App Store op Mac en iOS.

Automatische downloads voor apps, muziek en boeken instellen

Met automatische downloads kun je zorgen dat muziek, apps en boeken die je op de iPhone downloadt, ook op je andere apparaten verschijnen (en andersom). Deze tip legt uit hoe je automatische downloads van apps en andere content kunt instellen.

Automatische downloads voor apps en meer

Alle apps die je koopt en downloadt uit Apple’s App Store mag je op al je apparaten installeren. Dit gebeurt op basis van je Apple ID: op alle apparaten waar je met hetzelfde Apple ID bent ingelogd installeer je zonder verdere kosten dezelfde apps. Het geldt ook voor boeken en muziek. Je kunt deze aankopen handmatig downloaden op elk apparaat, maar het is gemakkelijker om automatische downloads aan te zetten met de stappen in dit artikel.

Welke content voor automatische downloads?

Automatisch downloaden geldt voor de volgende content:

 • Apps en games uit de App Store
 • App- en game-updates
 • Muziek uit de iTunes Store
 • Boeken uit de iBookstore

Schakel je automatische downloads in, dan zal alles wat je aanschaft op je iPhone ook automatisch verschijnen op al je andere iOS-apparaten. Je kunt daarbij aangeven of dit alleen via Wi-Fi of ook via je mobiele bundel mag gebeuren.

Als je bovendien automatische updates inschakelt heb je er helemaal geen omkijken meer naar; dan worden de apps ook automatisch bijgewerkt.

Er is echter één uitzondering: apps die alleen geschikt zijn voor de iPad zullen niet automatisch op je iPhone en iPod touch worden geïnstalleerd. Je kunt deze iPad-apps ook niet handmatig installeren, want ze zijn ongeschikt voor het kleine scherm van de iPhone.

Automatische downloads inschakelen op iPhone en iPad

Je stelt automatische downloads als volgt in:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je toestel.
 2. Ga naar iTunes Store en App Store.
 3. Onder het kopje ‘Automatische downloads’ zet je de schakelaars voor muziek, boeken, apps en app-updates aan.

Automatische downloads inschakelen

Automatische downloads bieden gemak, maar zijn soms ook minder handig. Je iPad raakt vol met allerlei apps die je misschien alleen op je iPhone wilt gebruiken. Heb je beperkte opslagruimte op één van je apparaten, dan kan het eveneens onandig zijn.

Automatische downloads via 4G of niet?

Je kunt op bovenstaand scherm ook aangeven of je de apps en updates via het mobiele netwerk wilt installeren. Ben je bang dat dit te veel data kost, dan is er een schakelaar om de grootte te kiezen. Je kunt kiezen uit: altijd vragen, altijd toestaan of alleen vragen als de app(update) groter is dan 200MB.

Automatische downloads op de Mac

Ook op de Mac kun je apps automatisch installeren:

 1. Hiervoor ga je naar de Mac App Store.
 2. Klik in het menu op App Store > Voorkeuren.
 3. Zet de schakelaar aan bij Download apps die zijn aangeschaft op andere automaten automatisch.
 4. Zet eventueel ook de schakelaar aan bij Automatische updates.

Sinds het voorjaar van 2020 gaat Apple zelfs nog een stapje verder door universele apps aan te bieden voor macOS, iOS en iPadOS. Deze apps schaf je eenmalig aan en kun je vervolgens zonder verdere kosten installeren op je iPhone, iPad en Mac. Ook deze apps kun je automatisch installeren.

Mac automatische downloads van apps

Heb je Delen met gezin ingeschakeld, dan kun je ook zorgen dat apps die huisgenoten hebben aangeschaft op jouw toestel terecht komen. Het is alleen de vraag of je dit altijd wil.

Meer tips over de App Store vind je hier:

Bekijk ook

Zo stel je datalimieten in voor downloads uit de App Store

Het is mogelijk om zelf een downloadlimiet voor de App Store in te stellen. Je loopt daardoor niet meer tegen die limieten aan en kan downloaden wat je wil. Of je beperkt juist hoeveel je kunt downloaden. Wij leggen je uit hoe je het instelt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes