iPhone 15 geruchten mockup doosje

Overzicht: deze iPhone 15-geruchten bleken te kloppen

DeiPhone 15 zijn aangekondigd en dat betekent dat we weten welke geruchten van de afgelopen tijd correct waren. We vertellen je welke iPhone 15 geruchten waar bleken te zijn en op welke punten de geruchtenlekkers compleet de plank missloegen.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 15 geruchten: waar en onwaar

Het lijkt wel gisteren dat Apple de iPhone 14-serie uitbracht, maar in werkelijkheid is dat alweer een jaar geleden. Nu de iPhone 15-serie is onthuld weten we welke iPhone 15 geruchten kloppen en welke totale onzin bleken te zijn. Want we kunnen wel spreken over “doorgaans betrouwbare bronnen”, maar ook die hebben het wel eens bij het verkeerde eind.

Dit artikel is bijgewerkt op 18 september met een update over alle wel en niet gerealiseerde geruchten.

Deze iPhone 15 geruchten kloppen

Hieronder lopen we de verschillende geruchten langs, waarbij we onderscheid maken tussen de algemene geruchten en de voorspellingen die over de standaard- en Pro-toestellen zijn gedaan.

Algemene geruchten:

iPhone 15 en AirPods Pro met usb-c

Geruchten over de standaard iPhone 15-modellen:

 • De standaard iPhones hebben een Dynamic Island gekregen. Ook kregen ze een matglazen achterkant en een 48-megapixel cameralens. Maar veel andere verbeteringen voor de camera werden helemaal niet voorspeld.
 • De standaard iPhone 15-modellen zijn verkrijgbaar in zwart, roze, geel, groen en blauw. Er werd echter ook gesproken over middernacht, sterrenlicht, felroze, felgroen en oranje/koraal. Dat bleek onzin.

iPhone 15 line-up met kleuren

Geruchten over de iPhone 15 Pro-modellen:

 • De iPhone 15 Pro-modellen kregen inderdaad een lichtgewicht frame van titanium.
 • De iPhone 15 Pro-modellen zijn verkrijgbaar in naturel, zwart, wit en blauw. Maar er werd ook gesproken over roodbruin en dit bleek onzin.
 • De iPhone 15 Pro-modellen hebben een actieknop met 9 instelbare acties. Maar de haptische knoppen kwamen er niet.
 • De iPhone 15 Pro-modellen hebben dunnere randen rondom het scherm.
 • De iPhone 15 Pro-modellen hebben inderdaad een 3 nanometer A17-chip, 8GB RAM, ondersteuning voor wifi 6E en een Ultra Wideband-chip van de tweede generatie.
 • Alleen de iPhone 15 Pro Max heeft 5x optische zoom. Er werd in de geruchten echter nog getwijfeld tussen 5x of 6x optische zoom.
 • De iPhone 15 Pro-modellen zijn gemakkelijker te repareren. Dit stond niet erg centraal in de geruchten, maar bleek uiteindelijk wel te kloppen.
 • Er is inderdaad geen iPhone 15 Ultra gekomen. De Ultra wordt nu verwacht voor de iPhone 16-serie.

iPhone 15 Pro Max met 120mm zoomlens equivalent

Deze iPhone 15 geruchten kloppen niet

Er waren ook diverse geruchten die niet waar bleken te zijn, waaronder:

 • De iPhone 15 wordt niet geleverd met een oplaadkabel in dezelfde kleur.
 • Er is geen 2 terabyte optie voor de iPhone 15 Pro-modellen bijgekomen. Wel viel de 128GB opslag voor de iPhone 15 Pro Max af (maar dit was niet voorspeld).
 • De iPhone 15-modellen zouden allemaal een veel langere batterijduur krijgen, van tientallen procenten meer. Dit bleek onzin, het is slechts 1% tot 2% meer.
 • Er kwam geen donkerrode variant van de iPhone 15 Pro-modellen.
 • De iPhone 15 Pro-modellen hebben geen solid-state knoppen gekregen. Dat werd aanvankelijk genoemd in de geruchten, maar werd later (terecht) weer ingetrokken.
 • De voorspelde prijsverhoging van de Pro-modellen bleek niet waar: de prijzen gingen in Europa zelfs wat omlaag en in de VS bleven ze gelijk.
 • De iPhone 15 Pro-modellen zijn niet geschikt voor Thunderbolt-snelheden.

Hieronder lopen we de verschillende aspecten wat meer in detail langs.


#1 Namen: gewoon de iPhone 15-serie (en ook de Pro Max)

Gerealiseerd: 95%
Over de namen van de nieuwe iPhones hoefden we niet lang te twijfelen: dat zou het normale patroon volgen en dat bleek ook het geval. Apple gebruikt al jaren de S-naamgeving niet meer (zoals de iPhone 5s). Sterker nog: het laatste S-model was de iPhone XS uit 2018, dus dat is alweer bijna vijf jaar geleden. Het zal dan ook niemand verbazen als de nieuwe iPhone-serie gewoon iPhone 15 heet. Deze naam werd dan ook in het geruchtencircuit meermaals genoemd. Het werd dus gewoon de:

iPhone 15 Pro en iPhone 15 vergelijken

Er waren wat geruchten dat Apple een nieuwe Ultra-naam zou willen gebruiken, maar dat gerucht werd op latere momenten weer ingetrokken en bleek uiteindelijk ook niet waar. Wellicht maakt de iPhone 16 Ultra in 2024 opnieuw een kans.

#2 Vier modellen: dezelfde formaten als voorheen

Gerealiseerd: 100%
Apple zou volgens geruchten in totaal vier modellen uitbrengen, zo voorspelden Apple analist Ming-Chi Kuo en Apple-journalist Mark Gurman. Het bleek inderdaad te gaan om de hierboven genoemde formaten: tweemaal 6,1-inch en tweemaal 6,7-inch voor mensen die een wat groter scherm willen.

Er was eind februari wel een gerucht dat Apple een iets groter scherm zou kiezen (namelijk 6,2-inch), maar op latere momenten hebben we daar niets meer van gehoord. Het bleek uiteindelijk weer uit te komen op de bekende formaten 6,1-inch en 6,7-inch.

#3 Design: aangepast ontwerp, deels van titanium

Gerealiseerd: 100%
De iPhone 15-serie heeft een iets vernieuwd ontwerp gekregen, zoals in de geruchten was voorspeld. De vlakke zijkanten blijven bestaan, de randen zouden naar achteren wat ronder verlopen. Voor wie het hoekige design niet zo prettig in de hand vindt liggen, is dit een mooi compromis.

iPhone 15 Pro en Pro Max schermformaat

Daarnaast waren er geruchten dat het design van de iPhone 15 Pro voortaan van titanium zou worden gemaakt. De twee Pro-modellen hebben al jaren een behuizing van roestvrij staal, maar dit zou ingeruild worden voor het lichtere titanium. Apple heeft al de Apple Watch Ultra van titanium, dus een bijpassende iPhone was helemaal niet zo’n gek idee. Dit gerucht bleek inderdaad te kloppen.

Bekijk ook

iPhone 15 Pro met titanium behuizing: dit moet je weten over het nieuwe materiaal

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max hebben een behuizing van Grade 5 Titanium. Wat is dit materiaal en wat zijn de voor- en nadelen?

Bij de standaardmodellen zou Apple de glimmende glazen achterkant kunnen inruilen voor de matglazen achterkant die we al jaren kennen van de Pro-modellen. Er was maar één bron die dit beweerde en sindsdien bleef het lange tijd stil. Maar het bleek uiteindelijk toch een correcte voorspelling, want de standaard iPhone 15-modellen zijn voortaan voorzien van een matte achterkant die minder gevoelig is voor vingervlekken.

Bekijk ook

iPhone 15 design: dit is het nieuwe uiterlijk

Apple heeft het design van de iPhone 15 (Pro) van een opfrisbeurt voorzien. De randen zijn minder hoekig en de behuizing van de Pro-modellen is van een ander materiaal gemaakt. We vertellen je alles wat je moet weten over het ontwerp van de iPhone 15-serie.

#4 Schermen: dezelfde formaten en schermtypes, dunnere randen

Gerealiseerd: 90%
We verwachtten vooraf dat Apple aan de schermen zelf niet zoveel zou veranderen. Volgens bronnen zou Apple kiezen voor de gebruikelijke formaten. Wel zouden de schermranden iets dunner worden bij de Pro’s. Dit gerucht bleek inderdaad te kloppen. Het zijn de dunste schermranden ooit, waardoor er nog nauwelijks sprake is van een zwart randje. Dit is een extra manier waarop de Pro-modellen zich onderscheiden van de twee standaarduitvoeringen. Verder gebruikt Apple opnieuw voor alle modellen een OLED-scherm, net als de afgelopen twee jaar. Functies zoals het ProMotion-scherm en always-on blijven voorlopig exclusief bij de Pro-modellen, zo zeiden meerdere bronnen. En ze bleken gelijk te hebben.

iPhone 15 Pro titanium

Wat de helderheid betreft, bleken de geruchten minder goed te kloppen. De iPhone 15 Pro Max zou een hogere helderheid krijgen, maar dat bleef gelijk. Ook voorspelde geen enkele geruchtenlekker dat de standaard 15 in maximale helderheid omhoog ging van 1200 nits naar 2000 nits. Zie ook ons artikel met alles over het scherm van de iPhone 15-serie.

Bekijk ook

iPhone 15 scherm: de smalste schermranden ooit

De iPhone 15-serie is vanaf 22 september verkrijgbaar. In dit artikel lees je alles over de schermen van de iPhone 15 en iPhone 15 Pro. Dunnere schermranden, ProMotion, helderheid en meer.

#5 Dynamic Island: dit jaar naar alle modellen

Gerealiseerd: 100%
Dit gerucht vonden we in aanloop naar de aankondiging nog het meest geloofwaardig. Meerdere bronnen, waaronder Apple-analist Ming-Chi Kuo en display-expert Ross Young, zeiden dat Apple dit jaar het Dynamic Island naar alle modellen zou brengen. Het werd vorig jaar als grote verbetering gepresenteerd op de iPhone 14 Pro (Max), maar dit jaar zouden dus ook de iPhone 15 en iPhone 15 Plus deze handige schermfunctie krijgen. Dit bleek inderdaad te kloppen.

iPhone 15 en iPhone 15 Plus

#6 Camera: verbeteringen voor alle modellen, maar het meeste voor de iPhone 15 Pro Max

Gerealiseerd: 50%
Dat Apple verbeteringen doorvoert aan de camera’s van de nieuwe iPhones, is geen verrassing. Elke nieuwe iPhone heeft verbeterde camera’s en kan beter fotograferen bij slechte lichtomstandigheden.

Er werd gesproken over nieuwe sensoren die zorgen voor betere foto’s bij grote lichtverschillen, maar het meest interessante iPhone 15-gerucht wat betreft de camera was de periscopische lens. Deze zou exclusief op de iPhone 15 Pro Max te vinden zijn en zorgen voor verder optisch inzoomen zonder kwaliteitsverlies zoals met digitaal inzoomen. Er werd gesproken over 6x tot 10x optisch inzoomen, wat een stuk verder is dan bij de huidige telelens (3x).

