Eve Thermo Control

Thermostaten en radiatorknoppen met HomeKit: dit zijn je opties

Regel je verwarming met Siri
Het weer wisselt met de seizoenen, dus een slimme thermostaat die je op afstand kan besturen is wel zo handig. Het liefst met HomeKit natuurlijk, zodat alles naadloos samenwerkt. Met deze thermostaten en radiatorknoppen voor HomeKit regel je het slimmer en bespaar je energie.

Verwarming met HomeKit

Met HomeKit regel je allemaal zaken in huis vanaf je iPhone of iPad, zo ook de temperatuur in je huis. Er zijn veel verschillende thermostaten en radiatorknoppen met HomeKit uitgebracht, zodat je alles via de Woning-app of Siri kunt regelen. Dit zijn de bekendste merken thermostaten met HomeKit op een rijtje:


Als je de temperatuur in huis wil regelen met Siri of met een HomeKit-app, dan moet je één van onderstaande accessoires hebben. Van thermostaten tot radiatorkranen waarmee je de verwarming eenvoudig een tandje warmer kunt zetten, allemaal werken ze met HomeKit. Let bij de keuze van je thermostaat niet alleen op de ondersteuning voor HomeKit, maar ook of het met jouw verwarmingssysteem werkt. De meeste bieden ondersteuning voor modulerende systemen én aan/uit-systemen, maar dit werkt niet altijd optimaal waardoor je toch last krijgt van verliezen. Verder is het zo dat de in Nederland veelgebruikte Toon-thermostaat niet met HomeKit samenwerkt en dat geldt ook voor de populaire Nest thermostaat. Je kunt wel gaan knutselen met HomeBridge en soortgelijke oplossingen om het toch werkend te krijgen, maar niet alle fabrikanten zijn geneigd om HomeKit-ondersteuning in te bouwen.

Een ander punt om op te letten is Thread-ondersteuning. Hiermee heb je een stabielere verbinding omdat de accessoires samen een beter dekkend netwerk vormen, zonder dat je afhankelijk bent van een hub. Onder andere Eve biedt ondersteuning voor Thread. Daarnaast is Matter-ondersteuning handig, voor het geval je aanvullende accessoires hebt die niet standaard met HomeKit werken.

De beste slimme thermostaat: Tado

OpenTherm: ja | Modulerend: ja | Zelflerend: ja | HomeKit: ja

De Slimme Thermostaat van tado werkt met HomeKit (sinds V3) en is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: een bedrade en een draadloze versie. Ook kun je diverse starterkits krijgen met bijvoorbeeld twee radiatorknoppen. De radiatorknoppen kun je verder uitbreiden met pakken van 1 tot 4 stuks of meer. Daarnaast kun je een draadloze temperatuursensor kopen voor de afzonderlijke kamers. De producten van tado zijn regelmatig in de aanbieding, vooral als je een bundel koopt. We hebben een aparte pagina met meer uitleg.

Na installatie kun je met Siri of de Woning-app de verwarming aansturen. Door slim te automatiseren kun je bijvoorbeeld je thermostaat hoger zetten zodra je in de buurt van je huis bent of juist lager zodra je weg gaat. Deze thermostaat werkt met 95% van de verwarmingssystemen, waardoor de kans groot is dat hij geschikt is voor jouw type verwarming.

Tado V3+
€159-199 Tado V3+ Tado

Een thermostaat die zowel OpenTherm, HomeKit en modulerende systemen ondersteunt, zelflerend is en samenwerkt met radiatorknoppen, om de verwarming per ruimte te regelen. Een populair accessoire dat regelmatig in de aanbieding is.


Je kunt voor Tado-producten terecht bij:

Bekijk ook

Tado: alles over deze slimme thermostaat en radiatorknoppen

Tado staat als aanbeveling in onze lijst met slimme thermostaten, omdat het de enige is die HomeKit, OpenTherm, modulerende ketels én losse radiatorknoppen ondersteunt. Maar is het iets voor jou? Dat lees je in deze gids over het assortiment van Tado. Je ontdekt hoe het samenwerkt met HomeKit om de temperatuur te regelen.

De fabrikant belooft dat je tot 31% op je verwarmingskosten kunt besparen. Begin je met het systeem, dan heb je de starterkit nodig. Door slimme radiatorknoppen toe te voegen kun je ook de verwarming in aparte kamers regelen. Dit kan minder aantrekkelijk zijn in een huurwoning.

Je kunt alles locatiegebaseerd aansturen, door bijvoorbeeld automatisch de verwarming uit te zetten wanneer de laatste persoon de woning verlaat. Voor bepaalde functies zoals Auto-Assist heb je een betaald abonnement nodig. vanaf €2,99 per maand af te sluiten en biedt o.a. automatiseringen bij open raam-detectie en geofencing. Of je een betaald Tado-abonnement nodig hebt lees je in onze gids over Tado.

Tado zwarte thermostaat
Je kunt de verwarming aanpassen aan de weersvoorspelling en krijgt je een melding als er plotselinge verandering in temperatuur of luchtvochtigheid plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een raam of deur open waait.

Uiteraard krijg je regelmatig een rapportage van je besparingen. De tado Slimme Thermostaat is ook zelflerend, zodat het systeem op basis van de bouwkenmerken van je huis steeds zuiniger leert verwarmen. Het pakket bevat een thermostaat, drie AAA-batterijen en montagemateriaal (schroeven of kleefstrips). Kies voor het nieuwste model, de V3+. Sinds najaar 2022 is deze ook in het zwart verkrijgbaar, maar alleen via de fabrikant zelf.


Eve Thermo radiatorknop en sensor

OpenTherm: n.v.t. | Modulerend: n.v.t. | Zelflerend: n.v.t. | HomeKit: ja

Je kunt bestaande radiatoren met draaiknop eenvoudig geschikt maken voor HomeKit dankzij de Eve Thermo-radiatorknoppen. Deze gebruik je ter vervanging van de standaard radiatorknoppen op je eigen verwarming. Vervolgens kun je de verwarming op afstand regelen, zonder dat je er een aparte thermostaat voor nodig hebt. Deze radiatorkraan is compatibel met HomeKit, zodat je op basis van aanwezigheid, regels en scenario’s je de kamertemperatuur automatisch kunt regelen. Bovendien is al ondersteuning voor Thread, het nieuwe protocol dat voor een betere verbinding zorgt. Je zult dan wel de nieuwste radiatorknoppen van de vierde generatie (2020) of later moeten hebben.

Eve Thermo 2020 met hand

Dit is een radiatorknop en regelt dus alleen de verwarming in één kamer. Je kunt hiermee niet je complete cv-installatie of cv-ketel aansturen. Bedienen doe je via Siri, de Eve-app, Apple Woning-app, het bedieningspaneel of de capacitieve aanraakbediening. Het werkt met Bluetooth, dus je hebt geen hub nodig en de toevoeging van Thread maakt een centrale hub helemaal overbodig.

Bekijk ook

Eve Thermo-radiatorknoppen nu met Thread-support

Eve heeft een langverwachte update uitgebracht voor de recente Eve Thermo-radiatorknoppen. Hiermee wordt Thread-functionaliteit toegevoegd.

De knop herkent wanneer een raam open staat, heeft een beveiliging voor je kraan en biedt een vakantiemodus, zodat hij niet onnodig je woning gaat opwarmen als je langere tijd afwezig bent. In de verpakking vind je een radiatorkraan, twee AA-batterijen, een bevestigingsschroef en adapters voor Danfoss RA, RAV en RAVL. Eve biedt ook duoverpakkingen met twee knoppen, waarmee je iets goedkoper uit bent.

Eve Thermo Control

Naast de radiatorknoppen heeft Eve in 2023 ook een externe temperatuursensor ontwikkeld. Deze Eve Thermo Control is speciaal bedoeld voor gebruik met Eve Thermo en beschikt over een geïntegreerd E-Ink-display. Dit display toont de huidige en doeltemperatuur van een kamer, evenals de huidige luchtvochtigheid. Via het apparaat zelf kan de temperatuur ook worden ingesteld.

