Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Woning-app voor HomeKit: categorie en status van accessoires

Andere mensen uitnodigen om HomeKit-accessoires te bedienen

Handig voor gezinsleden
Als je met meerdere mensen in een huis woont, is het wel zo handig als huisgenoten ook HomeKit-apparaten kunnen bedienen. In deze tip lees je hoe je anderen voor HomeKit kunt uitnodigen via de Woning-app.

Heb je je hele huis ingericht met slimme verlichting? Staat je tuin vol met HomeKit-spullen of heb je een slimme keuken? Dan is het wel zo handig als iedereen in huis deze apparaten op de snelste manier kan bedienen. Gelukkig kun je mensen voor je HomeKit huis uitnodigen, zodat zij ook alle apparaten in huis kunnen in- en uitschakelen. Maar er zijn nog meer voordelen. Zo werkt het delen van je HomeKit-huis.

HomeKit mensen uitnodigen: zo doe je dat

In een huishouden is er altijd één persoon die de hoofdbeheerder is van het HomeKit-systeem in huis. Deze persoon kan anderen uitnodigen met de stappen uit dit artikel. Wil je bijvoorbeeld je partner of je moeder toegang geven tot de bediening van je verlichting, dan moet je haar eerst uitnodigen. Om dat te doen, volg je deze stappen:

 1. Open de Woning-app.
 2. Tik in het Woning-scherm op de knop met de drie puntjes rechtsboven, gevolgd door Woninginstellingen.
 3. Kies nu voor de optie Nodig anderen uit… en vul de Apple ID van de andere persoon in om hem of haar een uitnodiging te sturen.
 4. Diegene krijgt vervolgens een pushbericht van de Woning-app vanwaar de uitnodiging geaccepteerd kan worden.

HomeKit: anderen uitnodigen voor toegang tot de Woning-app

Heb je de pushbericht met de uitnodiging niet ontvangen? Dan kan je deze handmatig ophalen:

 1. Open de Woning-app.
 2. Tik in het Woning-scherm op de knop met de drie puntjes rechtsboven.
 3. De uitnodiging staat in het scherm van de woninginstellingen. Kies voor Accepteer, gevolgd door Gereed.

Hoe zit het met Android-gebruikers?

Je kan alleen mensen uitnodigen voor HomeKit die ook een iPhone of iPad bezitten. Het is dus niet mogelijk om Android-gebruikers binnen het huishouden de apparaten te laten bedienen met hun smartphone. Wil je Android-gebruikers toch je apparaten laten bedienen, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een slimme fysieke HomeKit-knop. Een andere optie is om de accessoires via een andere dienst te gebruiken, zoals Google Assistent, Amazon Alexa of de eigen dienst van het accessoire (zoals Philips Hue).

Externe toegang en bewerkingen toestaan voor HomeKit

Voor iedereen die je uitgenodigd hebt om HomeKit-apparaten in huis te bedienen, kun je instellen of diegene ook op afstand de apparaten kan bereiken. Ook stel je in of hij of zij bewerkingen mag doen, zoals het aanpassen van scènes. Volg hiervoor onderstaande stappen:

 1. Open de Woning-app.
 2. Tik in het Woning-scherm op de knop met de drie puntjes rechtsboven, gevolgd door Woninginstellingen.
 3. In dit scherm zie je de personen die toegang hebben tot je HomeKit-configuratie. Tik op de persoon waarvoor je het in wil stellen.
 4. Zet de schakelaars bij Bedien accessoires op afstand en Voeg accessoires toe en wijzig ze aan of uit.
 5. Heb je ook een HomeKit-camera, dan kan je hier kiezen of die persoon alleen de stream mag bekijken of ook de opnames.

HomeKit: Woning-app instellingen voor deelnemers

Er zijn daarnaast nog wat andere instellingen die de toegevoegde persoon zelf kan wijzigen. Hij of zij kan zichzelf toevoegen aan de Apple TV’s in huis en kan de stemherkenning en persoonlijke verzoeken voor HomePods inschakelen.

Wat zijn de voordelen van het delen van een HomeKit-huis?

Het delen van je HomeKit-huis heeft twee voordelen. Heb je iemand anders toegang gegeven, dan is er dit mogelijk:

 • Bediening van alle apparaten. Iemand met toegang kan dan zelf vanaf zijn of haar toestel lichten inschakelen, de thermostaat aanpassen en scènes activeren. Heb je een camera, dan kan diegene ook de camerabeelden bekijken.
 • Meedoen met automatiseringen. Als je een automatisering ingesteld hebt (bijvoorbeeld “Licht uit als ik van huis ga”), dan kan je de andere personen ook meenemen in de automatisering. Hiermee voorkom je dat je huisgenoten in het donker achter laat als jij van huis gaat.
 • Persoonlijke verzoeken doen op een HomePod. Alle deelnemers in huis kunnen berichten sturen, agenda opvragen en de eigen muziek starten op de HomePods dankzij stemherkenning.

Hou er dus rekening mee wat de gevolgen zijn als je iemand toevoegt aan je HomeKit-huis. Diegene kan dan niet alleen lampen in- of uitschakelen, maar als je ook een deurslot of camera hebt, kan diegene eenvoudig je huis in komen of de camerabeelden bekijken. Je kunt niet per apparaat bepalen wie er wel of geen toegang heeft. Het is alles of niets voor de gehele woning.

Personen verwijderen uit HomeKit

Als je iemand de toegang tot je HomeKit-huis wil ontzeggen, dan doe je dat als beheerder op de volgende manier:

 1. Open de Woning-app.
 2. Tik in het Woning-scherm op de knop met de drie puntjes rechtsboven, gevolgd door Woninginstellingen.
 3. Kies de persoon die je wil verwijderen.
 4. Tik dan onderaan op Verwijder persoon.

Behalve de beheerder kan de deelnemer zichzelf ook op deze manier uit het HomeKit-huis verwijderen.

Wil je meer tips voor HomeKit? Check dan ons artikel met de beste tips.

Bekijk ook

De beste HomeKit-tips om meer uit HomeKit te halen

Bekijk de beste HomeKit-tips voor je slimme accessoires! Van het aansluiten en verwijderen van HomeKit-producten tot het instellen van favorieten: alle HomeKit-tips die je nodig hebt om het maximale eruit te halen vind je hier overzichtelijk bij elkaar!