Safari Technology Preview

Safari: tabbladen uitwisselen tussen iPhone, iPad en Mac

In Safari kun je tabbladen synchroniseren tussen iPhone, iPad en Mac. Het uitwisselen van tabbladen werkt via iCloud en in deze tip lees je hoe het werkt.

iCloud tabbladen

Tabbladen uitwisselen

Als je de Safari-browser gebruikt om te internetten, dan kun je tabbladen die op de iPhone of iPad zijn geopend, moeiteloos bekijken op een ander apparaat, bijvoorbeeld een Mac. Je hoeft daarbij geen bladwijzers op te slaan of linkjes naar jezelf de mailen. Het kan op drie manieren. In dit artikel leggen we uit hoe alle drie manieren werken.


Optie 1: Safari-tabbladen en Handoff

De Safari-browser voor iOS ondersteunt Handoff. Dit houdt in dat je tabbladen die je op de iPhone of iPad hebt geopend, ook op de Mac kunt zien. Heb je een leuk jurkje gevonden op de iPhone, dan kun je achter de Mac kruipen om het kledingstuk meteen te bestellen. Dezelfde webpagina is op beide platformen te bekijken. Hoe Handoff werkt lees je in onze gids: Zo werkt Handoff voor Mac, iPhone en iPad.

Optie 2: iCloud-tabbladen synchroniseren

Met iCloud kun je eenvoudig alle gegevens online bewaren – ook de websites die je hebt bezocht. Met ‘Tabbladen in de Cloud’ kun je openstaande tabbladen synchroniseren tussen apparaten. Dit is mogelijk sinds iOS 6 en OS X Mountain Lion. Geopende tabbladen op het ene apparaat zie je dus ook op het andere apparaat.

iCloud-tabbladen openen op iOS

De iCloud-tabbladen zijn terug te vinden via het bladwijzermenu van Safari. Je vindt deze bij het boek-icoontje in de navigatiebalk van Safari. Selecteer de optie ‘iCloud-tabbladen’ en je ziet meteen welke websites je open hebt staan.

iCloud-tabbladen openen op de Mac

Op de Mac vind je de iCloud-knop in de knoppenbalk. Deze is te herkennen aan het iCloud-wolkje. Klik erop en je krijgt meteen de geopende tabbladen te zien.

Synchronisatie van iCloud-tabbladen uitschakelen

Het is niet mogelijk om de synchronisatie van tabbladen zomaar uit te schakelen. Wil er geen gebruik van maken, dan zul je de synchronisatie van bladwijzers helemaal moeten uitschakelen. Je vindt deze optie onder  -> Systeemvoorkeuren > iCloud > Safari.

iCloud-synchronisatie inschakelen

Zie je de iCloud-tabbladen niet? Dan staat de functie wellicht uitgeschakeld. Je kunt het op de Mac inschakelen via  -> Systeemvoorkeuren > iCloud > Safari. Op iOS ga je naar Instellingen > iCloud > Activeer Safari. Je ziet nu het boek-icoon in Safari op iOS en krijgt toegang tot alle gesynchroniseerde bladwijzers. Alle aanpassingen en instellingen van bladwijzers worden nu tussen al je Apple-apparaten uitgewisseld.

Optie 3: AirDrop voor het uitwisselen van links

Een link versturen en delen met AirDrop.Een derde en laatste optie is om gebruik te maken van AirDrop. Dankzij AirDrop kun je allerlei bestanden uitwisselen met apparaten in de buurt. Los van foto’s, contacten en andere gegevens, kun je ook webpagina’s versturen via AirDrop. Dit is daarom een relatief snelle en alternatieve manier om webpagina’s uit te wisselen op momenten dat Handoff niet werkt of iCloud-tabbladen niet beschikbaar zijn.

Een nadeel is echter wel dat niet alle apparaten AirDrop ondersteunen. Voor een iPhone heb je minimaal de iPhone 5 nodig, wat betreft iPad zit je goed vanaf de vierde generatie of hoger en voor de Macs geldt dat Bluetooth 4.0 aanwezig moet zijn. Op oudere Macs kun je AirDrop alleen gebruiken tussen Macs en niet met een Mac en iPhone of iPad onderling. Meer over AirDrop lees je in ons uitgebreide artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2016
Categorie Internet
Onderwerpen icloud, safari, synchroniseren, tabbladen