Eve Degree in de tuin

HomeKit in de tuin: dit zijn je mogelijkheden

Sproeiers, camera’s en meer
Ook in de tuin komt HomeKit goed van pas. Met tuinverlichting, beveiligingscamera's, bewegingssensoren en allerlei andere accessoires die weer- en windbestendig zijn geef je je tuin een mooie upgrade. We bespreken in deze gids een aantal outdoor HomeKit-accessoires voor buiten.

HomeKit-accessoires voor de tuin

Wil je je tuin een upgrade geven, maar heb je geen groene vingers? Dan kun je met HomeKit-accessoires een hoop bereiken. Van verlichting en sensoren tot tuinsproeiers: er zijn heel wat accessoires voor gebruik buitenshuis. De producten die we noemen zijn geschikt voor outdoor gebruik. Heb je andere ideeën voor accessoires die je in de tuin kunt gebruiken, let er dan op dat ze waterbestendig zijn en tegen grote temperatuurschommelingen kunnen.

Water geven

We beginnen met een aantal accessoires die met water te maken hebben. Voor het aansturen van je tuinsproeier is er de Eve Aqua. Je kunt ook kiezen voor een Gardena-systeem voor het sproeien van je tuin.

Eve Aqua

Eve Aqua review

Om je planten water te geven, kun je gebruik maken van tuinsproeiers. Om dit ook op afstand te kunnen regelen kun je je huidige tuinsproeier koppelen aan HomeKit. Dat kan bijvoorbeeld met de Eve Aqua. Je sluit de Aqua aan op je buitenkraan en vervolgens koppel je daar je gewone tuinslang of een sproei-installatie aan vast. Dankzij de Eve-app, Woning-app of Siri kun je zo je plantjes besproeien, zonder dat je zelf een voet buiten de deur hoeft te zetten. De Aqua geeft ook inzicht in hoeveel water je gebruikt. Er zijn drie generaties van de Eve Aqua verschenen. Vanaf de tweede generatie is er ondersteuning voor Thread (voor een betere draadloze verbinding) en vanaf de derde generatie is er een nieuw design met koperen kraanaansluiting. Deze is iets robuuster, maar ook iets duurder.

Gardena Smart Water Control

Gardena Smart System met HomeKit

Ook met HomeKit: het Gardena Smart System, waarmee je onder andere je tuinslangen en sproeiers te regelen. De Gardena-besproeiingscomputer bestuurt automatisch het bewateren in de tuin en zorgt voor een flexibele besproeiing volgens de behoeften van de planten. Je kunt de besproeiingstijden aanpassen via de Gardena-app of afstemmen op de maaitijden van de maairobot (daarover later meer). Gardena heeft ook watermeters waarmee je het verbruik kunt zien.

Een mooie feature is dat Gardena tegenwoordig samenwerkt met de producten van Netatmo. Dus heb je een weerstation en deze geeft aan dat het gaat regenen, dan zal je schema om te gaan sproeien worden uitgesteld of juist vervroegd. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de Gardena-app koppelen met de Netatmo Presence-camera, zodat je kunt zien wat er in je tuin gebeurt. Lees onze Gardena Smart System review als je meer wilt weten. Of lees onze gids over planten automatisch water geven met HomeKit en slimme sensoren.

Het is wel een vrij dure oplossing, want om het met HomeKit te laten werken heb je de Gardena Smart Irrigation Control nodig. Bekijk de Gardena Besproeiingscomputers bij Bol.com.

Tip: kijk goed wat je nodig hebt, want niet alles werkt met HomeKit.


Weer en klimaat

Wil je het klimaat in de tuin in de gaten houden, dan is een weerstation een logische aankoop. Netatmo heeft de meest uitgebreide HomeKit-geschikte oplossing, maar zoek je alleen een sensor voor de buitentemperatuur, dan kun je ook bij Eve terecht.

Netatmo weerstation + sensoren

Met het weerstation van Netatmo meet je temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid en de CO2-concentratie. Dit alles is terug te zien in de Netatmo-app en in de Woning-app. Het interessante aan het weersysteem van Netatmo is dat je ook nog twee accessoires kunt aanschaffen. Er is een regenmeter en een windmeter. Wat deze doen spreekt voor zich.

