Eve Energy slimme stekker voor buiten

Eve Energy Outdoor-stopcontact voor buitenshuis komt eraan

Smart home-fabrikant Eve werkt aan een nieuwe wandcontactdoos voor buitenshuis. Deze Eve Energy Outdoor werkt met Matter en Thread en ligt vanaf mei 2024 in de winkel.

Update 1 maart 2024: Inmiddels zijn er meer details bekend over de Eve Energy Outdoor-wandcontactdoos. Het stopcontact komt in mei 2024 op de markt voor een adviesprijs van €79,95. Hij heeft een IP44-rating voor stof- en waterbestendigheid en werkt met Matter-over-Thread. Uiteraard is hij ook geschikt voor Apple HomeKit. Hij kan het stroomverbruik van aangesloten apparaten meten, maar ook de energieopbrengst van zonnepanelen op het balkon.

De Eve Energy Outdoor is geschikt voor 16 Ampère en 3.680 Watt aan aangesloten apparaten aan, terwijl de Eve Energy Indoor geschikt is voor 11 Ampère en 2.500 Watt. Het Outdoor-model is ook iets groter van formaat: hij meet 8,3 cm x 8,3 cm x 6,7 cm, terwijl de variant voor binnenshuis 5,5 cm x 5,5 cm x 7,9 cm meet.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 28 februari 2024.

Eve Energy is een slimme stekker die sinds november 2023 verkrijgbaar is in een vernieuwde versie met Matter. Deze stekker is echter alleen binnenshuis te gebruiken. Zoek je iets soortgelijks voor in de tuin, dan kun je deze nieuwe Eve Energy Outdoor installeren. Deze ziet er een stuk robuuster uit, met een klepje om tegen de regen te beschermen als hij niet in gebruik is. Het gaat hier niet om een losse stekker, maar om een stopcontact dat je op het stroomnet moet installeren. Dat vergt dus iets meer technische vaardigheid.

Eve Energy Outdoor

De outdoor-versie van de Eve Energy doet qua uiterlijk ook wel wat denken aan de vernieuwde Eve Aqua, die in de zomer van 2022 verscheen en een stuk duurder is geworden vanwege het gebruik van betere materialen. Informatie lekte eerder al uit via de officiële website van de Connectivity Standards Alliance (CSA), de organisatie die verantwoordelijk is voor de Matter-standaard.

Slim outdoor stopcontact van Eve Energy

De contactdoos heeft een compacte en vierkante behuizing, met een zwarte klep. Volgens de begeleidende tekst bij de CSA kun je de Eve-contactdoos gebruiken om slimme lampen en apparaten in hun huis te bedienen via spraakopdrachten of via de officiële app. Net als het indoor-model kun je zien hoeveel energie de aangesloten apparaten verbruikt hebben. Op de productpagina van CSA staat verder dat het product compatibel is met zowel Thread als Matter. En ook dat is een goede ontwikkeling, want voorheen zette Eve volop in op Bluetooth-verbindingen, die buitenshuis niet altijd goed werken.

Eve Energy slimme stekker voor binnen

Tegelijk maakt Matter het mogelijk om je accessoires te laten samenwerken met andere smart home-systemen zoals Google Home en Amazon Alexa. Voor Apple-gebruikers heeft de Matter-ondersteuning niet zoveel toegevoegde waarde, aangezien de Eve-accessoires altijd al prima samenwerkten met HomeKit.

Stof- en waterbestendiger dan normale Eve Energy

De aanstaande slimme contactdoos voor buiten zal waarschijnlijk hetzelfde werken als de huidige slimme stekker voor binnen, zodat je bijvoorbeeld schema’s kunt maken voor de buitenverlichting of een tuinsproeier. Ook kun je een kinderslot instellen, zodat nieuwsgierige kinderen geen elektrische schok kunnen krijgen als ze iets in het stopcontact steken.

Omdat het definitieve ontwerp nu bij de CSA ligt zou de introductie al binnen een paar weken kunnen plaatsvinden. De huidige stekker voor binnenshuis kost rond de 40 euro en voor de verandering is Apple niet de duurste aanbieder. We verwachten dat het outdoor-model een flink stuk duurder zal zijn vanwege de iets robuustere behuizing.

Bekijk ons overzicht van slimme stekkers met HomeKit als je meer wilt weten over de verschillende aanbieders.

Bekijk ook

Slimme stekkers of stekkerdoos met HomeKit kopen? Dit zijn je opties

Slimme stekkers zijn er genoeg, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor HomeKit. In deze round-up zie je onze aanraders van slimme stekkers die met HomeKit werken, zodat je ze met Siri kunt bedienen. Ook zetten we de beste HomeKit stekkerdozen voor je op een rij.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 01 maart: Artikel aangepast van 'stekker' naar 'contactdoos'.

Reacties: 2 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.