iCloud nu officieel actief: wat kan je ermee?

Na een lange tijd van wachten zijn iOS 5 en iCloud eindelijk beschikbaar voor het publiek. Benieuwd wat je allemaal kunt doen met iCloud? Dit artikel legt het uit.
Leon Verhelst - · Laatst bijgewerkt:

iCloudVanaf vandaag zijn iOS 5 en iCloud beschikbaar, na enkele lange maanden wachten. Voor ontwikkelaars en goed geïnformeerden is misschien al duidelijk wat iOS 5 en iCloud met zich meebrengen. Maar heb je al die tijd zitten wachten en weet je niet precies wat iCloud nou voor jou kan betekenen? Vrees niet, dit artikel legt je uit wat voor jou de meest zichtbare voordelen zijn en ook welke voordelen er onder de motorkap verscholen zijn van de virtuele wolk die iCloud heet.

MobileMe en iCloud

mobileme migratie naar icloud iconMobileMe-gebruikers zijn, net als ontwikkelaars, al bekend met enkele functies van iCloud. Zo heeft iCloud net als MobileMe de onderdelen E-mail, Contacten, Agenda’s en vanaf iOS 5 ook Herinneringen. Toen Apple iCloud aankondigde gaf Steve Jobs toe dat MobileMe niet het product is geworden dat hij vooraf in gedachten had. MobileMe had vaak te kampen met problemen, waardoor bijvoorbeeld de dienst niet altijd bereikbaar was. In dezelfde keynote gaf Apple ook aan dat MobileMe-gebruikers gratis hun account konden overzetten naar iCloud, maar dit leek even op zich te laten wachten. Sinds gisteren is het eindelijk mogelijk om je gegevens over te zetten naar iCloud, via de speciale ‘verhuis-site‘ van Apple. Meer informatie hierover vind je in ons Dossier iCloud.

Webapplicaties

Gebruikers van MobileMe gebruikten ze al langer, maar met de introductie van iCloud komen deze webapplicaties voor iedereen beschikbaar. We hebben het hier over E-mail, Contacten en Agenda. Handig wanneer je iPhone leeg is en je toch écht je agenda even moet bekijken. Naast deze standaardapplicaties kun je hier ook de documenten vinden die je via de iWork-applicaties (Pages, Numbers of Keynote) hebt opgeslagen. Tot slot kun je via de website van iCloud ook de functie Zoek mijn iPhone gebruiken. Met deze functie kun je kijken wat de laatstbekende locatie van je iDevice is, bijvoorbeeld wanneer je je iPhone verloren bent, of in het ergste geval, deze gestolen is. Deze webapplicaties zijn te vinden op iCloud.com en zijn vanaf vandaag voor iedereen toegankelijk.

Oude apps opnieuw downloaden

gekochte-appsEen van de voordelen van iCloud zou je misschien in eerste instantie niet direct aan de dienst toeschrijven. Dankzij iTunes in the cloud kun je nu namelijk in de App Store op je iPhone een lijst vinden met applicaties die je eerder hebt aangeschaft of geïnstalleerd. Daarnaast is het door deze nieuwe technologie nu ook mogelijk om muziek, boeken en apps automatisch op je andere iOS-apparaten te laten downloaden. Volgens Jobs is het voor het eerst in de muziekindustrie dat je meerdere downloads op meerdere apparaten kunt doen zonder dat je daarvoor extra hoeft te betalen. Dit onderdeel van iCloud is overigens al enige tijd actief als openbare beta-test.

Documenten en gegevens in iCloud

Voor het overzetten van bestanden van je iPad naar je iPhone waren we tot nu toe afhankelijk van Bestandsdeling in iTunes en externe clouddiensten als Dropbox. Met de introductie van iCloud neemt Apple wat van dit ongemak weg. Je hoeft nu niet meer je bestanden handmatig over te zetten van bijvoorbeeld je iPhone naar je desktop, want ze worden indien ingeschakeld automatisch in je eigen iCloud opgeslagen. Ook wanneer je een bestand bewerkt in bijvoorbeeld Pages, wordt de nieuwste versie van het bestand via iCloud automatisch verzonden naar je desktop-computer. Deze handige manier van bestanden up to date houden via iCloud werkt ook op iPhones en iPads onderling.

Voor applicaties van ontwikkelaars heeft deze toevoeging ook voordelen. Apple heeft de ontwikkelaars toegang gegeven tot de API‘s zodat ook apps als QuickOffice voor de iPhone hun bestanden via iCloud kunnen opslaan. Nu iOS 5 en iCloud officiëel live zijn, zullen naar verwachting heel veel apps ondersteuning voor iCloud gaan aanbieden.

iTunes-backups in iCloud

Ook voor iPhone- en iPod touch-bezitters die niet vaak een backup van hun iDevice maken of dit (vaak) vergeten te doen heeft iCloud een hoop te bieden. Met iCloud kun je namelijk instellen dat er automatisch een backup van je iPhone gemaakt wanneer deze is aangesloten aan een stroomvoorziening zoals je desktop-computer of via het stopcontact en er een internetverbinding via WiFi is. Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk om via iTunes een backup te maken. De backup die wordt opgeslagen in iCloud kan worden gebruikt om je iPhone, iPod touch of iPad weer te herstellen als je onverhoopt niet in de buurt van je computer bent, maar wel verbinding hebt met het internet.

Fotostream

Fotostream iCloudHet komt waarschijnlijk regelmatig voor dat je even snel een foto wilt overzetten, maar dat je net op dat moment geen synchronisatiekabel bij je hebt. Dankzij Photostream hoef je je daar geen zorgen meer om te maken, want wanneer je deze functie hebt aangezet worden je foto’s automatisch geüpload naar iCloud en kun je deze via iPhoto op de Mac of via de map Afbeeldingen in Windows Vista of Windows 7 bekijken. Dankzij iCloud worden automatisch alle foto’s op je desktop-computer opgeslagen. Om ruimte te besparen zullen in de Photostream-map op je iPhone alleen foto’s en afbeeldingen te zien zijn die maximaal 30 dagen oud zijn.

Om de Fotostream-functie op Windows te kunnen gebruiken is de iCloud Control Panel for Windows nodig. Deze is ook nodig voor de Contacten- en Agenda-functie van iCloud. Voor de twee laatstgenoemde functies is ook Outlook 2007 of later vereist. Deze is op de website van Apple te downloaden.

Mac-gebruikers moeten OS X Lion 10.7.2 installeren, waarna ze via de Systeemvoorkeuren iCloud kunnen instellen. Fotostream moet apart worden ingesteld in Aperture (versie 3.2 of later) en iPhoto ’11 (versie 9.2 of later).

Veel plezier met het uitzoeken van alle handige iCloud-snufjes!

Tot nader order is het niet mogelijk reacties bij dit artikel te plaatsen. Voor eerste ervaringen kun je terecht op ons forum. Na de eerste hausse is er weer gelegenheid tot reageren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2011, 14:39
Categorie Diensten
22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.