Nieuwe-iPod-Kleuren

iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001

Alles over de iPod: de verschillende modellen die Apple heeft uitgebracht, geschiedenis van de iPod en details over de generaties iPod nano, shuffle, touch classic en meer.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Alles over de iPod

De iPod veranderde in 2001 in één klap de muziekindustrie. Er verschenen in de loop der jaren tientallen uitvoeringen, waaronder een aantal Special Editions. Hieronder vind je een tijdlijn van alle modellen die in de loop der jaren zijn verschenen.

Update mei 2022: Apple is officieel gestopt met de iPod touch en daarmee komt er ook een einde aan de iPod als productcategorie. De iPod touch was nog de laatste in het assortiment.

Wil je een iPod touch kopen? Je kunt vanaf €229 terecht bij de Apple Store of bij deze verkooppunten:


ipod line-up apple

Wat is een iPod?

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat de iPod een muziekspeler is, gemaakt door Apple. De eerste versie verscheen op 23 oktober 2001, bijna negen maanden nadat iTunes voor de Mac was aangekondigd. In de loop van de jaren heeft Apple tientallen uitvoeringen en kleuren uitgebracht. In juli 2007 werd bekend dat Apple zou stoppen met de productie van alle modellen, behalve de iPod touch. De meest recente update daarvan verscheen in mei 2019 als zevende generatie iPod touch.

oude iPods

De iPod is in eerste instantie bedoeld voor het luisteren naar muziek, maar je kunt het apparaat ook gebruiken als een externe harde schijf of als een soort USB-stick. Op de meeste modellen kun je ook foto’s, video’s en games gebruiken. Via iTunes kun je er contactinformatie, afspraken en andere info mee synchroniseren.

iPod original

Originele iPod

23 oktober 2001 – De eerste iPod verscheen op 23 oktober 2001 onder de slogan ‘1000 songs in your pocket’. Met 5GB opslag en een 160 x 128 pixels groot schermpje was het een revolutionair nieuw product. Andere mp3-spelers uit die tijd hadden slechts ruimte om twee of drie albums op te slaan. Apple vroeg er $399 voor.

Ook in deze periode verschenen:

 • Tweede generatie iPod, juli 2002. Deze verscheen in 2002 met maar liefst 20GB opslag en bood voor het eerst de mogelijkheid om met Windows te synchroniseren. Dit werkte nog niet via iTunes, maar via MusicMatch Jukebox. Deze software werd ook wel ‘iPod for Windows’ genoemd.
 • Derde generatie iPod, april 2003. Deze was dunner en lichter, met een nieuw design. Het fysieke klikwiel was vervangen door een aanraakgevoelig oppervlak, een dockconnector en 30GB opslag. Je kon met een USB-kabel synchroniseren met de iTunes Music Store. Dit jaar werd de mijlpaal van 1 miljoen verkochte iPods gehaald.

iPod classic

ipod classic zijkantenSeptember 2007 – De klassieke iPod uit de begindagen met harddisk en heel veel opslag bleef onverminderd populair, bijvoorbeeld onder muzikanten. Apple veranderde in september 2007 de naam naar iPod classic, om dit model te onderscheiden van de nieuwere iPods met flashgeheugen.

iPod mini

iPod miniJanuari 2004 – De iPod was een gigantisch succes en Apple probeerde daarvan te profiteren door een kleurrijke iPod mini uit te brengen, gericht op jongeren. De iPod mini was klein en paste nog makkelijker op zak. Je kon kiezen uit vijf kleuren. De witte oordopjes werden een modeaccessoire: hiermee liet je zien ‘dat je erbij hoorde’. Met een prijs van $249 was dit model ook een stuk goedkoper. Net als de originele iPod pasten er 1.000 muzieknummers op. Voor hedendaagse begrippen was het een vrij dik apparaatje.

Ook in deze periode verschenen:

 • Vierde generatie iPod, juli 2004. De vierde generatie iPod kreeg het klikwiel van de iPod mini, een verbeterde batterijduur van 12 uur en een nieuwe shuffle-functie voor liedjes. Je betaalde $299 voor 20GB en $399 voor 40GB.
 • iPod U2 Special Edition, oktober 2004. Apple bracht samen met U2 een zwart-rode uitvoering van de iPod uit. In 2006 verscheen er opnieuw een U2-editie gebaseerd op de vijfde generatie.

iPod Photo

ipod photoOktober 2004 – De iPod Photo verscheen in oktober 2004. Een maand later veranderde Apple de naam in iPod photo met kleine p. Deze kon voor het eerst foto’s afspelen en had een kleurenscherm. Je kon deze iPod op een tv aansluiten om bijvoorbeeld een diashow van je foto’s te bekijken. Je betaalde $439 voor de 40GB-uitvoering en $599 voor het model met 60GB.

iPod shuffle

iPod shuffle 1GJanuari 2005 – De iPod shuffle was de eerste muziekspeler zonder scherm. Het was tevens het goedkoopste model, dat volledig gebaseerd was op de nieuwe shuffle-functie. Het model was gericht op sporters die buitenshuis wilden gaan hardlopen met muziek. Er zat een koordje bij om aan je pols te dragen. Het eerste model zag er wel een beetje uit als een Apple TV-afstandsbediening.

