iTunes Match op een MacBook

iTunes Match: alles over je muziekcollectie matchen met iTunes

Met iTunes Match kun je voor 25 euro per jaar je complete muziekbibliotheek streamen naar alle apparaten. Wat kun je er zoal mee? Dat lees je in ons uitlegartikel over iTunes Match!

iTunes Match

Met iTunes Match kun je je volledige muziekbibliotheek beschikbaar krijgen op al je apparaten. iTunes Match kost €24,99 per jaar en is wereldwijd te gebruiken, ook in Nederland en België. Dit artikel legt uit wat iTunes Match is en hoe het samenwerkt met de iCloud-muziekbibliotheek en Apple Music.

Abonneren kan hier

Spring meteen naar het onderwerp waarover je meer wilt weten:

iTunes Match: muziek op al je apparaten

Apple heeft de iCloud-muziekbibliotheek ingevoerd om op al je apparaten toegang te hebben tot je muzieknummers. Dit voorkomt dat je op elk toestel muzieknummers lokaal moet opslaan, wat enorm veel opslagruimte zou kosten.

Er zijn twee manieren om je muziek vanuit iCloud te streamen: door lid te worden van Apple Music (standaard €10,99 per maand) of door iTunes Match af te sluiten (€24,99 per jaar). Een combinatie is eigenlijk niet nodig, omdat je als abonnee van Apple Music dezelfde functies al tot je beschikking hebt. In een apart artikel leggen we uit wat de verschillen tussen iTunes Match, Apple Music en de iCloud-muziekbibliotheek zijn:

Bekijk ook

Dit zijn de verschillen tussen iTunes Match, Apple Music en iCloud-muziekbibliotheek

iCloud-muziekbibliotheek, iTunes Match en Apple Music lijken sterk op elkaar. Met alledrie kun je muziek op meerdere apparaten beluisteren. Wat zijn de verschillen en is het nodig om iTunes Match en Apple Music naast elkaar gebruiken?

iTunes Match is veruit de goedkoopste oplossing. Je zult dan wel zelf over een flinke muziekcollectie moeten beschikken, want je kunt hiermee alleen ‘eigen’ nummers streamen en krijgt geen toegang tot de miljoenen nummers van Apple Music. iTunes Music is een wat verouderde dienst, die de afgelopen jaren geen nieuwe functies meer heeft gekregen. Maar Apple houdt de dienst voorlopig in de lucht voor mensen die er nog gebruik van willen maken.

iTunes Match op een MacBook

iTunes Match, wat is het?

iTunes Match is sinds 16 januari 2012 beschikbaar in Nederland en België.

iTunes Match heeft in feite twee functies:

  1. Alle nummers die je via de iTunes Store hebt gekocht kun je op al je iOS-apparaten downloaden en luisteren. Je hoeft de muzieknummers dus niet lokaal op je iPhone of iPad op te slaan of naar iCloud te uploaden. Dat bespaart opslagruimte.
  2. Muzieknummers die je elders hebt gedownload kun je afspelen op al je apparaten. Deze nummers worden ‘gematcht’ met het muziekaanbod van de iTunes Store. Vervolgens kun je er op alle apparaten naar luisteren. Het kan hierbij dus ook gaan om muziek die je van eigen cd’s hebt geript, van vrienden hebt gekregen of via internet hebt gedownload. Nummers in een lagere geluidskwaliteit worden automatisch vervangen door nummers van hogere kwaliteit, mits deze via iTunes verkrijgbaar zijn.

Let bij punt 2 op dat eigen nummers met expliciete teksten kunnen worden vervangen door gekuiste versies. Ook kan het gebeuren dat live-nummers en bootleg-opnames worden vervangen door de standaard cd-versie. Maak daarom vooraf een backup van je originele muziekcollectie voordat je iTunes Match inschakelt, zodat je niet je unieke opnames kwijtraakt.

Hoe werkt iTunes Match?

iTunes Match is uitsluitend bedoeld voor muziek. Neem je een abonnement op iTunes Match, dan wordt gekeken welke nummers uit jouw eigen muziekcollectie ook aanwezig zijn in Apple’s iTunes-collectie van tientallen miljoenen nummers. Kan er een match worden gemaakt, dan worden je eigen muzieknummers omgezet naar iTunes-muzieknummers. Dit houdt in dat je allerlei functies tot je beschikking krijgt, die normaal alleen gelden voor mensen die hun muziek via de iTunes Store hebben gekocht, zoals verbeterde id3-tags, albumhoezen, enzovoorts.

