Nuki-deurslot geopend

Review: Nuki 2.0 deurslot met HomeKit

Je voordeur openen met Siri
De Nuki 2.0 is de vernieuwde versie van het al langer bestaande Nuki-deurslot, met als belangrijkste vernieuwing de ondersteuning van HomeKit. Wij hebben de Nuki 2.0 geïnstalleerd en uitgebreid getest. In deze review lees je onze ervaringen!

Nuki 2.0 slim deurslot

Er zijn al genoeg slimme deursloten verschenen, maar ze werken zelden met HomeKit. De Nuki 2.0 beloofde het eerste deurslot te zijn dat wél goed werkte, nadat we eerder wat tegenvallende ervaringen hadden met de Danalock. We hebben ook lange tijd het Invited-deurslot getest, maar die werkt niet met HomeKit. De Nuki 2.0 lijkt op papier alles te hebben: zonder sleutel de voordeur openen, makkelijk openen en sluiten vanaf de binnenkant en een installatie die binnen een paar minuten is gelukt. Maar is dat ook zo? Na een paar weken testen zijn wij enthousiast.

Ons deurslot werd geleverd door Slimmedeursloten.nl, waar je het product kunt aanschaffen voor €229. Je kunt daar ook de (optionele) nummerpad van €79 vinden, zodat je de deur kunt openen met een cijfercode.Waarschuwing: De koppelknop aan de binnenkant van je deur op het Nuki-deurslot bleek te misbruiken door inbrekers. Nuki heeft dit inmiddels opgelost. Door de knop via de brievenbus ingedrukt te houden, konden inbrekers hun eigen toestel aan het slot koppelen en zo de woning binnentreden. Je kan dit zelf oplossen door de instelling voor de knop aan te passen en de pasring-modus uit te schakelen. In ons artikel over de waarschuwing van het Nuki-deurslot lees je er meer over.

Nuki 2.0 deurslot in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van het Nuki 2.0 deurslot:

 • Werkt met HomeKit, Google Assistent en Alexa
 • Maakt verbinding via Bluetooth
 • Zilverkleurig metaal met blauwe verlichting
 • Te gebruiken met je bestaande cilinder.
 • Verkrijgbaar voor ca. 230 euro

Nuki-deurslot gesloten

Nuki wordt gemaakt door een Oostenrijks bedrijf, dat al een tijdje actief is met slimme deursloten. Let dan ook bij de aanschaf op dat je de versie 2.0 hebt, die met HomeKit werkt. Omdat we al langer slimme deursloten gebruiken, was de drempel om er eentje te gebruiken niet zo heel hoog. Heb je echter huisgenoten die het allemaal nog maar een beetje eng vinden, dan kan het wat meer moeite kosten om ze te overtuigen dat dit handig is. Het grote voordeel: wie echt niet wil kan een dergelijk slot ook nog gewoon op de traditionele manier gebruiken met een huissleutel. En wie geen smartphone heeft kan ook de optioneel verkrijgbare nummerpad gebruiken, waarbij je tot een 6-cijferige code invult.

https://www.iculture.nl/gids/homekit-deurslot-deurbel/

Installatie van de Nuki 2.0

Bij de Danalock hadden we nogal wat tijd nodig om het slot te installeren, vooral omdat we moeite hadden de cilinder te vervangen en de onderdelen op maat te maken voor onze deurdikte. Bij de Nuki ging dit een stuk sneller. Beloftes dat het in vijf minuten gefixt is, zijn natuurlijk wat overdreven. Je bent toch zeker een kwartiertje bezig met alles uitpakken, uitzoeken hoe het werkt en eventueel vervangen van de cilinder. In dit geval ging dat zonder vloeken en wanhopig neersmijten van gereedschap, dus dat is op zich al een pluspunt.

Nuki-deurslot geopend

Nuki 2.0 in gebruik

Aan de binnenkant van de deur zit een motor, die in feite de sleutel ronddraait die in de cilinder zit. Nuki levert een montageplaat mee om alles mooi aan je deur te bevestigen. Aan de buitenkant van het slot zie je helemaal niets bijzonders; daar heb je gewoon een normaal deurslot.

