De iconen van clouddiensten.

De beste cloudopslagdiensten voor iPhone en iPad

Welke cloudopslagdiensten voor iPhone en iPad zijn de beste? Wij bekeken de verschillende diensten en wijzen aan welke de beste zijn. Waar krijg je veel gratis opslag? Bij welke zit het goed met je privacy?

De iconen van clouddiensten.
Welke clouddiensten voor iPhone en iPad zijn de beste voor het opslaan van je foto’s, documenten en andere belangrijke bestanden? Wij bekeken de verschillende diensten en vertellen je wat de voor- en nadelen van elke dienst zijn en welke kosten eraan zijn verbonden.

Tegenwoordig slaan we vrijwel alles op in de cloud, met andere woorden: je hebt overal en altijd toegang tot je favoriete foto’s, documenten en andere bestanden. Ook voor de iPhone en iPad zijn er verschillende diensten met eigen apps. iCulture selecteert de beste apps voor je.

iCloud Drive: ingebouwd in iCloud

Apple’s eigen iCloud functioneerde jarenlang op de achtergrond. Je kon contacten, agenda’s, foto’s, appdata en andere informatie synchroniseren tussen apps op de iPhone, iPad en Mac, maar je gebruikte het niet als opslagdienst om zelf documenten op te slaan. Dat veranderde met de komst van iOS 8 en OS X Yosemite. Apps kregen toegang tot iCloud Drive, een mappenstructuur waarin je kan zien en kan beheren wat je in iCloud hebt opgeslagen. Zo kan je je cloudopslag benaderen en beheren vanuit apps op iPhone, iPad, Mac en Windows. Sinds iOS 9 is er ook een losse iCloud Drive-app om je opslag nog eenvoudiger te beheren, die in iOS 11 is opgevolgd door de Bestanden-app. Je kan iCloud doorzoeken en de mappen doorbladeren. Voor de opgeslagen foto’s word je verwezen naar je Foto’s-app van iOS en macOS.

Dit krijg je gratis: 5GB opslag.
Meer ruimte: 50GB voor €0,99 per maand, 200GB voor €2,99 per maand en 2TB voor €9,99 per maand.
Ook verkrijgbaar op: iPhone, iPad, Mac, Windows en via de browser. Vanaf de release van iOS 8 en OS X Yosemite.
Privacy: Apple bewaart informatie op servers in de Verenigde Staten. Ze zijn nog bezig met het optuigen van Europese servers, die op drie locaties staan gepland. Apple legt altijd sterk de nadruk op je privacy. Er zijn weliswaar diagnostische achterdeurtjes nodig voor iCloud, maar zolang er geen overheidsbevel binnenkomt zijn jouw documenten en foto’s goed beveiligd en versleuteld. Meer hierover lees je in Apple’s supportartikel.

Dropbox: slim met andere apps

Dropbox heeft een prettige app voor iPhone en iPad. Je vindt er al je bestanden terug, die je vanuit de app volledig kunt beheren. In een handomdraai upload je meerdere foto’s en video’s, indien gewenst automatisch. Foto’s hebben in de app een eigen plek en met de favorietenfunctie heb je veelgebruikte bestanden binnen handbereik en offline beschikbaar. Staan er gevoelige bestanden op je Dropbox, dan kun je die met een pincode voor pottenkijkers afschermen.

Dropbox iOS-app

Dropbox heeft ook fotofuncties en een aparte app (Dropbox Paper) voor het samenwerken aan documenten. Dropbox geniet een onovertroffen goede ondersteuning vanuit andere apps: je kan bestanden vanaf ongelooflijk veel apps bijvoorbeeld meteen in Dropbox opslaan. Wil je meer opslag dan het gratis aanbod, dan stuit je op een uitstekende prijs/ kwaliteitverhouding: voor €9,99 euro per maand krijg je 1TB (1000GB) opslagruimte.

