Oclean X Pro Elite

Tandenpoetsen met je iPhone: deze slimme tandenborstels kun je kopen

Op zoek naar een slimme tandenborstel met iPhone-app, die je poetsgedrag analyseert en spelletjes bevat om het poetsen leuker te maken? In dit artikel zetten we connected tandenborstels voor je op een rijtje. Welke slimme tandenborstels kun je kopen en welke apps zijn er?

Slimme tandenborstels met iPhone-app

Je hebt in je smart home misschien al slimme verlichting of een weegschaal met iPhone-koppeling. Bedien je graag alles met je iPhone, dan zijn er nog veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan slimme tandenborstels, waarmee je via je iPhone inzicht krijgt in je poetsgedrag. Daarmee leer je beter poetsen en dat betaalt zich terug in minder tandartskosten. Maar welke slimme tandenborstels voor je iPhone zijn er?

Dit zijn de belangrijkste merken voor slimme tandenborstels:

Oclean

Zoek je een wat nieuwer en goedkoper merk, dan is Oclean misschien iets voor jou. Er zijn meerdere modellen, waarbij de Oclean X Pro Elite met een app werkt. Er is oko een nieuwere en duurdere Oclean X10, maar die werkt niet met een poetsapp. Met de app kun je je poetsbeurten synchroniseren met de iPhone en de tandenborstel configureren naar jouw voorkeuren. De app stuurt gegevens door naar Apple HealthKit. Door het gebruik van een stille magneetmotor maken deze tandenborstels nauwelijks geluid, maar maken toch goed schoon.

De Oclean X Pro Elite maakt 42.000 bewegingen per minuut en is voorzien van een touchscreen waarmee je de reinigingsmodus, sterkte en duur van de reiniging kunt regelen. Het scherm is ook met natte vingers goed te bedienen. De tandenborstel gaat 35 dagen mee bij normaal gebruik en is in 3,5 uur weer volledig op te laden. De verbinding met de iPhone loopt via Bluetooth.

Oclean X Pro Elite

Het gebruik van de app is overigens optioneel. Je kunt met de Oclean ook gewoon poetsen. Wel krijg je via de app extra info, bijvoorbeeld over het percentage reiniging en welke tanden- en kiezenrij minder goed gepoetst is. Het is iets wat je misschien incidenteel eens gaat raadplegen. In de app kun je aangeven welk type tanden je hebt (bijvoorbeeld normaal, roker, gecorrigeerde tanden en misvormde tanden), je voorkeur voor genotmiddelen (roken, thee, wijn, koffie) en hoe wit je tanden zijn. Je krijgt daarna advies hoe je je tanden het beste kunt reinigen. Vind je een app totaal onnodig, dan zou je dus ook de iets nieuwere X10 zonder app kunnen gebruiken.

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Advies over poetsen, afgestemd op jouw situatie
 • Koppeling met HealthKit

Nadelen:

 • Keuze uit beperkt aantal modellen
 • Relatief nieuwe fabrikant, hoe lang blijven ze actief?
 • Chinees merk, let op je data

Bekijken: Oclean X Pro Elite bij Amazon

Oral-B slimme tandenborstels

Werkt met HealthKit: ja

Eén van de bekendste merken als het gaat om elektrische tandenborstels is Oral-B. Het assortiment is behoorlijk ruim en een groot deel biedt de mogelijkheid om verbinding te maken met je iPhone. Oral-B heeft drie series die werken met de app: Genius en Smart. De Genius-modellen hebben poetsdetectie, waardoor ze zien welk gedeelte van je gebit je poetst. Er zit soms ook een smartphonehouder bij, zodat je deze op de badkamerspiegel kan bevestigen en zo kan zien of je goed poetst. Met de Smart-serie kan je ook poetsroutines instellen.

Oral-B iO: vernieuwde app met 16 zones

De nieuwste ontwikkeling is Oral-B iO, waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie. Deze tandenborstels bevatten sensoren, die detecteren of je alle 16 zones van je gebit wel goed poetst. Deze tandenborstels zijn in de zomer van 2020 verschenen.

Oral-B heeft een koppeling met HealthKit en zorgt ervoor dat je poetsbeurten worden gesynchroniseerd. Je ziet precies hoeveel minuten je hebt gepoetst. De app kan de data voor tanden poetsen zowel lezen als schrijven, dus ook poetsbeurten die je tussendoor met een handtandenborstel doet zou je kunnen vastleggen.

Ook op de eerdere modellen van Oral-B vind je allerlei handige extra’s. Alle poetsbeurten worden in de ingebouwde kalender bijgehouden, dus je ziet meteen op welke dagen je allemaal gepoetst hebt. Voor kinderen is er de Fun Zone, die het poetsen leuker moet maken. Dit zijn een soort Snapchat-filters en door meer te poetsen speel je meer filters vrij. Je kan je poetssessie zelfs opslaan als gif en deze vervolgens delen.

Het grootste nadeel is dat je één handtandenborstel niet met meerdere smartphones kan koppelen. Als je dus één toestel met meerdere opzetborsteltjes gebruikt, worden alle poetssessies met één smartphone gesynchroniseerd. Je krijgt dan dus dubbele metingen, wat de app praktisch onbruikbaar maakt.

