Tado Slimme Aircobediening V3+ met HomeKit.

Airco’s en ventilators met iPhone-bediening: dit zijn je opties

Extra verkoeling in huis
Met een ventilator of airconditioner in huis zorg je ervoor dat het bij warm weer binnen lekker koel is. Er zijn ook airco's en ventilators die je met je iPhone kan bedienen. We hebben de mogelijkheden in deze gids voor je op een rij gezet.

Slimme airco’s en ventilators met iPhone-bediening

Met extreem warm weer is het voor sommige mensen maar beter om binnen te blijven. In deze periode hebben kwetsbare groepen zoals ouderen het extra moeilijk, maar er zijn gelukkig allerlei oplossingen om het hen én jezelf extra comfortabel te maken. Bijvoorbeeld met airconditioning of een ventilator. Die apparaten kun je steeds vaker op afstand bedienen, door gebruik te maken van slimme opties voor je airco en ventilator. Dit zijn de beste opties voor slimme airco’s en ventilators.

Check ook onze lijst met hittegolf-apps voor iPhone om te ontdekken hoe je op andere manieren het hoofd koel houdt.

Onze keuze: Tado slimme aircobediening

Heb je al airconditioning in huis hangen, dan zou het zomaar kunnen dat deze ook samenwerkt met de slimme aircobediening van Tado. Dit kastje hang je aan je muur en staat in verbinding met je airco, net als de gewone afstandsbediening van je airconditioner. Heb je een airco met infraroodafstandsbediening, dan werkt deze ook gewoon met de slimme aircobediening van Tado. De airco kan dan bijvoorbeeld automatisch aan- of uitgezet worden op basis van je locatie, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Je bekijkt in de app ook de huidige status van je huis en bespaart ook nog eens energie. Let wel even op dat je de juiste versie te pakken hebt: sommige winkels hebben nog versie V2, maar voor HomeKit-ondersteuning heb je V3+ nodig. We hebben meermaals iets geschreven over de Tado Airco-bediening V3+ met HomeKit (en gebruiken ‘m zelf ook). Een aanrader!.

Lees ook onze review van de Tado V3+ slimme aircobediening

Bekijk ook

Review: tado Slimme Aircobediening V3+ automatiseert je bestaande airconditioning

tado heeft een aircobediening met HomeKit. Je maakt met de tado Slimme Aircobediening V3+ je bestaande airconditioner geschikt voor Apple's domoticasysteem. Wij hebben de tado Slimme Aircobediening V3+ getest.

Tado Slimme Aircobediening V3+ met HomeKit instellen.

Netatmo slimme aircobediening

Relatief nieuw is deze Netatmo slimme aircobediening met HomeKit. Deze is geschikt voor vrijwel elke bestaand airco die op afstand aan te sturen is. Het werkt op dezelfde wijze als de Tado, maar dan in een heel ander design. Het accessoire van Netatmo heeft een langgerekte vorm in de kleur zwart. Na aansluiten kun je de temperatuur op elk moment aanpassen, ook op afstand. Zo kun je koelen of verwarmen voordat je thuiskomt, door handmatig in te schakelen of te automatiseren met behulp van HomeKit. Naast Apple HomeKit is er ook ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Home. Verder kun je gebruik maken van de Netatmo Home + Control-app die al langer in gebruik is voor de andere smart home-producten van het Franse merk. Door een vijftal vragen te beantwoorden kun je de intelligente besturing op weg helpen. De Eco-Assist-functie gaat er vervolgens voor zorgen dat je geen energie verspilt, door airco op basis van geolocatie in en uit te schakelen.

Bekijk ook

Nu officieel: Netatmo brengt slimme aircobediening met HomeKit uit

Netatmo heeft een apparaat op de markt gebracht waarmee je je airconditioning kan aansturen. Het werkt met HomeKit en is ook geschikt voor luchtwarmtepompen. Bij Amazon is dit nieuwe accessoire al verkrijgbaar.

Aqara Hub M2

Met de Aqara Hub M2 kun je allerlei apparaten aansluiten en toevoegen aan je smart home. Met de hub schakel je infrarood-apparaten handmatig aan en uit dankzij de 360 graden-infraroodbediening. Dit werkt met airco’s, maar ook met ventilatoren, televisies en allerlei andere apparaten die met een afstandsbediening aan te sturen zijn. Check wel even goed of het werkt met jouw airco!