Netatmo weerstation

Vind je het leuk om van alles bij te houden, of is het zelfs handig voor bijvoorbeeld je moestuin? Dan is een weerstation als deze het bekijken waard.

Eve Weather

Met dit kleine kastje van accessoiremaker Eve kun je op een slimme manier het weer in de gaten houden. Deze sensor meet je lokale temperatuur buitenshuis, de luchtvochtigheid en de barometerdruk en legt dat vast op een tijdlijn. Je kunt dan de weertrends zien in één oogopslag. Eve Weather is IPX3 waterbestendig en werkt met Thread, de nieuwe netwerktechnologie. Alle informatie kun je uitlezen in de Woning-app van Apple. Ook in de Eve-app worden de metingen opgeslagen, zodat je inzicht krijgt in temperatuurverschillen door de tijd heen. Eve bracht eerder de Eve Degree op de markt, met een soortgelijke insteek. Deze is bij de meeste winkels niet meer verkrijgbaar. Je kunt beter kiezen voor de nieuwere Eve Weather, die bovendien meer bedoeld is voor metingen buitenshuis.

Eve Weather 2021 buiten op een tafel.

Als de temperatuur onder een bepaalde waarde komt kun je met automatiseringen ervoor kiezen om de verwarming in te schakelen. Daarvoor heb je natuurlijk wel een thermostaat met HomeKit nodig. Je kunt deze sensor niet vastmaken aan bijvoorbeeld een muur, dus zorg ervoor dat je hem veilig neerzet.

Eve Weather is verkrijgbaar bij tink en bij de fabrikant.


HomeKit-verlichting voor de tuin

De meest voor de hand liggende stap die je kunt zetten is het aanschaffen van HomeKit-verlichting. Er zijn verschillende producten te koop die geschikt zijn voor buiten. Dit varieert van een lichtslang tot allerlei armaturen.

Partylights van Twinkly Festoon

Twinkly Festoon

Je kent Twinkly misschien van de slimme kerstboomverlichting, maar deze fabrikant heeft ook iets voor de rest van het jaar: gekleurde lampjes voor in de tuin. Ze werken met HomeKit en zijn in meer dan 16 miljoen kleuren in te stellen. De kleur en de helderheid stel je in via de app. Overdag kun je subtiele sfeerverlichting instellen terwijl je tijdens een feestje voor wat wildere kleuren kiest. In de app kun je ook patronen, rotaties en gradaties instellen zodat de feestverlichting dynamisch meekleurt. De verbinding wordt gelegd via wifi en Bluetooth. Eventueel kun je ze bedienen met de meegeleverde afstandsbediening, voor als je huisgenoten zonder smartphone hebt. Uiteraard zijn ze waterbestendig.

Bekijken: Twinkly partylights 20 stuks bij Coolblue

Eve Flare

Eve Flare in woonkamer.

De Eve Flare is een HomeKit-geschikte lichtbol, die je kunt opladen en vervolgens overal in de tuin neerleggen. Lees onze Eve Flare-review om te ontdekken of dit iets voor jou is. De bol is gemaakt van slagvast plastic en dient vooral als sfeerlicht als je ’s avonds nog even buiten wilt zitten.

Philips Hue Lightstrip Outdoor

Een elegante manier om voor sfeerlicht te zorgen is door een lichtslang in je tuin te leggen, bijvoorbeeld de Philips Hue Lightstrip Outdoor. Deze lichtslang is 2 of 5 meter lang en kan miljoenen kleuren weergeven. Je kunt er bijvoorbeeld eentje achter een plantenbak leggen. Heb je hoge planten? Dan lijkt het alsof het licht van de plant af komt, wat een mooi effect geeft. De verlichtingssterkte van de lichtslang is 1650 lumen.

Philips Hue Outdoor LightStrips

Je zou een lichtslang als deze ook onder de zonwering kunnen hangen, als je die hebt. Zo kun je ’s avonds in de tuin zitten met leuke sfeerverlichting. Omdat de lichtslang natuurlijk is voorzien van HomeKit-ondersteuning kun je de verlichting automatisch laten inschakelen op specifieke tijden. Het wordt pas echt mooi als je er een bewegingssensor aan koppelt. Bekijk onze round-up van ledstrips om te zien welke andere opties je hebt.

