Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Gedeelde albums met iCloud Fotodelen

Zo voorkom je dat iCloud Fotobibliotheek mobiele data (4G, 5G) gebruikt

iCloud Fotobibliotheek synchroniseert via wifi én 4G of 5G, waardoor je databundel sneller op is. In deze tip leggen we uit hoe je synchroniseren van foto's via mobiele data uitschakelt.

Dataverbruik van iCloud Fotobibliotheek beperken

Met iCloud Fotobibliotheek kun je zorgen dat alle foto’s die je maakt op iCloud en op al je apparaten beschikbaar zijn. iCloud Fotobibliotheek werkt ook via je mobiele dataverbinding (3G, 4G en 5G) en dat kan ervoor zorgen dat je databundel ongemerkt op gaat.

iCloud Fotobibliotheek gebruikt mobiele data (4G en 5G)

De iCloud Fotobibliotheek zorgt dat je alle foto’s op alle toestellen beschikbaar hebt. In iOS 10 en eerder werkte het synchroniseren alleen als je verbinding met een Wi-Fi-netwerk maakte en het toestel was aangesloten op een stroombron. Sinds iOS 11 is dat niet meer het geval: het synchroniseren werkt dan ook via je 3G/4G/5G-verbinding. Dat kan ongewenst dataverkeer veroorzaken, waardoor je databundel sneller op is.

Apple heeft deze nieuwe werkwijze waarschijnlijk gekozen omdat databundels steeds groter worden, waardoor je er niet echt meer op hoeft te letten. Toch kan het zin hebben om je dataverbruik in de gaten te houden en één van de maatregelen kan zijn om synchroniseren van iCloud Fotobibliotheek via je mobiele provider uit te schakelen. Dit is dus alleen nodig als je iOS 11 of later gebruikt.

iCloud Fotobibliotheek synchroniseren via mobiele data uitschakelen

Neem de volgende stappen om het synchroniseren via 4G of 5G uit te schakelen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op Mobiel netwerk.
  3. Zet de schakelaar bij Foto’s uit.

iCloud Fotobibliotheek dataverbruik

Het synchroniseren van foto’s vindt nu alleen nog via wifi plaats. Wijzigingen in je iCloud Fotobibliotheek vinden dus pas plaats als je in de buurt bent van een geschikt draadloos netwerk.

Als je de functie wel aan wilt laten staan, overweeg dan of je de schakelaar bij Onbeperkte updates aan wilt laten staan. Apple waarschuwt ervoor dat het behoorlijk wat data kan kosten.

iCloud Fotobibliotheek is een optionele functie, die gebruik maakt van je kostbare iCloud-opslagruimte. Er zijn andere manieren om je foto’s op elk toestel beschikbaar te hebben, bijvoorbeeld door ze op te slaan op Dropbox of te synchroniseren met Google Foto’s. Die laatstgenoemde dienst heeft wel impact op de kwaliteit van je foto’s, maar als het om slordig gemaakte snapshots gaat maakt dat waarschijnlijk niet zoveel uit.

Lees meer over Backup van foto’s maken op je iPhone en iPad in onze tip.

Bekijk ook

Backup van foto's maken die op iPhone en iPad staan

Er staan vaak heel wat dierbare foto's op je iPhone, die je niet wilt kwijtraken. Daarom is het belangrijk om backups van je foto's te maken. Sommige van die foto's wil je misschien niet meer op je iPhone bewaren, maar wel op iCloud of een andere opslagdienst. In deze gids vertellen we je alle mogelijkheden om je foto's veilig elders op te slaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!