Honeywell mobiele airco met app

Honeywell heeft mobiele airco’s die een stuk goedkoper zijn dan de modellen van Duux die we verderop bespreken. Deze hebben ongeveer hetzelfde koelvermogen, dat begint bij 14K BTU/h, voor ruimtes van 40 m2. Voor grotere ruimtes zijn er iets duurdere exemplaren. Je bedient deze Honeywell met de app of met de spraakassistenten van Google en Amazon. Om het drukkende gevoel van klamvochtige lucht te voorkomen hebben deze airco’s een ontvochtigingsfunctie. Is het niet zo heel warm, maar wil je wel een lekker briesje? Dan is er ook de ventilatiefunctie, waarbij de aanwezige lucht wordt rondgeblazen maar niet wordt gekoeld. Grootste nadeel van deze mobiele Honeywell-airco’s is het geluid: met 65 decibel zijn ze relatief luid. Ook goed om te weten: de afvoerslang heeft een lengte van 120 centimeter.

Bekijken:

Duux North en Blizzard mobiele airco’s met app

De mobiele airco van Duux is er in meerdere varianten: 14K BTU/h voor ruimtes tot 38 vierkante meter en 18K BTU/h voor ruimtes van 46 vierkante meter. Deze airco werkt niet met HomeKit of Siri, maar wel met de spraakassistenten van Google en Amazon, zodat je hem op afstand kunt bedienen. Naast koelen kan de airco ook een verkoelend briesje creëren met de ventilatorstand. Is het binnen erg klam, dan kun je de ontvochtigingsmodus gebruiken zodat het warme drukkende gevoel wat verdwijnt. ’s Nachts gebruik je de nachtmodus, die minder lawaai maakt. Bedienen op afstand kan ook met de Duux-app. Je kunt kiezen uit donkergrijs of wit en er is een speciale uitvoering die ook kan verwarmen.

Duux North mobiele airco

Daarnaast is er de Duux Blizzard voor wat kleinere ruimtes (ca. €700,-) en diverse Duux-ventilatoren, vaak ook met appbediening.

Bekijken:

Lekker goedkoop: standaard ventilator met slimme stekker

Naast de producten die we hierboven besproken hebben, kan je ook bijna elke ventilator op een slimme stekker met HomeKit aansluiten. In de Woning-app heb je dan de optie om het type apparaat te kiezen dat op de stekker aangesloten is, waaronder een ventilator. Met een passend icoontje is het accessoire makkelijk te herkennen, terwijl je ook Siri kan gebruiken met het commando ‘Zet de ventilator aan’. Op deze manier regel je ook op afstand je ventilator in huis. De Eve Energy en Philips Hue Smart Plug zijn goede keuzes voor een slimme stekker, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Siri ventilator en HomeKit.

Dyson Pure Cool-ventilator

Dyson is één van de bekendste merken als het gaat om ventilators en luchtreinigers. Veel modellen werken ook nog eens samen met de Dyson Link-app. HomeKit-ondersteuning is er niet, maar je kunt wel Siri Opdrachten voor gebruiken. Eventueel kun je de Dyson met HomeBridge compatibel maken. Daarnaast biedt Dyson ondersteuning voor Amazon Alexa.

De Dyson Pure Cool (verkrijgbaar voor rond de €500) is een stille ventilator, die in twee formaten beschikbaar is. De kleine tafelventilator plaats je op een kastje of tafel, terwijl de torenventilator gewoon op de grond staat. Deze ventilator geeft verkoeling en controleert tegelijk de luchtkwaliteit. Het is bovendien een luchtreiniger die gassen en allergenen verwijdert. Er is een nachtmodus en sleeptimer, zodat je ermee in slaap kan vallen bij warme en klamme nachten.

Dyson Pure Cool torenventilator.

Je kunt erover discussiëren of dit nou echt een ventilator is (ook omdat er geen bewegende delen in zitten), of dat het veel meer dienst doet als luchtreiniger. Het is in ieder geval goed om te weten dat de Dyson lucht blaast, wat een verkoelend effect geeft. De lucht wordt niet extra koud gemaakt door dit apparaat, zoals bij een airco. Dat is overigens bij alle ventilatoren het geval: ze verkoelen wel, maar ze koelen niet.

Met de Dyson Link-app kun je een schema maken, zodat de ventilator automatisch aan gaat als dat nodig is. Je kan hem ook op afstand bedienen, zodat je in een koelere omgeving thuis komt. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar. De prijs van de tafelversie ligt iets lager dan die van de torenvariant.

Dyson Purifier Cool is een ventilator die ook de lucht reinigt. Er zijn speciale varianten die vocht en formaldehyde uit de lucht halen, dus ook geschikt als je specifieke problemen hebt.

Dyson had ooit ventilatoren waarmee je zowel kon verwarmen als verkoelen, de Dyson Pure Hot+Cool (zie review). Die zit niet meer in het assortiment. Wat je nog wel kunt kopen is de Dyson Pure Cool Me, een persoonlijke luchtreiniger en ventilator. Deze zet je op je bureau, zodat het luchtklimaat in je omgeving verbetert. Deze is echter niet met een app te bedienen en heeft ook geen HomeKit-koppeling, maar dat is misschien ook niet nodig als ‘ie onder handbereik staat. Voor 349 euro zit je ook binnenshuis in de frisse lucht.

