Tado thermostaat woonkamer

Tado: alles over deze slimme thermostaat en radiatorknoppen

Werkt met HomeKit, OpenTherm en meer
Tado staat als aanbeveling in onze lijst met slimme thermostaten, omdat het de enige is die HomeKit, OpenTherm, modulerende ketels én losse radiatorknoppen ondersteunt. Maar is het iets voor jou? Dat lees je in deze gids over het assortiment van Tado. Je ontdekt hoe het samenwerkt met HomeKit om de temperatuur te regelen.

Tado maakt thermostaten en bijbehorende radiatorknoppen die met HomeKit, Matter en Thread samenwerken. Hiermee kun je de temperatuur voor je hele huis of per kamer regelen en daarmee kun je een hoop besparen op je energierekening. Er zijn twee productlijnen: de nieuwere Tado X en de al langer bestaande Tado V3+. Daarnaast brengt Tado ook een slimme aircobediening op de markt. We lopen alle mogelijkheden met je langs.

Deze gids is redactioneel onafhankelijk tot stand gekomen, zonder betrokkenheid van de fabrikant. Je krijgt dus een eerlijk advies.

Je kunt voor Tado-producten terecht bij:

Waarmee werkt Tado?

De slimme accessoires van Tado werken met bijna elk type cv-ketel. In Europa zijn de meeste cv-ketels modulerend, wat inhoudt dat er op een slimme manier sprake is van ‘gas geven’ en ‘afremmen’. Als je de thermostaat één graad omhoog zet gaat een modulerende ketel niet op vol vermogen stoken, maar wordt op basis van slimme algoritmes gekeken hoe het best de gewenste temperatuur bereikt kan worden. De ketel zal niet abrupt afslaan zodra de gewenste temperatuur is bereikt, maar een modulerende ketel zal al op een eerder moment een tandje terugnemen. Dit bespaart energie en voorkomt dat de temperatuur te ver doorschiet.

Tado Black Edition

De meeste cv-ketels in Europa ondersteunen het OpenTherm-protocol en Tado werkt daarmee samen. In de handleiding van je cv-ketel staat deze geschikt is voor OpenTherm. Er valt nog veel meer te zeggen over OpenTherm en modulerende systemen, de ondersteuning voor stads- en blokverwarming en dergelijke, maar dat valt buiten het bestek van dit artikel. Hier vind je meer informatie over de compatibiliteit.

Bij Tado kun je kiezen uit twee productlijnen:

 • Tado X: een nieuwe productlijn uit 2024, vooral gericht op mensen met een warmtepomp
 • Tado V3+: het langer bestaande model uit 2018

Plus- en minpunten van Tado

 • Werkt met HomeKit
 • Werkt met OpenTherm en modulerende ketels
 • Werkt met radiatorknoppen
 • Alleen in zwart en wit
 • Betalen voor extra functies
 • Draadloze versie is duurder

Wil je liever geen Tado? Je kunt ook de HomeKit-geschikte thermostaten van Netatmo of Honeywell gebruiken. Meer hierover lees je in ons overzicht slimme thermostaten en radiatorknoppen.


Tado X

Tado X is de nieuwste productlijn, vooral gericht op woningen met een warmtepomp. De Tado X-producten zijn geschikt voor Matter en Thread, waardoor ze een beter bereik en een stabielere dekking hebben. er zijn vijf producten in de Tado X-lijn:

Je kunt ook diverse bundels kopen:

 • Multi-Room Starterkit x: €349,99
 • Slimme Thermostaat met Bridge X Starterskit: €199,99
 • Slimme Radiatorknop X met Bridge X Starterskit: €159,99
 • Slimme Radiatorknop X 4-pack: €369,99

Tado X-thermostaat en meer

Het grootste verschil tussen de nieuwe X-lijn en de vorige tado-producten, is de manier van verbinden. De X-lijn werkt uitsluitend via Thread, terwijl de vorige serie werkte op het eigen 868MHz-protocol. De producten uit de X-lijn kunnen dan ook alleen met elkaar communiceren: ze zijn niet te gebruiken met de vorige V3+ of V2-lijn van tado. Om de producten uit de X-lijn te gebruiken, heb je een geschikte bridge nodig. Dit kan een HomePod mini of ook een andere Thread Border Router zijn. Heb je die niet, dan kun je de nieuwe tado X bridge aanschaffen.

tado X-lijn: thermostaat, radiatorknop en meer met Matter-over-Thread

Tado Slimme Thermostaat X

Met de Slimme Thermostaat X kan je je oude thermostaat vervangen. Je krijgt zo meer controle over een ketel, kamers met vloerverwarming of een zonnescherm aan je gevel. De Slimme Thermostaat X is een handige samenwerking samen met de Warmtepomp Optimizer X zodat je per ruimte de temperatuur kan regelen als je een warmtepomp hebt. De Thermostaat X kan los worden gebruikt, of worden gebruikt met de Radiatorknoppen X. Hij ondersteunt de OpenTherm-standaard en is ook geschikt voor het aansturen van vloerverwarming. De Slimme Thermostaat X werkt met de meeste cv-ketels en (hybride) warmtepompen. De bedieningsknoppen hebben een inkeping, zodat het aanpassen van de temperatuur makkelijker gaat.

