Philips Hue Xamento badkamer

Opfrissen maar: accessoires voor een slimme badkamer

Naast je woonkamer, slaapkamer en keuken kun je ook je badkamer voorzien van allerlei slimme accessoires, zodat je ze op afstand kunt bedienen. De accessoires die we hier noemen zijn bijna allemaal erg eenvoudig toe te passen.

Smart home voor je badkamer

De afgelopen jaren zijn slimme accessoires voor thuis steeds populairder geworden. Wist je dat je ook de badkamer een mooie upgrade kan geven met accessoires? In deze gids lees je er alles over, van spiegels tot wasmachines. Ze zijn allemaal geschikt voor gebruik in natte ruimtes, zodat jouw badkamer écht slim wordt.

#1 Slimme lampen in de badkamer: fel licht, of lekker ontspannen in bad

De meest voor de hand liggende accessoires zijn natuurlijk slimme lampen. Met de juiste verlichting kun je ’s ochtends fijner wakker worden onder de douche. Ga je een keer in bad, dan kun je de verlichting dimmen en eventueel een andere kleur geven voor complete ontspanning. Je kunt kiezen voor slimme verlichting van Philips Hue, LiFX en andere merken. In combinatie met een bewegingssensor hoef je in het donker ook niet meer op de tast naar een lichtknopje te zoeken.

Er zijn speciale spotjes die geschikt zijn voor de badkamer. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lampen uit de Philips Hue Xamento-lijn: die zijn geschikt voor vochtige ruimtes. Op de foto zie je de Philips Hue Xamento plafondlamp in de formaten 38 mm en 42,5 mm voor diffuus licht. Deze heeft een maximale verlichtingssterkte van 2350 lumen en kan miljoenen kleuren tonen. Je kunt deze lamp extra dimmen voor een ontspannen sfeer in bad.

Philips Hue Xamento plafondlamp

Er zijn ook Xamento-inbouwspots met een lichtsterkte tot 350 lumen, die dimbaar en in miljoenen kleuren instelbaar zijn. Deze kun je los kopen of in een pak van 3 stuks. Inbouwspotjes zijn wat lastiger te installeren dan spotjes die op een metalen plaat zitten (de zogenaamde opbouwspots). Ben je niet zo handig met klussen, laat je dan helpen door iemand die er verstand van heeft.

Vind je het inbouwen van spots te veel gedoe en wil je een bestaand lichtpunt gebruiken, dan kun je beter kijken bij de Philips Adore-lijn, die we verderop bespreken. Je kunt dan kiezen uit spotjes, lampen en zelfs een badkamerspiegel. Eventueel kun je de productlijnen onderling combineren.

Hoe fel moet het licht in de badkamer zijn? Dat lees je in onze tip over de hoeveelheid lumen van slimme lampen. Reken op 1000 tot 2000 lumen maximaal, zodat je ook nauwkeurige werkzaamheden kunt doen, zoals een splinter verwijderen of make-up aanbrengen.

Bekijk ook

Hoeveel lumen moet een slimme lamp zijn?

Op verpakkingen van (slimme) lampen zie je vaak hoeveel lumen een lamp is. Dit is een maat voor de helderheid van de lamp. Maar hoeveel heb je nodig in verschillende ruimtes? En maakt de kleurtemperatuur nog iets uit?

#2 Een slimme badkamerspiegel

Wie is de mooiste van het land? Nou, daarop hebben wij wel een antwoord. De Philips Adore is werkelijk een plaatje. Je vraagt je misschien af hoe een spiegel nou slim kan zijn. Het gaat eigenlijk meer om de verlichting in de spiegel. Deze Philips Hue Adore-spiegel heeft licht ingebouwd. Hij kan zo’n 50.000 wittinten weergeven. Geen disco dus, maar wel goed licht om bijvoorbeeld je make-up te doen of om te scheren. De spiegel is 56 bij 56 centimeter groot (cirkelvormig). Net als de eerder genoemde spots gaat de stroomtoevoer via een kroonsteentje, dus niet met een losse stekker. Dit geeft je de mogelijkheid om de kabel mooi weg te werken.

Bekijken: Philips Hue Adore spiegel, o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Coolblue.nl

Philips Hue Adore badkamerspiegel

Je zou ook kunnen kiezen voor spotjes in dezelfde productlijn:

#3 Bewegingssensoren voor je badkamer

Als je de badkamer binnenloopt is het wel zo prettig als de lampen meteen aan gaan. Dat kun je regelen met een bewegingssensor. Het maakt niet uit of je naakt bent, want de sensor detecteert alleen beweging en neemt geen camerabeelden op. Een populaire optie is de Philips Hue Motion, maar je vindt ze ook van andere merken. Dergelijke bewegingssensoren zijn meestal niet waterdicht, maar zolang er geen direct contact met water is zul je geen problemen moeten ondervinden. Is de kans op contact met water te groot, ga dan voor een Philips Hue Outdoor. Deze is iets duurder, maar wel waterbestendig. Je kunt beide modellen eenvoudig aan de muur bevestigen.

Philips Hue Motion Sensor

Bekijk ook

Bewegingssensoren voor HomeKit: dit zijn de beste bewegingsmelders

Wil je dat de lampen automatisch aan gaan als je binnenkomt? Kijk dan eens naar een bewegingssensor met HomeKit. Zo kun je allerlei acties automatiseren, afhankelijk van de vraag of er iemand in een kamer aanwezig is of langs de bewegingssensor loopt. Dit zijn de beste HomeKit-bewegingssensoren!

#4 Vochtsensoren in een slimme badkamer

Met een vochtsensor kun je de luchtvochtigheid in je badkamer bijhouden. Dat kan handig zijn als de lucht na het douchen gauw weer op een normaal niveau moet zitten, of gewoon omdat je het interessant vindt om te weten. Je kunt dit meten met HomeKit-sensoren die ook de luchtkwaliteit kunnen meten en hebt dan de keuze uit Eve Room of de Netatmo Healthy Home Coach (beide met HomeKit). In de bijbehorende apps kun je de gegevens uitlezen in handige grafieken. De actuele metingen vind je ook in de Woning-app.

Eve Room met Thread in kinderkamer.

Ben je bang dat het bad overstroomt of de wasmachine lekkage veroorzaakt? Dan heb je een heel andere sensor nodig, namelijk een watersensor. Deze slaat alarm zodra er een bepaalde hoeveelheid water wordt gedetecteerd. Dat geeft je een gerust gevoel. Kies bijvoorbeeld de Eve Water Guard (bij voorkeur de nieuwste versie met Thread) of de Fibaro Flood Sensor.

Bekijk ook

Voorkom waterschade met deze slimme watersensoren met HomeKit

Heb je regelmatig last van lekkage in je kelder of bij de wasmachine en wil je daarvan vroegtijdig op de hoogte gehouden worden? Check dan deze water sensoren met HomeKit.

#5 Slimme speakers: muzikaal ontwaken of tot rust komen

Eigenlijk zijn slimme speakers voor bijna elke ruimte in je huis geschikt. In de badkamer is het echter belangrijk dat de speaker waterbestendig is. De HomePod mini lijkt voor Apple-fans misschien de juiste oplossing, maar er zitten wat beperkingen aan. Ten eerste is er geen waterbestendigheid en ten tweede is hij nog altijd lastig verkrijgbaar. Een betere oplossing is de Sonos One.

De Sonos One is een compacte speaker en is met een beugel makkelijk in een hoekje bij het plafond op te hangen. Hij heeft stembediening, AirPlay 2-ondersteuning en natuurlijk een hoogwaardige geluidskwaliteit. Zorg wel dat het stopcontact goed is afgedicht tegen water. De Sonos One werkt op netstroom en heeft geen oplaadbare accu. Geen fan van spraakbediening? Dan kun je ook de Sonos ON SL nemen, zonder ingebouwde microfoon.

Omdat deze speaker AirPlay 2 ondersteunt kun je hem bedienen vanuit de Woning-app van Apple. Je kunt ook streamen zoals je dat naar een Apple TV zou doen. Ben je benieuwd naar onze ervaringen? Lees dan onze review van de Sonos One.

Bekijk ook

Review: Sonos One, in 2020 nog steeds de beste goedkope Sonos

Review van de Sonos One, de eerste Sonos-speaker met spraakbediening via Alexa, Google Assistent én Siri. Dat geeft je extra veel keuze, maar er zitten ook nog wel wat beperkingen aan. Wat kun je wel met deze nieuwe speaker? Dat lees je in onze uitgebreide Sonos One-review!

#6 Blijf op gewicht met een slimme weegschaal
Met een slimme weegschaal wordt je gewicht doorgestuurd naar de Gezondheid-app van Apple. Dat zorgt ervoor dat je eventuele veranderingen goed kunt bijhouden. Handig voor als je graag wil aankomen of afvallen.

Withings Body Scan met vrouw

Wij hebben een paar weegschalen voor je geselecteerd, want in een slimme badkamer mag deze niet ontbreken. Kies bijvoorbeeld de nieuwste Withings Body Scan-weegschaal die zelfs een ECG kan maken!

Bekijk ook

Deze slimme weegschalen houden automatisch je gewicht bij

Wil je afvallen? Met een goede weegschaal meet je of alle moeite effect heeft. Deze slimme weegschalen met iPhone-apps meten meer dan alleen gewichtsverlies en houden bijvoorbeeld ook je botmassa, hartslag en luchtkwaliteit in de gaten. Wij bespreken de beste slimme weegschalen die met de iPhone samenwerken.

#7 Slimme tandenborstel: hygiëne kan ook anders
In de slimme badkamer mogen we persoonlijke hygiëne natuurlijk niet vergeten. Met een slimme tandenborstel breng je in kaart hoe goed je poetst, en waar nog werk aan de winkel is. Je hebt daarbij keuze uit de tandenborstels van Oral-B en Philips Sonicare. Bij Oral-B vind je de meeste keuze, maar de borstels van Philips worden ook steeds slimmer.

Bekijk ook

Tandenpoetsen met je iPhone: deze slimme tandenborstels kun je kopen

Op zoek naar een slimme tandenborstel met iPhone-app, die je poetsgedrag analyseert en spelletjes bevat om het poetsen leuker te maken? In dit artikel zetten we connected tandenborstels voor je op een rijtje. Welke slimme tandenborstels kun je kopen en welke apps zijn er?

#8 Ook kleren maak je schoon met een slimme wasmachine
We zijn aangekomen bij het laatste onderdeel voor je slimme badkamer; de wasmachine. Hoewel niet iedereen ‘m in de badkamer heeft staan nemen we hem toch even mee. Met een slimme wasmachine weet je precies wanneer de was klaar is. Deze wasmachines zijn verbonden met internet, waardoor je ze ook op afstand kunt bedienen. Ligt de was al in de machine, dan kan het wasmiddel automatisch gedoseerd worden en kun je dus écht op afstand alles regelen. Je vindt ze in de winkel van LG, Samsung, Bosch, Miele, Siemens en AEG.

Bekijk ook

Slimme wasmachines: deze bedien je met een iPhone-app

Een slimme wasmachine kun je op afstand bedienen via een iPhone-app. Je zet de wasmachine aan, krijgt een melding als de was klaar is en weet altijd wat de status is. Handig!

Wil je, naast de slimme badkamer, weten over alle andere kamers die je slim kunt maken? Lees onze andere gidsen dan ook!

Bekijk ook

Slim koken: met deze accessoires maak je je keuken slimmer

Ook in de keuken kunnen slimme apparaten goed van pas komen. In deze gids hebben we accessoires voor je slimme keuken voor je op een rijtje gezet. Welke mogen niet ontbreken in de keuken van je smart home?

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home