Voor het matchproces wordt gebruikt gemaakt van de technologie van Gracenote. Zodra een match is gemaakt staat het betreffende nummer in een kwaliteit van 256 Kbps AAC DRM-vrij tot je beschikking, ook als je eigen muzieknummers van mindere kwaliteit waren. Hierop zit een limiet van 100.000 muzieknummers. Je kunt dus niet meer dan 100.000 van je eigen externe mp3’tjes matchen.

iTunes Match is dus een mooie manier om voor een jaarlijks bedrag van €24,99 je huidige muziekcollectie te upgraden naar 256 Kbps AAC-formaat. Minpunt is dat de artiesten er niet zoveel aan verdienen.

Apple wil veel liever dat je abonnee wordt van Apple Music. Vandaar dat iTunes Match niet verder wordt ontwikkeld en dat Apple er nauwelijks meer aandacht aan besteed. iTunes Match blijft voorlopig beschikbaar, maar de optie om je te abonneren is goed verborgen op de website. Check deze rechtstreekse link.

iTunes Match: wat kun je ermee?

Het idee achter iTunes Match is dat je muzieknummers kunt streamen vanuit iCloud. Je hoeft ze dus niet meer lokaal op te slaan op allerlei apparaten. Apple geeft je met iTunes Match ook de mogelijkheid om muziek te downloaden naar alle ondersteunde apparaten (Mac of iOS). Dit kan zelfs automatisch. Voor sommige diensten geldt een beperking van maximaal 10 apparaten waarop je de muziek kunt afspelen.

Vaak wordt er gedacht dat iTunes Match een manier is om je muziekcollectie te ‘witwassen’. Daar valt inderdaad iets voor te zeggen: je downloadt muziek in slechte kwaliteit van een torrentsite en zet ze met iTunes Match om naar iTunes-nummers in goede kwaliteit. Wel is het zo dat het streamen van de nummers in goede kwaliteit alleen geldt zolang je abonee blijft van iTunes Match. Voor deze service betaal je dus €24,99 per jaar. Zodra je opzegt zul je weer de lokaal opgeslagen nummers moeten beluisteren.

iTunes Match opzeggen

Omdat iTunes Match qua functies een overlap heeft met Apple Music, is het goed mogelijk dat jij helemaal geen behoefte meer hebt aan iTunes Match. Je kunt de dienst dan per eerstvolgende vervaldatum opzeggen. Omdat het om een jaarabonnement gaat is het verstandig om dit tijdig te doen, om te voorkomen dat je er nog een extra jaar aan vast zit.

Het opzeggen van iTunes Match werkt net als het opzeggen van andere abonnementen:

  1. Open de Instellingen-app op de iPhone of iPad.
  2. Tik op je accountnaam bovenin het scherm en kies iTunes en App Store.
  3. Tik op je Apple ID bovenin het scherm.
  4. Tik op Toon Apple ID en log in.
  5. Tik op Abonnementen.
  6. Tik op iTunes Match om dit te beheren. Je kunt met Annuleer abonnement het lidmaatschap opzeggen. Deze opzegging vindt plaats zodra de huidige factureringsperiode eindigt.

iTunes Match-abonnement opzeggen.

Je kunt dus het beste in december je lidmaatschap van iTunes Match opzeggen, als je wilt dat het in januari stopt. Eerder kan natuurlijk ook, maar de opzegging gaat dan pas in januari in.

Als je je iTunes Match-abonnement opzegt blijven alle iTunes-nummers in de hogere kwaliteit beschikbaar totdat de abonneeperiode is afgelopen. Daarna raak je ook de centrale opslag in iCloud kwijt (tenzij je al Apple Music gebruikte, want dan loopt alles gewoon door). Dit betekent dat iCloud geen gematchte of geüploade nummers meer naar je apparaten streamt. Zorg er dus voor dat je gehele collectie lokaal op een Mac of pc volledig beschikbaar is, of neem eerst een abonnement op Apple Music voordat je iTunes Match opzegt.

Bekijk ook

iCloud Muziekbibliotheek: alles over Apple's online opslag voor muziek

Met iCloud Muziekbibliotheek kun je je muzieknummers op maximaal 10 apparaten afspelen, zonder dat de muziek lokaal hoeft te staan. Deze gids legt uit wat de mogelijkheden zijn, ook in combinatie met Apple Music en iTunes Match.

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes