Eve Energy met HomePod

Matter FAQ: dit zijn de plannen van de diverse fabrikanten

Matter komt eraan: dit najaar komen de eerste producten met Matter-certificaat beschikbaar. Wat betekent het voor jou als HomeKit-gebruiker? Moet je nog op het HomeKit-logo letten of zit je met Matter beter?

Veelgestelde vragen over Matter

2022 is (eindelijk) het jaar van Matter. Dit najaar zal de standaard voor het eerst beschikbaar komen en dat heeft niet alleen impact op fabrikanten, maar ook op eindgebruikers. Vanaf dit najaar zullen de eerste producten met Matter in de winkel liggen en dan vraag je je misschien af: moet ik nog wel op het HomeKit-logo letten of is Matter voldoende? Daarnaast gingen we op zoek naar het antwoord op andere veelgestelde vragen over Matter. Is Matter nieuw voor je? Lees dan eerst onze Matter-uitleg! Deze FAQ gaat veel meer in op de praktische aspecten en legt uit wat het voor jou betekent.

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van informatie uit een interview uit februari 2022 met Florian Deleuil, VP Product Management en bij Netatmo verantwoordelijk voor Matter-projecten. Daarnaast hebben we uitspraken van Matter-officials en informatie van de Matter-website gebruikt om de FAQ samen te stellen. Niet alle uitspraken zijn daarom aan Deleuil toe te schrijven. Deze Matter FAQ is in oktober 2022 bijgewerkt met de nieuwste informatie.

#1 Wat is het verschil tussen HomeKit en Matter?

HomeKit en Matter zijn beide standaarden voor je smart home. Het grote verschil is dat HomeKit exclusief werkt op de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV, terwijl Matter werkt op zowel Android- als Apple-apparaten. Werkt een product met Matter, dan kun je het bedienen met alle bekende stemassistenten zoals Siri, Google Assistent en Amazon Alexa. Een HomeKit-product kan alleen bediend worden met Siri, tenzij er ook apart ondersteuning toegevoegd wordt voor andere assistenten. Met Matter is een product dus in één keer geschikt voor alle stemassistenten en smart home-systemen. Matter-accessoires kun je gebruiken in HomeKit.

#2 Wanneer komen de eerste Matter-producten uit?

In het najaar van 2022 worden de eerste Matter-producten verwacht, als de standaard klaar is en de fabrikanten hun eerste producten af hebben. In iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey had Apple al de eerste stappen gezet voor ondersteuning van Matter-accessoires. Maar (naar verwachting) heb je iOS 16.1, iPadOS 16.1, macOS Ventura en tvOS 16.1 nodig om een Matter-accessoire te kunnen gebruiken. In die versies zal Apple de definitieve ondersteuning toevoegen.

Sinds 4 oktober 2022 zijn de definitieve specificaties van Matter vrijgegeven (ook wel Matter 1.0 genoemd) en kunnen fabrikanten hun accessoires laten certificeren in een testlab. Ook kunnen bestaande accessoires een update krijgen voor ondersteuning van Matter 1.0. De daadwerkelijke uitrol van accessoires volgt pas later dit jaar, waarschijnlijk vanaf november.

Bekijk ook

Matter 1.0 officieel gestart als wereldwijde smart home-standaard

De Connectivity Standards Alliance heeft officieel de start van Matter 1.0 aangekondigd. Het is de eerste release van deze smart home-standaard voor accessoires. Apple, Google, Amazon, Samsung en andere bedrijven doen mee.

#3 Wat doen de fabrikanten?

Er zijn al diverse aankondigingen gedaan door de fabrikanten. Hieronder vind je de belangrijkste. Daarnaast hebben ook Assa Abloy (eigenaar van Yale en August), GE Lighting, LG Electronics, Schlage, en Sengled hun producten bijna klaar.

Dit zijn de belangrijkste consumentenmerken met Matter-aankondigingen:

Philips Hue en Matter

De Philips Hue Bridge krijgt begin 2023 een update voor Matter. Het gaat om een gratis update die in het eerste kwartaal van 2023 gratis beschikbaar komt voor alle gebruikers. Hiermee worden de meeste bestaande Hue-lampen en -accessoires geschikt voor Matter. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met de beta-firmware. Signify belooft dat de update voor de Hue Bridge de bestaande instellingen en aanpassingen in de Philips Hue-app in stand houdt bij Google- en Amazon-gebruikers. Apple HomeKit-gebruikers moeten echter hun systeem resetten en alles opnieuw toevoegen via Matter.

