Een backup maken via iCloud.

Zo maak je een iCloud backup van je iPhone of iPad (reservekopie)

Hoe maak je een reservekopie in iCloud? In deze tip lees je alles over het automatisch en handmatig maken van iCloud-backups op je iPhone, iPad en iPod touch.

Maak regelmatig een backup (reservekopie) van je iPhone of iPad via iCloud! Zo weet je zeker dat je nooit foto’s, berichtjes of instellingen kwijtraakt. iCloud kan automatisch een volledige backup maken van je toestel; het enige wat jij hoeft te doen is even controleren of alle instellingen goed staan. Deze tip legt uit hoe dat moet, zodat je voortaan moeiteloos iPad- en iPhone-backups op iCloud maakt.

Je leest hieronder over de volgende onderwerpen:

iCloud reservekopie: wat zit erin?

Een reservekopie op iCloud bevat onder andere:

 • Apparaatinstellingen (bijv. wallpaper, e-mailaccounts)
 • Appgegevens (niet de apps zelf, maar wel de bijbehorende data)
 • Berichten (iMessage, sms en mms)
 • Instellingen voor beltonen, geluiden en Visual Voicemail
 • Inrichting van je beginscherm en de wijze waarop apps in folders zijn georganiseerd
 • Foto’s en video’s in de filmrol (tenzij je iCloud-fotobibliotheek gebruikt)

Met deze gegevens kun je een iPhone compleet herstellen: je persoonlijke instellingen worden teruggezet op het toestel en de geïnstalleerde apps worden weer opgehaald vanuit de App Store. Dit laatste kan wat tijd in beslag nemen, vooral als je op een traag netwerk zit.

Automatische iCloud-backup van iPhone of iPad

Als je het automatisch maken van iCloud-backups inschakelt heb je er verder geen omkijken meer naar. Er wordt automatisch een backup gemaakt als je toestel langere tijd op het stroom is aangesloten en met een Wi-Fi-netwerk is verbonden, bijvoorbeeld ‘s nachts als je slaapt. Het gaat dus niet ten koste van je databundel.

Zo schakel je de automatische backup (reservekopie) via iCloud in:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Tik bovenin op je Apple ID en vervolgens op iCloud.
 3. Hier vind je de schakelaar voor iCloud-reservekopie. Schakel dit in.
 4. Er zal nu voortaan automatisch een reservekopie worden gemaakt.

iCloud Backup

Handmatige iCloud backup van iPhone of iPad

Je kunt ook handmatig een reservekopie maken van je toestel. Dit werkt als volgt:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Tik bovenin op je Apple ID en vervolgens op iCloud.
 3. Tik op Maak nu reservekopie en er zal een eenmalige backup van je iPhone worden gemaakt.

Het handmatig maken van een backup kan handig zijn als je bijvoorbeeld je iPhone tweedehands wilt verkopen. Je maakt eerst een handmatige backup en daarna zet je je iPhone terug naar de fabrieksinstellingen via Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen.

Opties iCloud-backup wijzigen

Misschien wil je niet dat er backups van bepaalde apps of instellingen worden gemaakt. Ze nemen veel ruimte in beslag op iCloud en het duurt langer voordat de reservekopie klaar is. Gelukkig kun je in de instellingen aangeven welke apps en data in de backup meegenomen moeten worden:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Tik op je Apple ID en vervolgens op Opslag
 3. Tik op Beheer opslag.
 4. Tik op de gewenste back-up. Als je meerdere iOS-apparaten hebt, zul je die terugzien in de lijst met back-ups (je kunt dus ook bijvoorbeeld de reservekopie van je iPad op je iPhone bekijken).
 5. Je kunt nu zien wanneer de laatste reservekopie is gemaakt en hoe groot deze is.
 6. Blader naar beneden. Je ziet welke instellingen/data van apps in de back-up terechtkomen en hoeveel ruimte ze in beslag nemen. Liever geen back-up van de foto’s en video’s? Dan zet je de schakelaar bij Filmrol uit. Zorg in dat geval wel dat je op een andere manier een back-up van je foto’s en video’s maakt, bijvoorbeeld via iPhoto, Dropbox of Google Drive. Er zijn apps waarmee je automatisch alle gemaakte foto’s naar Dropbox kunt doorsturen. De officiële Dropbox-app doet dat sinds kort ook.
 7. Klaar! iCloud maakt nu alleen nog een back-up van de gekozen apps.

Beveiliging en privacy van iCloud-backups

iCloud maakt backups in de cloud, zoals de naam al aangeeft. De reservekopie wordt versleuteld verstuurd en vervolgens bewaard op de servers van Apple, die voornamelijk in de VS staan. Voor sommige gebruikers brengt dat privacybezwaren met zich mee, omdat de Amerikaanse overheid in data van gebruikers kan snuffelen. Heb je daar bezwaar tegen, dan kun je beter kiezen voor het maken van een lokale backup in iTunes.

Zodra je via iCloud een backup van je iPhone of iPad maakt wordt er een reservekopie gemaakt van je accounts, documenten en instellingen. iCloud maakt bij apps alleen een backup van de aanvullende data en instellingen, niet van de apps zelf. De apps zijn bij verlies immers weer opnieuw vanuit de App Store te downloaden, dus het heeft geen zin om een backup van complete apps te maken. Dat zou onnodig tijd, dataverkeer en opslag kosten.

Controleren wanneer de laatste iCloud-backup is gemaakt

Je kunt eenvoudig controleren wanneer de laatste iCloud-backup is gemaakt door in de Instellingen-app te kijken:

 1. Open de Instellingen-app en tik op je Apple ID.
 2. Ga naar iCloud > iCloud-reservekopie.
 3. Onderaan het scherm zie je wanneer de laatste reservekopie is gemaakt (in het voorbeeld gisteren om 18:04 uur). Als de backup een paar dagen oud is staat er ook een datum bij.

iCloud-backup terugzetten
Op een gegeven moemnt

Het Apple ID dat je hebt gebruikt bij het maken van de backup is nodig om de backup vanuit iCloud weer te kunnen terugzetten.

Als je je iPhone bent kwijtgeraakt kun je dus op een andere iPhone de laatst gemaakte backup terugzetten, zodat je niets kwijt bent.

De backup wordt alleen gemaakt wanneer de iPhone, iPad of iPod touch via een oplaadsnoer is aangesloten op het stopcontact of een usb-poort. Het gebeurt ook alleen als het iOS-apparaat is vergrendeld (dus in slaapstand staat en niet actief wordt gebruikt).

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Categorie Internet
Onderwerpen backup, icloud, reservekopie