Eve Thermo Control

De sensor is vanaf 14 november 2023 verkrijgbaar voor €79,95. Op dat moment zal Eve ook de Matter-update beschikbaar stellen voor de diverse producten, zodat ze niet alleen via Apple HomeKit, maar ook via andere grote smarthome-platformen aan te sturen zijn. De sensor komt van pas, omdat je de temperatuur in het midden van de kamer wil meten en niet vlakbij de radiator, waar het altijd wat warmer is.


Aqara E1 radiatorknoppen

OpenTherm: onbekend | Modulerend: onbekend | Zelflerend: onbekend | HomeKit: ja

Aqara heeft een radiatorknop, voorzien van kleurenscherm en HomeKit-ondersteuning. Verder werkt het met Zigbee 3.0 en op termijn ook met Matter. Op het display zie je de ingestelde temperatuur en kun je de status aflezen aan de hand van iconen. Wil je HomeKit gebruiken, dan moet je beschikken over de Aqara-hub. Dit kan een al langer bestaande hub zoals de Aqara Hub M2 zijn, maar ook een camera zoals de Aqara G2H Pro met ingebouwde hub.

Aqara Thermostat E1

Om de temperatuur nauwkeurig vast te stellen kun je de radiatorknop koppelen met een Aqara-temperatuursensor, zodat je de daadwerkelijke temperatuur in de kamer weet. De radiatorknop kan dit zelf niet meten, aangezien het vlakbij de radiator meestal veel warmer is dan in de rest van de kamer. De radiatorknop werkt op twee AA-batterijen die ongeveer een jaar meegaan. Je kunt allerlei dingen automatiseren en zorgen dat de verwarming op basis van geofencing aan en uit gaat. Daarnaast werkt het met Google Home, Alexa en IFTTT. Hij is geschikt voor alle radiatoren met M30*1,5mm-aansluiting en ook de Danfoss RA-, RAV- en RAVL-ventielen.

De Aqara E1 radiatorknop is verkrijgbaar bij Amazon.nl en bij Bol.com.


Netatmo-thermostaat en radiatorkraan

Standaardversie: OpenTherm: nee | Modulerend: nee | Zelflerend: nee | HomeKit: ja
Modulerende versie: OpenTherm: ja | Modulerend: ja | Zelflerend: nee | HomeKit: ja

Netatmo heeft sinds oktober 2020 twee modellen: een gewone thermostaat en een modulerende variant. Bij de gewone Netatmo-thermostaat (met oranje rand) moet je de speciale HomeKit-versie hebben, die je kunt aanvullen met slimme radiatorknoppen en andere accessoires van Netatmo. Die zijn overigens niet allemaal HomeKit geschikt. Zo is de windmeter al jarenlang op de markt, maar is nog steeds niet geschikt voor HomeKit omdat dit niet een productcategorie is die door Apple wordt ondersteund. Het Netatmo weerstation werkt wel met HomeKit.

Netatmo thermostaat

De Slimme Modulerende Thermostaat van Netatmo heeft dezelfde functies als de gewone slimme thermostaat, maar dan met de toevoeging van het modulerende systeem en de ondersteuning voor OpenTherm. De prijs is van dit model wel hoger.

Bekijk ook

Netatmo introduceert nieuwe modulerende thermostaat met HomeKit in Nederland

Netatmo heeft een nieuwe Slimme Modulerende Thermostaat in Nederland uitgebracht. Deze nieuwe thermostaat zorgt voor een nauwkeurigere regeling van de temperatuur in huis en werkt ook met OpenTherm.

De door Philippe Starck ontworpen thermostaten hebben een wat uitgesproken design dan je van andere merken gewend bent. Terwijl andere thermostaten vaak zo onopvallend mogelijk in je interieur versmelten, is de thermostaat van de Netatmo bedoeld als blikvanger. Of je het mooi vindt? Dat is een kwestie van smaak. Gelukkig levert Netatmo ook andere kleuren mee in de verpakking in de vorm van kleefstrips. Je kunt de thermostaat ook zonder kleefstrip gebruiken.