Dit krijg je gratis: 2GB opslag en 500MB extra voor elke persoon die dankzij jou een account aanmaakt, wat kan oplopen tot 16GB.
Meer ruimte: 1TB voor €9,99 per maand of €99 per jaar.
Ook verkrijgbaar op: Android, Windows, Mac, Linux, BlackBerry OS en via de browser.
Privacy: Dropbox maakt gebruik van Amazon S3 opslagdiensten. Amazon is een Amerikaans bedrijf dat zijn hosting onder meer in de Verenigde Staten heeft. Helaas is van Dropbox bekend dat ze de inhoud van je cloudopslag doorloopt om te zien of je dezelfde bestanden als andere gebruikers hebt. Zo hoeft dat bestand niet twee keer op de servers van Dropbox te staan en dat bespaart de dienst ruimte. Dat betekent dat Dropbox mee kan kijken in je cloudopslag.

Meer lezen over Dropbox voor iPhone, iPad en iPod touch.

Google Drive: goedkoop meer opslag

Google Drive is een andere populaire cloudopslagdienst die door veel apps wordt ondersteund. Met de Google Drive-app kun je niet alleen foto’s en video’s vanaf je iPhone of iPad uploaden en beheren, maar kan je met los te downloaden apps ook documenten en spreadsheets bewerken tegelijk met anderen. Dankzij de offline weergave kun je zonder internetverbinding aan je bestanden werken. Ook handig is de mogelijkheid om snel tussen accounts te wisselen. Zo hou je zakelijke en privébestanden eenvoudig gescheiden. Er is ook een wachtwoordmogelijkheid. Voor foto’s is er bovendien de aparte Google Foto’s-app (link), waarmee je een onbeperkt aantal foto’s automatisch kunt uploaden. Je kunt bestanden handig sorteren in verschillende mappen, om de orde te bewaren. Google zette de prijzenslag onder clouddiensten in gang. Het was de eerste die 1TB voor een tientje per maand aanbood.

Dit krijg je gratis: 15GB.
Meer ruimte: 100GB voor €1,99 per maand, 1TB voor €9,99 per maand, 10TB voor €99,99 per maand, 20TB voor €199,99 per maand en 30TB voor €299,99 per maand.
Ook verkrijgbaar op: Android, Windows, Mac en via de browser.
Privacy: Gegevens die je bij Google Drive onderbrengt, worden opgeslagen op de servers van Google. Google slaat gegevens op verschillende plekken ter wereld op, waaronder in Nederland en de Verenigde Staten. Google’s beleid qua privacy is teleurstellend. De dienst analyseert je informatie om je gerichte advertenties voor te kunnen schotelen. Het is de keerzijde van het prijskaartje.

Meer lezen over Google Drive voor iPhone, iPad en iPod touch.

OneDrive: aantrekkelijk door Office 365

Cloud online opslag apps OneDrive SkyDriveMicrosoft’s OneDrive (voorheen SkyDrive) is een van de meest verzorgde apps in dit overzicht. Er zijn goede opties om bestanden te selecteren, beheren en delen. Bovendien kan je alle bestanden bekijken in een lijst- of fotoalbumweergave. Je kan foto’s en video’s automatisch laten backuppen door OneDrive en geeft zelf aan of bestanden hun originele grootte moeten behouden, of worden verkleind zodat ze minder ruimte innemen. De app integreert vlekkeloos met de Microsoft Office 365-apps. Als je de Office for iPad-apps gebruikt, krijg je bovendien onbeperkt extra ruimte. Prima app.

Dit krijg je gratis: Nieuwe gebruikers krijgen 5GB. Bestaande gratis gebruikers die zich aangemeld hebben voor extra opslag krijgen 15GB.
Meer ruimte: 50GB voor €2 per maand of 1TB voor €69 per jaar met Office 365 Personal. Er is ook een Office 365 Home-abonnement met 5TB (€99 per jaar of €10 per maand) voor meerdere gebruikers (maximaal 1000 GB per gebruiker).
Ook verkrijgbaar op: Windows, Mac, Windows Phone, Android en je browser.
Privacy: Gegevens die je bij OneDrive (Microsoft) onderbrengt, kunnen in meerdere landen worden opgeslagen, waaronder de Verenigde Staten waar Microsoft’s hoofdkantoor is gevestigd. Microsoft kan de inhoud van je mappen inzien.

Meer lezen over OneDrive voor iPhone, iPad en iPod touch.

Stack: enorme hoeveelheden data opslaan in Nederland

Stack voor iOS.Stack is een Nederlandse clouddienst die enorme hoeveelheden opslagruimte biedt. Stack is onderdeel van TransIP, een Nederlandse webhostingpartij. Stack is bovendien grotendeels gebaseerd op OwnCloud, een open-source opslagdienst die je op je eigen server kan hosten. De apps van Stack zijn volledig gebaseerd op OwnCloud. Al bij het gratis abonnement heb je 1TB (1000GB) aan opslagruimte tot je beschikking en dit is uit te breiden naar 10TB. Stack biedt WebDAV-ondersteuning en al je gegevens zijn via een 256-bit AES sleutel beveiligd. De dienst belooft dat er nooit door je bestanden gespiekt wordt en je kunt zelf bepalen met wie je jouw data deelt. De dienst ondersteunt alle bestandssoorten en er is geen limiet aan de bestandsgrootte. Bij de betaalde abonnementen worden er zelfs back-ups gemaakt. Wel moet je je volledige adresgegevens opgeven om je aan te kunnen melden.

Dit krijg je gratis: 1TB.
Meer ruimte: 2TB voor €10 per maand, 10TB voor €50 per maand.
Ook verkrijgbaar op: Android, Mac, Windows, Linux en via de browser.
Privacy: Stack heeft een sterke focus op privacy. Ze beloven dat er geen analyse van je bestanden gedaan wordt en dat alleen jij en de mensen die jij toestemming geeft, toegang hebben tot je gegevens. Bestanden worden via server-side encryptie beveiligd en niet via end-to-end encryptie. De encryptie sleutel is in bezit van TransIP, maar deze wordt los van de opslagserver opgeslagen. Persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht.

Tresorit: goed met privacy

Tresorit mappen iPhoneTresorit is een kleine speler in de markt van cloudopslagdiensten, maar maakt furore met zijn combinatie van veilige opslag en een goed bruikbare app. Bestanden die je uploadt naar Tresorit, zijn beschermd tegen elke vorm van meekijken van de dienst of andere kwaadwillenden. De app werkt met ‘Tresors’, mappen die je aanmaakt en kan synchroniseren met de desktop-app. Je kan bestanden openen en uploaden in de app, en ook automatisch foto’s en video’s uploaden is mogelijk. Wel ontbreekt een goed overzicht van je foto’s in de app. Het is de veiligheid die maakt dat Tresorit een aanbeveling verdient. Wel gelden er voor de verschillende abonnementen andere regels. Voor het abonnement van €10 per maand kun je bijvoorbeeld maximaal vijf apparaten met Tresorit gebruiken.

Dit krijg je gratis: 14 dagen gratis op proef.
Meer ruimte: 100GB voor €10 per maand, 1000GB voor €25 per maand. Je kunt ook per jaar betalen, dan kost het abonnement respectievelijk €8,33 en €20 per maand.
Ook verkrijgbaar op: Android, Windows en Mac.
Privacy: Het Zwitsers-Hongaarse Tresorit heeft van privacy zijn verdienmodel gemaakt. Je bestanden worden volledig en zwaar versleuteld nog voordat ze worden opgestuurd worden naar de server, zodat niemand anders dan jij kan inzien welke bestanden je hebt opgeslagen. Als je bestanden deelt met medegebruikers, worden de sleutels van beide gebruikers via een beveiligde verbinding uitgewisseld. Tresorit looft $50.000 uit voor een hacker die het systeem kraakt en zegt 1000 hackersaanvallen succesvol te hebben afgeslagen. Servers staan in de Europese Unie. Let wel op: als je je wachtwoord vergeet, kan je niet meer bij je opslag.

Meer lezen over Tresorit voor iPhone.

Box: veel gratis opslagruimte

box projectAls je op zoek bent naar veel gratis opslagruimte, dan moet je bij Box zijn. Standaard heb je al 10GB aan opslagruimte tot je beschikking. Met de app kun je bestanden beheren (kopiëren, verplaatsen, verwijderen), foto’s en video’s maken of uit je bibliotheek kiezen en die meteen uploaden. Handig is dat de Box-app geoptimaliseerde weergaven voor Word-, PowerPoint, en PDF-documenten heeft, die je naar eigen smaak kunt aanpassen. In de app zie je welke andere apps integratie met Box hebben ingebouwd. Je kan een toegangscode instellen en daarnaast extra beveiligingsopties aanpassen. Bepaal bijvoorbeeld of je ingelogd wilt blijven en tijdelijke gegevens wilt opslaan. Uniek is dat je samen aantekeningen kan maken over bestanden in gedeelde mappen. Maar de bestandsgroottelimiet is een smet. Die bedraagt slechts 250MB en dat betekent dat series en films van je computer naar je iOS-apparaat overzetten niet gaat lukken. De lange vakantievideo wordt ook een probleem. De beperking vervalt als je extra ruimte bij koopt.

Dit krijg je gratis: 10GB.
Meer ruimte: 10GB voor €8 per maand.
Ook verkrijgbaar op: Android, Windows, Mac en via de browser.
Privacy: Je gegevens worden in verschillende landen ter wereld opgeslagen. Waar precies is niet helemaal duidelijk, maar in de privacy policy wordt in ieder geval aangegeven dat gegevens in de Verenigde Staten opgeslagen en verwerkt kunnen worden. Box heeft inzicht in de namen van de bestanden en mappen die je uploadt.

Meer lezen over Box voor iPhone, iPad en iPod touch.

MEGA: nog niet handig

Cloudopslag online opslaan Mega iPhone iPadMEGA is de cloudopslagdienst van privacystrijder Kim Dotcom. De app is genereus: je krijgt meteen 50GB om mee aan de slag te gaan. Wel heb je beperkte bandbreedte en snelheid: die worden verhoogd als je een betaald abonnement hebt. De Mega-app heeft een functie die foto’s automatisch kan uploaden en je kan er een wachtwoord op zetten en zelfs beveiligen met Touch ID, maar daar houden de goede eigenschappen op. Met name met foto’s gaat de app slecht om. In het eerste tabblad toon je een foto niet als je erop tikt, maar download je hem. Onhandig. De aparte fotoweergave onder een apart tabblad is helaas wat traag. Bij vlagen geeft die zelfs niet thuis. Dat maakt Mega een aardige app om foto’s in te uploaden voor gebruik op je computer, maar minder handig om bestanden mee te openen of beheren op de iPhone.

Dit krijg je gratis: 50GB (met beperkte up- en downloadsnelheid).
Meer ruimte: 200GB voor €4,99 per maand, 1TB voor €9,99 per maand, 4TB voor €19,99 per maand en 8TB voor €29,99 per maand.
Ook verkrijgbaar op: Android en Windows, via de browser en extensies voor Firefox en Google Chrome.
Privacy: MEGA legt zich toe op beveiliging. De data wordt versleuteld opgeslagen en alleen jij hebt het wachtwoord. Toch ben je niet helemaal veilig: je mappenstructuur en de eigendomsrechten van documenten zijn wel inzichtelijk voor de cloudopslagdienst. Ook is de encryptie minder zwaar dan die van concurrent Tresorit. Hoewel MEGA geregistreerd staat in Nieuw-Zeeland, is niet geheel duidelijk of ook de opslag hier plaatsvindt.