Let op dat je bij gebruik van een standaard cilinder niet meer de sleutel aan de buitenkant in het slot kunt steken. Je huidige cilinderslot moet daarvoor speciaal geschikt zijn. Je kunt een veiligheidscilinder meebestellen waarmee je zeker weet dat je nog steeds de sleutel aan binnen- en buitenzijde tegelijk kunt gebruiken. Alleen dan weet je zeker dat je van buitenaf altijd nog toegang hebt met een normale sleutel. We raden dit uiteraard aan, want mocht je iPhone leeg zijn of je slot functioneert niet goed, dan wil je nog wel je huis in kunnen. Dit is overigens ook te lezen in de productbeschrijving op de website.

De Nuki is voorzien van een ring, die je met de hand kunt draaien, om de deur te openen en te sluiten. Gemakkelijker is echter om op de binnenste cirkel te drukken, zodat de motor het werk doet. Uiteraard kun je ook met de bijbehorende app het slot bedienen. Bij de Dynalock hadden we nog wel eens problemen met de Bluetooth-verbinding naar de woning-hub. Die hub mag namelijk niet op te grote afstand van het deurslot staan, want het bereik van Bluetooth is niet zo groot. We hebben daarom een extra Apple TV in de meterkast bij de voordeur gezet. Het is een dure en ietwat overdreven oplossing, maar het werkt wel. Bij de Nuki hebben we tot nu toe geen problemen gehad met het openen van de voordeur.

Andere manieren om te bedienen
Nuki werkt met HomeKit, Google Assistent, Alexa en IFTT. Er zijn nog meer manieren om het deurslot aan te sturen, voor het geval je huisgenoten het niet zien zitten om een digitaal deurslot te bedienen via een smartphone. Zo is er een zendertje voor aan je sleutelbos en een nummerpad die je aan de buitenkant van de voordeur kunt bevestigen. Hierop kun je codes invoeren, die je via de app kunt regelen. Dit kan een oplossing zijn voor mensen die bijvoorbeeld hun huis verhuren en gasten op afstand toegang willen geven.

Nuki nummerpad

Wij hebben als extra accessoire het nummerpad erbij gekocht, omdat het toch handig is om iemand toegang te kunnen geven als je zelf niet thuis bent. Je wilt niet iedereen toegang geven tot je hele HomeKit-systeem.

Veiligheid van de Nuki Smart Lock

Nuki legt grote nadruk op beveiliging. De communicatie via Bluetooth 5 is versleuteld en voorzien van een unieke beveiligingscode. Het hacken van een digitaal slot blijft in theorie altijd mogelijk, maar er zijn eenvoudiger methoden om toegang te krijgen tot een woning.

Het is mogelijk om het deurslot automatisch te ontgrendelen op het moment dat je in de buurt bent met je iPhone. Dat is handig als je in een appartement met een inpandige voordeur woont en indringers eerst nog wat andere barrières moeten nemen voordat ze bij jouw deur staan. Als je voordeur meteen op de buitenwereld uitkomt en je bovendien aan een drukke straat woont, kan ik me voorstellen dat je het liever uitschakelt. Standaard staat het overigens ook uit.

Iets anders waar mensen vaak bezorgd over zijn: wat gebeurt er als ik de iPhone niet bij de hand heb, of als de batterij leeg is? In dat geval kun je de Nuki gewoon met een sleutel openen. Ook kun je een andere persoon op afstand vragen om de deur te openen. Je moet dan uiteraard wel een HomeKit-hub hebben in de vorm van een Apple TV, HomePod of iPad. Wil je met Siri of Alexa (via de Nuki-skill) de deur openen dan moet je nog wel je iPhone ontgrendelen of een code geven. De buren kunnen dus niet zomaar de deur openen met een stemcommando. Gelukkig maar.

Nuki deurslot buitenkant

Nieuw bij de tweede generatie is de deursensor, twee plakstukjes die je op de deur kunt plakken. Die kan bepalen of de deur open of gesloten is. Je kunt dan de status van het deurslot in de app bekijken.

