High Sierra logo

macOS 10.14: alles wat je wilt weten over functies, releasedatum en meer

macOS 10.14 is de eerstvolgende grote update voor macOS, het besturingssysteem op de Mac. Lees alles over nieuwe functies, ondersteunende Macs, verwachte releasedatum en veel meer. Is jouw Mac al klaar voor macOS 10.14?

macOS 10.14: alles wat je wilt weten

macOS 10.14 is de eerstvolgende update van macOS, het besturingssysteem van de Mac. Hoe zit het met verwachte functies, releasedatum, ontwikkelingen en meer? Dat lees je in dit overzicht van macOS 10.14.

macOS 10.14 in het kort

De belangrijkste feiten op een rijtje:

  • Officiële release verwacht in najaar 2018.
  • Aankondiging verwacht op 4 juni tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2018.
  • We verwachten meerdere beta’s in de zomer van 2018.
  • Nadruk zal waarschijnlijk liggen op nieuwe functies.
  • De bijnaam (zoals ‘High Sierra‘) is nog niet bekend.

macOS 10.14: einde voor 32-bit apps

De kans is groot dat Apple bij macOS 10.14 afscheid gaat nemen van 32-bit apps. Bij de aankondiging van macOS High Sierra 10.13 werd al gewaarschuwd dat dit waarschijnlijk de laatste versie zal zijn waarmee je nog 32-bit Mac-apps kunt installeren. In iOS 11 nam Apple al eerder afscheid van 32-bit toestellen en apps. Op de Mac werden ze nog enige tijd gedoogd, maar dat kan dus met de komst van macOS 10.14 afgelopen zijn.

Sinds januari 2018 moeten alle apps die bij de Mac App Store worden ingediend 64-bits zijn. In de zomer van 2018 worden de duimschroeven nog verder aangedraaid. Gebruikers krijgen volgens Apple ‘agressieve waarschuwingen te zien’ die melden app nog niet zijn aangepast. Zelf is Apple al in 2006 (!) begonnen met de overstap naar 64-bit processoren, dus de hardware zal niet het knelpunt zijn bij de overstap.

macOS 10.14: nieuwe functies

In macOS High Sierra lag vooral de nadruk op kleine verbeteringen en optimalisaties, zoals de overstap naar Apple File System (APFS) en ondersteuning voor Virtual Reality (VR) op de Mac. Waarschijnlijk zal macOS 10.14 daarom weer wat meer nieuwe functies bevatten.

Foto's-app MacOS

macOS 10.14 releasedatum

Een belangrijke vraag is: wanneer kun jij macOS 10.14 downloaden? Dit zal waarschijnlijk in september 2018 het geval zijn. Op 4 juni zal Apple tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC 2018 de eerste details en functies van macOS 10.14 onthullen, waarna ontwikkelaars en publieke betatesters er alvast mee aan de slag kunnen. Wil je vroegtijdig kijken wat de nieuwe functies zijn, dan kun je je inschrijven voor het publieke betaprogramma.

macOS 10.14 systeemeisen en geschikte Macs

Het is nog niet bekend welke Macs geschikt zijn voor macOS 10.14, omdat Apple nog geen details bekend heeft gemaakt. We kunnen een indruk krijgen door te kijken naar de systeemeisen die macOS High Sierra stelde. Als jouw Mac niet in dit lijstje wordt genoemd is er weinig kans dat je macOS 10.14 kunt installeren.

Deze modellen waren wel geschikt:

Om te achterhalen of jouw Mac geschikt is kijk je naar  > Over deze Mac. Je ziet meteen welk model en welk bouwjaar je hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!