Philips Hue Bridge

Er zijn twee devices die geen ondersteuning krijgen: de Philips Hue Play HDMI Sync Box en de Philips Hue Tap Dial Switch. Deze apparaten worden nog niet ondersteund door de huidige Matter-specificatie. Philips Hue blijft dus sterk afhankelijk van de hub, ook al belooft Matter een toekomst met minder hubs van specifieke fabrikanten.

De Matter-update voor Philips Hue zal voor gebruikers niet zo heel veel veranderen, aangezien het systeem al compatibel is met vrijwel alle gangbare protocollen.

Netatmo en Matter

Netatmo heeft besloten om het rustig aan te pakken. Ze gaan de Slimme Beveiligingssensor met Matter uitbrengen als eerste Matter-product. Deze is uitgerust met een contactsensor en een infrarood bewegingsdetector. Dankzij Matter is er interactie mogelijk met andere slimme producten, bijvoorbeeld het inschakelen van de verwarming als iemand een ruimte betreedt. Meer hierover lees je in ons artikel over Netatmo en Matter.

Bekijk ook

Netatmo Slimme Beveiligingssensor met Matter en Thread nu te zien

Netatmo, bekend van diverse smart home-accessoires, kondigt haar eerste product met Matter én Thread aan. De Smart Security Sensor ziet niet alleen of een raam of deur open is, maar heeft ook nog iets extra's.

Eve en Matter

Fabrikant Eve loopt voorop met plannen om de devices Matter-geschikt te maken. De nieuwste Eve Motion bewegingssensor krijgt in december 2022 ondersteuning voor Matter, samen met een aantal andere producten. Er komt op 12 december 2022 een gratis update voor de Eve Energy slimme stekker, deur- en raamsensor en bewegingssensor. De rest van de Thread-geschikte line-up krijgt in de loop van 2023 updates. Daarnaast komen er vanaf het eerste kwartaal 2022 nieuwe Matter-geschikte producten van Eve. Het upgraden van bestaande producten is optioneel. Goed om te weten: als je eenmaal de update naar Matter hebt geïnstalleerd kun je niet meer terug.

Eve-accessoires die een update naar Matter hebben gekregen, vereisen echter wel een Thread border router. Dit is nu nog een beperking, maar Eve verwacht dat over drie jaar elk huishouden zo’n Thread border router heeft staan. Er zijn nu al border routers van Apple, Eero, Samsung en Nanoleaf. Amazon en Google moeten hun producten nog aanpassen. Eve-accessoires zullen alleen via Thread werken en niet via Bluetooth (bij Nanoleaf’s aanstaande producten is Bluetooth wel mogelijk).

Eve Motion sensor met Matter

Daarnaast gaat Eve in het voorjaar van 2023 voor het eerst een Android-app uitbrengen, zodat ook Android-gebruikers de accessoires kunnen aansturen. Tot nu toe werkte Eve alleen met iOS vanwege de grotere nadruk op privacy en de keuze om geen data in de cloud op te slaan.

Nanoleaf en Matter

Nanoleaf heeft nieuwe Matter-lampen aangekondigd, maar is niet van plan om de bestaande Essentials-producten een update te geven. Nanoleaf heeft vier nieuwe slimme lampen met Matter- en Thread-ondersteuning aangekondigd. Het gaat om een vernieuwde lichtslang en losse lampen met A19, GU10 en BR30 aansluiting.

Nanoleaf en Matter

De nieuwe lampen werken straks samen met alle smart home-platformen, zoals Apple Home, Google Home, Amazon Alexa en Samsung SmartThings. Nanoleaf was in 2020 een van de eerste bedrijven die Thread-geschikte accessoires uitbracht in de Essentials-lijn. Het bestaat uit een A19-lamp en een lichtslang. Ze zijn verkrijgbaar via de Apple Store en werkten tot nu toe alleen met HomeKit. De nieuwe producten zijn veel breder inzetbaar. Ze zijn op het eerste gezicht hetzelfde, maar er is wel een verschil. Als HomeKit-gebruiker zul je moeten kiezen tussen de huidige Essentials-lijn met HomeKit-ondersteuning en Adaptive Lighting of de aanstaande Matter-versie waarbij je geen Adaptive Ligthing krijgt. Tijdens CES 2023 wil Nanoleaf nog meer Matter-geschikte producten aankondigen.