Wil je je partner en familie een toegangscode geven, dan kun je dat regelen via de Nuki-app, die tijdens het testen goed werkte en veel instellingsmogelijkheden biedt. We merkten alleen wel dat je deze app wat minder nodig hebt als alleen je eigen gezin toegang tot de woning wil. Dan is het een kwestie van “Open de voordeur” zeggen tegen Siri en je hebt dan zelfs de Woning-app niet nodig. De Homekit-mogelijkheden zijn wat beperkt, maar dat ligt vooral aan Apple. Voor gedetailleerde instellingen heb je toch de Nuki-app nodig. Wel handig is dat je via de Woning-app een pushbericht krijgt als de voordeur open of dicht gaat, zodat je bij ongewenste indringers meteen weet wat er aan de hand is. Je kunt daarmee echter ook het doen en laten van je huisgenoten in de gaten houden.

Nuki Bridge, nodig of niet?

Voor bepaalde functies heb je de Nuki Bridge nodig. Dit is bijvoorbeeld nodig om je voordeur op afstand te beheren, ongeacht waar je bent. Je hebt daarmee meer beheermogelijkheden dan met HomeKit. Met een Bridge kun je 200 digitale sleutels instellen voor je slot, je krijgt een overzicht wie de deur heeft geopend en wanneer en je kunt het slot eventueel ook automatisch openen of sluiten met een timer. Daarnaast kun je toestemming geven voor een bepaald tijdsblok. Komt de schoonmaker altijd op vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur, dan kun je alleen dat tijdsblok vrijgeven voor deze persoon. Op andere momenten kan de schoonmaker er niet in. Voor de auto unlock-functie, waarbij de deur automatisch opengaat, heb je ook de Bridge nodig. Je kunt via de Bridge op afstand uitnodigingen versturen, pincodes op afstand wijzigen en zien of de deur open staat. Je verbindt de Bridge met je Wi-Fi-netwerk thuis.

Wel of niet nodig? Ook als je HomeKit gebruikt kan het zin hebben om toch nog de Bridge te installeren. Je kunt via HomeKit namelijk geen digitale sleutels versturen of aanpassingen doen. Hiervoor heb je namelijk de Nuki-app nodig en die werkt alleen met de Bridge samen. Verder is het goed om te weten dat je de Bridge alleen kunt koppelen met Google Home, Alexa en IFTTT, niet met HomeKit.

De versie van Nuki met Bridge kost €299.

Hoeveel geluid maakt de Nuki?

Het openen en sluiten van het deurslot maakt wat geluid, maar we vonden dit niet storend. Het Invited-deurslot maakt meer geluid, zeker sinds we daarin een nieuwe motor hebben laten plaatsen.

In de video hieronder van @basvanderploeg hoor je hoeveel geluid het Nuki-deurslot ongeveer maakt. Ervaringen kunnen uiteraard iets verschillen.

Score

8.5

Nuki 2.0 deurslot

Nuki 2.0 deurslot

229.00

Voordelen +

 • Eenvoudige installatie zonder boren
 • Automatisch openen (optioneel) op basis van nabijheid
 • Installatie aan de binnenkant, kan dus niet vernield worden
 • Aan de buitenkant is niets te zien
 • Werkt goed met HomeKit
 • Prima samenwerking met andere diensten als Google Assistant, IFTTT en Amazon Alexa
 • Dankzij de optionele bridge ook op afstand bedienbaar

Nadelen -

 • Door gebruik van Bluetooth mag de Woning-hub niet te veraf staan
 • Slot is niet echt geruisloos

Conclusie Nuki 2.0 deurslot review

De Nuki 2.0 met HomeKit is een verademing ten opzichte van de eerdere deursloten die we hebben gebruikt. Het slot werkt betrouwbaar, biedt voldoende mogelijkheden en lost eigenlijk alle minpunten op waar we bij eerdere deursloten tegenaan zijn gelopen. De deur sluiten kun je regelen met een slimme knop, voor het openen is er altijd authenticatie via je iPhone of Apple Watch nodig, dus kwaadwillenden kunnen niet zomaar met een spraakopdracht je voordeur openen. Qua veiligheid is bij Nuki aan alles gedacht.

Ook het dagelijkse gebruik van het slot is ons goed bevallen. Eventueel kun je het uitbreiden met een afstandsbediening of het bijbehorende nummerpad, zodat ook tegenstribbelende huisgenoten de deur kunnen openen op een manier die bij ze past.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home