Ook in deze periode verschenen:

 • Tweede generatie iPod mini, februari 2005. De tweede generatie iPod mini bracht weinig vernieuwing. Alleen de batterijduur was verbeterd en er waren nieuwe kleuren, maar inhoudelijk was er weinig veranderd. Je kon kiezen uit 4G voor $199 of 6GB voor $249.

iPod nano

iPod nano 1e generatieSeptember 2005 – De eerste iPod nano verscheen een paar maanden na de update van de mini. Je kon kiezen uit zwart of wit. Dankzij gebruik van flashgeheugen was dit model erg compact. Er zat een kleurenscherm in en je kon kiezen uit 2GB en 4GB voor respectievelijk $199 en $249. Een paar maanden later verscheen er ook nog een goedkoper model met 1GB voor $149.

Ook in deze periode verschenen:

 • Harry Potter iPod, september 2005. In 2005 verscheen er een Special Edition van de iPod met Hogwards-gravering, om de introductie van de Harry Potter-audioboeken te vieren.
 • Vijfde generatie iPod, oktober 2005. De vijfde generatie iPod kon video’s afspelen en had een groter 2,5-inch scherm. Dit viel samen met de uitbreiding van iTunes met tv-series en muziekvideo’s.
 • Tweede generatie iPod shuffle, september 2006. De tweede generatie iPod shuffle zag er heel anders uit. Hij was een stuk draagbaarder dankzij de aluminium behuizing met clip. Volgens Apple was het de ‘meest draagbare iPod ooit’. Deze was alleen verkrijgbaar in zilver met 1GB opslag voor $79.
 • Tweede generatie iPod nano, september 2006. De tweede generatie iPod nano kreeg meer opslag (8GB) en een langere batterijduur van 24 uur. De aluminium behuizing was kleiner, dunner en lichter. Je kon kiezen uit vijf kleuren.
 • Nieuwe vijfde generatie iPod, september 2006. Het is wat verwarrend, maar Apple bracht in 2006 een nieuwe versie van de vijfde generatie iPod uit. De opslag wijzigde naar 30GB voor $249 en 80GB voor $349. Inmiddels was de iPod uitgegroeid tot hét kerstcadeau.
 • iPod nano (PRODUCT)RED, oktober 2006. In 2006 bracht Apple voor het eerst een rode iPod uit, om het onderzoek naar aids te steunen. Later zouden nog veel meer (PRODUCT)RED-modellen en -accessoires volgen, waardoor Apple een van de grootste donateurs is van The Global Fund is geworden.
 • iPod shuffle in kleur, januari 2007. Apple bracht in 2007 een vernieuwde iPod shuffle uit in meer kleuren: blauw, roze, groen en oranje. Ook de originele kleur zilver was nog steeds verkrijgbaar. Technisch veranderde er niets.
 • Derde generatie iPod nano, september 2007. Geen enkele iPod heeft zoveel gedaanteverwisselingen ondergaan als de iPod nano. In 2007 kwam Apple met een dwerg-editie van de iPod uit: een klein en relatief dik apparaatje met 2-inch QVGA-scherm, nieuwe kleuren en een kleiner klikwiel. Het apparaatje was nu volledig van metaal gemaakt, kon video’s afspelen en je kon door je albums bladeren met Cover Flow.

iPod touch

September 2007 – Na de succesvolle introductie van de iPhone bracht Apple meteen ook een ‘iPhone zonder telefoon’ op de markt. De iPod touch had dezelfde multitouch-interface, ingebouwde Wi-Fi, een YouTube-app en een Safari-browser. Het was een compleet nieuwe mediaspeler. Apps voor Mail, Kaarten, Aandelen, Weer en Notities werden pas in een software-update achteraf toegevoegd, in januari 2008. De App Store volgde een paar maanden later, waardoor de mogelijkheden van deze nieuwe mediaspeler nog verder toenamen.

De nieuwste versie is de zevende generatie iPod touch uit 2019. Dit is het enige iPod-model dat momenteel nog te koop is.

Bekijk ook

iPod touch: het complete overzicht

Lees alles over de iPod touch, de kleurrijke mediaspeler van Apple die op iOS draait. Ontdek alles wat je wilt weten over de iPod touch: functies, modellen en specs van deze kleurrijke mediaspeler.

Zevende generatie iPod touch

Mei 2019 – De zesde generatie iPod touch verscheen in mei 2019 en is een stuk sneller dan vorige modellen. Er zit een snelle 64-bit A10 Fusion-chip in, een 4-inch retina-scherm en twee camera’s van respectievelijk 1,2 en 8 megapixels. De dunne en stevige behuizing is gemaakt van metaal en je kunt kiezen uit zes kleuren, waaronder rood. Ook kun je kiezen uit 32GB, 128GB of 256GB.

Bekijk ook

iPod touch: het complete overzicht

Lees alles over de iPod touch, de kleurrijke mediaspeler van Apple die op iOS draait. Ontdek alles wat je wilt weten over de iPod touch: functies, modellen en specs van deze kleurrijke mediaspeler.

Momenteel is de iPod touch 7G (2019) het meest recente exemplaar.

Apple hanteert hiervoor deze prijzen:

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2022
Device
iPod