Bekijk ook

Alles over Adaptive Lighting in HomeKit: zo stel je het in

Adaptive Lighting in HomeKit is een handige functie voor het automatisch aanpassen van de verlichting. In het Nederlands wordt de functie adaptieve verlichting genoemd. Wat heb je hiervoor nodig en hoe stel je dit in?

Amazon en Matter

Amazon gaat ondersteuning voor Matter via wifi ondersteunen op 17 Echo-apparaten en start met de uitrol op Android. iOS volgt pas 2023. Na de update kun je de Echo-apparaten alleen gebruikers om slimme stekkers, lampen en schakelaars aan te sturen. Volgend jaar komt er uitgebreidere ondersteuning voor andere slimme apparaten. Amazon vertelde tijdens de aankondiging in Amsterdam dat er gekozen is voor een gefaseerde uitrol, vanwege het grote aantal apparaten en de complexiteit. Uiteindelijk moet er Matter-support komen voor meer dan 100 miljoen apparaten, verdeeld over 30 Echo- en Eero-devices. Omdat er nog weinig Matter-geschikte deursloten, rolgordijnen en thermostaten zijn, zullen die pas later getest worden in het betaprogramma.

Dat iOS pas na Android beschikbaar komt, zou te maken hebben met eisen vanuit Apple. Amazon zegt dat de Alexa-app voor iOS een update zal krijgen, maar dat daarvoor nieuwe API’s nodig zijn die Apple nog maar net beschikbaar heeft gesteld. Amazon moet die nog testen.

Aqara en Matter

Smart home-fabrikant Aqara heeft meer dan 40 accessoires die vanaf december geschikt zullen zijn van Matter. Het wordt allemaal mogelijk dankzij een update van de Aqara Hub M2. Updates voor andere hubs volgen in de loop van 2023. Meer details lees je in ons artikel over Aqara en Matter.

Bekijk ook

Aqara start uitrol van Matter-support

Smart home-fabrikant Aqara heeft meer dan 40 accessoires die vanaf februari 2023 geschikt zijn voor Matter. Het wordt allemaal mogelijk dankzij een (beta-)update van de Aqara Hub M2. Aqara beloofde eerder al om Matter uitgebreid te gaan ondersteunen.

Nuki en Matter

Nuki gaat in 2023 producten uitbrengen die geschikt zijn voor Matter, maar de huidige deursloten en andere accessoires kunnen geen upgrade krijgen vanwege technische beperkingen.

Samsung en Matter

Samsung gaat met een over-the-air update de Samsung SmartThings-hub geschikt maken voor Matter. Zodra de update gelukt is kun je je Matter-apparaten aansturen via wifi en ethernet. Daarnaast doen de SmartThings-hub en -dongle dienst als Thread Border Router. De update komt beschikbaar voor alle v2 en v3 SmartThings-hubs, de dongle en de app voor Android. Een update voor de iOS-app zal later volgen. Verder krijgen de softwaregebaseerde SmartThings-hubs die zijn ingebouwd in koelkasten, smart-tv’s en monitors op een later moment een update.

Bekijk ook

Samsung SmartThings nu al gecertificeerd voor Matter

Apple-gebruikers met een smart home hebben er vanaf nu nog meer keuze bij. Samsung SmartThings is namelijk Matter-gecertificeerd en dat betekent dat je veel meer apparaten kunt koppelen.

Yeelight en Matter

Alle Yeelight Pro-producten krijgen een update naar Matter, zo heeft de fabrikant aangetoond. Daarnaast komt er een nieuwe Yeelight Fun-lijn, die gericht is op gaming en entertainment en waarvan de producten geschikt zijn voor Matter. Een van de nieuwkomers is de Yeelight Cube Smart Lamp, die uit meerdere verwisselbare blokjes bestaat. Je kunt een led matrix-kubus, een meerkleurige kubus en een spotje aan elkaar koppelen.

Bekijk ook

Yeelight Cube Lamp brengt kleur op je bureau (en werkt met Matter)

Het kan je de afgelopen dagen niet ontgaan zijn: allerlei fabrikanten kondigen aan dat ze klaar zijn voor Matter. Zo ook Yeelight, die een paar interessante producten voor je heeft. Zoals een modulaire kubuslamp.