Bekijken:

Philips Hue sokkels

Heb je een tuinpad en wil je dat verlichten? Dan zijn sokkels vaak een geschikte keuze. In de Hue-serie zijn verschillende sokkels te koop, waaronder de Lucca, Lily, Calla, Impress en Fuzo. De meeste zijn uitgevoerd in zwart met een strakke afwerking. Je kunt veel modellen in een lage en hoge uitvoering kopen. Let wel op de verlichtingssterkte: met zo’n 800 lumen kun je nog steeds goed zien, maar je kunt het tegelijk gebruiken als sfeerlicht.

Philips Hue Lily XL in de tuin

Let op dat sommige sokkels en andere buitenverlichters van Hue alleen wittinten kunnen weergeven. Ze zijn wel allemaal dimbaar zoals je gewend bent. Het assortiment wisselt regelmatig. Wil je een goedkopere oplossing, dan zou je natuurlijk ook een set zuiltjes van de bouwmarkt kunnen halen en er goedkope lampen van Action, Lidl en soortgelijke merken in kunnen stoppen.

Bekijken:

Philips Hue LED wandlampen

Wil je de oprit verlichten, dan kun je ook bij Hue terecht voor een wandlamp. Deze lamp is niet echt bedoeld om sfeer te creëeren, maar doet goed dienst om bijvoorbeeld inbrekers te verlichten. Dat kan als je ook nog een bewegingssensor hebt, waar je later meer over leest.

Philips Hue Outdoor LED Welcome wandlamp

De LED Welcome heeft een diffusor. Dat betekent dat het licht zo wijd mogelijk wordt verspreid. Deze techniek zie je ook terug in veel professionele flitsers voor fotografen. De lamp is ook nog eens heel fel met 2300 lumen. Afhankelijk van de uitvoering kun je wit of gekleurd licht weergeven. Om de duurzaamheid te bevorderen is de behuizing van kunststof en aluminium. Maar je kunt natuurlijk ook een van de vele andere wandlampen kiezen. Let daarbij eveneens op of het gaat om alleen wittinten of gekleurd licht.

Bekijken:


Bewegingssensoren

Hierboven heb je gelezen over enkele manieren om je tuin te verlichten. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als de verlichting inschakelt zodra jij of een van je gezinsleden eraan komt. We hopen niet dat het nodig zal zijn, maar het kan ook helpen tegen inbrekers.

Je kunt een bewegingssensor met HomeKit zo instellen dat alle lampen op felrood springen zodra er iemand in de tuin komt. Dit gebeurt alleen als je zelf niet thuis bent. Hoe je het precies configureert kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen.

Philips Hue buitensensor

Voor een bewegingssensor in de tuin met HomeKit raden wij de Philips Hue Buitensensor aan. De sensor is heel klein en is eenvoudig te bevestigen aan een muur, en het belangrijkste is natuurlijk; hij is waterbestendig. De sensor werkt op batterijen en is dus draadloos. Eens in de zoveel tijd moet je die vervangen. In de Hue-app kun je zien of dat al nodig is.

Een voordeel van de Hue buitensensor is dat je hem niet alleen op een vlakke muur kunt monteren, maar ook in of op een hoek van 90º. Dat is mogelijk met de meegeleverde accessoires. Je kunt de sensor van de muur halen zonder de hele montage opnieuw te hoeven doen.

Philips Hue Outdoor sensor


Beveiligingscamera’s met HomeKit voor de tuin

Wil je je beveiliging opschroeven, maar niet te veel moeite kwijt zijn aan allerlei dingen instellen? Koop dan een beveiligingscamera met HomeKit. Sommige camera’s maken gebruik van HomeKit Secure Video. Hiermee kun je onder andere videobeelden opslaan en makkelijk terugkijken. Lees er meer over in onze uitleg. Hieronder bespreken we twee voorbeelden – maar er is nog veel meer keuze!

Bekijk ook

HomeKit Secure Video: veiliger opslaan van je camerabeelden

Met HomeKit Secure Video kun je videobeelden van je camera's beveiligd opslaan via iCloud. Wat moet je weten over HomeKit Secure Video, wat heb je nodig om het te gebruiken en welke camera's ondersteunen het? We zochten het voor je uit!

Logi Circle View

De Circle View van Logitech is een camera voor binnen en buiten. HomeKit-ondersteuning is alleen beschikbaar in de bekabelde versie, niet in de draadloze Circle. Let dus goed op dat je de juiste koopt en werk de kabel goed weg, om te voorkomen dat inbrekers het kunnen doorknippen.

Logitech Circle View waterbestendig

De Circle View beschikt over een 8 megapixel camera met een kijkhoek van 180º. De camera schakelt automatisch over op nachtzicht en kan daarbij tot zo’n 4,5 meter kijken. Met 8x digitale zoom kun je kijken wat er aan de hand is. Een ingebouwde speaker en microfoon zorgen ervoor dat je in twee richtingen kunt meeluisteren en terug praten. Je kan tot 10 dagen lang de video terugkijken, die wordt opgeslagen in iCloud. Meer info vind je op de site van Logitech.

Eve Outdoor Cam

De Eve Outdoor Cam voor buiten heeft een ingebouwde lamp en maakt verbinding via wifi (2,4GHz). Je betaalt rond de 250 euro voor deze camera. Hij wordt geleverd met de nodige bevestigingsmaterialen en bekabeling. Eve heeft een uitgebreide instructievideo voor het bevestigen van de camera. De camera werkt met Apple’s HomeKit Secure Video en biedt een maximale beeldkwaliteit van 1080p met 24 frames per seconde. Hij heeft een kijkhoek van 157 graden en een nachtmodus met infrarood. De ingebouwde lamp kan een light boost geven om. De lamp heeft een rating IP55 voor waterbestendigheid.

Eve Outdoor Cam HomeKit beveiligingscamera bij de voor voordeur.

Overige HomeKit-accessoires voor in de tuin

Hieronder noemen we nog een aantal andere handige HomeKit-accessoires voor bij je tuin. Speciaal voor wie nét dat extraatje willen.

Robotmaaiers

Er zijn ook grasmaaiende robots die met een app te bedienen zijn. Dit zijn de Gardena-grasmaaiers waaruit je kunt kiezen:

  • Sileno city: voor tuinen met een oppervlak van 250 tot 500 vierkante meter
  • Sileno life: voor tuinen en grasvelden van 750 tot 1250 vierkante meter
  • Sileno+: voor grasvelden en voetbalvelden vanaf 1600 vierkante meter en meer

Alleen de modellen uit de serie Sileno zijn met een app te bedienen. Verder heeft Gardena een smart garden-systeem met HomeKit, waarmee je je tuinautomatisering nog verder kunt uitbreiden. Zo kun je ook sproeiers en andere tuinaccessoires op afstand bedienen.

Er zijn ook robotmaaiers van andere merken zoals Bosch Indego. Deze werken met een slim LogiCut navigatiesysteem zodat de meest efficiënte route wordt bepaald. Ze werken echter niet met smart home-platformen.

Bekijken:

Slimme knoppen

Heb je een grotere tuin en wil je niet overal sensoren ophangen, dan kun je ook een slimme knop gebruiken. Er zijn verschillende slimme knoppen te koop. Let op dat je ze niet nat laat worden, maar je kunt ze wel bij de tuindeur ophangen of neerleggen. Met een slimme knop kun je in één keer de juiste scene instellen. Vaak kun je ook meerdere acties koppelen aan één knop.

Met deze accessoires kun je je tuin een mooie HomeKit-upgrade geven. In deze gids hebben we een aantal handige accessoires besproken, maar we hebben nog veel meer gidsen over HomeKit-accessoires.

Natuurlijk kun je tijdens het koken in de tuin ook allerlei slimme accessoires en apps gebruiken. Zo zijn er Weber-barbecues met ingebouwde computer, die doorgeven wanneer je vlees klaar is. Hier zijn nog wat suggesties:

Bekijk ook

Voor de BBQ: dit zijn de beste grillthermometers met iPhone-app

Is jouw steak altijd veel te gaar? Met een goede grillthermometer met iPhone-app kun je van je drankje genieten en tegelijk je vlees en andere BBQ-gerechten beter in de gaten houden. Dit zijn de beste grillthermometers met iPhone-app, die je op afstand kunt uitlezen!