iCloud Fotobibliotheek

iCloud-fotobibliotheek: alles wat je moet weten

Dankzij iCloud-fotobibliotheek worden al je foto's over je verschillende apparaten gesynchroniseerd, zodat je altijd alle foto's bij de hand hebt. Maar hoe werkt dit precies en wat is er allemaal mogelijk?

iCloud-fotobibliotheek op de Mac, iPhone en iPad.

Met iCloud fotobibliotheek weet je zeker dat je nooit meer je foto’s kwijtraakt. iCloud fotobibliotheek zorgt dat er automatisch een backup op iCloud van al je foto’s wordt gemaakt op iCloud. Bovendien zorgt iCloud Fotobibliotheek ervoor dat foto’s op al je apparaten gesynchroniseerd worden. Deze functie is voor iedereen beschikbaar met een iCloud-account en helpt je bij het synchroon houden van je fotobibliotheek. Hoe dit precies werkt en wat je er allemaal voor nodig hebt, lees je in deze uitgebreide uitleg.

Wat is iCloud fotobibliotheek?

iCloud-fotobibliotheek is een onderdeel van Apple’s iCloud, de dienst waardoor alles gesynchroniseerd blijft tussen al jouw eigen apparaten. iCloud-fotobibliotheek is te activeren op je iPhone, iPad, iPod touch, Mac en Apple TV, waardoor de foto’s die je maakt op alle apparaten beschikbaar zijn. Je hebt dus één fotobibliotheek, alles loopt synchroon. Ook bewerkingen die je doet worden live gesynchroniseerd tussen je verschillende apparaten. Snij je een foto bij of pas je de belichting aan, dan zie je dat vrijwel direct terug op je andere toestellen. Ook het verwijderen van foto’s en aanmaken van albums wordt gesynchroniseerd over al je apparaten. iCloud fotobibliotheek is te vinden op alle toestellen met iOS 8.1 en nieuwer.

Naast foto’s worden ook video’s gesynchroniseerd via iCloud-fotobibliotheek. iCloud-fotobibliotheek ondersteunt voor foto’s de structuren JPEG, HEIF, RAW, PNG, GIF en TIFF. Voor video wordt alleen de MP4-bestandsstructuur (H.264 en H.265) ondersteund.

iCloud Fotobibliotheek

iCloud-fotobibliotheek: dit heb je nodig

iCloud Fotobibliotheek werkt met op diverse apparaten. Deze zijn geschikt:

Om je iCloud fotobibliotheek op deze apparaten te kunnen bekijken, dien je in te loggen met jouw iCloud-account. Dit is hetzelfde account als je Apple ID. Je kunt de foto’s ook bekijken op de website iCloud.com. Ook hier dien je in te loggen met je Apple ID.

iCloud-fotobibliotheek instellen, hoe werkt het?

In paar stappen schakel je iCloud-fotobibliotheek in:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Foto’s en zet de schakelaar bij iCloud-fotobibliotheek aan.

iCloud-fotobibliotheek inschakelen.

Op de Mac volg je deze stappen om iCloud-fotobibliotheek aan te zetten:

 1. Open de Foto’s-app op de Mac.
 2. Bij Instellingen kies je voor iCloud, vink je Foto’s aan, klik je op Opties en zet je iCloud-fotobibliotheek aan.
 3. Via de Foto’s-app klik je linksboven in de menubalk op Foto’s, gevolgd door Voorkeuren en iCloud. Zet hier iCloud-fotobibliotheek aan.

Heb je een vierde generatie Apple TV met tvOS 9.2, dan stel je hier iCloud-fotobibliotheek op de volgende manier in:

 1. Ga naar de Instellingen-app.
 2. Selecteer Accounts, gevolgd door iCloud.
 3. Mocht je nog niet ingelogd zijn, dan doe je dat hier. Zet vervolgens in dit scherm iCloud-fotobibliotheek aan.

Maak je gebruik van een Windows-pc, doe dan het volgende:

 1. Open iCloud voor Windows.
 2. Klik naast Foto’s op Opties.
 3. Kies iCloud-fotobibliotheek en klik daarna op Gereed.
 4. Om je keuze op te slaan, klik je op Toepassen.

iCloud-fotobibliotheek: hoeveel foto’s kan ik kwijt?

iCloud-fotobibliotheek maakt gebruik van de opslagruimte van jouw iCloud-abonnement. Standaard heeft iedere iCloud-gebruiker 5GB aan opslag. Deze opslag wordt gebruikt voor iCloud-fotobibliotheek, bestanden in iCloud Drive, iCloud-mail en allerlei andere iCloud-bestanden van apps die dit ondersteunen. Hoeveel foto’s je kan opslaan in iCloud-fotobibliotheek is dus afhankelijk van de hoeveelheid vrije iCloud-opslag. Heb je te weinig opslagruimte beschikbaar, dan kun je zelf je iCloud-opslag uitbreiden. Hoe je dit doet, lees je in onderstaande tip.

Behalve ruimte in iCloud, nemen de foto’s in iCloud-fotobibliotheek ook ruimte in op alle toestellen waarop iCloud-fotobibliotheek ingeschakeld is. Om ruimte op je toestel te besparen, bevat iCloud-fotobibliotheek een handige optie. Doordat de foto’s in volledige resolutie in iCloud staan, is het niet per se nodig om volledige kopieën lokaal op alle toestellen op te slaan. Ga naar Instellingen > Foto’s en kies voor Optimaliseer iPhone/iPad/Mac-opslag. Hou er wel rekening mee dat je dan een internetverbinding nodig hebt om de foto’s in volledige resolutie te kunnen bekijken. Om te zien hoeveel ruimte je foto’s op je toestel in beslag nemen, ga je naar Instellingen > Algemeen > Opslag > Foto’s.

Synchronsiatie van iCloud fotobibliotheek

In iOS 10 en ouder wordt je iCloud-fotobibliotheek alleen gesynchroniseerd zodra je met Wi-Fi verbonden bent. Dit voorkomt dat je sneller door je databundel heen bent en je batterij sneller leeg loopt. Vanaf iOS 11 kan iCloud-fotobibliotheek echter ook via 4G bijgewerkt worden. Je kunt deze functie in- en uitschakelen via de instellingen van iCloud-fotobibliotheek.

iCloud fotobibliotheek uitschakelen doe je zo

Maak je gebruik van iCloud-fotobibliotheek en ben je er toch niet tevreden over, dan kun je dit makkelijk weer uitzetten. Je hebt dan nog dertig dagen de tijd om de foto’s die in iCloud opgeslagen staan, te downloaden. Je zet iCloud-fotobibliotheek uit door te kiezen voor Instellingen > je naam > iCloud > Beheer opslag > Foto’s > Schakel uit en verwijder.

iCloud-fotobibliotheek uitschakelen en verwijderen.

Zoals eerder gezegd heb je na het uitschakelen van iCloud-fotobibliotheek nog dertig dagen de tijd om je foto’s te downloaden. Maar uit ervaring van meerdere mensen blijkt dat er resten van foto’s in iCloud achterblijven, ook nadat de dertig dagen verstreken zijn. Ook zijn er nog andere kleinere problemen met iCloud-fotobibliotheek, bijvoorbeeld in combinatie met de Foto’s app voor de Mac.

iCloud Fotobibliotheek: backup maken

Apple maakt automatisch backups van iCloud Fotobibliotheek, maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan bij het synchroniseren of verwijderen van een foto. Zorg voor extra zekerheid door regelmatig een backup te maken van je iCloud Fotobibliotheek, bijvoorbeeld op een externe harde schijf op bij een andere clouddiensten. In onderstaande tip lees je hoe je zo’n backup maakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Devices iPad, iPhone, iPod, Mac
Software iOS