Yeelight Fun producten

#4 Een Matter-product in gebruik nemen: hoe werkt dat?

Als je nu al HomeKit gebruikt ben je het wel gewend: je opent de Woning-app en scant een QR-code die op de verpakking staat. Bij Matter gaat het op een soortgelijke manier: ook dat werkt met codes die je vanuit de Woning-app kunt scannen.

Na het toevoegen kun je de accessoires aansturen, automatiseren en gebruiken in scenes. Ook belangrijk om te weten is dat Matter niet de remote aansturing specificeert. Voor het op afstand bedienen van je smart home-producten zul je nog steeds moeten beschikken over een geschikte HomeKit-hub, zoals een HomePod mini.

#5 Welke Matter-productcategorieën zijn er?

Bij HomeKit heeft Apple precies bepaald welke productcategorieën zijn toegestaan. Zo kun je wel sprinklers en garagedeuropeners met HomeKit vinden, maar geen slimme stofzuigers omdat deze categorie nog niet is toegestaan.

Bij Matter gaat het op een soortgelijke manier, met een beperkt aantal productcategorieën. Bij de start zijn dit lampen en aanverwante producten (schakelaars, slimme stekkers), deursloten, thermostaten en airco-bediening, rolgordijnen, beveiligingssensoren (deur en raam, beweging, rook), garagedeurbediening, draadloze toegangspunten en bridges, televisies en streaming videospelers. Een opvallende categorie ontbreekt echter: camera’s. Dat betekent ook dat slimme deurbellen voorlopig niet meedoen (aangezien een slimme deurbel wordt beschouwd als een camera). In een volgende versie van Matter wordt dit alsnog toegevoegd.

#6 Hoe komen er nieuwe Matter-productcategorieën bij?

Bij HomeKit heeft Apple alles voor het zeggen, maar bij Matter hebben de deelnemende fabrikanten meer inbreng. Ze kunnen voorstellen om een nieuwe productcategorie toe te voegen, maar moeten dan wel een team van 2-3 fabrikanten bij elkaar zoeken om bezig te gaan met een standaard voor het betreffende product. Volgens Chris LaPré, hoofd technologie van CSA (de organisatie achter Matter) is de kans groot dat camera’s snel zullen volgen. Er zijn relatief veel fabrikanten van camera’s (Arlo, Eve, TP-Link) die er belang bij hebben dat hun producten met Matter gaan werken. Andere productgroepen die kunnen volgen zijn huishoudelijke apparatuur, robotstofzuigers en energieproducten (zonnepanelen, opladers voor elektrische auto’s en dergelijke), al kon Florian Deleuil daar nog geen uitspraken over doen.

#7 Krijgt HomeKit meer categorieën dankzij Matter?

Zodra Matter beschikbaar komt, neemt het aantal ondersteunde productcategorieën toe. In de Woning-app vind je dan alle productcategorieën die HomeKit ondersteunt, aangevuld met de productcategorieën van Matter.

Apple focust met HomeKit nu nog voornamelijk op verlichting, thermostaten, camera’s, deursloten en andere soortgelijk apparaten in huis, maar huishoudelijke apparaten ontbreken. Daar kan met Matter dus verandering in komen, mits genoeg fabrikanten bij de organisatie van Matter aankloppen om ondersteuning toe te voegen voor de desbetreffende productcategorie.

#8 Worden mijn huidige apparaten aangepast voor Matter?

Het zou natuurlijk mooi zijn als je huidige producten met Matter gaan werken, dankzij een firmware-update. Maar dat zal vaak niet het geval zijn. Matter stelt behoorlijke hardware-eisen aan de producten: er moet een zwaardere chip in en er is meer geheugen nodig. Bestaande producten zijn daardoor vaak niet geschikt en er zullen nieuwe uitvoeringen moeten worden uitgebracht van populaire accessoires.

#9 Wat is het voordeel als mijn huidige HomeKit-apparaten ondersteuning krijgen voor Matter?

