Slimme thermostaten met HomeKit

Thermostaten en radiatorknoppen met HomeKit: regel je verwarming met Siri

Het weer wisselt met de seizoenen, dus een slimme thermostaat die je op afstand kan besturen is wel zo handig. Het liefst met HomeKit natuurlijk, zodat alles naadloos samenwerkt. Met deze thermostaten en radiatorknoppen voor HomeKit regel je het slimmer en bespaar je energie.

Verwarming met HomeKit

Met HomeKit regel je allemaal zaken in huis vanaf je iPhone of iPad, zo ook de temperatuur in je huis. Er zijn veel verschillende thermostaten en radiatorknoppen met HomeKit uitgebracht, zodat je alles via de Woning-app of Siri kunt regelen. Dit zijn de bekendste merken thermostaten met HomeKit op een rijtje:

Als je de temperatuur in huis wil regelen met Siri of met een HomeKit-app, dan moet je één van onderstaande accessoires hebben. Van thermostaten tot radiatorkranen waarmee je de verwarming eenvoudig een tandje warmer kunt zetten, allemaal werken ze met HomeKit. Let bij de keuze van je thermostaat niet alleen op de ondersteuning voor HomeKit, maar ook of het met jouw verwarmingssysteem werkt. De meeste bieden ondersteuning voor modulerende systemen én aan/uit-systemen, maar dit werkt niet altijd optimaal waardoor je toch last krijgt van verliezen. Verder is het zo dat de in Nederland veelgebruikte Toon-thermostaat niet met HomeKit samenwerkt en dat geldt ook voor de populaire Nest thermostaat. Je kunt wel gaan knutselen met HomeBridge en een Raspberry Pi om het toch werkend te krijgen, maar je hoeft niet van de fabrikanten te verwachten dat ze ooit HomeKit-ondersteuning gaan inbouwen.

tado slimme thermostaat en radiatorkraan

De tado Slimme Thermostaat werkt met HomeKit en is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: een starterkit van rond de 200 euro en een losse extra thermostaat die ongeveer 130 euro kost. Na installatie kun je met Siri of de Woning-app de verwarming aansturen. Door slim te automatiseren kun je bijvoorbeeld je thermostaat hoger zetten zodra je in de buurt van je huis bent of juist lager zodra je weg gaat. Deze thermostaat werkt met 95% van de verwarmingssystemen, waardoor de kans groot is dat hij werkt met jouw verwarming in huis.

Tado thermostaat V3+

De fabrikant belooft dat je tot 31% op je verwarmingskosten kunt besparen. Begin je met het systeem, dan heb je de starterkit nodig. Door extra thermostaten toe te voegen kun je ook de verwarming in aparte zones regelen. Hiervoor moet je wel de bekabelde kamerthermostaat vervangen, dus dit kan minder aantrekkelijk zijn in een huurwoning. Daarnaast heeft tado radiatorknoppen (vanaf 80 euro), die ook met HomeKit werken. Je kunt alles locatiegebaseerd aansturen, door bijvoorbeeld automatisch de verwarming uit te zetten wanneer de laatste persoon de woning verlaat.

Tado smart radiatorknoppen

Ook kun je de verwarming aanpassen aan de weersvoorspelling en krijg je een melding als er plotselinge verandering in temperatuur of luchtvochtigheid plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een raam of deur open waait. De verwarming zal dan automatisch worden uitgeschakeld om energie te besparen. Uiteraard krijg je regelmatig een rapportage van je besparingen. De tado Slimme Thermostaat is ook zelflerend, zodat het systeem op basis van de bouwkenmerken van je huis steeds zuiniger leert verwarmen. Het pakket bevat een thermostaat, drie AAA-batterijen en montagemateriaal (schroeven of kleefstrips). Kies voor het nieuwste model de V3+.

Bekijk de tado Thermostaat Starterkit: ca. 200 euro of de losse thermostaat: ca. 130 euro, ook verkrijgbaar bij Coolblue (ca. 180 euro) en Bol.com (ca. 180 euro)

Netatmo-thermostaat en radiatorkraan

Bij de Netatmo-thermostaat moet je de speciale HomeKit-versie hebben, die je kunt aanvullen met slimme radiatorknoppen en andere accessoires van Netatmo. Die zijn overigens niet allemaal HomeKit geschikt. Zo is de weermeter al jarenlang op de markt, maar is nog steeds niet geschikt voor HomeKit. Dat is jammer, want op die manier had je de verwarming afhankelijk kunnen maken van de zelfgemeten buitentemperatuur. Netatmo heeft een door Philippe Starck ontworpen thermostaat met oranje rand, die een wat uitgesprokener design heeft dan de meeste thermostaten van andere merken. Terwijl andere thermostaten vaak zo onopvallend mogelijk met je interieur proberen te versmelten, is de oranje kleur van de Netatmo eerder bedoeld als blikvanger. Of je het mooi vindt? Dat is een kwestie van smaak. Gelukkig levert Netatmo ook andere kleuren mee in de verpakking in de vorm van kleefstrips in de kleuren geel, blauw en groen (naast oranje). Vind je die kleuren ook niet mooi, dan gebruik je de knop zonder kleefstrip.

Netatmo slimme radiatorkraan

Je kunt vanaf je iPhone of iPad de verwarming bedienen, vanuit je bed of vanaf de andere kant van de wereld. De Auto Adapt-functie van Netatmo berekent wanneer de verwarming ingeschakeld moet worden, zodat jij in een behaaglijk huis binnenstapt op het moment dat je thuis komt. Daarbij wordt rekening gehouden met je leefpatroon. Elke maand krijg je een rapport met schatting van je energiebesparing en je ziet ook het verbruik van voorgaande maanden. In de verpakking vind je de thermostaat, mobiele standaard, een relais, een adapter voor de boiler, een lichtnetadapter, usb-kabel en drie AAA-batterijen.

Bekijk de Netatmo Thermostaat HomeKit-versie: ca. 140 tot 180 euro, ook verkrijgbaar bij Bol.com en Coolblue

Honeywell Lyric T6 en T6R thermostaat

Honeywell heeft twee thermostaten die samenwerken met HomeKit: de bedrade Lyric T6 en de draadloze Lyric T6R. Beide thermostaten zijn programmeerbaar, maar alleen de T6R is op afstand te programmeren en wordt geleverd met een voet, zodat je hem overal kunt plaatsen. Dankzij HomeKit-integratie kun je de temperatuur opvragen via Siri en regelen in de Woning-app. Je kunt de thermostaat zo instellen dat deze op basis van tijd of jouw locatie ingesteld wordt op een bepaalde temperatuur.

Honeywell Lyric T6R.

Je kunt bedienen via Siri, de Woning-app of de Lyric-app van Honeywell zelf. Je kunt een compleet tijdschema instellen, de verwarming op afstand regelen via je iPhone of gebruikmaken van locatieafhankelijke temperatuurregeling, zodat de verwarming aangaat nog voordat je thuiskomt. Er zit een groot en duidelijk touchscreen-display op. Wil je niet boren of installeren, dan kies je voor de Lyric T6R, want daarbij krijg je een voetje meegeleverd om de thermostaat bijvoorbeeld op een tafel te zetten. Je hebt dan nog wel een stopcontact in de buurt nodig. De Lyric T6 sluit je rechtstreeks aan op een stroomdraad.

Bekijk de Honeywell Lyric T6: ca. 200 euro of de Honeywell Lyric T6R: ca. 250 euro, ook bij Bol.com en Coolblue

Eve Thermo radiatorknop

Je kunt je eigen radiatoren met draaiknop eenvoudig geschikt maken voor HomeKit dankzij de Elgato Eve Thermo. De Elgato Eve Thermo is een slimme radiatorkraan die je gebruikt ter vervanging van de standaard radiatorknoppen op je eigen verwarming. Vervolgens kun je de verwarming op afstand regelen, zonder dat je er een aparte thermostaat voor nodig hebt. Deze radiatorkraan is compatibel met HomeKit, zodat je op basis van aanwezigheid, regels en scenario’s je de kamertemperatuur automatisch kunt regelen.

Elgato Eve Thermo in de slaapkamer

Bedienen doe je via Siri, de Eve-app, Apple Woning-app, het bedieningspaneel of de capacitieve aanraakbediening. Het werkt met Bluetooth, dus je hebt geen hub nodig. De knop herkent wanneer een raam open staat, heeft een beveiliging voor je kraan en biedt een vakantiemodus, zodat hij niet onnodig je woning gaat opwarmen als je langere tijd afwezig bent. In de verpakking vind je een radiatorkraan, twee AA-batterijen, een bevestigingsschroef en adapters voor Danfoss RA, RAV en RAVL. Eve biedt ook duoverpakkingen met twee knoppen, waarmee je iets goedkoper uit bent.

Bekijk de Elgato Eve Thermo: ca. 70 euro, ook verkrijgbaar bij Coolblue en Bol.com

Fibaro Radiatorthermostaat

Fibaro heeft twee productlijnen: een serie producten die voor HomeKit geschikt zijn en een Z-Wave-serie die met eigen protocollen werkt. De Fibaro radiatorknop heet voluit Fibaro Heat Controller en is ook verkrijgbaar in een variant voor HomeKit.

Fibaro Heat Controller met app.

De Fibaro radiatorthermostaat met HomeKit heeft hetzelfde kogelvormige design als het eerdere Z-Wave-model. Je kunt op deze manier de temperatuur per individuele kamer regelen en met de ingebouwde temperatuursensor weet je altijd precies hoe warm (of hoe koud) het is. Volgens de fabrikant heb je geen extra gereedschap nodig om de radiatorknop te kunnen installeren. Er zitten ook functies op zoals open raam-detectie, ontkalking en bevriesbeveiliging. Werkt met oplaadbare batterij.

Bekijk de Fibaro radiatorthermostaat HomeKit-versie: ca. 100 euro

Andere thermostaten (niet-HomeKit)

Er zijn nog veel meer slimme thermostaten, die niet allemaal geschikt zijn voor HomeKit. Hieronder geven we je nog een paar tips als je verder wilt kijken dan het huidige aanbod van HomeKit-thermostaten:

  • Nest-thermostaat (ca. 240 euro): wordt gemaakt door Google, dus geen HomeKit-ondersteuning gepland.
  • Nest Thermostat E (ca. 220 euro): goedkopere uitvoering van de standaard Nest-thermostaat, gemaakt van plastic in plaats van glas en metaal
  • Toon (via je energiebedrijf): werkt met Google Assistent en via een omweg met Alexa (via Olisto). Gebruikers vragen al jarenlang om HomeKit-ondersteuning, maar de leverancier lijkt dit niet van plan.
  • Nefit Easy (ca. 210 euro): werkt met Alexa
  • Remeha eTwist (ca. 195 euro): werkt met Remeha cv-ketels, voorzover wij konden nagaan werkt het met geen enkel smart home-platform
  • Ecobee3 (verkrijgbaar in buitenland): werkt officieel met HomeKit maar is nooit officieel in Nederland verkocht; wel handig is dat je er remote sensoren op kunt aansluiten, om bijvoorbeeld de verwarming af te stemmen op de temperatuur in kamers
  • Honeywell Evohome (ca. 280 euro): werkt met Google Assistent

Ecobee 3-sensor in babykamer

Verwarming meten met sensoren

Wil je de verwarming in huis aanpassen aan de temperatuur in bepaalde kamers? Dat kan, maar dan heb je wel een sensor nodig die de temperatuur kan meten in een specifieke kamer. Soms zit zo’n sensor ingebouwd in een radiatorknop, maar je kunt ook kiezen voor een losse sensor. Uiteraard werken onderstaande sensoren met HomeKit!

Met deze HomeKit-accessoires kun je de temperatuur meten:

Elgato Eve Degree in de woonkamer.

Misschien vind je dit ook interessant:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen smart home, thermostaat