Tado X Thermostaat

Tado Slimme Radiatorknop X

Heb je radiatoren in huis, dan is er de Slimme Radiatorknop X. Deze heeft een nieuw T-vormig ontwerp met display en is op de radiator vast te schroeven, op de plek van de traditionele draaiknop. Binnenin is een oplaadbare batterij aanwezig die je met usb-c kan opladen. Je hoeft daardoor de knop niet los te koppelen. De knop is voorzien van een display met hoge resolutie en een touchscreen om de temperatuur aan te passen. De radiatorknop is op de meeste radiatoren te monteren en wordt geleverd met zes adapters en een keuzeschakelaar voor de installatie.

Tado X radiatorknop

Tado Draadloze Temperatuursensor X

Er is ook een draadloze temperatuursensor, die op de thermostaat lijkt en de daadwerkelijke temperatuur in de ruimte meet. Deze stuurt vervolgens de radiatorknop of slimme thermostaat aan als het bijvoorbeeld te koud wordt. Deze is aan de muur te bevestigen of in een standaard te plaatsen.

Tado X draadloze temperatuursensor

Tado Warmtepomp Optimizer X

De Warmtepomp Optimizer X werkt samen met de hoofdregelaar van je warmtepomp. Op die manier kan je zelf schema’s instellen voor verwarming en warm water via de Tado-app. De Warmtepomp Optimizer X is geschikt voor de meest populaire Europese merken, zoals Atlantic, Fujitsu en Vaillant.  Het werkt met lucht-water, water-water en brine-water warmtepompen. Op de site kun je checken of jouw merk warmtepomp geschikt is.

Tado X warmtepomp optimizer

Tado X Bridge

De tado Bridge X koppelt alle nieuwe producten aan elkaar. Deze bridge is alleen geschikt voor de tado X-producten en is niet te combineren met eerdere tado V3+ producten. Heb je thuis al een Thread-netwerk op basis van een geschikte Thread Border Router, zoals een HomePod mini, dan heb je deze bridge niet nodig. Wel raadt tado aan om in grotere huizen meerdere tado X-bridges te installeren om het bereik te verbeteren. De bridge zit ook in diverse starterkits.

Tado X Bridge

Tado V3+ thermostaat

De V3+ thermostaat van Tado is een minimalistisch ontworpen kastje van wit of zwart plastic. Hij lijkt op het eerste gezicht geen scherm te hebben. Pas als de thermostaat in gebruik is zie je de temperatuurwaarde verschijnen met lampjes achter het plastic. Verder zie je alleen twee knopjes om de temperatuur hoger of lager in te stellen. Alle instellingen regel je via de Tado-app of via de Woning-app van Apple. We raden aan om het nieuwste model te kiezen, de V3+. Daarnaast is er een draadloze variant beschikbaar, die zo’n 30 euro duurder is.

Tado-thermostaat

Bij de V3+ starterkits krijg je een bridge die je bedraad aan je router moet koppelen. Zonder deze bridge werkt de thermostaat wel, maar dan kun je de app en HomeKit niet op afstand gebruiken. Tado is zelflerend en past zich aan jouw gedrag aan, zodat het klimaat is afgestemd op jouw voorkeuren. Je krijgt ook rapportages en aanbevelingen.

Ook bij deze thermostaat kun je radiatorknoppen aanschaffen, waarmee je per kamer de temperatuur en het schema kunt regelen. In onze Tado V3+ thermostaat-review lees je meer over onze ervaringen en of deze thermostaat nog wel een goede aankoop is.

Bekijk ook

Review: Tado thermostaat V3+ met radiatorknoppen, energie besparen zonder omkijken

De Tado thermostaat V3+ is een energiebesparende kamerthermostaat met HomeKit-ondersteuning. In deze review kijken we naar de Tado V3+ en de bijbehorende radiatorknoppen. We vertellen over onze ervaringen bij het installeren en in het gebruik.

Tado V3+ slimme radiatorknop

Wil je helemaal de baas zijn over de temperatuur bij jou thuis? Dan kun je ook slimme radiatorknoppen toevoegen. Deze hebben hun eigen temperatuursensor en kunnen dus per kamer meten of de gewenste temperatuur is bereikt, of nog lang niet. Ook de radiatorknoppen hebben hun eigen sensor om te detecteren of er een raam is geopend. De knoppen werken op AA-batterijen, dus af en toe zul je deze moeten vervangen. Een voordeel van per kamer de temperatuur regelen is dat die kamers sneller verwarmen. Je hoeft immers niet álle kamers tegelijk te verwarmen. Zo kun je de logeerkamer op een lagere temperatuur instellen.

Tado-verwarmingsknop

Belangrijk om te weten dat je er niet bent met een losse radiatorknop. Je kunt met een radiatorknop niet je cv-ketel aansturen, maar alleen de temperatuur in één afzonderlijke kamer regelen. Je zult dus alsnog je thermostaat moeten vervangen als je de verwarming in je hele huis wilt aansturen.

