Apple Music

iCloud Muziekbibliotheek: alles over Apple’s online opslag voor muziek

Met iCloud Muziekbibliotheek kun je je muzieknummers op maximaal 10 apparaten afspelen, zonder dat de muziek lokaal hoeft te staan. Deze gids legt uit wat de mogelijkheden zijn, ook in combinatie met Apple Music en iTunes Match.

De iCloud Muziekbibliotheek is bedoeld om je persoonlijke muziekcollectie online op te slaan, zodat je er vanaf elk apparaat bij kunt. Je kunt de nummers in de iCloud Muziekbibliotheek onbeperkt streamen en weer downloaden, zonder DRM. In deze gids leggen we uit hoe het werkt en hoe je iCloud Muziekbibliotheek instelt naar jouw voorkeuren.


Apple Music

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt lezen:

Wat is iCloud Muziekbibliotheek?

iCloud Muziekbibliotheek is de naam die Apple gebruikt voor alle muziek die je in iCloud opslaat. Je kunt op twee manieren gebruik hiervan maken: door een abonnement te nemen op Apple Music van €10 per maand of door iTunes Match af te sluiten voor €25 per jaar.

Niet alle nummers worden geüpload naar iCloud. Nummers die in de catalogus van de iTunes Store of in Apple Music staan, hoeven niet voor elke gebruiker apart te worden opgeslagen. Het enige wat Apple hoeft te weten, is kijken of jij rechten hebt om het nummer af te spelen.

Je kunt de nummers van de iCloud Muziekbibliotheek op maximaal 10 geregistreerde apparaten afspelen.

Apple Music bibliotheek

iCloud Muziekbibliotheek gebruiken met iTunes Match

Bij iTunes Match kun je maximaal 100.000 eigen nummers opslaan in iCloud, zonder dat het ten koste gaat van je opslagruimte bij iCloud. Dit kunnen dus ook elpee- of concertopnames zijn die je zelf hebt gedigitaliseerd, of downloads die je op andere manieren in bezit hebt gekregen. Kan er geen match worden gemaakt met Apple’s eigen muziekcollectie, dan zal Apple jouw specifieke uitvoering van een nummer uploaden naar iCloud. Alleen jij kunt ernaar luisteren.

iCloud Muziekbibliotheek gebruiken met Apple Music

Als je Apple Music gebruikt kun je ook de iCloud Muziekbibliotheek inschakelen, maar dit hoeft niet. Inschakelen van iCloud Muziekbibliotheek doe je als volgt:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Muziek.
 3. Zet de schakelaar bij iCloud Muziekbibliotheek aan.

iCloud Muziekbibliotheek

Je kunt iCloud Muziekbibliotheek gebruiken als je lid bent van Apple Music, maar een combinatie met iTunes Match is ook mogelijk. Bij deze combinatie zal iTunes Muziekbibliotheek kijken welke nummers uit je persoonlijke muziekbibliotheek aanwezig zijn in de catalogus van de iTunes Store.

Er zijn wel wat verschillen tussen Apple Music en iTunes Match. Bij iTunes Match heb je alleen toegang tot de iCloud Muziekbibliotheek en de nummers die je via de iTunes Store hebt gekocht, terwijl je bij Apple Music bovendien de mogelijkheid hebt om de tientallen miljoenen nummers uit de catalogus van Apple af te spelen. Meer informatie over de verschillen lees je hieronder:

Zo werkt het matchen en uploaden van je muzieknummers

Als je een abonnement neemt op Apple Music of iTunes Match (of allebei), dan zal Apple de muziekcollectie in iTunes bekijken, om te controleren welke nummers in de iTunes Store staan. Deze nummers zullen niet worden geüpload naar iCloud. Dit bespaart tijd en opslagruimte. Wil je het nummer op één van je apparaten afspelen, dan krijg je niet jouw eigen nummer te horen (in een mogelijk slechtere kwaliteit) maar een DRM-vrije versie in 256 kbps AAC-kwaliteit. Apple gebruikt zogenaamde audio-‘vingerafdrukken’ om precies te kunnen bepalen welke uitvoering van een bepaald nummer jij hebt. Is dat de opname zoals op het album staat, dan kan Apple gewoon het standaardnummer van het album afspelen.

Apple Music-nummers

Nummers die niet voorkomen in de iTunes-catalogus zal Apple in origineel formaat uploaden naar iCloud. Wel gelden er enkele beperkingen: nummers in lage kwaliteit (onder 92 kbps), nummers die te lang zijn (meer dan 2 uur) en bestanden die te groot zijn (meer dan 200MB) zullen niet op iCloud worden bewaard. Ook kun je geen nummers afspelen die met het iTunes-account van iemand anders zijn gekocht.

Heb je een iTunes-bibliotheek met meer dan 100.000 nummers, dan kun je tegen problemen aanlopen. In dat geval moet je je iTunes-bibliotheek in meerdere delen splitsen van elk niet meer dan 100.000 nummers.

Na het uploaden kun je de muzieknummers streamen naar maximaal 10 apparaten, waaronder 5 Mac- of Windows-computers.

iCloud Muziekbibliotheek maakt soms fouten

Het is belangrijk dat je een backup maakt van je volledige muziekcollectie in iTunes, voordat je iCloud Muziekbibliotheek inschakelt. Maak bij voorkeur een backup van je iTunes-muziek op een externe schijf. Dit voorkomt namelijk dat Apple per ongeluk unieke nummers overschrijft. Het komt wel eens voor dat Apple bij het matchen van nummers een fout maakt en bijvoorbeeld nummers met expliciete songteksten vervangt door een gekuiste versie. Ook komt het voor dat een bootleg-opname wordt vervangen door de standaard plaatopname. Dat wil je niet. Maak daarom altijd een backup van al je muziek.

iCloud Muziekbibliotheek inschakelen op iPhone en iPad

Heb je een goede backup van je muziekcollectie gemaakt, dan kun je iCloud Muziekbibliotheek inschakelen. Dat doe je als volgt als je lid bent van Apple Music:

 1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > Muziek.
 2. Zet de schakelaar bij iCloud-muziekbibliotheek aan.

iCloud Muziekbibliotheek inschakelen

Ben je lid van iTunes Match, dan staat de iCloud-muziekbibliotheek standaard al ingeschakeld. Op de desktop kun je via iTunes > Account > Toon mijn account kijken welke apparaten je hebt geautoriseerd om de muzieknummers af te spelen.

Apparaten beheren in iTunes

Nummers uit iCloud Muziekbibliotheek streamen via 4G

Standaard kun je de nummers uit je iCloud Muziekbibliotheek alleen streamen via Wi-Fi, om te voorkomen dat je datalimiet voor 3G en 4G in gevaar komt.

Je kunt dit uitschakelen:

 1. Open de Instellingen-app op de iPhone of iPad.
 2. Ga naar iTunes en App Store.
 3. Zet de schakelaar bij Gebruik mobiele data aan.

Dit geldt nu ook voor automatische downloads van apps en voor Apple Music. Je gebruikt daardoor meer MB’s via je 4G-bundel.

iCloud Muziekbibliotheek opnieuw synchroniseren

Gaat er iets mis bij het synchroniseren van je iCloud Muziekbibliotheek, dan kun je iTunes ook dwingen op het opnieuw te synchroniseren. Dit doe je op de desktop:

 1. Ga naar iTunes op de desktop.
 2. Kies Archief > Bibliotkeek.
 3. Kies iCloud-muziekbiblitheek bijwerken.

Apple zal de nummers dan opnieuw scannen en hopelijk eventuele fouten oplossen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Devices iPad, iPhone
Software iOS