HomeWizard 3.0

HomeWizard: alles wat je moet weten

Met HomeWizard en de bijbehorende app voor iPhone en de iPad kun je allerlei apparaten in huis bedienen, zelfs op afstand. Wij leggen uit wat er zoal mogelijk is met HomeWizard en wat de voor- en nadelen zijn.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

HomeWizard is een domotica-systeem van Nederlandse makelij waarmee je ervoor kunt zorgen dat alle dingen in je huis te bedienen zijn met de bijbehorende HomeWizard-app. De mogelijkheden zijn vrij groot, maar de gebruiksvriendelijkheid laat wel eens te wensen over. Voor sommige toepassingen moet je behoorlijk handig zijn. De bijbehorende app ondersteunt een flink aantal apparaten, die je op afstand kunt bedienen. Ook is HomeWizard compatibel met een aantal andere systemen zoals KlikAanKlikUit, zodat je verlichting, gordijnen en beveiligingscamera’s kunt bedienen.
In deze gids gaan we laten zien wat de mogelijkheden zijn van HomeWizard. We leggen uit wat je er voor nodig hebt en geven een globaal overzicht van alle producten die je met HomeWizard kan bedienen.

HomeWizard: wat heb je nodig?

homewizard starter kitOm met HomeWizard allerlei apparaten in huis te bedienen heb je tenminste de HomeWizard-app en de Starterkit nodig (onder andere verkrijgbaar bij Homewizard.nl en €179 bij Bol.com). Er zijn andere starterkits, maar dit is de meest simpele uitvoering. In de starterkit vind je de hub, een kastje dat dient als het brein van je elektronische huis. Via de hub kun je op afstand allerlei apparaten bedienen, zelfs al je niet thuis bent. De hub staat namelijk in verbinding met internet. Door op een willekeurige computer in te loggen op de website homewizard.nl, kun je alles bedienen. Je kunt daarvoor uiteraard ook de app gebruiken. De starterkit bevat een hub, afstandsbediening en 2 stekkerdoos-schakelaars.

Wat zijn de HomeWizard functies?

Het aardige van het HomeWizard-systeem is dat je er vrijwel ieder apparaat mee kunt bedienen vanaf je smartphone, ook als het apparaat zelf niet is aangepast voor HomeWizard. Dankzij de stekkerdoos-schakelaars kun je ieder apparaat op afstand inschakelen. Dit is met name erg handig voor lampen, aangezien je die meestal alleen aan of uit hoeft te schakelen. Zodra jij via de app het commando geeft dat je het apparaat wilt inschakelen, stuurt de app via internet een signaal naar jouw HomeWizard-hub, die vervolgens het signaal doorstuurt naar de stekkerdoos-schakelaar. Zo werkt het ook met andere apparaten; jij bestuurt met de app de hub en deze stuurt de signalen door naar andere apparaten in huis.

homewizard uitgelegd

Welke HomeWizard producten zijn er?

De stekkerdoos-schakelaars zijn natuurlijk heel aardig, maar je kunt er veel meer dingen mee aansturen. Zo verkoopt HomeWizard bijvoorbeeld de EnergyLink om je energieverbruik te meten. Voor het bedienen van je verwarming is er de HeatLink (€129,95). Dit systeem kun je uitbreiden met een draadloze radiatorkraan (€39,95). En heb je geen zin om zelf de gordijnen te openen? Dan heeft HomeWizard een elektrische gordijnrail (€279) die je met de app kan besturen. Ze hebben ook een draadloze rookmelder (€24,95), bewegingssensoren en watermelder in het assortiment.

Alle producten kun je aanschaffen via de Homewizard Shop (affiliate link).

HomeWizard: samenwerking met andere systemen

HomeWizard werkt samen met andere slimme systemen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het Philips Hue lampensysteem, slimme robotstofzuigers, het slotensysteem Invited Smart Lock die je huissleutels overbodig maken, beveiliginginscamera’s en slimme thermostaten van verschillende merken. HomeWizard voegt steeds nieuwe apparaten toe aan het assortiment geschikte systemen, maar let op dat niet alles meteen vlekkeloos werkt. Omdat de producten door externe fabrikanten worden gemaakt, zijn ze afhankelijk van de ondersteuning vanuit HomeWizard. Een compleet overzicht van de compatibele producten vind je op de website van HomeWizard.

HomeWizard-app

Alle apparaten die je op HomeWizard hebt aangesloten bedien je met de HomeWizard-app. De meters, schakelaars en slimme apparaten verbind je eerst via de app met de hub in je huis. Dit geldt ook voor de extra kastjes, zoals de EnergyLink en de HeatLink die gespecialiseerde functies bevatten. Vervolgens kun je alles in je huis bedienen met één app.

