icloud drive afbeelding

iCloud Drive: wat is het, wat kun je ermee?

iCloud Drive is de online opslagdienst van Apple voor iPhone, iPad en Mac. Wat is het verschil met de gewone iCloud en wat kun je er zoal mee?

Naast de bekende online opslagdiensten zoals Dropbox en Google Drive, heeft ook Apple haar eigen opslagdienst genaamd iCloud Drive. Wat is het verschil met iCloud? En wat kun je er zoal mee? Dat leggen we in dit artikel uit.

Wat is iCloud Drive?

iCloud Drive is onderdeel van iCloud, de online opslagdienst van Apple. Met iCloud kun je bestanden en documenten online opslaan, zodat je vanaf je iPhone, iPad, iPod en Mac toegang hebt. Ook kun je via iCloud allerlei data synchroniseren, bijvoorbeeld afspraken en adressen, maar ook instellingen van apps.

icloud-delenMet iCloud Drive heeft Apple de mogelijkheden van iCloud verder uitgebreid. Met deze opslagdienst kun je alle soorten bestanden opslaan, ook als ze niet bedoeld zijn voor Apple-software. Apple schuift hiermee dus op in de richting van online opslagdiensten zoals Dropbox en Google Drive. Bij die diensten had je altijd al volledige vrijheid in het opslaan en uitwisselen van documenten, terwijl iCloud voornamelijk bedoeld was voor documenten van Apple zelf: Pages, Numbers, Keynote, Notities, Herinneringen en Agenda bijvoorbeeld.

iCloud Drive heeft ook een mappenstructuur. Je bepaalt zelf hoe je je iCloud Drive indeelt in mappen en kunt alles doorzoeken op basis van trefwoorden. Net als bij Dropbox en Google Drive krijg je een vaste hoeveelheid opslagruimte (5GB is gratis). Wil je meer, dan kun je extra opslagruimte bijkopen. Apple breidde iCloud eerder al uit met een aantal functies, zoals Fotostream en iTunes in de Cloud. Met iCloud Drive breiden ze de mogelijkheden nog verder uit.

Wat kun je met iCloud Drive?

Zodra je Yosemite, El Capitan of nieuwer hebt geïnstalleerd krijg je vanaf de Mac toegang tot de bestanden op iCloud. Je kunt bestanden uploaden door ze naar het Finder-venster te slepen. Op andere desktopcomputers kun je altijd via iCloud.com inloggen en door de bestanden bladeren. Heb je een Windows-computer, dan is er al speciale iCloud-software voor Windows.

Voor iOS zijn er veel applicaties die gebruikmaken van iCloud Drive en allerlei soorten bestanden online op kunnen slaan. Zo maken Apple’s eigen iWork-apps Pages, Numbers en Keynote gebruik van deze dienst. Ook de Microsoft Office-apps werken met iCloud Drive en ontwikkelaars kunnen zelf eenvoudig ondersteuning bieden aan Apple’s online opslagdienst. Wil je je iCloud Drive-bestanden bekijken, dan kun je dat doen via de aparte iCloud Drive-app. Hoe dit werkt, lees je in onderstaande tip.

iCloud Drive inschakelen

Wil je iCloud Drive gaan gebruiken, dan kun je dat eenvoudig aanzetten. Je schakelt iCloud Drive als volgt in:

  1. Ga naar de Instellingen op de iPhone of iPad
  2. Ga naar iCloud.
  3. Achter iCloud Drive staat nu nog ‘Uit’. Tik erop en zet de schakelaar bij iCloud Drive aan.

Wil je iCloud Drive inschakelen op de Mac, dan doe je dit als volgt:

  1. Ga naar Systeemvoorkeuren en klik op iCloud.
  2. Zet vervolgens een vinkje bij iCloud Drive.
  3. Wil je zien welke Mac-apps er gebruikmaken van iCloud Drive, dan klik je op Opties.

Je kunt iCloud Drive weer uitschakelen als je er geen gebruik meer van wilt maken. Ook kun je kiezen welke apps toegang krijgen tot iCloud Drive.

Meer iCloud Drive tips

Lees hieronder nog meer over iCloud Drive:

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Devices iPad, iPhone, iPod, Mac, MacBook
Software iOS, macOS