Door muziek browsen in iTunes.

iTunes in de Cloud: alles over downloaden op meerdere apparaten

iTunes in the Cloud is een dienst van Apple waarmee je allerlei content uit de iTunes Store kunt bekijken op elk apparaat. Je kunt hiermee eerder gekochte boeken, muzieknummers en films opnieuw downloaden naar je iPhone of Mac en je kunt ook muziek en films streamen naar je Apple TV. Op deze pagina lees je hoe iTunes in de Cloud werkt.

iTunes in the Cloud

iTunes in the Cloud is een functie binnen iCloud, waarmee je gemakkelijker eerdere aankopen kunt terugvinden en opnieuw downloaden. Het helpt je om alle eerdere aankopen terug te vinden op de toestellen die je gebruikt. Download je een app op je iPhone, dan kun je deze automatisch laten installeren op je iPad en andersom. Hetzelfde geldt voor boeken en muzike. Ook handig is dat je films, muziek en tv-shows naar je iPhone, iPad en Apple TV kunt streamen zonder dat je iets hoeft te downloaden.

Automatisch downloaden met iTunes in de Cloud

Met iTunes in de Cloud is het simpel om apps, games, boeken en muziek op al je toestellen te downloaden. Dat gebeurt automatisch. Zodra je automatische downloads hebt ingeschakeld zal iets wat je op het ene apparaat downloadt ook op andere apparaten. Je bepaalt zelf op welke apparaten je dit inschakelt. Deze functie is minder handig als je een iTunes-account deelt met je partner.

Bekijk ook

Automatische downloads voor apps, muziek en boeken instellen doe je zo

Met automatische downloads kun je zorgen dat apps, muziek en boeken die je op de iPhone downloadt, ook op je andere apparaten verschijnen (en andersom). Deze tip legt uit hoe je automatische downloads van apps en andere content kunt instellen.

De downloads zijn te herkennen aan een wolkje naast een app, game, muzieknummer, album, tv-show, boek of film. Wil je nog een stap verder gaan, dan kun je iTunes Match inschakelen, waarbij je toegang hebt tot je hele muziekcollectie vanaf elk apparaat. Dit hangt samen met iCloud muziekbibliotheek, waarmee je muzieknummers op maximaal 10 apparaten kunt afspelen, zonder dat de muziek lokaal hoeft te staan.

Bekijk ook

iCloud Muziekbibliotheek: alles over Apple's online opslag voor muziek

Met iCloud Muziekbibliotheek kun je je muzieknummers op maximaal 10 apparaten afspelen, zonder dat de muziek lokaal hoeft te staan. Deze gids legt uit wat de mogelijkheden zijn, ook in combinatie met Apple Music en iTunes Match.

De verschillen tussen iTunes Match vs iCloud muziekbibliotheek is soms wat verwarrend, vandaar dat we het in onderstaand artikel nader uitleggen.

Bekijk ook

Dit zijn de verschillen tussen iTunes Match, Apple Music en iCloud-muziekbibliotheek

iCloud-muziekbibliotheek, iTunes Match en Apple Music lijken sterk op elkaar. Met alledrie kun je muziek op meerdere apparaten beluisteren. Wat zijn de verschillen en is het nodig om iTunes Match en Apple Music naast elkaar gebruiken?

Daarnaast is sinds iOS 8 de functie Delen met gezin beschikbaar, waardoor gezinnen met maximaal 6 personen iTunes-content zoals apps en muziek kunnen uitwisselen, zonder daar meermaals voor te hoeven betalen.

Apps en games met iTunes in de Cloud

Gaandeweg installeer je nieuwe apps en gooi je ook regelmatig weer wat apps weg. Gelukkig kun je op elk moment eerder gekochte items opnieuw downloaden. Via de aankoopgeschiedenis van de App Store kun je zien welke apps je eerder hebt gekocht. In onderstaande afbeelding geeft het wolkje aan dat je iMovie eerder hebt gedownload:

Gekochte apps opnieuw downloaden in iOS 11

Heb je eenmaal een app gekocht dan kun je deze altijd opnieuw downloaden, ook als de betreffende app niet meer in de App Store verkrijgbaar is. Hoe dit werkt leggen we uit in de tip apps opnieuw downloaden.

