iCloud apps overzicht.

Zo bepaal je zelf welke apps gebruikmaken van iCloud

Dankzij iCloud heb je overal toegang tot je bestanden, maar de opslagruimte is beperkt. In deze tip leggen we uit hoe je zelf bepaalt welke apps gebruik mogen maken van iCloud, zowel op de iPhone, iPad en Mac.

Met iCloud bewaar je bestanden in een online opslagruimte en zorg je dat alles synchroon blijft. De opslagruimte van Apple’s clouddienst is niet oneindig en alleen de eerste 5GB is gratis. Gelukkig kun je zelf bepalen welke apps gebruik mogen maken van iCloud. In deze tip lees je hoe je via de instellingen van je iPhone, iPad en de Mac kunt bepalen welke apps gebruikmaken van iCloud en gegevens mogen opslaan en synchroniseren.

Apps voor iCloud instellen

Apps maken om allerlei redenen gebruik van iCloud. De meeste apps gebruiken iCloud voor het synchroniseren van gegevens met je andere apparaten. Denk aan een game die zowel op de iPhone als iPad beschikbaar is, waarbij je je voortgang op beide apparaten gelijk houdt. Ook wordt iCloud gebruikt voor het synchroniseren van bestanden, bijvoorbeeld van Pages, Numbers en Keynote.

Bepalen welke apps iCloud Drive gebruiken op iPhone en iPad

Om dit op de iPhone en iPad te regelen doe je het volgende:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op je naam > iCloud.
  3. Onder het kopje Apps die iCloud gebruiken tik je op Toon alles.
  4. Alle apps die je hier ziet staan, zijn apps die op je toestel staan en gegevens bewaren of synchroniseren via iCloud. Schakel de apps in of uit door de schakelaar om te zetten.
  5. Check ook de optie bij iCloud Drive > Apps die synchroniseren naar iCloud Drive voor apps die opslagruimte gebruiken in iCloud en schakel degene uit die je niet nodig hebt.
  6. Wil je alle apps in één keer uitschakelen, dan kun je ook iCloud Drive in zijn geheel uitschakelen. iCloud wordt nog steeds gebruikt voor het synchroniseren van standaardapps (zoals Contacten en Foto’s), maar niet meer voor externe apps.

Apps die iCloud gebruiken en iCloud Drive op iPhone

Je vindt hier alleen de apps die op dit moment op je iPhone of iPad geïnstalleerd zijn. Voor de Mac-apps ga je naar de instellingen op je Mac. Met deze instelling schakel je alleen het gebruik van iCloud uit. Eerdere opgeslagen gegevens blijven bewaard. Die kun je bekijken via Instellingen > je naam > iCloud > Beheer opslag en via de Bestanden-app.

Bepalen welke apps iCloud Drive gebruiken op een Mac

Op de Mac werkt dit op een soortgelijke manier, al zijn de stappen iets anders:

  1. Open Systeeminstellingen en klik op je naam.
  2. Klik op iCloud, gevolgd door iCloud Drive > Apps die synchroniseren naar iCloud Drive.
  3. Schakel de apps in of uit door ze aan of af te vinken.
  4. Je kan ook de optie voor iCloud Drive uitschakelen, waardoor geen enkele externe app meer iCloud kan gebruiken.

Mac-apps synchroniseren via iCloud Drive in macOS Ventura

Wil je de opgeslagen gegevens bekijken, dan doe je dat door de Finder te openen en naar het onderdeel iCloud Drive te gaan. Daar zie je voor alle apps die losse bestanden opgeslagen hebben individuele mappen met daarin alle beschikbare bestanden. Een optie die veel opslagruimte gebruikt is het synchroniseren van je bureaublad en Documenten-map. Via de stappen hierboven kun je dit ook uitschakelen.

Lees ook onze tip hoe je app-gegevens uit iCloud verwijdert. Je ziet dan precies hoeveel ruimte ze innemen en welke bestanden er opgeslagen zijn.

Bekijk ook

Zo verwijder je appgegevens uit iCloud om extra ruimte vrij te maken

Sommige iOS-apps slaan informatie op in iCloud, zodat je toegang hebt vanaf een andere iDevice of Mac. In deze tip leggen we uit hoe je appgegevens uit iCloud wist, bijvoorbeeld van apps die je niet meer gebruikt.

iCloud Drive

iCloud Drive is de online opslag voor je iPhone, iPad en Mac. Apple's eigen apps zoals Pages, Numbers en Keynote werken met iCloud Drive, maar ook apps van derden. Dankzij iCloud Drive zijn alle bestanden op al je apparaten beschikbaar. Op de iPhone en iPad vind je iCloud Drive in de Bestanden-app, terwijl je dit op de Mac in de Finder vindt. Lees alles over het bewaren van bestanden op iCloud Drive en het gebruik van de Bestanden-app.

iCloud Drive