August deurbel

HomeKit deursloten en deurbellen: dit is verkrijgbaar in Nederland

Wil je een HomeKit deurslot of deurbel kopen? In dit artikel lees je wat de huidige stand van zaken is en welke opties je hebt om een deurslot of deurbel met HomeKit te kopen.

HomeKit deursloten

Er zijn al verschillende slimme deursloten verkrijgbaar, waarbij de Nuki 2.0 en de Danalock het meest geschikt zijn voor Europese gebruikers. In de Verenigde Staten is wat meer keuze, maar daar wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘deadlock’. Dit is een speciaal type slot dat minder veilig is dan de SKG-sloten die we in Europa gewend zijn. Zo zijn merken als August en Schlage alleen te gebruiken in de VS. August gaf in januari 2017 aan te werken aan een August-deurslot voor Europa, maar lijkt geen concrete plannen te hebben.

Nuki deurslot

Nuki 2.0 deurslot met HomeKit

Nuki is een deurslot dat ook voor Nederlandse huizen geschikt is. De 2.0-versie van dit deurdlot verscheen in het najaar van 2018 en is geschikt voor HomeKit. Wat ons betreft is dit momenteel het meest geschikte deurslot. De installatie verloopt vrij vlot en je kunt je bestaande cilinder blijven gebruiken. Het Nuki 2.0 deurslot met HomeKit is onder andere verkrijgbaar bij slimmedeursloten.nl voor een prijs rond de 300 euro. Lees ook onze Nuki 2.0 review over de ervaringen met dit deurslot.

Danalock deurslot met HomeKit

Danalock heeft al een aantal slimme deursloten op de markt gebracht, maar de HomeKit-versie had nogal wat voeten in aarde. Het duurde relatief lang voordat alle goedkeuringen waren geregeld. Let dan ook op dat je de Danalock V3 HomeKit te pakken hebt, als je er eentje koopt. Dit draadloze deurslot open je via de app, met Siri (“Doe de voordeur open”) of via de Woning-app. Als je bijna thuis bent krijg je een pop-up met de mogelijkheid om de deur te openen. Dit werkt alleen als je toestel ontgrendeld en in de buurt is, dus er kan geen misbruik van gemaakt worden.

Danalock deurslot

Het simpele Deense design spreekt ons aan en er is rekening gehouden met deursloten die in Nederland gebruikelijk zijn. Je kunt altijd nog gewoon de normale sleutels gebruiken, die er ook bij geleverd worden. Volgens de fabrikant is rekening gehouden met de hoogste veiligheidsnormen met is gebruik gemaakt van een geavanceerd encryptie-algoritme. Je kiest zelf of de deur na binnenkomst meteen in het slot valt of niet. Verder kun je anderen op afstand toegang geven, eventueel tijdelijk. Zo kan de schoonmaker of de hondenuitlaatdienst alleen naar binnen op tijdstippen die jij hebt ingesteld. We hebben dit slot al een aantal maanden in gebruik en merken als belangrijkste nadeel dat het Bluetooth-bereik beperkt is. Je moet zorgen dat je Woning-hub niet te ver van de voordeur staat, als je op afstand wilt openen.

Bekijk de Danalock V3 HomeKit: ca. 250 euro

Eve Lock (binnenkort)

Eve (voorheen Elgato) kondigde in augustus 2017 al de Eve Lock aan, een deurslot met HomeKit. Deze was aanvankelijk nog voorzien van het Eve-logo, maar sinds 2018 staat er het Yale-logo op. Yale (onderdeel van ASSA ABLOY) is namelijk de partner waarmee Eve samenwerkt. Na het sluiten van de deur gaat de deur weer op slot. Je kunt het slot openen met Siri, de Woning-app of de Eve-app. Verder kun je anderen tijdelijk toegang geven. Als losse accessoires zijn er een nummerpad en een vingerafdrukscanner verkrijgbaar.

Eve Lock deurslot

Eve Lock werkt met een interne batterij en maakt verbinding via Bluetooth. Dat betekent dat de afstand tot de Woning-hub niet te groot mag zijn. Eventueel kun je een extra Apple TV in je meterkast zetten, als deze zich vlakbij de voordeur bevindt. Maar dat maakt deze oplossing wel iets duurder.

HomeKit deursloten

HomeKit deurbellen

Hoe zit het dan met deurbellen? Begin 2019 zijn de eerste concrete plannen voor HomeKit-deurbellen aangekondigd. De Netatmo videodeurbel verschijnt in de loop van 2019 op de markt en daarnaast is er de Robin ProLine van een minder bekende fabrikant. De ProLine gaat meer dan 600 euro kosten en zal vanwege die hoge prijs voor de meeste consumenten niet direct interessant zijn. Waarschijnlijk gaat deze fabrikant rechtstreeks leveren aan aannemers.

Apple lijkt wat te hebben getwijfeld over deurbellen met HomeKit. De ondersteuning voor deurbellen werd samen met iOS 10 aangekondigd, maar daarna bleef het stil. In juli 2018 verwijderde Apple zelfs de productcategorie deurbellen van de website. Fabrikanten August en iRing hadden eerder aangegeven dat er deurbellen in ontwikkeling waren, maar die lijken er niet te komen.

Van iRing hoeven we niets meer te verwachten, aangezien dit bedrijf ondertussen is overgenomen door Amazon en andere prioriteiten heeft. August heeft wel nieuwe deurbellen in ontwikkeling, maar die werken niet met HomeKit. Een alternatief is dat je gebruik maakt van deurbellen die met Alexa, Google of met een eigen iPhone-app werken, zoals de al bestaande August Doorbell Cam, de iRing-deurbellen of de Nest Hello videodeurbel.

In onderstaande video zie je hoe de August Doorbell Cam werkt.

Zoek je nog meer HomeKit-accessoires die in Nederland te koop zijn? Kijk dan eens naar ons algemene overzicht!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen deurbel, deurslot, homekit, smart home