Je kunt vanaf je iPhone of iPad de verwarming bedienen, vanuit je bed of vanaf de andere kant van de wereld. De Auto Adapt-functie van Netatmo berekent wanneer de verwarming ingeschakeld moet worden, zodat jij in een behaaglijk huis binnenstapt op het moment dat je thuis komt. Daarbij wordt rekening gehouden met je leefpatroon. Elke maand krijg je een rapport met schatting van je energiebesparing en je ziet ook het verbruik van voorgaande maanden. In de verpakking vind je de thermostaat, mobiele standaard, een relais, een adapter voor de boiler, een lichtnetadapter, usb-kabel en drie AAA-batterijen. De radiatorknoppen van Netatmo hebben open raam-detectie als gratis functie, terwijl dit bij concurrent Tado geld kost.


Sensibo Blaze (Matter)

OpenTherm: onbekend | Modulerend: onbekend | Zelflerend: ja | HomeKit: via Matter

Sensibo heeft de Sensibo Blaze-radiatorknop, die met Matter samenwerkt. Met behulp van ChatGPT krijgen gebruikers op basis van eerder gedrag een tijdsplanning voorgesteld wanneer de temperatuur omhoog of omlaag kan. Deze beschikt over een ingebouwde sensor voor luchtkwaliteit, die de CO2- en TVOC-waarden kan meten. Het accessoire heeft bovendien realtime toegang tot weerdata, zodat er rekening kan worden gehouden met de verwachte temperatuur. Op basis van deze data kan de ChatGPT-functie nog beter voorspellingen doen en daarmee gemiddeld 20% energiekosten besparen. Deze radiatorknop komt in het vierde kwartaal van 2023 op de markt.

Sensibo Blaze


Fibaro Radiatorthermostaat

OpenTherm: n.v.t. | Modulerend: n.v.t. | Zelflerend: n.v.t. | HomeKit: ja

Fibaro heeft twee productlijnen: een serie producten die voor HomeKit geschikt zijn en een Z-Wave-serie die met eigen protocollen werkt. De Fibaro radiatorknop heet voluit Fibaro Heat Controller en is ook verkrijgbaar in een variant voor HomeKit.

De Fibaro radiatorthermostaat met HomeKit heeft hetzelfde kogelvormige design als het eerdere Z-Wave-model. Je kunt op deze manier de temperatuur per individuele kamer regelen en met de ingebouwde temperatuursensor weet je altijd precies hoe warm (of hoe koud) het is.

Fibaro Heat Controller met app.

Volgens de fabrikant heb je geen extra gereedschap nodig om de radiatorknop te kunnen installeren. Er zitten ook functies op zoals open raam-detectie, ontkalking en bevriesbeveiliging. Werkt met oplaadbare batterij. Dit is een radiatorknop en regelt dus alleen de verwarming in één kamer. Je kunt hiermee niet je complete cv-installatie of cv-ketel aansturen.


Bosch thermostaat + knoppen

OpenTherm: onbekend | Modulerend: onbekend | Zelflerend: onbekend | HomeKit: ja

Bij tink vind je het complete assortiment van Bosch Smart Home. De Smart Home Controller vormt de basis en hierop kun je allerlei slimme apparaten aansluiten. Bijvoorbeeld een thermostaat met radiatorknoppen. Je kunt individuele tijdschema’s instellen. Je kunt dit het beste in een bundel aanschaffen, zodat je in één keer klaar bent. De controller met thermostaat en drie radiatorknoppen kost rond de 300 euro. Het werkt ook met HomeKit.

Bosch Smart Home


Bosch EasyControl

OpenTherm: onbekend | Modulerend: onbekend | Zelflerend: onbekend | HomeKit: nee

De Bosch EasyControl-thermostaat (voorheen Nefit Easy, zie verderop) is aan te sluiten op recente cv-ketels van Bosch, Nefit en Buderus. Deze slimme thermostaat werkt direct samen met deze ketels. Je hoeft alleen de huidige thermostaat te vervangen.