Je vindt de meeste apparaten die zijn verbonden terug in aparte groepen, die je handmatig kunt in- en uitschakelen. Op de afbeelding zie je bijvoorbeeld aparte groepen voor Somfy-producten, schakelaars en dimmers. Bij de LivingColors-lampen kun je niet alleen in- en uitschakelen, maar ook de kleur van de lamp aanpassen.

HomeWizard-app.

Als een apparaat eenmaal is toegevoegd, dan kun je deze via de app bedienen. Voeg je een HeatLink toe? Dan kun je zien hoe warm het in je huis is en via de app de verwarming aanpassen. Voeg je de EnergyLink toe? Dan kun je het energieverbruik van je huis meten en zien hoeveel energie je zonnepanelen op het dak opleveren.

Je kunt ook windmeters, UV-meters, regenmeters en bewegingssensoren aansluiten, zodat je op basis van de gemeten waarden bepaalde acties kunt uitvoeren. Waait het erg hard? Dan rolt HomeWizard het zonnescherm op. Schijnt de zon erg fel? Dan rolt het systeem automatisch het zonnescherm weer open.

HomeWizard heeft nog meer apps uitgebracht, elk met hun eigen doel en functies:

  • HomeWizard Lite (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - App enkel voor het bedienen van je apparaten.
  • ThuisVeilig (gratis, iPhone, iOS 12.0+) - App die samen met een verzekeraar gemaakt is en geeft meldingen over de situatie thuis.
  • HomeWizard Weather (gratis, iPhone/iPad, iOS 5.1.1+) - Weer-app met real-time gegevens van weerstations in Nederland.
  • HomeWizard Link (gratis, iPhone/ Watch, iOS 12.0+) - Werkt samen met het Link-basisstation.
  • HomeWizard Cameras (gratis, iPhone, iOS 11.4+) - Geschikt voor HomeWizard-beveiligingscamera’s.
  • HomeWizard Cleaner (gratis, iPhone, iOS 11.0+) - Bedien je robotstofzuiger.

Bedieningsschema’s in de HomeWizard-app

Het is ook mogelijk om bedieningsschema’s in te stellen. Hierdoor kun je automatisch een aantal activiteiten laten uitvoeren, als er aan bepaalde condities is voldaan. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat het licht aan moet en de gordijnen open als je het digitale slot op je deur opent.

De presets hebben vier verschillende standen: thuis, afwezig, slapen en vakantie. Je kunt voor iedere stand bepalen wat ieder apparaat moet doen. Zo kun je bijvoorbeeld een preset maken die ervoor zorgt dat je een push-bericht ontvangt zodra de bewegingssensor iets ziet, wanneer je op vakantie bent. Je kunt dan via de beveiligingscamera meteen zien wat er aan de hand is.

HomeWizard vs HomeKit

HomeWizard is in zekere zin een concurrent voor Apple’s HomeKit. Met beide systemen kun je allerlei apparaten bedienen via een centrale interface. Toch zijn er duidelijke verschillen:

  • HomeWizard is al jaren op de markt, terwijl HomeKit wat later op gang kwam.
  • HomeWizard is veelzijdig, maar biedt niet de gebruiksvriendelijkheid die je van Apple kent. Zo bestaat een installatieschema vaak uit één priegelig plaatje en heeft elke fabrikant weer andere stappenplannen gemaakt.
  • Voor het aansluiten van HomeWizard-producten zul je redelijk handig moeten zijn. Zo moet je voor het aansluiten van de lichtknopsensoren weten hoe je elektriciteit moet aansluiten. Wil je bijvoorbeeld een hotelschakelaar maken, dan moet je weten hoe dit werkt. Bij HomeKit is het vaak een kwestie van plug & play, al zijn er wel uitgebreide instellingen mogelijk.
  • HomeWizard is op bepaalde punten wat veelzijdiger, omdat je er dankzij de sensoren en schakelaars allerlei apparaten op kunt aansluiten. Bij HomeKit is sprake van kant-en-klare producten die voorzien zijn van Apple-certificaat. Daardoor valt er minder te knutselen.

HomeWizard kopen

HomeWizard-producten zijn te koop bij allerlei webwinkels en bij HomeWizard zelf.

We hebben in dit artikel al een aantal producten genoemd:

Wil je meer lezen? Hier vind je een compleet overzicht van al onze artikelen over HomeWizard.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2021
Categorie Accessoires
Onderwerp homewizard