Princess Smart Torenventilator

Princess is niet een merk waar je meteen aan denkt bij smart home-producten, maar deze Nederlandse budgetfabrikant heeft wel degelijk een ventilator die je met de iPhone kunt bedienen. De Smart Torenventilator bestuur je via de HomeWizard Climate-app, Alexa of Google Assistent. Ook kun je tijdschema’s instellen, de windsnelheid aanpassen of de ventilator in- en uitschakelen. Zet je de ventilator in de slaapkamer neer, dan kun je gebruik maken van de timerfunctie, zodat hij niet de hele nacht blijft blazen. De timer is instelbaar van 1 tot 8 uur. Er zijn verder drie standen: normaal, natuurlijk en slaapmodus. Bij de slaapmodus zal de windsnelheid langzaam afgebouwd worden. De natuurlijke stand bootst de wind buiten na, dus afwisselend sterk en minder sterk.

De Princess 350000 Smart Torenventilator heeft LED-indicatoren voor de luchtstroomsterkte. Hij kan 80 graden zwenken en heeft een ingebouwde motor van 50 Watt. Ben je in het bezit van de Smartwares PRO Series Link, dan kan je de Princess Torenventilator ook toevoegen aan je slimme huis, zodat je slimme kleurlampen, rook- en watermelders en stekkers kunt meenemen in je automatiseringen. Ook dit is geen HomeKit, maar als je hiermee een smart home wil samenstellen, kan het.

AirGo van GeoSmartPro

De AirGo Smart Fan werkt met Amazon Alexa en Google Assistent. Met een swipe-beweging stel je de ventilator in, maar je kunt ook de bijbehorende app gebruiken. De ventilator is verkrijgbaar voor ongeveer €120,- bij een beperkt aantal winkels. Met de AirGo probeert het bedrijf vooral in te spelen op mensen die moeten thuiswerken en de airco van kantoor missen. De AirGo kan vooraf je werkkamer koelen, maar ook tijdens een online meeting kun je snel even de temperatuur aanpassen. Een dergelijke ventilator levert natuurlijk wel geruis op, maar de fabrikant belooft dat dit wel meevalt dankzij speciale geluidsreductietechnologie. Het zou een van de stilste ventilatoren op de markt moet zijn en is bekroond met Quiet Mark.

AirGo-ventilator

Via wifi is de ventilator ook op afstand te bedienen. Eventueel kun je een schema maken, zodat de ventilator op gepaste tijden in- en uitschakelt. Je kunt de ventilator bijvoorbeeld onderweg naar huis aanzetten, zodat je in een koel huis binnenkomt. Met de timer kun je de AirGo tot 8 uur aan laten staan, dus eventueel de hele nacht. Je hebt 3 luchtstromen, waaronder eentje die de natuur nabootst met een kalmerend briesje.

AirGo bekijken: bij Tink

Sensibo Sky en Air

Met Sensibo kun je elke airconditioner slim maken. De tweede generatie Sensibo Sky is volgens de fabrikant in een minuutje te installeren en zorgt ervoor dat je je bestaande airco overal kunt bedienen. Het is daarom een goed alternatief voor Tado. Daarnaast kun je de iets goedkopere Sensibo Air aanschaffen.

Het idee bij de Sensibo Sky dat je de temperatuur en de luchtvochtigheid op afstand in de gaten kunt houden en aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld je airco automatisch aan zetten voordat je arriveert, door gebruik te maken van geofencing. Ook kan de airco automatisch uitschakelen als de laatste persoon het huis verlaat. Sensibo bespaart energie en betaalt zichzelf terug, zo beloven de makers. Het werkt helaas niet met HomeKit, maar wel met Amazon Alexa en Google Home. Zo kun je zeggen: “Alexa, turn on living room” of: “OK Google, turn off the bedroom”. Werkt met elke airco of warmtepomp met afstandsbediening.

Sensibo Air

De Sensibo Air is voor Apple-gebruikers nog iets aantrekkelijker, omdat er HomeKit-integratie in zit. Dat is bij de Sensibo Sky niet het geval. De installatie via de Sensibo-app gaat erg vlot en ondersteuning kun je krijgen van het Sensibo-team via Facebook.