Bedienen doe je via de app op je smartphone. De verwarming kan automatisch uitgeschakeld worden als je van huis gaat. In de app kun je timers instellen. Werkt met Amazon Alexa, Google Assistent en IFTTT, maar niet met HomeKit.

Bosch EasyControl


Andere thermostaten (niet-HomeKit)

Er zijn nog veel meer slimme thermostaten, die niet allemaal geschikt zijn voor HomeKit. Hieronder geven we je nog een paar tips als je verder wilt kijken dan het huidige aanbod van HomeKit-thermostaten:

  • Nest Thermostat (ca. 230 euro: wordt gemaakt door Google, geen HomeKit-ondersteuning gepland.
  • Nest Thermostat E (ca. 200 euro): goedkopere uitvoering van de standaard Nest-thermostaat, gemaakt van plastic in plaats van glas en metaal. Is niet meer op brede schaal verkrijgbaar.

Nest Thermostat 2020 grijs

  • Nefit Easy: bestaat niet meer, opgevolgd door Bosch Easycontrol. Werkte met diverse Nefit-ketels via een eigen app, maar kon met adapter ook op cv-ketels van andere merken worden aangesloten. Werkte met geen enkel smart home-protocollen.
  • Toon (via je energiebedrijf): werkt met Google Assistent en via een omweg met Alexa (via Olisto). Gebruikers vragen al jarenlang om HomeKit-ondersteuning, maar de leverancier lijkt dit niet van plan.
  • Remeha eTwist (ca. 150 euro): werkt met Remeha cv-ketels en is geschikt voor Google Assistent, maar helaas niet met HomeKit. Niet meer zo gemakkelijk leverbaar.
  • Ecobee (verkrijgbaar in buitenland): werkt officieel met HomeKit maar is nooit officieel in Nederland verkocht. Wel handig is dat je er remote sensoren op kunt aansluiten, om bijvoorbeeld de verwarming af te stemmen op de temperatuur in kamers
  • Honeywell Evohome (ca. 230 euro): werkt met Google Assistent

Ecobee 3-sensor in babykamer

Verwarming meten met sensoren

Wil je de verwarming in huis aanpassen aan de temperatuur in bepaalde kamers? Dat kan, maar dan heb je wel een sensor nodig die de temperatuur kan meten in een specifieke kamer. Soms zit zo’n sensor ingebouwd in een radiatorknop of in een bewegingssensor of hub, maar je kunt ook kiezen voor een losse sensor. Uiteraard werken onderstaande sensoren voor temperatuur en luchtkwaliteit met HomeKit!

Bekijk ook

Luchtkwaliteit meten met HomeKit-sensoren: zo pak je het aan

Schone lucht is belangrijk om je binnenshuis prettig te voelen. In deze tip leggen we uit hoe je met luchtsensoren en HomeKit kunt zorgen dat de lucht binnenshuis niet te veel CO2 en vluchtige deeltjes bevat.

Netatmo’s Healthy Home Coach houdt het binnenklimaat in de gaten. Dit zuiltje meet luchtkwaliteit, geluidsniveau, luchtvochtigheid en temperatuur in huis en waarschuwt als de waarden buiten een bepaalde limiet komen. Bedoeld voor een gezond leefklimaat in huis. Je verwacht het misschien niet, maar de Hue Motion Sensor is een bewegingssensor die tegelijk de temperatuur en lichtsterkte meet. Eve Room is een weerstation voor in de kamer. Meet temperatuur en andere omgevingswaarden. Daarnaast is er nog de eerder besproken Tado-sensor die je in elke kamer kunt hangen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Bekijk ook

HomeKit-producten kopen in Nederland: dit is er verkrijgbaar

Welke HomeKit-accessoires kun je allemaal kopen in Nederland? In dit artikel zetten we een greep van de HomeKit-accessoires in Nederland op een rijtje, overzichtelijk gesorteerd per categorie. Bekijk hier de lijst!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home