Wil je dat elke app die je op het ene apparaat installeert ook automatisch op al je andere toestellen verschijnt, dan kun je dit inschakelen met de functie automatische downloads voor apps. onderstaande tip legt uit hoe dit werkt. Hiervoor geldt wel een uitzondering: apps die alleen geschikt zijn voor de iPad zullen uiteraard niet op de iPhone worden geïnstalleerd, want ze zijn daarop niet te gebruiken.

Bekijk ook

Automatische downloads voor apps, muziek en boeken instellen doe je zo

Met automatische downloads kun je zorgen dat apps, muziek en boeken die je op de iPhone downloadt, ook op je andere apparaten verschijnen (en andersom). Deze tip legt uit hoe je automatische downloads van apps en andere content kunt instellen.

Muziek en films met iTunes in de Cloud

Bij muziek, films en tv-series kun je ook kijken welke items je eerder hebt gekocht of gedownload:

 1. Ga naar de iTunes-app op je iPhone of iPad.
 2. Tik rechtsonder op de knop Meer.
 3. Tik op Aankopen en vervolgens op Muziek of Films.
 4. Maak je deel uit van een gezin, dan kun je aparte accounts te zien krijgen, elk met hun eigen muziek- en filmcollectie.
 5. Tik op het item dat je opnieuw wilt downloaden. Eventueel kun je naar het tabblad Niet op deze iPhone gaan om alle aankopen te zien die niet zijn geïnstalleerd op dit toestel.

iTunes in de Cloud: muziek en films opnieuw downloaden

In iTunes op de desktop kun je ook zien welke films en muziek je eerder hebt gedownload. Hiervoor vind je aan de zijkant de optie Aangeschaft, maar je kunt ook gewoon door je muziek- en filmcollectie bladeren en bovenin het scherm de optie Bibliotheek of Onbekeken doorbladeren (zie blauwe knop in onderstaande afbeelding). Ga je naar Store, dan krijg je het volledige aanbod te zien en is het vrijwel onmogelijk om in het gigantische aanbod je eerdere aankopen terug te zien.

iTunes in de Cloud: films

Boeken met iTunes in de Cloud

Heb je boeken gekocht in de iBookstore, dan kun je die ook opnieuw downloaden op je toestel. De iBookstore onthoudt welke boeken je gekocht hebt en geeft je de mogelijkheid om ze op elk moment opnieuw te downloaden. Je kunt ze dus met een gerust hart verwijderen van je toestel als je ruimte nodig hebt. Wel kun je bij het wissen van boeken op al je toestellen de bookmarks en notities kwijtraken.

 1. Open de iBooks-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga rechtsonder naar Aankopen.
 3. Kies vervolgens Boeken of Audioboeken. Je kunt eventueel ook kijken of er updates zijn voor boeken die je eerder hebt geïnstalleerd.
 4. Je krijgt nu een lijst met genres te zien. Kies bijvoorbeeld Recente aankopen om te zien wat je onlangs hebt gekocht.

Apparaten verwijderen en iTunes-autorisatie intrekken

Sommige content mag je maar op een beperkt aantal apparaten afspelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het afspelen van muziek en films. Gebruik je een bepaald apparaat niet meer, dan kun je de autorisatie daarvan intrekken. Voor functies als iTunes Match en tv-shows mag je maar 10 apparaten in totaal hebben. Er geldt een maximum van 5 computers.

Als je de grens van 10 apparaten hebt bereikt zul je één ervan moeten weggooien voordat je weer een nieuwe kunt toevoegen. Zo trek je de autorisatie via iTunes in:

 1. Open iTunes op de desktop.
 2. Klik rechtsboven op Account.
 3. Log in met je Apple ID.
 4. Onder het kopje iTunes in de Cloud zie je hoeveel apparaten er geautoriseerd zijn. In dit geval is het 10.

iTunes apparaten autoriseren

 1. Klik op Beheer apparaten.
 2. Je ziet nu een lijst van al je apparaten. Klik op Verwijder om er een of meer te verwijderen.

Apparaten autoriseren iTunes

Nog meer informatie over iTunes en de verschillende functies lees je in ons uitlegartikel over iTunes.

Bekijk ook

iTunes: alles over Apple's mediasoftware voor Windows en Mac

Lees alles over de mogelijkheden van iTunes voor Windows, Mac, iPhone en iPad. Ontdek hoe je iTunes kunt downloaden, hoe de software is ontstaan en wat je ermee kunt doen, bijvoorbeeld om muziek en films te beheren.

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes