacht daarom met de installatie tot een rustig moment.

Wil je een schone installatie van macOS High Sierra uitvoeren? Dat kan ook, maar daarvoor geldt een ander stappenplan. Meer daarover lees je hieronder.

macOS High Sierra iCulture Final.

macOS High Sierra voor Golden Master

De build van de definitieve versie (17A365) is anders dan van de laatste macOS High Sierra Golden Master (17A362a). Als je gebruikmaakte van de beta, kun je dus alsnog de definitieve versie van macOS High Sierra downloaden via bovenstaande stappen.

iMac met High Sierra

macOS High Sierra: einde voor 32-bit apps

Het is nog niet het definitieve einde voor 32-bit apps, maar het einde komt wel in zicht: macOS High Sierra is waarschijnlijk de laatste versie waarop je nog 32-bit Mac-apps kunt gebruiken. In iOS 11 heeft Apple al officieel afscheid genomen van 32-bit toestellen en apps, maar op de Mac worden ze nog korte tijd gedoogd.

Vanaf januari 2018 moeten alle apps die bij de Mac App Store worden ingediend 64-bits zijn. In de zomer van 2018 worden de duimschroeven nog verder aangedraaid. Gebruikers krijgen volgens Apple ‘agressieve waarschuwingen te zien’ die melden app nog niet zijn aangepast. Zelf is Apple al in 2006 begonnen met de overstap naar 64-bit processoren, dus de computers zullen geen knelpunt zijn voor de overstap.

High Sierra: nieuwe functies

macOS High Sierra legt vooral de nadruk op kleine verbeteringen. Dat lijkt op het eerste gezicht niet erg spannend, maar het zijn volgens Apple juist de kleinere updates die gebruikers erg waarderen omdat vertrouwde functies verbeterd worden. Twee grote vernieuwingen gaat Apple wel doorvoeren in macOS High Sierra: de overstap naar Apple File System (APFS) en ondersteuning voor Virtual Reality (VR). Hieronder zullen we ze nader bespreken.

macOS High Sierra en Apple File System

In High Sierra gaat Apple de overstap maken naar Apple File System. APFS is sneller, veiliger en gaat efficiënter om met de communicatie tussen hardware en software dan voorganger HFS Plus. In iOS 10.3 zijn de meeste iPhones en iPads al overgestapt naar dit nieuwe bestandssysteem en bij macOS 10.13 is de Mac aan de beurt. We leggen in een gids uit wat de voordelen van Apple File System zijn.

High Sierra werkt met H.265 video (HEVC)

Apple gaat in High Sierra en iOS 11 een nieuw videoformaat introduceren: H.265 oftewel HEVC. Dit staat voor High Efficiency Video Encoding. Zoals de naam al aangeeft is het een efficiëntere codec voor video’s. Hiermee is tot 40 procent meer videocompressie mogelijk dan met H.264, de huidige standaard. Met HEVC nemen videobestanden minder ruimte in op je Mac en kun je ze makkelijker streamen, ook als het 4K is.

High Sierra en externe GPU’s

Grafische prestaties zijn belangrijker dan ooit op de Mac. Een vernieuwing die vooral voor professionals interessant is, is de ondersteuning voor externe grafische kaarten (GPU’s). Apple brengt hiervoor een speciale Development Kit op de markt, die $599 kost en bestaat uit een behuizing met externe grafische kaart, Thunderbolt 3-aansluiting en 350 Watt-stroomvoorziening. Hiermee kun je apps ontwikkelen die Metal, OpenCL en OpenGL gebruiken.

macOS High Sierra met externe GPU

Virtual Reality in High Sierra

Dankzij High Sierra kunnen ontwikkelaars voor het eerst aan de slag met interactieve Virtual Reality (VR). Hiervoor heb je een iMac met Retina 5K-scherm of de nieuwste iMac Pro 2017 nodig. Eventueel kun je gebruik maken van een Mac die gekoppeld is aan een externe GPU (zie verderop). Het werkt met headsets zoals de HTC Vive VR en met apps zoals Final Cut Pro X, SteamVR, Epic Unreal 4 Editor en Unity Editor. Als ontwikkelaar kun je compleet nieuwe werelden creëren.

HTC Vive met macOS High Sierra

High Sierra en Metal 2

Om de grafische prestaties nog verder te verbeteren gaat Apple Metal 2 introduceren. Metal 2 zorgt voor een betere beeldkwaliteit en biedt meer mogelijkheden voor Virtual Reality, externe GPU’s en zelflerende systemen. Het is vooral belangrijk voor game-ontwikkelaars, maar ook voor educatieve apps met zware grafische simulaties.

Nieuwe fotofuncties in High Sierra

Er zitten nog veel meer kleine, handige functies in macOS High Sierra die minder aandacht hebben gekregen, maar die je wel helpen om meer met de Mac te doen. Bijvoorbeeld de nieuwe functies in de Foto’s-app:

 • Meer fotobewerkingsfuncties in de standaard Foto’s-app.
 • Sneller fotoverzamelingen filteren.
 • Live Photos eindeloos laten herhalen en langere belichting instellen voor mooie lichtsporen.
 • Grotere miniaturen en betere gezichtsherkenning.
 • Meer functies in de zijkolom van de Foto’s-app.

High Sierra-functies voor Safari

De volgende verbeteringen zijn in de Safari-browser doorgevoerd:

 • Je hebt meer controle over trackingfuncties door websites.
 • Video’s op websites spelen niet langer automatisch af.
 • Je kunt de Reader-weergave standaard inschakelen.
 • Per website kun je persoonlijke instellingen vastleggen.
 • Safari is zodanig geoptimaliseerd dat het volgens Apple de snelste en meest energiezuinige browser voor High Sierra is.

Overige High Sierra-functies

Er zijn nog enkele andere vernieuwingen doorgevoerd, zoals:

 • iCloud-opslag kun je delen met het hele gezin.
 • Delen van bestanden vanuit iCloud Drive wordt gemakkelijker.
 • Siri adviseert je over persoonlijke muziek.
 • Siri is natuurlijker en uitgesprokener.
 • Slimmere zoekresultaten in Mail, met beste resultaten bovenaan de lijst.
 • Bredere zoekfunctie in Spotlight, met onder andere vluchtinfo en vertragingen.
 • Je meestgebruikte notities, todolijstjes en dergelijke staan bovenaan.
 • Makkelijker bijzondere momenten in FaceTime vastleggen in een Live Photo
 • Je iMessage-berichtengeschiedenis wordt gesynchroniseerd via iCloud.
 • In Notities kun je nu tabellen gebruiken.
 • Verbeterde beveiliging: kernel-extensies (‘kexts’) hebben expliciete toestemming van de gebruiker nodig om te kunnen gebruiken.

High Sierra versies

De volgende High Sierra updates zijn inmiddels verschenen:

 • macOS 10.13: 25 september 2017, eerste versie met de hierboven genoemde functies.
 • macOS 10.13 extra update: 5 oktober 2017, oplossing voor diverse bugs waaronder wachtwoorden in platte tekst.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!