Let op dat de Pro-modellen geen smartphone-functies hebben, alleen de Smart, Genius en iO.

Voordelen:

 • Extreem veel keuze uit modellen, kleuren en uitvoeringen
 • Er verschijnen regelmatig nieuwe modellen met weer nieuwe functies (dit kan ook frustrerend zijn)
 • Marktleider, “dus het moet wel goed zijn”
 • Speciale modellen voor kinderen en tieners
 • Werkt met HealthKit

Nadelen:

 • Nieuwste modellen zijn vrij prijzig (maar de prijzen zakken snel en er zijn altijd wel aanbiedingen)
 • Je kunt de tandenborstel maar met één smartphone koppelen

Prijzen Oral-B Genius-modellen

Prijzen Oral-B Smart-modellen

Philips Sonicare slimme tandenborstels

Werkt met HealthKit: ja, sinds december 2021

Philips heeft al jaren de Sonicare-lijn, een reeks van elektrische tandenborstels met sonische trillingen. Deze tandenborstels zijn het meest herkenbaar aan het meegeleverde glazen beker. Je kunt deze beker gebruiken om je mond te spoelen, maar je kunt er ook de tandenborstel draadloos mee opladen. Slim! De Philips Sonicare-app werkt met enkele tandenborstels uit het assortiment: de DiamondClean Smart, DiamondClean 9000, ExpertClean en FlexCare Platinum Connected. Deze productlijnen zijn niet allemaal meer verkrijgbaar. Je bent het beste af met de DiamondClean-serie – waarbij je even moet opletten of de borstel wel alle gewenste functies biedt. Ook zijn er speciale Sonicare For Kids-tandenborstels.

Philips Sonicare DiamondClean Smart slimme tandenborstel.

Het prijsverschil zit hem vooral in de meegeleverde accessoires en de connected functies. De DiamondClean Smart kan verbinden met speciale poetsstanden via de app en wordt geleverd met het eerder genoemde oplaadglas en extra opzetborstels. Heb je voldoende aan de basisfuncties, dan is de FlexCare Platinum Connected-serie wat je zoekt. Maar deze modellen zijn niet meer zo eenvoudig in de winkel te vinden.

De app houdt bij waar je poetst en legt de nadruk op de probleemgebieden van je gebit. De app geeft tips op basis van jouw poetsgedrag en door een doel in te stellen weet je waar je voor poetst. Sinds december 2021 werkt het ook met HealthKit.

Voordelen:

 • Beker is tevens oplader
 • Keuze uit meerdere modellen

Nadelen:

 • Sonische techniek betekent dat borstelkop minder beweegt.
 • Focus bij Philips is nogal breed: van koffiezetters tot AirFryers. Bij de andere fabrikanten is tandverzorging de core business waardoor de producten vaker worden vernieuwd.

Prijzen Philips Sonicare DiamondClean-modellen

Colgate Smart E1 (gestopt)

Colgate is één van de nieuwere spelers op het gebied van slimme tandenborstels, maar de technologie die ze gebruiken is niet helemaal nieuw. Die is namelijk ontwikkeld door Kolibree en wordt al een aantal jaren toegepast in slimme tandenborstels. De Colgate Smart E1 (ca. 100 euro) is exclusief verkrijgbaar bij de Apple Store en werkt via de Colgate Connect-app. Opmerkelijk is dat dit de goedkoopste tandenborstel is die we bespreken, terwijl deze in de ‘dure’ Apple Store wordt verkocht.

Colgate Smart E1

De tandenborstel heeft allerlei sensoren, die je positie en poetsrichting registreren. Hoe vaker je de tandenborstel gebruikt, hoe beter de aanbevelingen zijn om je poetsgedrag te verbeteren. De app heeft een uitgebreide coach die tips geeft tijdens het poetsen. Alle gegevens worden verzameld in het dashboard. Voor kinderen zijn er spelletjes voor tijdens het poetsen, zodat het verzorgen van de tanden leuker wordt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Net als de tandenborstels van Philips maakt de Colgate Smart E1 gebruik van sonische trillingen. Dit is wel even wennen als je de veel heftiger bewegende borstels van Oral-B gewend bent. Bij Colgate staat de borstel vrijwel stil en zorgen de sonische trillingen ervoor dat het vuil wordt ‘weggetrild’. De tandenborstel werkt bovendien met ResearchKit, zodat je een bijdrage kan leveren aan tandheelkundig onderzoek.

Voordelen:

 • Licht van gewicht
 • Goedkoop
 • Aanbevelingen worden steeds beter

Nadelen:

 • Keuze uit slechts één model
 • Sonische techniek betekent dat borstelkop minder beweegt

Bekijken: Colgate Smart E1 bij de Apple Store (ca. 100 euro) Niet meer verkrijgbaar

Lees ook onze andere artikelen voor je smart home:

Bekijk ook

Smart Home

In onze Smart Home-special lees je hoe je je huis comfortabel maakt. Een Smart Home is binnen bereik van iedereen, ook als je niet zo technisch bent. Wij helpen je op weg.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home