Slimme thermostaten met HomeKit

Thermostaten en radiatorknoppen met HomeKit kopen: dit zijn je opties

Regel je verwarming met Siri

Het weer wisselt met de seizoenen, dus een slimme thermostaat die je op afstand kan besturen is wel zo handig. Het liefst met HomeKit natuurlijk, zodat alles naadloos samenwerkt. Met deze thermostaten en radiatorknoppen voor HomeKit regel je het slimmer en bespaar je energie.

Verwarming met HomeKit

Met HomeKit regel je allemaal zaken in huis vanaf je iPhone of iPad, zo ook de temperatuur in je huis. Er zijn veel verschillende thermostaten en radiatorknoppen met HomeKit uitgebracht, zodat je alles via de Woning-app of Siri kunt regelen. Dit zijn de bekendste merken thermostaten met HomeKit op een rijtje:

Als je de temperatuur in huis wil regelen met Siri of met een HomeKit-app, dan moet je één van onderstaande accessoires hebben. Van thermostaten tot radiatorkranen waarmee je de verwarming eenvoudig een tandje warmer kunt zetten, allemaal werken ze met HomeKit. Let bij de keuze van je thermostaat niet alleen op de ondersteuning voor HomeKit, maar ook of het met jouw verwarmingssysteem werkt. De meeste bieden ondersteuning voor modulerende systemen én aan/uit-systemen, maar dit werkt niet altijd optimaal waardoor je toch last krijgt van verliezen. Verder is het zo dat de in Nederland veelgebruikte Toon-thermostaat niet met HomeKit samenwerkt en dat geldt ook voor de populaire Nest thermostaat. Je kunt wel gaan knutselen met HomeBridge en een Raspberry Pi om het toch werkend te krijgen, maar je hoeft niet van de fabrikanten te verwachten dat ze ooit HomeKit-ondersteuning gaan inbouwen.

De beste slimme thermostaat: Tado

De tado Slimme Thermostaat werkt met HomeKit (sinds V3) en is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: een starterkit van rond de 200 euro en een losse extra thermostaat die ongeveer 130 euro kost. Na installatie kun je met Siri of de Woning-app de verwarming aansturen. Door slim te automatiseren kun je bijvoorbeeld je thermostaat hoger zetten zodra je in de buurt van je huis bent of juist lager zodra je weg gaat. Deze thermostaat werkt met 95% van de verwarmingssystemen, waardoor de kans groot is dat hij werkt met jouw verwarming in huis.

De fabrikant belooft dat je tot 31% op je verwarmingskosten kunt besparen. Begin je met het systeem, dan heb je de starterkit nodig. Door slimme radiatorknoppen toe te voegen kun je ook de verwarming in aparte kamers regelen. Dit kan minder aantrekkelijk zijn in een huurwoning.

De slimme radiatorknoppen (vanaf 80 euro) werken ook met HomeKit werken en zijn verkrijgbaar in sets of los.

Je kunt alles locatiegebaseerd aansturen, door bijvoorbeeld automatisch de verwarming uit te zetten wanneer de laatste persoon de woning verlaat. Voor bepaalde functies zoals Auto-Assist heb je een betaald abonnement nodig. Auto-Assist kost vanaf €2,99 per maand en biedt o.a. open raam-detectie en geofencing. Heb je Tado V3 dan kun je voor eenmalig €19,99 upgraden naar de V3+ app.

Tado V3+
€129,95

Tado V3+

Tado

De enige thermostaat in dit overzicht die zowel OpenTherm, modulerend en HomeKit ondersteunt, zelflerend is en bovendien samenwerkt met radiatorknoppen, om de verwarming per ruimte aan te sturen. De andere thermostaten in dit overzicht hebben dat niet.

Tado smart radiatorknoppen

Ook kun je de verwarming aanpassen aan de weersvoorspelling en krijg je een melding als er plotselinge verandering in temperatuur of luchtvochtigheid plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een raam of deur open waait. De verwarming zal dan automatisch worden uitgeschakeld om energie te besparen. Hiervoor het je de eerder genoemde betaaloptie Auto-Assist nodig.

Uiteraard krijg je regelmatig een rapportage van je besparingen. De tado Slimme Thermostaat is ook zelflerend, zodat het systeem op basis van de bouwkenmerken van je huis steeds zuiniger leert verwarmen. Het pakket bevat een thermostaat, drie AAA-batterijen en montagemateriaal (schroeven of kleefstrips). Kies voor het nieuwste model, de V3+.

OpenTherm: ja | Modulerend: ja | Zelflerend: ja | HomeKit: ja

Bekijk de Tado Thermostaat: bij Apple en bij Bol.com) of check onderstaande prijslijst.

Netatmo-thermostaat en radiatorkraan

Netatmo heeft sinds oktober 2020 twee modellen: een gewone thermostaat en een modulerende variant. Bij de gewone Netatmo-thermostaat moet je de speciale HomeKit-versie hebben, die je kunt aanvullen met slimme radiatorknoppen en andere accessoires van Netatmo. Die zijn overigens niet allemaal HomeKit geschikt. Zo is de windmeter al jarenlang op de markt, maar is nog steeds niet geschikt voor HomeKit. Het Netatmo weerstation werkt wel met HomeKit.

Netatmo thermostaat

Netatmo heeft een door Philippe Starck ontworpen thermostaat met oranje rand, die een wat uitgesprokener design heeft dan de meeste thermostaten van andere merken. Terwijl andere thermostaten vaak zo onopvallend mogelijk met je interieur proberen te versmelten, is de oranje kleur van de Netatmo eerder bedoeld als blikvanger. Of je het mooi vindt? Dat is een kwestie van smaak. Gelukkig levert Netatmo ook andere kleuren mee in de verpakking in de vorm van kleefstrips in de kleuren geel, blauw en groen (naast oranje). Vind je die kleuren ook niet mooi, dan gebruik je de knop zonder kleefstrip.

Netatmo slimme radiatorkraan

Je kunt vanaf je iPhone of iPad de verwarming bedienen, vanuit je bed of vanaf de andere kant van de wereld. De Auto Adapt-functie van Netatmo berekent wanneer de verwarming ingeschakeld moet worden, zodat jij in een behaaglijk huis binnenstapt op het moment dat je thuis komt. Daarbij wordt rekening gehouden met je leefpatroon. Elke maand krijg je een rapport met schatting van je energiebesparing en je ziet ook het verbruik van voorgaande maanden. In de verpakking vind je de thermostaat, mobiele standaard, een relais, een adapter voor de boiler, een lichtnetadapter, usb-kabel en drie AAA-batterijen. De radiatorknoppen van Netatmo hebben open raam-detectie als gratis functie, terwijl dit bij concurrent Tado geld kost.

De Slimme Modulerende Thermostaat van Netatmo heeft dezelfde functies als de gewone slimme thermostaat, maar dan met de toevoeging van het modulerende systeem en de ondersteuning voor OpenTherm. De prijs is van dit model wel hoger, namelijk zo’n €240.

Standaardversie: OpenTherm: nee | Modulerend: nee | Zelflerend: nee | HomeKit: ja

Modulerende versie: OpenTherm: ja | Modulerend: ja | Zelflerend: nee | HomeKit: ja

Bekijk de Netatmo Thermostaat HomeKit-versie bij Apple, bij Bol.com en in onderstaand prijslijstje.

Honeywell Lyric T6 en T6R thermostaat

Honeywell heeft twee thermostaten die samenwerken met HomeKit: de bedrade Lyric T6 en de draadloze Lyric T6R. Beide thermostaten zijn programmeerbaar, maar alleen de T6R is op afstand te programmeren en wordt geleverd met een voet, zodat je hem overal kunt plaatsen. Dankzij HomeKit-integratie kun je de temperatuur opvragen via Siri en regelen in de Woning-app. Je kunt de thermostaat zo instellen dat deze op basis van tijd of jouw locatie ingesteld wordt op een bepaalde temperatuur.

Honeywell Lyric T6R.

Je kunt bedienen via Siri, de Woning-app of de Lyric-app van Honeywell zelf. Je kunt een compleet tijdschema instellen, de verwarming op afstand regelen via je iPhone of gebruikmaken van locatieafhankelijke temperatuurregeling, zodat de verwarming aangaat nog voordat je thuiskomt. Er zit een groot en duidelijk touchscreen-display op. Wil je niet boren of installeren, dan kies je voor de Lyric T6R, want daarbij krijg je een voetje meegeleverd om de thermostaat bijvoorbeeld op een tafel te zetten. Je hebt dan nog wel een stopcontact in de buurt nodig. De Lyric T6 sluit je rechtstreeks aan op een stroomdraad.

Let op dat je de Honeywell niet met slimme radiatorknoppen kunt gebruiken.

OpenTherm: ja | Modulerend: ja | Zelflerend: ja | HomeKit: ja

Bekijk de Honeywell Lyric T6 bij Apple of de Lyric T6R bij Apple. Ook verkrijgbaar bij Bol.com en via de winkels in onderstaand lijstje.

Eve Thermo radiatorknop

Je kunt je eigen radiatoren met draaiknop eenvoudig geschikt maken voor HomeKit dankzij de Elgato Eve Thermo. De Elgato Eve Thermo is een slimme radiatorkraan die je gebruikt ter vervanging van de standaard radiatorknoppen op je eigen verwarming. Vervolgens kun je de verwarming op afstand regelen, zonder dat je er een aparte thermostaat voor nodig hebt. Deze radiatorkraan is compatibel met HomeKit, zodat je op basis van aanwezigheid, regels en scenario’s je de kamertemperatuur automatisch kunt regelen.

Dit is een radiatorknop en regelt dus alleen de verwarming in één kamer. Je kunt hiermee niet je complete cv-installatie of cv-ketel aansturen.

Elgato Eve Thermo in de slaapkamer

Bedienen doe je via Siri, de Eve-app, Apple Woning-app, het bedieningspaneel of de capacitieve aanraakbediening. Het werkt met Bluetooth, dus je hebt geen hub nodig. De knop herkent wanneer een raam open staat, heeft een beveiliging voor je kraan en biedt een vakantiemodus, zodat hij niet onnodig je woning gaat opwarmen als je langere tijd afwezig bent. In de verpakking vind je een radiatorkraan, twee AA-batterijen, een bevestigingsschroef en adapters voor Danfoss RA, RAV en RAVL. Eve biedt ook duoverpakkingen met twee knoppen, waarmee je iets goedkoper uit bent.

OpenTherm: n.v.t. | Modulerend: n.v.t. | Zelflerend: n.v.t. | HomeKit: ja

Bekijk de Elgato Eve Thermo bij Bol.com en bij onderstaande winkels.

Fibaro Radiatorthermostaat

Fibaro heeft twee productlijnen: een serie producten die voor HomeKit geschikt zijn en een Z-Wave-serie die met eigen protocollen werkt. De Fibaro radiatorknop heet voluit Fibaro Heat Controller en is ook verkrijgbaar in een variant voor HomeKit.

Fibaro Heat Controller met app.

De Fibaro radiatorthermostaat met HomeKit heeft hetzelfde kogelvormige design als het eerdere Z-Wave-model. Je kunt op deze manier de temperatuur per individuele kamer regelen en met de ingebouwde temperatuursensor weet je altijd precies hoe warm (of hoe koud) het is. Volgens de fabrikant heb je geen extra gereedschap nodig om de radiatorknop te kunnen installeren. Er zitten ook functies op zoals open raam-detectie, ontkalking en bevriesbeveiliging. Werkt met oplaadbare batterij.

Dit is een radiatorknop en regelt dus alleen de verwarming in één kamer. Je kunt hiermee niet je complete cv-installatie of cv-ketel aansturen.

OpenTherm: n.v.t. | Modulerend: n.v.t. | Zelflerend: n.v.t. | HomeKit: ja

Bekijk de Fibaro radiatorthermostaat HomeKit-versie: bij Bol.com en onderstaande aanbieders.

Andere thermostaten (niet-HomeKit)

Er zijn nog veel meer slimme thermostaten, die niet allemaal geschikt zijn voor HomeKit. Hieronder geven we je nog een paar tips als je verder wilt kijken dan het huidige aanbod van HomeKit-thermostaten:

  • Nest Thermostat (ca. 240 euro): wordt gemaakt door Google, dus geen HomeKit-ondersteuning gepland.
  • Nest Thermostat E (ca. 220 euro): goedkopere uitvoering van de standaard Nest-thermostaat, gemaakt van plastic in plaats van glas en metaal
  • Nefit Easy (ca. 210 euro): werkt met diverse Nefit-ketels via een eigen app, maar kan met adapter ook op cv-ketels van andere merken worden aangesloten. Werkt niet met de bekende smart home-protocollen.
  • Toon (via je energiebedrijf): werkt met Google Assistent en via een omweg met Alexa (via Olisto). Gebruikers vragen al jarenlang om HomeKit-ondersteuning, maar de leverancier lijkt dit niet van plan.
  • Remeha eTwist (ca. 195 euro): werkt met Remeha cv-ketels, voorzover wij konden nagaan werkt het met geen enkel smart home-platform
  • Ecobee3 (verkrijgbaar in buitenland): werkt officieel met HomeKit maar is nooit officieel in Nederland verkocht; wel handig is dat je er remote sensoren op kunt aansluiten, om bijvoorbeeld de verwarming af te stemmen op de temperatuur in kamers
  • Honeywell Evohome (ca. 280 euro): werkt met Google Assistent

Ecobee 3-sensor in babykamer

Verwarming meten met sensoren

Wil je de verwarming in huis aanpassen aan de temperatuur in bepaalde kamers? Dat kan, maar dan heb je wel een sensor nodig die de temperatuur kan meten in een specifieke kamer. Soms zit zo’n sensor ingebouwd in een radiatorknop, maar je kunt ook kiezen voor een losse sensor. Uiteraard werken onderstaande sensoren met HomeKit!

Met deze HomeKit-accessoires kun je de temperatuur meten:

Netatmo’s Healthy Home Coach houdt het binnenklimaat in de gaten. Dit zuiltje meet luchtkwaliteit, geluidsniveau, luchtvochtigheid en temperatuur in huis en waarschuwt als de waarden buiten een bepaalde limiet komen. Bedoeld voor een gezond leefklimaat in huis.

Je verwacht het niet, maar deze bewegingssensor meet tegelijk de temperatuur en lichtsterkte.

Eve Degree is een weerstation voor in de kamer. Meet temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk.

Elgato Eve Degree in de woonkamer.

Misschien vind je dit ook interessant:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2020
Categorie Accessoires
Onderwerpen smart home, thermostaat

Smart Home

Een smart home is een huis die met het internet verbonden is via allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten.

Smart Home