Meer lezen over MEGA voor iPhone.

Jottacloud: Noorse prijsvechter

270 Best cloud apps iPhone iPad 270 JottacloudHet kleine Jottacloud zegt NSA-proof te opereren, omdat de clouddienst wordt gerund vanuit Noorwegen en niet de Verenigde Staten. In de desktopapp voor Mac en Windows kan je mappen slepen die gesynchroniseerd moeten worden, maar de iPhone- en iPad-app is niet de meest overzichtelijke app om je documenten in terug te vinden. Je hebt namelijk alleen een lijstweergave en sorteeropties ontbreken. Omdat het een kleine dienst is, integreert de app slecht met andere apps. Wel kan je automatisch foto’s en video’s uploaden vanuit de app. En: de prijzen zijn geweldig.

Dit krijg je gratis: 5GB.
Meer ruimte: Onbeperkt opslag voor €7,50 per maand of €75 per jaar.
Ook verkrijgbaar op: Windows, Mac, Android en je browser.
Privacy: Jottacloud opereert vanuit Noorwegen, wat het veiliger maakt tegen gluren van de NSA. Over de kwaliteit van de beveiliging wordt helaas niet gerept.

SpiderOakONE: per maand of per jaar betalen

SpiderOakONE slaat online je bestanden op.SpiderOak is ook een clouddienst waarin je allerlei bestanden kunt back-uppen en opslaan. Het voordeel van deze dienst is dat je de keuze hebt of je per maand of per jaar betaalt. Kies je voor het laatste, dan levert dat bij alle abonnementen een leuke korting op. Je kunt bestanden opslaan, back-uppen en alles wordt gesynchroniseerd over verschillende apparaten. Een nadeel is dat er bij SpiderOakONE geen gratis abonnement beschikbaar is. De enige gratis optie biedt je 2GB, maar dit is slechts voor zestig dagen.

Dit krijg je gratis: 250GB (proefperiode van 21 dagen).
Meer ruimte: 100GB voor $5 per maand of $59 per jaar, 250GB voor $9 per maand of $99 per jaar, 1TB voor $12 per maand of $129 per jaar, 5TB voor $25 per maand of $279 per jaar.
Ook verkrijgbaar op: Android, Mac, Windows, Linux en in je browser.
Privacy: SpiderOak opereert vanuit de Verenigde Staten, maar je bestanden en gegevens worden encrypted opgeslagen. SpiderOak kan niet bij je unencrypted bestanden. Ook neemt het bedrijf beveiligingsmaatregelen tegen dataverlies en wachtwoordbeveilging. Over de exacte manier van beveiligen worden geen mededelingen gedaan.

Copy: goede achterhoedespeler

Copy was een achterhoedespeler onder de clouddiensten die aardig royaal was met het weggeven van gratis cloudopslagruimte. Per 1 mei 2016 stopt de dienst met zijn cloudopslag, waardoor je de opgeslagen bestanden ergens anders onder moet brengen. Op de speciale pagina op de site van Copy lees je meer over het stopzetten.

Andere mogelijkheden

Naast bovengenoemde opties zijn er nog veel meer clouddiensten waar jij je bestanden kwijt kunt. Voor alles-in-1-klanten van KPN is er bijvoorbeeld KPN Up, waarbij je 5GB gratis opslagruimte krijgt. Per 1 augustus 2016 stopt KPN Up er echter mee. Een andere optie is Amazon Cloud Drive, waarbij er twee afzonderlijke abonnementen zijn. Met het goedkoopste abonnement kun je ongelimiteerd foto’s opslaan, terwijl je met het andere abonnement alle soorten bestanden ongelimiteerd op kunt slaan.

Originele versie van dit artikel door Bart Breij, vernieuwd en bijgewerkt door Benjamin Kuijten

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Apps
Onderwerpen cloud, dropbox, google drive, onedrive
Software iOS, macOS