iCloud Sleutelhanger gebruiken

iCloud Sleutelhanger gebruiken op iPhone en iPad

Met iCloud Sleutelhanger kun je wachtwoorden bewaren op je iPhone en iPad. Deze tip legt uit hoe je de Sleutelhanger instelt op iOS en gebruikt.

Met iCloud Sleutelhanger kun je gemakkelijk wachtwoorden, creditcardinformatie en andere inloggegevens beheren. Deze tip legt uit hoe je het instelt op je iPhone en iPad. In een aparte gids leggen we uit wat iCloud Sleutelhanger (Keychain) is en waarom je het zou willen gebruiken. We hebben een apart artikel over het bewaren van creditcards in iCloud Sleutelhanger.

iCloud Sleutelhanger inschakelen op je iPhone en iPad (en uitschakelen)

iCloud Sleutelhanger bestaat al sinds iOS 7. Je kunt er wachtwoorden mee bewaren en vervolgens gemakkelijker formulieren invullen, zonder dat je een wachtwoord hoeft in te voeren.

Om te beginnen zul je de Sleutelhanger wel moeten inschakelen.

 1. Ga naar Instellingen > je naam > iCloud > Wachtwoorden en sleutelhanger.
 2. Zet de schakelaar bij Synchroniseer deze iPhone (of iPad) op groen om iCloud Sleutelhanger in te schakelen.
 3. Voer het eventueel het wachtwoord van je Apple ID in als daarom wordt gevraagd.
iCloud Sleutelhanger inschakelen op de iPhone

Als je de functie uitschakelt, gaan je wachtwoorden niet meteen verloren. Deze blijven nog in iCloud staan. Stap je over naar een andere wachtwoordmanager? Lees dan onze tip over iCloud Sleutelhanger wachtwoorden exporteren.

Bekijk ook

Wachtwoorden importeren en exporteren met iCloud-sleutelhanger

Sinds macOS Monterey kun je eindelijk wachtwoorden importeren en exporteren met iCloud-sleutelhanger. Dat is handig als je overstapt van of naar een andere browser. In deze tip leggen we uit hoe je dat doet.

Wachtwoorden bewaren met iCloud Sleutelhanger

Als je een website bezoekt waar je moet inloggen, krijg je de optie om het wachtwoord op te slaan in de Sleutelhanger. Ga je hiermee akkoord, dan zal Apple het wachtwoord op een veilige manier opslaan, zodat je op een later moment weer gemakkelijk kunt inloggen op dezelfde website. Als je op een later moment handmatig een ander wachtwoord invoert, krijg je de vraag of je dit wachtwoord vanaf dan wil gebruiken.

Wil je wachtwoorden bewaren en delen met je gezin? Daarvoor biedt Apple de iCloud Gezinswachtwoorden functie. Dat is handig voor gedeelde accounts, zoals die van Netflix.

Bekijk ook

Gezinswachtwoorden: zo kun je iCloud-wachtwoorden delen met anderen in iOS 17

Sinds iOS 17 is het mogelijk om je wachtwoorden van iCloud Sleutelhanger te delen met vrienden en familie. Je regelt het met Gezinswachtwoorden. Het werkt met normale wachtwoorden en met passkeys.

Wachtwoorden in iCloud Sleutelhanger bekijken (en eventueel verwijderen)

Als je gebruikmaakt van iCloud Sleutelhanger om in te loggen op websites, dan hoef je het wachtwoord niet meer te onthouden. Daardoor kan het gaandeweg gebeuren dat je het wachtwoord vergeet. Geen nood, want je kunt op elk moment de wachtwoorden raadplegen.

