Tim Cook op WWDC 2015

WWDC 2016: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2016

WWDC is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in juni. Welke aankondigingen kunnen we verwachten, op welke datum valt de keynote dit jaar en wat weten we al over dit belangrijke evenement? Je leest het in ons overzicht van WWDC 2016!

Alles wat je wilt weten over WWDC 2016 lees je in deze uitleg. Tijdens WWDC kondigt Apple ieder jaar nieuwe versies van iOS en OS X aan en is er vaak ook aandacht voor ander Apple-nieuws. Alle aankondigingen vind je op deze pagina.

Update: WWDC 2016 is afgelopen! Alle aankondigingen van de keynote vind je in een apart artikel.


WWDC 2016 logo

WWDC 2016: 13 tot 17 juni

WWDC vindt elk jaar plaats in juni, van maandag tot en met vrijdag. Dit jaar is gekozen voor 13 t/m 17 juni 2016, zoals we eerder al voorspelden op iCulture.

Wat is WWDC?

WWDC staat voor Worldwide Developer Conference en is gericht op ontwikkelaars die software maken voor Apple-producten zoals de iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Toch is er ook voor gewone gebruikers genoeg te beleven, vooral op maandag 13 juni.

Op maandag geeft Apple steevast een keynote met aankondigingen die voor iedereen interessant zijn. De keynote vindt dit jaar plaats op maandag 13 juni 2016 om 19:00 Nederlandsse tijd. Na deze algemene keynote volgen er technische sessies, bedoeld voor ontwikkelaars.

WWDC 2015 Tim Cook

Het aantal plaatsen is beperkt; de tickets worden daarom beschikbaar gesteld via een verloting. Thuisblijvers kunnen via livestreams alles volgen er zijn ook opnames van workshops die je achteraf kunt terugkijken. Je mist dan natuurlijk wel de mogelijkheid om in direct contact te komen met Apple-engineers.

Ontwikkelaars konden zich aanmelden via de speciale WWDC-ticketwebsite. Ontwikkelaars schreven zich daar in en kregen daarna te horen of ze een toegangskaart konden kopen. Op de WWDC-website vind je ook een volledig schema van alle geplande activiteiten en locaties.

WWDC 2016 uitnodiging

Om kaarten te bemachtigen waren er twee belangrijke deadlines:

  • Vrijdag 22 april 2016: Om 10:00 uur Pacific Time sloot de inschrijving voor ontwikkelaars die willen deelnemen aan de verloting.
  • Maandag 25 april 2016: Om 5:00 uur Pacific Time kregen de gelukkigen bericht dat ze een ingeloot zijn.

Apple nodigt elk jaar ook getalenteerde scholieren en studenten uit om naar het evenement te komen. Zij krijgen een gesponsord ticket. De scholieren die uitgenodigd zijn, hebben inmiddels bericht gekregen van Apple.

Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco

Twee locaties voor WWDC 2016

Het evenement vond dit jaar plaats op twee locaties. De traditionele keynote op maandag vond plaats in het Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco. Deze evenementenzaal werd eerder ook al gebruikt voor Apple-keynotes. Aan het eind van de dag werden op WWDC 2016 ook de Apple Design Awards uitgereikt, voor de apps met het beste design. Ook dit vond plaats in het Bill Graham-gebouw.

WWDC 2016 Moscone West

De workshopsessies vonden net als voorgaande jaren plaats in Moscone West, een paar honderd meter verderop. Ontwikkelaars konden daar in meer dan 100 sessies kennis opdoen over het ontwikkelen van apps en vragen stellen aan Apple-engineers. Er waren ook gastsprekers uit de technologie-industrie die tijdens de WWDC presentaties hielden. Ook deze vonden plaats in Moscone West.

Verwachte aankondigingen op WWDC 2016

Omdat WWDC zich zo sterk richt op de ontwikkelaars, hebben de meeste aankondigingen te maken met software. Daarom rekenden we vooral op nieuwe versies van Apple’s belangrijkste besturingssystemen, die vaak pas maanden later beschikbaar komen voor het algemene publiek. Tijdens WWDC worden vaak de eerste betaversies vrijgegeven, zodat ontwikkelaars meteen aan de slag kunnen gaan met de aangekondigde nieuwe functies en SDK’s.

iOS 10 toekomstige functies

iOS 10

Tijdens keynotes op voorgaande WWDC-conferenties werden steeds nieuwe versies van iOS aangekondigd, dus kon je er voorzichtig van uitgaan dat we tijdens WWDC 2016 iOS 10 te zien kregen. Apple kondigde voor iOS 10 veel nieuwe functies aan, zoals een vernieuwd startscherm en een flinke uitbreiding van de Foto’s- en Berichten-apps.

Uit onze iCulture-poll bleek dat lezers vooral Apple Pay in Nederland en optimalisatie van de batterijduur willen zien. Ook willen honderden lezers graag Siri-commando’s in apps van derden gebruiken. Daarnaast gaat het gerucht dat voicemail-berichten om te zetten zijn in tekst met Siri Voicemail. De laatste ontwikkelingen over iOS 10 volg je in ons iOS 10 dossier.

OS X 10.12

Ook het besturingssysteem van de Mac krijgt tijdens iedere WWDC-keynote aandacht. Vorig jaar was het El Capitan, dit jaar is de interne codenaam ‘Fuji’, maar dat werd niet de definitieve naam. Het nieuwe Mac-besturingssysteem zal macOS 10.12 Sierra gaan heten, in lijn met de naamgeving van iOS, watchOS en tvOS. Een van de eerste geruchten over OS X 10.12 was dat Apple de spraakassistent Siri (eindelijk) naar de Mac brengt en dat is dan ook meteen een van de belangrijkste functies van het het nieuwe macOS Sierra.

watchOS 3.0

Apple heeft er in 2015 een nieuw besturingssysteem bij gekregen in de vorm van watchOS. Eén van de ideeën waar Apple volgens de geruchten mee speelde is het inbouwen van sensoren in de horlogebandjes, zo blijkt uit een eerder verschenen patent. Ook zou Apple ervoor moeten zorgen dat Apple Watch-apps in de toekomst vlotter reageren. Voor ontwikkelaars vormt dat momenteel een struikelblok. Op WWDC introduceerde Apple watchOS 3.0 die ervoor zorgt dat de Apple Watch sneller gaat werken. Verder zijn er nieuwe apps toegevoegd evenals nieuwe functies voor wijzerplaten, fitness en gezondheid.

Apple TV met films in tvOS.

tvOS 10

2015 was het jaar dat de Apple TV een eigen besturingssysteem kreeg in de vorm van tvOS. Op WWDC 2016 introduceerde Apple de eerste grote update voor tvOS met onder meer nieuwe functies voor Siri, een speciale Dark Mode en een nieuwe Apple TV Remote-app.

Nieuwe MacBooks

Naast al het nieuws over nieuwe softwareversies, werd er ook gesproken over nieuwe MacBooks. Apple kondigde tijdens het iPhone SE-evenement in maart 2016 geen nieuwe MacBooks aan, maar het is ondertussen wel weer tijd voor nieuwe modellen. De Amerikaanse winkelketen Best Buy haalde medio april de 12-inch MacBook uit de schappen en wekte daarmee de indruk dat er nieuwe modellen aankomen. Inmiddels is de 12-inch MacBook al voorzien van een nieuwe versie met nieuwe processors en een roségouden editie. Ook wordt gesproken over een nieuwe MacBook Pro met Touch ID-sensor en een speciale OLED-balk, maar deze wordt waarschijnlijk later pas onthuld. Het is bovendien de vraag of Apple de naam ‘Air’ nog blijft hanteren. Volgens sommige Apple-kenners stapt Apple er vanaf.

Voorgaande WWDC’s

wwdc-2015-decoraties
WWDC 2015
In 2015 stond WWDC in het teken van Apple’s muziekdienst Apple Music. Aan het einde van de keynote werd de streamingdienst onthuld, inclusief het online radiostation Beats 1. Naast muziek was er ook veel aandacht voor iOS 9, watchOS 2 en OS X El Capitan. Veel aandacht voor Siri dus, maar ook liet Apple met watchOS 2 zien dat ze wisten wat de problemen met de Apple Watch waren en dat ze druk bezig waren met een oplossing.

WWDC 2014
Apple kondigde in 2014 iOS 8, OS X 10.10 Yosemite en de nieuwe programmeertaal Swift aan. Ook werden HealthKit en HomeKit aangekondigd, twee nieuwe platformen die waarschijnlijk grote invloed zullen hebben op de ontwikkelingen voor fitnesstrackers/wearables en slimme apparaten in huis. De aankondigingen maakten zoveel indruk, dat opiniemakers spraken over ‘het nieuwe Apple van Tim Cook’. De software van Apple werd meer open, Apple leek beter te luisteren naar gebruikers en alle presentaties waren gewoon voor iedereen gratis te bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017