HomeWizard Energy op iPad en meer

Alles over HomeWizard: meer inzicht en energie besparen

Met HomeWizard en de bijbehorende app voor iPhone en de iPad krijg je inzicht in je energieverbruik. Wij leggen uit wat er zoal mogelijk is met HomeWizard en wat de voor- en nadelen zijn.

HomeWizard is een Nederlandse aanbieder van energiebesparende oplossingen. Het belangrijkste accessoire is de HomeWizard P1 energiemeter die we uitvoerig hebben getest en die voor €30 meer inzicht geeft met je energieverbruik. Gaandeweg zijn er steeds meer handige sensoren en meters bijgekomen, die je via de HomeWizard Energy-app kunt raadplegen. Je krijgt inzicht in je water- en energieverbruik en kunt ook bijhouden hoeveel je zonnepanelen leveren. Een compleet overzicht van de producten vind je op de website van het bedrijf.

Wat is HomeWizard?

HomeWizard is in 2011 ontstaan vanuit een programma voor start-ups bij het European Space Agency (ESA) in Noordwijk. Aanvankelijk werd vooral gewerkt aan een domoticasysteem om allerlei dingen in huis te bedienen. Het werkte met een aantal andere systemen, zoals KlikAanKlikUit om verlichting, gordijnen en beveiligingscamera’s te bedienen.

HomeWizard kWh meter

Sinds de opkomst van smart home-protocollen zoals HomeKit en Google Home is HomeWizard een andere weg ingeslagen. De nadruk ligt nu volledig op energieverbruik meten en oplossingen om inzicht te krijgen in stroom- en gasverbruik. Maar ook voor bezitters van zonnepanelen kan HomeWizard interessant zijn, want je kunt met de hardware achterhalen hoeveel elektriciteit je opwekt.

HomeWizard heeft tegenwoordig meerdere apparaten die je energieverbruik doorgeven aan de iPhone-app. We hebben ze bijna allemaal getest en besproken:


HomeWizard P1 Energy Meter

In deze tijden met flink stijgende energieprijzen is het goed om na te denken over je eigen verbruik. Wat verbruik je precies aan stroom en gas? Wat zijn je energiekosten? Wat is mijn sluipverbruik? En op welke energiekosten kun je besparen? De Homewizard P1 wifi Energiemeter is een dongle waarmee je realtime inzicht krijgt in je energieverbruik.

HomeWizard P1 Energiemeter

Je sluit deze dongle aan op je slimme meter en krijgt via de HomeWizard Energy-app cijfers en grafieken te zien, zodat je trends kunt ontdekken en mogelijke sluipverbruikers kunt opsporen.

De HomeWizard P1 Energy Meter kost €29,95 via de website van de fabrikant. Dat is goedkoper en makkelijker dan veel andere oplossingen, die bijvoorbeeld gebruik maken van een Raspberry Pi. In onze uitgebreide HomeWizard P1 Energy review lees je er meer over.

Bekijk ook

Review: HomeWizard Energy P1 slimme energiemeter

HomeWizard heeft een apparaatje om je energieverbruik in de gaten te houden: de P1 energiemeter. Je hangt deze thuis in de meterkast om meer inzicht te krijgen in je stroom- en gasverbruik. Wij hebben de HomeWizard Energy P1 nu al bijna twee jaar in gebruiken en vertellen in deze update van ons HomeWizard Energy P1 review over de ervaringen - ook in combinatie met de HomeWizard Energy app.

HomeWizard watermeter

Met de watermeter van HomeWizard kun je je analoge watermeter uitlezen. De meter geeft realtime inzicht in je waterberbruik en is te gebruiken op batterijen of met een stroomkabel. Je kunt de metingen per dag, wee, of maand vergelijken. De meter is heel eenvoudig bovenop de analoge watermeter te plaatsen, waarna je het accessoire via wifi koppelt. De metingen verschijnen daarna in de HomeWizard Energy-app. De HomeWizard watermeter kost €49,99 en is te combineren met de andere accessoires van het merk.

Bekijk ook

Review: HomeWizard watermeter voor je waterverbruik

Naast meten van je gas- en elektriciteitsverbruik is er nóg iets waar je op zou kunnen letten: je waterverbruik. Om dit in de gaten te houden is er de HomeWizard watermeter. Wij hebben 'm getest en in deze review lees je onze ervaringen.

HomeWizard Energy Socket

HomeWizard Energy Socket

De Energy Socket van HomeWizard is een slimme stekker, bedoeld om het energieverbruik van een specifiek apparaat te meten. Je plaatst deze tussen het apparaat en het stopcontact. Via wifi wordt het actuele stroomverbruik doorgestuurd naar een cloudserver en vervolgens kun je dit met de Energy-app van HomeWizard bekijken. Je krijgt overzichten van het stroomverbruik per dag, week, maand en jaar. Die gegevens worden 12 maanden bewaard, maar als je een Energy+ abonnement afsluit (€0,99 per maand) behoud je je volledige geschiedenis en krijg je ook meldingen bij afwijkend stroomverbruik.

Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld het stroomverbruik van je entertainment-apparaten wilt meten. De stekker zelf gebruikt minder dan 1 Watt, terwijl je een maximale belasting van 3680 Watt (16 Ampère) kunt meten. Je kunt dus ook een stekkerblok met meerdere apparaten aansluiten om hiervan het energieverbruik in de gaten te houden.

HomeWizard Energy Socket

Opvallend is de verlichte led-ring op de Energy Socket, die de status aangeeft: blauw tijdens het koppelen en groen tijdens normaal gebruik. Helaas wordt de ring niet rood bij abnormaal hoog stroomverbruik. Je kunt de Energy Socket ook vanaf je iPhone in- en uitschakelen, net zoals andere slimme stekkers. Ondersteuning voor HomeKit is er helaas niet.

De HomeWizard Energy Socket kost rond de 30 euro bij HomeWizard. Je krijgt een paar euro korting als je er drie tegelijk koopt. Lees onze HomeWizard Energy Socket review als je meer wilt weten.

Bekijk ook

Review: Homewizard Energy Socket, deze slimme stekker meet stroomverbruik

De Homewizard Energy Socket is een slimme stekker om je stroomverbruik te meten. Wij hebben deze stekker getest en in deze review lees je onze ervaringen.

HomeWizard Energy Display

Om de metingen te kunnen raadplegen moet je normaal gesproken de HomeWizard Energy-app openen. Wil je altijd zicht hebben op je energieverbruik, dan zou je het HomeWizard Energy Display voor €59,95 kunnen aanschaffen. Dit scherm geeft rechtstreeks de metingen weer van zelfgekozen waarden.

HomeWizard Energy Display

Je gebruikt dit display meestal in combinatie met andere HomeWizard-producten, zoals de P1 Energiemeter. Het externe scherm meet 5-inch en is niet aanraakgevoelig. Je kunt er alleen de metingen van je energieverbruik op aflezen en hebt daarvoor drie grote en drie kleinere grafieken tot je beschikking. Het scherm heeft een bewegingsdetector en gaat vanzelf aan als er iemand in de buurt komt. Je leest er meer over in onze HomeWizard Energy Display review.

WiFi kWh Meter: voor zonnepanelen en elektrische auto’s

Heb je zonnepanelen of een elektrische auto, dan kun je de HomeWizard WiFi kWh Meter installeren. Hiermee maak je inzichtelijk wat de opbrengst of het verbruik is. De kWh-meter is ook geschikt om mee te factureren en meet in twee richtingen. Er is een 1-fase en 3-fasen variant.

kWh meter HomeWizard

Met deze meter kun je nauwkeurig zien hoeveel stroom je produceert met je zonnepanelen en wat het in de loop der tijd oplevert. Als je een HomeWizard P1-meter hebt kun je ook het werkelijke gebruik van je huis zien. Je ziet hoeveel stroom je uit het net haalt en teruglevert. Bij elektrische auto’s gebruik je de kWh-meter om de kosten van het opladen in de gaten te houden. Bij een leaseauto kun je dit gebruiken om te factureren. En heb je een warmtepomp dan zie je precies hoeveel stroom er in je huis wordt gebruikt voor verwarming. Veel toepassingen dus. De HomeWizard kWh meter MID (1 fase) kost €59,95 en de variant voor 3-fasen kost €129,95.

HomeWizard Energy-app

Alle metingen van de hierboven genoemde accessoires kun je bekijken via de HomeWizard Energy-app op de iPhone en iPad. Deze toont op een overzichtelijke manier het energieverbruik (of de energieopbrengst) per dag, week, maand of jaar. Je kunt ook je toestel kantelen om een grotere grafiek te zien.

HomeWizard Energy-app

De app toont de metingen van de afgelopen 12 maanden als je gratis gebruiker bent. Wil je meer data bewaren, dan moet je abonnee worden van Energy+ (zie hieronder).

Energy+ voor meer data

Energy+ is de betaalde dienst van HomeWizard. Voor €0,99 per maand krijg je meer inzicht in je stroomverbruik. Dit houdt het volgende in:

 • Meer dan 12 maanden terugkijken.
 • Melding bij ongebruikelijk stroom- of gasgebruik.
 • Overzicht van sluipverbruik (stand-by).
 • Exporteren van data naar CSV-bestand.

Of dit €0,99 per maand waard is, is een persoonlijke afweging. Doe je niet zoveel met de data en wil je niet zo ver terugkijken, dan heb je voldoende aan de gratis functies.

HomeWizard: voordelen en nadelen

HomeWizard biedt enkele handige oplossingen om je energieverbruik in de gaten te houden. Er zitten enkele voordelen aan, zoals:

 • Overzichtelijke app met duidelijke grafieken
 • Alles is Nederlandstalig
 • Accessoires zoals de P1 Meter zijn goedkoper dan de meeste alternatieven
 • Plug-&-play, je hebt geen technische kennis nodig
 • Te koppelen aan Homey of Home-Assistant (via eigen API)

Er zijn ook nadelen bij HomeWizard:

 • Werkt niet met HomeKit of andere smart home-protocollen (zoals Google of Alexa)
 • Je kunt geen acties koppelen aan plotseling veranderend energieverbruik

Meer plus- en minpunten vind je in onze HomeWizard P1 Energy Meter review en in de andere reviews van de specifieke producten.

Wil je meer weten over HomeWizard, kijk dan eens op de website van de fabrikant. We hebben een aparte gids over energie besparen met smart home-producten zoals thermostaten, slimme stekkers en bewegingssensoren.

Bekijk ook

Met deze smart home-producten kun je flink wat energie besparen

Door slimme producten in huis te halen kun je energie besparen. In deze gids leggen we uit wat je nodig hebt om zicht te houden op je energieverbruik en hoe je op een slimme manier kunt besparen.