Safari-tabbladen op iPad

Safari-tabbladen uitwisselen tussen iPhone, iPad en Mac

Wissel je vaak tussen je iPhone, iPad en Mac, dan wil je een geopende webpagina ook op je andere apparaten kunnen bekijken. In Safari kan dat: je bekijkt eenvoudig de openstaande tabbladen op je iPhone en leest vervolgens verder op je Mac. Deze tip vertelt hoe dat werkt.

Safari-tabbladen synchroniseren

Het gebeurt je vast wel eens: je hebt iets in Safari op de iPhone opgezocht, maar moet vervolgens even iets anders doen. Als je later achter de Mac zit ben je weer vergeten wat je ook alweer op je iPhone aan het lezen was. Je kunt dit oplossen door Safari-bladwijzers te gebruiken en door de Safari-bladwijzers te synchroniseren via iCloud. Maar het kan ook makkelijker, zonder ze te hoeven opslaan of in je browsergeschiedenis te moeten zoeken.

Gebruik je Safari op al je apparaten met hetzelfde Apple ID, dan kun je gemakkelijk een tabblad van één apparaat op het andere openen. Ook kun je op afstand alle tabbladen op je andere apparaten sluiten als je ze niet langer nodig hebt.


Gebruik je geen Safari? Ook in andere browsers is dit vaak wel mogelijk. Zo kun je op een soortgelijke manier Chrome-tabbladen uitwisselen tussen al je apparaten.

Het uitwisselen van tabbladen is mogelijk dankzij Handoff. Dit houdt in dat je tabbladen die je op de iPhone of iPad hebt geopend, ook op de Mac kunt zien (en omgekeerd). Heb je een leuke broek gevonden op de iPhone, dan kun je achter de Mac kruipen om het kledingstuk meteen te bestellen. Dezelfde webpagina is op beide platformen te bekijken. Hoe Handoff werkt lees je in onze gids: Zo werkt Handoff voor Mac, iPhone en iPad.

Uitwisselen van tabbladen inschakelen op een Mac

Op de Mac kun je het synchroniseren van Safari-tabbladen als volgt activeren:

 1. Ga naar  > Systeemvoorkeuren.
 2. Ga naar Apple ID > iCloud.
 3. Vink Safari aan.

Mac iCloud instellingen: Safari bladwijzers synchroniseren.

Vanaf nu worden automatisch je openstaande tabbladen en andere gegevens van Safari gesynchroniseerd met iCloud. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor je instellingen, favorieten en dergelijke. Bij bovenstaande stappen kan het gebeuren dat je een pop-up te zien krijgt met de melding dat bladwijzers moeten worden samengevoegd. Wil je niets kwijtraken dan klik je op OK.

Uitwisselen van tabbladen inschakelen op iPhone en iPad

Wil je bladwijzers ook synchroniseren met je iOS-apparaat, dan doe je dat als volgt:

 1. Ga naar de Instellingen-app.
 2. Tik op je profielfoto bovenin het scherm.
 3. Kies iCloud en zet de schakelaar bij Safari aan.

Safari-tabbladen van iPhone of iPad openen op je Mac

Heb je op de iPhone iets leuks gezien en wil je verder lezen in Safari op de Mac, dan doe je dit als volgt:

 1. Klik rechtsboven op het icoon Toon tabbladoverzicht (twee overlappende vierkantjes)
 2. Je krijgt nu een overzicht van openstaande tabbladen op je andere apparaten te zien. Tik op het gewenste tabblad.
 3. Eventueel kun je in het zoekvak zoeken naar een bepaald begrip.

Safari-tabbladen op Mac

Klik je op een van de tabbladen, dan zullen ze worden geopend op je Mac. Je kunt ook tabbladen op je iPhone of iPad sluiten door op het kruisje rechts ervan te klikken.

Mac Safari-tabbladen openen op iOS

Omgekeerd kan ook:

 1. Open Safari op je iPhone of iPad.
 2. Tik op het icoon voor alle tabbladen (twee overlappende vierkantjes).
 3. Je ziet nu je actieve apparaten met de openstaande tabbladen.
 4. Tik op een tabblad dat je wilt openen, of swipe om het tabblad op je Mac op afstand te sluiten.

Met deze tips kun je moeiteloos wisselen tussen apparaten en gewoon verder lezen waar je was gebleven.

Safari-tabbladen op iPad

Optie 2: Tabbladen-geschiedenis bekijken

Zie je de gewenste website niet via de stappen hierboven, bijvoorbeeld omdat je het betreffende tabblad per ongeluk hebt gesloten? Er is nog een andere manier om verder te lezen op een webpagina die je op een ander apparaat hebt gesloten: door in de geschiedenis te kijken.

Alle tabbladen die je opent worden namelijk bewaard in iCloud. Je vindt ze terug in het bladwijzermenu van Safari (te herkennen aan het boek-icoon). Hier vind je bij Geschiedenis (een klok-icoon) de eerder vandaag bezochte tabbladen op al je apparaten. Dit werkt sinds iOS 6 en OS X Mountain Lion, dus ook op oudere apparaten. Geopende tabbladen op het ene apparaat zie je dan ook op het andere apparaat.

Optie 3: Artikellink via AirDrop versturen

Een derde optie om verder te lezen op een ander apparaat is om de URL gewoon via AirDrop naar je andere apparaat te sturen. Dit is de beste oplossing als je niet overal dezelfde Apple ID gebruikt, bijvoorbeeld op een gezamenlijke iPad. Met AirDrop kun je allerlei bestanden uitwisselen met apparaten in de buurt. Los van foto’s, contacten en andere gegevens, kun je ook webpagina’s versturen via AirDrop. Dit is daarom een relatief snelle en alternatieve manier om webpagina’s uit te wisselen op momenten dat Handoff niet werkt of iCloud-tabbladen niet beschikbaar zijn.

Een nadeel is echter wel dat niet alle apparaten AirDrop ondersteunen. Voor een iPhone heb je minimaal de iPhone 5 nodig, wat betreft iPad zit je goed vanaf de vierde generatie of hoger en voor de Macs geldt dat Bluetooth 4.0 aanwezig moet zijn. Op oudere Macs kun je AirDrop alleen gebruiken tussen Macs en niet met een Mac en iPhone of iPad onderling. Meer over AirDrop lees je in ons uitgebreide artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2020
Categorie Internet
Onderwerpen icloud, safari, synchroniseren, tabbladen
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS, iPadOS, macOS