Als je een HomeKit-gebruiker bent, maakt Matter voor je huidige HomeKit-accessoires niet veel verschil. Matter zorgt ervoor dat producten geschikt worden voor de Woning-app en Siri en te combineren zijn met andere HomeKit-producten. Maar dit geldt al voor accessoires die nu al samenwerken met HomeKit. Het maakt dus niet veel uit of je huidige HomeKit-accessoire een update krijgt voor Matter of niet. Andersom geldt dat dus wel: dankzij ondersteuning voor Matter kan een niet-HomeKit product toch met Siri en in de Woning-app gebruikt worden en combineer je het in scènes en automatiseringen met andere HomeKit-accessoires.

Matter integratie in HomeKit-systeem.

Apple zorgt ervoor dat een Matter-product via de Woning-app kan communiceren met HomeKit-gecertificeerde producten. Alle functies van de Woning-app zijn beschikbaar voor een Matter-accessoire, zo legde Apple zelf eerder al uit. Dit is geen onderdeel van het Matter-protocol zelf, maar Apple zorgt er in iOS voor dat het naadloos met elkaar samenwerkt.

#10 Welke producten zullen het eerst worden aangepast voor Matter?

Dit zal per fabrikant verschillen, maar bij Netatmo is gekozen voor de Smart Security Sensor met Matter en Thread. Florian Deleuil legde uit dat bewust is gekozen voor een accessoire dat simpel en nuttig is en dat goed met een spraakassistent gebruikt gaat worden. Een thermostaat zou te complex zijn om mee te beginnen, een slimme knop is een betere keuze. We verwachten in het begin dan ook vooral knoppen, schakelaars, sensoren en andere kleine accessoires. Voor Netatmo geldt: “We willen de technologie eerst onder de knie hebben”.

Bekijk ook

Netatmo Slimme Beveiligingssensor met Matter en Thread nu te zien

Netatmo, bekend van diverse smart home-accessoires, kondigt haar eerste product met Matter én Thread aan. De Smart Security Sensor ziet niet alleen of een raam of deur open is, maar heeft ook nog iets extra's.

Een ander bedrijf dat al toezegging gedaan heeft om Matter te gaan ondersteunen, is Philips Hue (Signify). De Hue-bridge krijgt een update naar Matter, waarna alle aangesloten accessoires geschikt worden voor het Matter-ecosysteem. Bedrijven die gebruikmaken van een hub, kunnen de update naar Matter op deze manier beschikbaar maken aan alle gekoppelde accessoires. De nieuwe IKEA Dirigera-hub gaat ook Matter ondersteunen.

#11 Werkt Matter altijd via Thread?

Nee, er zijn drie opties mogelijk: Thread, wifi en Ethernet. Voor kleine apparaten op batterij zal meestal voor Thread worden gekozen. Dit heeft in vergelijking met Bluetooth het voordeel dat er een mesh-netwerk ontstaat waardoor het netwerk bij meer producten steeds sterker wordt. Bluetooth kan voor Matter alleen gebruikt worden voor de eerste configuratie. Bedrijven die in het verleden volop ingezet hebben op verbinding via Bluetooth, zoals Eve, vissen qua Matter dus achter het net. Vandaar dat je de laatste jaren steeds vaker ondersteuning voor Thread ziet van apparaten die eerder via Bluetooth werkten. Inmiddels heeft Eve van al haar producten Thread-versies uitgebracht.

Bekijk ook

Wat is Thread en wat kun je ermee in jouw smart home?

Thread is een nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod mini en Apple TV 4K (2021) aantreft. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

#12 Waarom zou ik nu al een Matter product kopen?

Matter belooft een algemene standaard, waardoor alle ondersteunde producten met elkaar samenwerken. De eerste iteratie van Matter is er echter vooral op gericht om producten geschikt te maken voor digitale assistenten, waaronder Siri. Je kunt dus nog best even wachten met het aanschaffen van producten, totdat het aanbod wat groter is.

#13 Moet ik nog wel HomeKit-producten kopen?

Op zich is het goed om nog steeds op het HomeKit-logo te letten. Matter is namelijk 100% lokaal en regelt niet de bediening op afstand buitenshuis. Bovendien worden niet alle functies door Matter geregeld. Een goed voorbeeld daarvan zijn camerafuncties, die Matter (nog) niet ondersteunt. HomeKit heeft dus nog steeds zin. Voor het remote aansturen van je apparaten heb je nog steeds een Woninghub nodig, zoals een HomePod mini of Apple TV.

Florian Deleuil voegt daar echter aan toe, dat voor Apple-gebruikers het verschil tussen HomeKit en Matter vrijwel onzichtbaar zal zijn.

#14 Waarom zou een fabrikant nog HomeKit-producten uitbrengen?

Voor fabrikanten zit er dubbel werk aan het uitbrengen van een product met HomeKit én Matter. Het klinkt eenvoudiger om een product in de toekomst alleen geschikt te maken voor Matter, omdat het dan toch al met alle protocollen samenwerkt. Toch kan het voor fabrikanten verstandig zijn om ook in de toekomst nog steeds HomeKit-certificatie aan te vragen, omdat de naamsbekendheid van HomeKit veel beter is en consumenten specifiek naar HomeKit-producten op zoek zijn. Bovendien regelt HomeKit bepaalde functies die je in Matter niet hebt (zoals de eerder genoemde bediening op afstand).

#15 Hoe herken ik een Matter-product?

De Matter-producten die gecertificeerd zijn, zijn te herkennen aan het logo van drie naar elkaar toe wijzende pijtjes. Fabrikanten moeten meedoen aan speciale events van CSA, waar ze hun producten kunnen demonstreren. Daarna volgt de certificering en mag het logo op de verpakking gezet worden.

Matter smart home logo

#16 Heb ik nog steeds apps van derden nodig?

Matter specificeert geen apps. Ook komt er geen speciale app van Matter. Voor de bediening maakt het niet uit welke app je gebruikt: je kunt vanuit de ene app accessoires van een ander merk in- en uitschakelen. Voor functies die Matter niet ondersteunt kunnen wel apps van fabrikanten nodig blijven. Als een thermostaat-fabrikant uit Scandinavië bijvoorbeeld een speciale ‘vriesmodus’ voor koude regio’s heeft ontwikkeld, dan zal dat vanuit andere apps niet altijd worden ondersteund.

Wel is het mogelijk dat sommige apparaten en apps overbodig worden door Matter. Voor het wisselen van je tv-kanaal of tussen twee HDMI-aansluitingen kun je dan Matter gebruiken in plaats van een speciale afstandsbediening.

#17 Als er één apparaat binnen mijn netwerk niet reageert, wat gebeurt er dan?

Dit heeft geen impact. Matter is verantwoordelijk voor de samenwerking tussen apparaten en regelt niet de verbinding in huis. Daar worden protocollen als Thread en verbindingsmethodes zoals wifi voor gebruikt. Als een apparaat in huis niet reageert, heeft dat dus niet per se impact op de werking van andere accessoires.

#18 Hoe zit het met beveiliging en privacy?

Smart home brengt een beveiligingsrisico met zich mee. Daarom is de nadruk bij Matter sterk op beveiliging gericht. Dit is ook de reden waarom er aan de producten hogere hardware-eisen worden gesteld: een krachtige chip en voldoende RAM voor de cryptografie. Matter maakt gebruikt van certifaten, om zeker te weten dat de producten vanaf de fabriek en bij latere firmware-updates extra beveiligd zijn tegen kwaadwillenden.

Wat privacy betreft legt Matter zelf geen data vast, maar ben je afhankelijk van het beleid van de deelnemende fabrikanten. Wat zij met je data doen is te vinden in de respectievelijke privacystatements van de makers van de accessoires en apps die je gebruikt. Een fabrikant van een Matter-product kan dus nog steeds een eigen clouddienst bieden (zoals nu ook vaak het geval is) met de daarbij behorende privacyvoorwaarden.

#19 Worden Matter-producten duurder?

Ja, volgens Netatmo zullen producten zo’n 1-2 dollar duurder worden. Of je dat in de verkoopprijs gaat merken, verschilt per product. Dit zal bij premium producten niet zo merkbaar zijn, maar bij goedkope accessoires wel. Dat komt omdat de marge bij goedkopere producten een stuk lager is, waardoor er minder ruimte is om de hogere kosten door de fabrikant op te vangen. De kans dat dit dus doorberekend wordt aan de gebruiker is bij dit type producten groter.

Meer weten? Lees onze uitleg over Matter voor meer informatie.

Bekijk ook

Wat is Matter, de wereldwijde smart home-standaard?

Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter gaan samenwerken. Apple, Google, Amazon en zo'n 200 andere fabrikanten doen eraan mee. Wat heb jij eraan?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home