Bekijken: Sensibo Air met HomeKit: ca. €160,- (ook bij Amazon) en Sensibo Sky: ca. 99 euro bij Amazon o

Sensibo voor airco

LG-airco’s met Smart ThinQ

LG maakt onder andere split-unit airconditioners die te bedienen zijn met een iPhone-app. Op veel modellen zit Wi-Fi-connectiviteit, waardoor je ze met de Smart ThinQ-app kunt aansturen, ook op afstand. Deze tip werd ons aangereikt door iCulture-lezer Daniel, die liet weten dat de snelheid van de bediening iets te wensen over laat. Er is geen ondersteuning voor HomeKit, wel Amazon Alexa en Google Assistent. Op deze pagina vind je meer informatie. Het plaatsen van de airconditioning zal vaak moeten gebeuren via een installatiebedrijf, want gangbare elektronicawinkels verkopen deze connected airco’s meestal niet.

LG Standard Plus wifi-airco

Zoek je echt iets bijzonders, dan heeft LG ook de nieuwe ArtCool Gallery airconditioner. De tweede generatie hiervan heeft een 27-inch LCD-scherm waarop je een diashow van foto’s kunt afspelen. Je stelt dit in via de LG ThinQ-app of stuurt ze vanuit een slim apparaat. Het is tegelijk een airconditioner, met een in eigen huis ontwikkelde dual invertor-compressor. De koeling gebruikt 70 procent minder stroom dan een conventionele airco. Ook zit er de LG AI Dry-functie op, dat ervoor zorgt dat eventueel vocht in de unit wordt afgevoerd. Het rooster aan de onderkant is makkelijk te reinigen. Er is ook een voorganger van dit product, maar daar moest je de gedrukte foto’s nog handmatig in schuiven.

LG ArtCool Gallery airco

Mitsubishi: Smart M-Air en Airconwithme

De Smart M-Air is een wifi-controller van Mitsubishi. Hiermee kun je de airco bedienen via een app op je smartphone op tablet. De wifi-controller is in de binnenunit te integreren en wordt daarbij onzichtbaar weggewerkt. Via de app kun je overal ter wereld je airco bedienen, mits je een werkende internetverbinding hebt. De app geeft ook de actuele binnen- en buitentemperatuur aan en toont het energieverbruik. Mitsubishi-units zijn niet standaard voorzien van een wifi-controller. Je kunt wel een Smart M-air wifi-controller inbouwen in modellen uit de SRK, SRF en SRR serie.

Airconwithme is een app die je kan gebruiken in combinatie met allerlei airco’s van het bekende merk Mitsubishi. Dit zijn grote airco’s die door erkende installateurs ingebouwd worden. Deze optie is daardoor minder gangbaar als je nu nog op zoek bent naar nieuw te installeren airconditioning, maar komt wel van pas als je al een geschikte airco hebt. Met de app kun je je airco inschakelen, de temperatuur instellen, scenes en timers activeren en meer.

Op de website van Mitsubishi vind je meer info.

BroadLink doet iets vergelijkbaars als Tado. Met de hubs van BroadLink, zoals de RM4 mini, kun je apparaten met infrarood bedienen vanaf je iPhone. De apparaten staan via de BroadLink RM4 mini in verbinding met je iPhone. Het werkt met tv’s, maar ook airco’s, ventilators en andere apparaten met infrarood. Hij werkt met de Google Assistent en Amazon Alexa, maar ook met Siri via Siri Shortcuts. HomeKit-ondersteuning is er dus niet.

Bekijken: BroadLink RM4 mini bij Amazon (€29,99)

Bonus: Hunter plafondventilator met HomeKit

Als je graag een ventilator met HomeKit wil, dan kan je terecht bij het merk Hunter. Hunter is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat al jarenlang plafondventilators maakt. De verkrijgbaarheid in Nederland is echter beperkt, waardoor we deze optie er als bonus bij gezet hebben. Er is wel een winkel die deze ventilators in Nederland verkoopt, maar het HomeKit-geschikte model zit daar niet bij. De Hunter Symphony en Hunter Signal werken met HomeKit, maar zijn momenteel alleen in 110 Volt-uitvoeringen verkrijgbaar voor de Amerikaanse markt.

Mogelijk gaat Hunter in 2020 een 230 Volt-uitvoering voor de Europese markt introduceren. De hierboven genoemde winkel zal deze vanaf dat moment ook gaan verkopen. Wel kun je de Hunter Symphony en Signal via Amazon in de VS aanschaffen (vanaf ca. 300 dollar), maar aantrekkelijk is dat niet. Vanwege het grote formaat komen er flink wat verzendkosten bij en bovendien moet je het dan nog werkend krijgen op ons stroomnetwerk.

Bekijk ook

Deze plafondventilator werkt met HomeKit

Fabrikant Hunter heeft een plafondventilator gemaakt die met Apple's HomeKit werkt. Zo kun je nu ook je ventilator met Siri bedienen en regelen aan de hand van scenes.

Bekijken: Hunter Symphony plafondventilator ($299 + verzendkosten)

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 25 juli: Sensibo toegevoegd.