Privédoorgifte iCloud Private Relay

iCloud Private Relay: meer privacy tijdens het browsen

Onderdeel van iCloud+
Met Private Relay (of Privédoorgifte) creëert je iPhone een veiligere manier om te browsen. Lees in deze tip wat het inhoudt en hoe je het gebruikt.

Alles over Private Relay

Met Private Relay kun je via Safari veiliger browsen en je IP-adres verhullen voor websites. De functie is onderdeel van iCloud+. Het voorkomt onder meer dat websites eenvoudig een profiel van je surfgedrag kunnen samenstellen.

Wat is Privédoorgifte?

Private Relay is één van de functies van iCloud+, een betaalde dienst van Apple. Iedereen die betaalt voor iCloud-opslag heeft automatisch ook iCloud+, dus het is al verkrijgbaar vanaf €0,99 per maand. In het Nederlands heet de functie Privédoorgifte. Het lijkt op het eerste gezicht hetzelfde als een VPN, maar dat is het niet helemaal.

VPN vs Apple Private Relay

Net als bij een VPN krijg je hier een ander IP-adres toegewezen. Tijdens het browsen wordt je internetverkeer via twee aparte servers (relays) verstuurd. Deze relays verwerken ieder een eigen deel van het verkeer. Alles gebeurt versleuteld, zodat de website en Apple niet kunnen achterhalen wie je bent puur op basis van dit verkeer. De eerste server is in handen van Apple, terwijl de tweede server wordt beheerd door een andere partij. De gegevens kunnen zo niet aan elkaar worden gelinkt.

Het grootste verschil tussen Privédoorgifte en een VPN is dat de VPN al het internetverkeer van je apparaat omvat. Privédoorgifte geldt slechts in Safari. Verder geeft een VPN je wat meer technische opties, zoals het instellen van je locatie. Zo laat je de website denken dat je in een ander land zit. Bekijk vooral onze gids met verschillen tussen Private Relay en VPN voor meer details.

Bekijk ook

Dit zijn de verschillen tussen Apple Private Relay en een VPN

Apple biedt met Private Relay een soort VPN-functie aan. Het lijkt erg op een VPN, maar er zijn we duidelijke verschillen. Heb je nog een VPN nodig en is Apple's oplossing beter?

Cloudflare is partner van Apple. Ze leggen in een blogposting uit hoe het precies werkt. Eén van de uitgangspunten is dat Private Relay geen impact mag hebben op de snelheid waarmee je kunt browsen. Het tegendeel is zelfs waar: pagina’s laden sneller.

iCloud Private Relay gebruiken doe je zo

Het is heel eenvoudig om gebruik ge maken van deze privacyfunctie van iCloud+. Je hebt weinig keuze wat het instellen betreft. Eenmaal ingeschakeld kun je kiezen of websites jouw locatie bij benadering mogen weten (bijvoorbeeld: Amsterdam, Noord-Holland) of alleen het land en de tijdzone (bijvoorbeeld: Nederland, CET). Sommige websites kunnen problemen vertonen bij bepaalde instellingen of het gebruik van Private Relay in het algemeen. Daarom is de functie momenteel nog in beta. Onthoud dat je dus geabonneerd moet zijn op iCloud+ en dat je minimaal iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey nodig hebt. Bovendien werkt het alleen in Safari.

Standaard staat Privédoorgifte uit. Het is eenvoudig om het in te schakelen. Volg deze stappen:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik bovenin op je naam en tik daarna op iCloud.
 3. Tik nu op Privédoorgifte en zet de schakelaar op groen.
 4. Stel eventueel je locatievoorkeuren in door op Locatie van IP-adres te tikken en je keuze te maken.

iCloud Private Relay instellingen

Op de Mac kun je Privédoorgifte in iCloud ook instellen:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren > Apple ID.
 2. Klik links in de menubalk op iCloud.
 3. Vink de optie bij Privédoorgifte aan of klik eventueel op Opties en schakel de functie daar in.
 4. Vervolgens kun je hier nog kiezen welke locatie van IP-adres gebruikt wordt.

Privédoorgifte in iCloud op de Mac inschakelen.

Je krijgt bij een slechte internetverbinding de melding dat Private Relay niet kan worden gebruikt. Dat is om alle bandbreedte die je nog hebt te kunnen gebruiken om de website te bereiken. Apple zal in sommige gevallen dus prioriteit geven aan de gebruikerservaring. Zodra je internetverbinding weer in orde is, krijg je een melding waarin staat dat de functie is ingeschakeld. Je hoeft dus niets te doen.

iCloud Private Relay uitschakelen als websites niet goed werken

De functie bevindt zich officieel nog in de betafase. Apple heeft hiertoe besloten doordat (nog) niet alle websites er even goed mee om kunnen gaan. Er kunnen dan ook diverse problemen bij iCloud Private Relay optreden. Bekende voorbeelden zijn dat inloggen bij DigiD niet altijd goed gaat en dat Safari geen Google-suggesties meer geeft als je in de adresbalk iets intypt. Voor een aantal van de problemen zijn diverse oplossingen mogelijk.

Bekijk ook

Dit werkt niet (meer) als je iCloud Private Relay gebruikt

iCloud Private Relay biedt een aantal voordelen voor je privacy, maar sommige functies werken daardoor niet of niet goed meer.

Je kan altijd nog iCloud Private Relay (tijdelijk) uitschakelen. Dat doe je zo:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik bovenin op je naam en tik daarna op iCloud.
 3. Tik nu op Privédoorgifte en zet de schakelaar uit.
 4. Bevestig dat je de functie uit wil schakelen.

iCloud Private Relay uitschakelen.

Je kan er ook voor kiezen om het voor een specifiek netwerk uit te schakelen:

 1. Ga naar Instellingen > Wifi.
 2. Tik achter het desbetreffende netwerk op het i’tje.
 3. Daarna zet je Beperk IP-adrestracking uit.

Je kan het ook voor je mobiele dataverbinding uitschakelen. Dat doe je via Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data > Beperk IP-adrestracking.

Als jouw eigen website niet goed werkt of je komt websites of diensten tegen die niet goed samenwerken met deze functie, dan vind je op Apple’s pagina meer informatie hoe je websites, diensten en meer wél geschikt kunt maken. Onthoud dat sommige site bepaalde functies wel echt nodig hebben die door Privédoorgifte utigeschakeld worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!