SwitchBot Lock Pro met nummerpad

SwitchBot Lock Pro: vernieuwd deurslot met Matter (en HomeKit)

Smart home-aanbieder SwitchBot heeft de SwitchBot Lock Pro aangekondigd in aparte varianten voor de EU en de VS. Het gemotoriseerde deurslot werkt met Matter en is daardoor ook geschikt vor HomeKit.

SwitchBot Lock Pro: nieuw HomeKit-deurslot met Matter

De SwitchBot Lock Pro heeft een heel ander uiterlijk gekregen dan de gewone SwitchBot Lock, die al langer verkrijgbaar is. Bij de Europese versie zit er een opvallende ronde draaiknop aan de bovenkant, terwijl de US-versie de draaiknop aan de onderkant heeft. Dit gemotoriseerde deurslot is bedoeld om over je bestaande deursloot te plaatsen en is volgens de fabrikant gemakkelijk te installeren. Je kunt daarna de sleutel gewoon blijven gebruiken; het enige verschil is dat er aan de binnenkant van de deur nu een motoraandrijving zit. En er is rekening gehouden met gangbare Europese deursloten.

De SwitchBot Lock Pro is geschikt voor eurocilinders. Na de release zal er ook ondersteuning komen voor cilinders die in bepaalde landen veel worden gebruikt, zoals ovale cilinders (Verenigd Koninkrijk), ronde cilinders (Zwitserland), nachtsloten en multipoint sloten die niet automatisch in het slot vallen. De support voor ovale en ronde cilinders staat gepland voor eind april. Het deurslot zelf is vanaf 31 maart verkrijgbaar op de website van Switchbot en vanaf 10 april is hij te bestellen bij Amazon.

SwitchBot Lock Pro Europa
SwitchBot Lock Pro voor Europa en de VS.

De SwitchBot Lock Pro lijkt op het eerste gezicht een deadbolt-variant, vanwege de draaiknop. Maar schijn bedriegt: deze EU-versie is geschikt voor deuren met een normaal Europees slot met sleutel, ongeacht of er een hendel of knop aan de buitenkant van de deur openen. Dankzij de Matter-ondersteuning kun je het slot ook via HomeKit aansturen, maar daarvoor is wel een Switchbot-hub vereist. Het slot is zelf namelijk niet standaard compatibel met HomeKit, maar werkt alleen met Alexa, Google Home, SmartThing en Home Assistant.

SwitchBot Lock Pro met hub

Om te zorgen dat je het slot ook in de Woning-app (en andere niet-genoemde smart home-platformen) te zien krijgt heb je de Hub 2 nodig, die rond de 80 euro kost en ook kan worden gebruikt voor je gordijnmotoren. Daarna kun je via Matter verbinding maken met HomeKit. Het slot werkt ook met de nieuw verschenen Switchbot Hub mini 2, maar die is nog niet op de Europese markt.

De SwitchBot Lock Pro werkt met Bluetooth en is voorzien van NFC, maar Apple Home Key wordt nog niet ondersteund. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn: het aankomende Europese Aqara U200-deurslot krijgt wel HomeKey.

Switchbot Lock Pro keypad

Er zijn 15 manieren om dit slot te ontgrendelen, al speelt de fabrikant daarbij wel een beetje vals: NFC-tags en NFC-kaarten worden als twee methoden geteld, terwijl het vrijwel hetzelfde is. Ook worden toegangscodes, tijdgebaseerde toegangscode een eenmalige toegangscodes als drie methoden gerekend. Uiteraard kun je nog ook nog de originele sleutels gebruiken. Verdere opties zijn o.a. gebruik maken van een fysieke knop, spraakbediening, Apple Watch of een widget op je iPhone.

Wat de stroomvoorziening betreft zijn er twee manieren: vier standaard AA-batterijen die zo’n 9 maanden meegaan of de oplaadbare batterypack van Switchbot, die 12 maanden stroom levert. Die batterypack bestaat uit twee delen: je kunt de ene opladen terwijl de andere zorgt dat het slot blijft werken.

Bekijk ook

SwitchBot Lock dankzij Matter-update nu ook geschikt voor HomeKit

Het slimme deurslot SwitchBot Lock is nu een stuk interessanter geworden voor HomeKit-gebruikers. Het slot heeft ondersteuning voor de smarthome-standaard Matter gekregen.

Switchbot is van plan het slot in verschillende pakketten te verkopen, met en zonder keypad en hub. Wat de keypad betreft: die kan tot 100 verschillende vingerafdrukken bevatten en is 98% accuraat. Je vinger wordt in minder dan 0,3 seconden herkend. Je kunt deze keypad ook gebruiken om een code in te toetsen of een NFC-tag er tegenaan te houden. Met een speciaal slot-knopje kun je de deur op slot doen als je de woning verlaat.

Meer HomeKit-deursloten vind je in onze round-up.

Bekijk ook

HomeKit deursloten: deze zijn verkrijgbaar in Nederland

Wil je een HomeKit deurslot kopen? In dit artikel lees je wat de huidige stand van zaken is voor slimme deursloten van merken als Nuki, Yale en Danalock. Ook lees je welke slimme deursloten zonder HomeKit je kunt kopen en of dat een goede keuze is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 07 maart: Er is meer informatie over dit deurslot bekend, we hebben het artikel aangevuld.
  • 2024 - 07 maart: Er is meer informatie over dit deurslot bekend, we hebben het artikel aangevuld.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.