 1. Start de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Wachtwoorden en voer je toegangscode in of gebruik Touch ID of Face ID om toegang te krijgen tot de beveiligde informatie.
 3. Je ziet nu een lijst van alle websites waarvan je wachtwoorden hebt vastgelegd. Kies één van de items.
 4. Je kunt nu het wachtwoord bekijken en eventueel met de knop Wijzig aanpassen. Safari werkt de wachtwoorden overigens automatisch bij als je deze wijzigt op een website, dus je hoeft ze meestal zelf niet handmatig aan te passen.
 5. Om een wachtwoord te bekijken en ergens in te vullen, hou je het wachtwoord ingedrukt en tik je op Kopieer.
iCloud Sleutelhanger wachtwoord opzoeken en kopiëren
iCloud Sleutelhanger wachtwoord opzoeken en kopiëren

Wachtwoorden genereren met iCloud Sleutelhanger

Telkens wanneer je een nieuw account aanmaakt kan Safari een uniek wachtwoord voor je bedenken. Dat maakt het gemakkelijker om voor elke online dienst een ander wachtwoord te gebruiken, zonder dat je ze allemaal hoeft te onthouden. Safari zorgt voor een sterk, moeilijk te raden wachtwoord en slaat dit op in de iCloud Sleutelhanger. Het werkt als volgt:

 1. Open de Safari-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar de website waar je een account wilt aanmaken.
 3. Tik op het wachtwoordvakje waar je normaal gesproken een wachtwoord zou invullen. Safari stelt nu voor om een wachtwoord voor je te genereren.
 4. Wil je een ander wachtwoord gebruiken omdat de automatische niet (helemaal) voldoet aan de eisen? Tik dan op Andere opties en kies een alternatief.
 5. iCloud Sleutelhanger bewaart je wachtwoord automatisch, zodat jij er geen omkijken naar hebt.
iCloud Sleutelhanger gebruiken voor automatische wachtwoorden
In de bovenstaande screenshots laat de iPhone automatisch gevoelige informatie over iCloud Sleutelhanger weg op de afbeelding. Wanneer je de functie zelf gebruikt, zie je dit uiteraard wel.

Wachtwoorden handmatig toevoegen aan iCloud Sleutelhanger

Heb je zelf een wachtwoord verzonnen, dan kun je deze handmatig toevoegen aan de Sleutelhanger. Zo doe je dat:

 1. Start de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Wachtwoorden.
 3. Tik rechtsboven op het plusje en kies Nieuw wachtwoord.
 4. Vul een naam, website, accountnaam en wachtwoord in en sla op. Eventueel voeg je ook een notitie toe.
Nieuw wachtwoord handmatig toevoegen aan iCloud Sleutelhanger
Nieuw wachtwoord handmatig toevoegen aan iCloud Sleutelhanger

Lees onze tip over handmatig wachtwoorden in iCloud Sleutelhanger zetten als je meer wilt weten.

Bekijk ook

Handmatig wachtwoorden toevoegen aan iCloud Sleutelhanger doe je zo

Met iCloud Sleutelhanger kun je wachtwoorden bewaren, zodat je ze gemakkelijk kunt invullen op websites en in apps. Je kunt de wachtwoorden echter ook handmatig toevoegen aan iCloud Sleutelhanger en in deze tip leggen we uit hoe dat moet. Het kan op je iPhone, iPad en Mac.

Waarschuwing bij gelekt wachtwoord

Je krijgt met iCloud Sleutelhanger een waarschuwing bij een gelekt wachtwoord. De iPhone waarschuwt als je wachtwoord gebruikt dat gemakkelijk te raden is, of als het wachtwoord betrokken is geweest bij een datalek. Tik hiervoor op het item Beveiligingsadvies. Dit betekent niet per se dat jouw account gehackt is. Deze melding is slechts ter informatie en je kunt op basis hiervan beslissen om je wachtwoord te veranderen.

Beveiligingsadvies bij gehackte wachtwoorden in iCloud
Ook bij deze afbeelding haalt de iPhone uit voorzorg gevoelige informatie weg. Gebruik je de functie zelf, dan is er meer tekst zichtbaar.

Bij specifieke wachtwoorden wordt ook een melding getoond, die je eventueel kunt wegklikken. Verder kun je vanuit de Sleutelhanger meteen naar de website van de betreffende dienst gaan om een ander wachtwoord in te stellen. Meer hierover lees je in onze aparte tip.

Bekijk ook

Waarschuwing bij gelekt wachtwoord op de iPhone

Apple kan je waarschuwen voor onveilige wachtwoorden of als je wachtwoord gelekt is. Je krijgt ook meldingen als je gebruikmaakt van een dienst die gehackt is. Maar het klinkt soms ernstiger dan het is.