Tado beweert dat de radiatorknop op vrijwel alle radiatoren te bevestigen is. Je kunt de installatie zelf uitvoeren, zonder dat er water gaat lekken tijdens het monteren. Let wel op dat je de eerder genoemde bridge hebt verbonden met je router. Dit is namelijk de manier waarop de thermostaat met de radiatorknoppen communiceert. Er is geen onderling netwerk.

De radiatorknoppen van Tado zijn in verschillende pakketten te koop. Je kunt één losse kopen, of een setje van meerdere knoppen. Per winkel kan het aanbod verschillen.

Lees meer over de slimme thermostaten van Tado en andere merken in onze gids.

Bekijk ook

Thermostaten en radiatorknoppen met HomeKit: dit zijn je opties

Het weer wisselt met de seizoenen, dus een slimme thermostaat die je op afstand kan besturen is wel zo handig. Het liefst met HomeKit natuurlijk, zodat alles naadloos samenwerkt. Met deze thermostaten en radiatorknoppen voor HomeKit regel je het slimmer en bespaar je energie.

Betaalde Tado-functies: Auto-Assist en meer

Staat er een raampje open? Dan zal de V3+ de doeltemperatuur automatisch een paar graden lager instellen om energie te besparen. Beter voor het milieu, en natuurlijk voor je portemonnee. Deze functie maakt deel uit van Auto-Assist en vereist een abonnement van €3,99 per maand of €29,99 per jaar. Dit abonnement is niet verplicht. Je kunt de Tado-thermostaat ook zonder deze betaalde extra’s gebruiken, maar dan zul je handmatig de aanpassingen moeten doen.

Sinds najaar 2020 biedt Tado ook de optie Care & Protect voor betalende gebruikers. Je krijgt dan pro-actief meldingen wanneer er ongebruikelijk gedrag door de ketel wordt gedetecteerd. Verder krijg je advies hoe je je probleem zelf kunt oplossen en wie je eventueel zou kunnen inroepen voor hulp.

Tado Premium functies


De functies Open Raam Detectie en Geolocatie werken alleen geautomatiseerd als je voor Auto-Assist betaalt. Doe je dat niet, dan werken deze functies alleen op basis van pushberichten en zul je het handmatig moeten regelen. Aansturen via HomeKit en andere smart home-functies werken gewoon, ook voor gebruikers van de gratis variant. HomeKit biedt zelf ook de mogelijkheid om automatisch op basis van geolocatie bepaalde functies aan te sturen, dus mogelijk heb je de Auto-Assist niet nodig om voor elkaar te krijgen wat jij wilt. Check dus even zelf voordat je besluit om Auto-Assist af te sluiten. Je kunt het overigens op elk moment weer opzeggen.

Heb je het betaalde Tado-abonnement nodig?

Zoals je in de tabel kunt zien mis je bij het gratis abonnement de functies Care & Protect en Energy IQ. Deze zijn niet strikt noodzakelijk om je thermostaat goed te kunnen gebruiken. Wat ons betreft kun je ook prima uit de voeten met de gratis versie.

Wat je ook mist als niet-betalende gebruiker zijn automatiseringen op basis van geolocatie en open raam-detectie. Dit biedt extra gemak, maar ook zonder de automatiseringen is goed te leven. Je krijgt dan een melding dat de laatste persoon het huis heeft verlaten en kunt dan de verwarming lager zetten. Staat er een raam open, dan krijg je een melding en kunt bijvoorbeeld de verwarming omlaag zetten of op de fiets springen om terug naar huis te gaan.


Tado aircobediening

Tado maakt niet alleen een slimme thermostaat met radiatorknoppen, maar heeft ook een slimme aircobediening. Daarmee regel je op ongeveer dezelfde manier het aansturen van je airco, maar in dit geval om te verkoelen. Lees er alles over in onze review Tado Slimme Aircobediening V3+. Heb je een warmtepomp, dan is de Tado X Warmtepomp Optimizer meer iets voor jou.

Tado Slimme Aircobediening V3+ met HomeKit instellen.

Meer thermostaten met HomeKit

Bekijk ook ons overzicht met slimme airco-bediening met HomeKit en meer:

Bekijk ook

Airco's en ventilators met iPhone-bediening: dit zijn je opties

Met een ventilator of airconditioner in huis zorg je ervoor dat het bij warm weer binnen lekker koel is. Er zijn ook airco's en ventilators die je met je iPhone kan bedienen. We hebben de mogelijkheden in deze gids voor je op een rij gezet.

Wil je meer weten over alle mogelijkheden met HomeKit? Check dan hier wat er te koop is op het gebied van HomeKit-producten in Nederland.

Bekijk ook

HomeKit-producten kopen in Nederland: dit is er verkrijgbaar

Welke HomeKit-accessoires kun je allemaal kopen in Nederland? In dit artikel zetten we een greep van de HomeKit-accessoires in Nederland op een rijtje, overzichtelijk gesorteerd per categorie. Bekijk hier de lijst!

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit