Sensibo voor airco

Airco’s en ventilators met iPhone-bediening: dit zijn de opties

Extra verkoeling in huis

Met een ventilator of airco in huis zorg je ervoor dat het bij warm weer binnen lekker koel is. Er zijn ook airco's en ventilators die je met je iPhone kan bedienen. We hebben de mogelijkheden in deze gids voor je op een rij gezet.

Slimme airco’s en ventilators met iPhone-bediening

Met extreem warm weer is het voor sommige mensen maar beter om binnen te blijven. In deze periode hebben kwetsbare groepen zoals ouderen het extra moeilijk, maar er zijn gelukkig allerlei oplossingen om het hen én jezelf extra comfortabel te maken. Check bijvoorbeeld eens onze hittegolf-apps voor iPhone, maar er zijn ook airco’s en ventilators die je met je iPhone kan bedienen. Welke mogelijkheden zijn er inmiddels?

Naast de producten die we hieronder bespreken zou je ook je ventilator kunnen aansluiten op een slimme stekker met HomeKit. Daarvoor hebben we een aparte lijst gemaakt.

Dyson Pure Cool-ventilator

Dyson is één van de bekendste merken als het gaat om ventilators en luchtreinigers. Veel modellen werken ook nog eens samen met de Dyson Link-app. De Dyson Pure Cool is een stille ventilator, die in twee formaten beschikbaar is. De kleine tafelventilator plaats je op een kastje of tafel en heeft een ronde opening, terwijl de torenventilator gewoon op de grond staat. Deze ventilator geeft verkoeling, maar meet ook de luchtkwaliteit die op het display getoond wordt. Tegelijkertijd is het een luchtreiniger die gassen en allergenen verwijdert. Er is ook een nachtmodus en sleeptimer, zodat je ermee in slaap kan vallen bij warme en klamme nachten.

Dyson Pure Cool torenventilator.

Met de app kun je een schema maken, zodat de ventilator automatisch aan gaat als dat nodig is. Je kan hem ook op afstand bedienen, zodat je in een koelere omgeving thuis komt. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar. De prijs van de tafelversie ligt rond de €550, terwijl de torenvariant voor ongeveer €600 van jou is.

Bekijken:
→ Dyson Pure Cool tafelventilator (€549)
→ Dyson Pure Cool torenventilator (€579)

Dyson Pure Hot+Cool

Dyson heeft daarnaast ook apparaten waarmee je zowel kunt verwarmen als verkoelen. De Dyson Pure Hot+Cool zorgt dus niet alleen voor een koelere ruimte in de zomer, maar maakt het ook warmer in de winter. Net als de andere Dyson-ventilators meet de Hot+Cool de luchtkwaliteit en wordt deze gereinigd wanneer dat nodig is. Je kan de ventilator zo instellen dat hij automatisch aanspringt op basis van de temperatuur in huis, maar je kan hem natuurlijk ook gewoon met de app aansturen. De Dyson Pure Hot+Cool is er in één formaat, maar is wel in meerdere kleuren beschikbaar. We hebben een review van de Dyson Pure Hot+Cool 2018-editie gemaakt, die net iets meer functies en sensoren bevat dan het eerdere model uit 2017.

Bekijken:
→ Dyson Pure Hot+Cool 2018 (€649, ook bij Coolblue)
→ Dyson Pure Hot+Cool Link 2017 (€495)

Tado slimme aircobediening

Heb je al een airco in huis hangen, dan zou het zomaar kunnen dat deze ook samenwerkt met de slimme aircobediening van Tado. Dit kastje hang je aan je muur en staat in verbinding met je airco, net als de gewone afstandsbediening van je airconditioner. Heb je een airco met infraroodafstandsbediening, dan werkt deze ook gewoon met de slimme aircobediening van Tado. De airco kan dan bijvoorbeeld automatisch aan- of uitgezet worden op basis van je locatie, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Je bekijkt in de app ook de huidige status van je huis en bespaart ook nog eens energie. Helaas werkt de Tado slimme aircobediening niet met HomeKit.

Bekijken: Tado slimme aircobediening (€179, ook bij Coolblue)

Tado slimme aircobediening.

Eurom Split Airco

Eurom is een merk dat allerlei soorten airco’s heeft. Deze airco bestaat uit twee delen: een deel voor aan de muur en een aparte kast voor buiten, zodat het water afgevoerd kan worden. Helaas ben je er dan nog niet, want je hebt ook nog de Wi-Fi Kit nodig (voor Eurom AC12QiCH en AC18QiCH) om hem met je netwerk te verbinden. Om de airco vervolgens te bedienen gebruik je de EuromCoolPerfect-app. Je regelt daarmee de temperatuur vanaf je iPhone, zodat je eenvoudig de temperatuur, timer, kracht en nog veel meer in kan stellen.

Bekijken:
→ Eurom Split Airco AC12QiCH of AC18QiCH (€800 tot €1050)
→ Eurom Wi-Fi Kit Split Airco (€35,99)

Bonus: Hunter plafondventilator met HomeKit

Als je graag een ventilator met HomeKit wil, dan kan je terecht bij het merk Hunter. Hunter is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat al jarenlang plafondventilators maakt. De verkrijgbaarheid in Nederland is echter beperkt, waardoor we deze optie er als bonus bij gezet hebben. Er is wel een winkel die deze ventilators in Nederland verkoopt, maar het HomeKit-geschikte model zit daar niet bij. Daarvoor moet je uitwijken naar de Amerikaanse Amazon, die deze ventilator ook naar Nederland verscheept. Het goedkoopste model dat met HomeKit werkt is de Hunter Symphony, die $299 kost. Vanwege het grote formaat komen daar echter wel flink wat verzendkosten bij.

Bekijken: Hunter Symphony plafondventilator ($299 + verzendkosten)

Sensibo

Met Sensibo kun je elke airconditioner slim maken. De tweede generatie Sensibo Sky is volgens de fabrikant in een minuutje te installeren en zorgt ervoor dat je je bestaande airco overal kunt bedienen. Het is daarom een goed alternatief voor Tado. Deze tip werd ons toegestuurd door iCulture-lezer Sven.

Het idee is dat je de temperatuur en de luchtvochtigheid op afstand in de gaten kunt houden en aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld je airco automatisch aan zetten voordat je arriveert, door gebruik te maken van geofencing. Ook kan de airco automatisch uitschakelen als de laatste persoon het huis verlaat. Sensibo bespaart energie en betaalt zichzelf terug, zo beloven de makers. Het werkt helaas niet met HomeKit, maar wel met Amazon Alexa en Google Home. Zo kun je zeggen: “Alexa, turn on living room” of: “OK Google, turn off the bedroom”. Werkt met elke airco of warmtepomp met afstandsbediening. Meer info vind je hier.

Sensibo voor airco

Voor de creatievelingen is er nog meer mogelijk wat betreft HomeKit in combinatie met een Raspberry Pi en Homebridge. Je moet daarvoor wel het één en ander doen en in onze uitleg vind je het precieze stappenplan voor deze instellingen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 25 juli: Sensibo toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Onderwerpen airconditioner, ventilator
Device iPhone
Software iOS