Geruchten over een periscopische lens voor de iPhone gingen al jarenlang rond, maar dit jaar zouden we ‘m echt gaan zien. Apple kondigde inderdaad een groter zoombereik voor de iPhone 15 Pro Max aan, maar de maximale zoom is aan de lage kant (5x). En er werd met geen woord gesproken over een periscooplens. In plaats daarvan heeft Apple gekozen voor een ’tetraprism design’.

iPhone 15 camera met periscopische lens

Toch waren er ook een hoop details die niet waren uitgelekt. De standaard iPhone 15 kreeg 2x zoom, je kunt kiezen uit drie verschillende brandpuntsafstanden, tethering naar de Mac is mogelijk, er is een nieuw HEIF Max-formaat, je kunt Spatial Video schieten en er zijn nu automatische portretfoto’s. Terwijl alle geruchtenlekkers maar bleven herhalen over de periscoop en 48 megapixel, was er veel meer te melden.

Zie ook ons artikel over de iPhone 15-camera.

Bekijk ook

iPhone 15 (Pro) camera: dit zijn de verbeteringen

Wat zijn de verbeteringen voor de camera van de iPhone 15 (Pro)? Na alle geruchten over periscooplenzen en 48 megapixels is het tijd om de balans op te maken met de officiële aankondigingen. Dit zijn de verbeteringen die je in de iPhone 15 Pro Max en alle andere modellen vindt!

#7 Knoppen: Geen zijschakelaar, wel een actieknop

Gerealiseerd: 80%
Lange tijd gingen er geruchten dat de iPhone 15 Pro (Max) geen fysiek indrukbare knoppen meer zou krijgen. In plaats daarvan wilde Apple kiezen voor haptische knoppen die je niet echt meer indrukt, maar die dankzij de trilmotor toch een klikgevoel geven. Hiervoor zou de iPhone 15 Pro (Max) twee extra Taptic Engines krijgen, de trilmoter van de iPhone. Je kent dit type knop ook al van de thuisknop op recente iPhones. De iPhone 7 was het eerste model met zo’n thuisknop en was ook de eerste waterbestendige iPhone. Er werd een hoop over gezegd, maar uiteindelijk verdween dit gerucht weer net zo snel als hij was gekomen. De iPhone 15-modellen zouden normale knoppen krijgen, werd al snel duidelijk.

iPhone 15 Pro-actieknop

Inmiddels zijn de kaarten anders geschud. Apple zou bij de ontwikkeling tegen problemen aangelopen zijn, waardoor alle iPhone 15-modellen toch gewoon traditionele knoppen krijgen. Wel zou een andere verandering aan komen, namelijk het verdwijnen van de zijschakelaar. Deze mute-schakelaar zit al sinds de eerste generatie in de iPhone, maar zou vervangen worden door een actieknop, vergelijkbaar met de actieknop van de Apple Watch Ultra. Je kunt deze gebruiken voor het maken van foto’s en video’s, het activeren van een Siri Shortcut en allerlei andere acties. Deze programmeerbare actieknop verscheen inderdaad en alleen op de Pro-modellen.

#8 Het einde van de Lightning-poort

Gerealiseerd: 90%
De Lightning-poort is inmiddels een vertrouwd onderdeel van de iPhone. We kennen de poort al sinds 2012, toen Apple het bij de iPhone 5 voor het eerst introduceerde. Maar na ruim 10 jaar is het tijd voor iets nieuws. Vanwege de regelgeving in de EU zijn fabrikanten vanaf december 2024 verplicht om in nieuwe toestellen een universele oplaadpoort in te bouwen in onder andere smartphones. De keuze is gevallen op usb-c.

Apple pakt door en gaat nu al alle Lightning-poorten vervangen door usb-c. Daarbij zou onderscheid zijn tussen de standaardmodellen en de Pro-lijn. De iPhone 15 Pro-modellen zouden de beste usb-c-specs krijgen, met mogelijk usb 3.2 of Thunderbolt 3-snelheden. Op de andere modellen zou nog steeds sprake zijn van usb 2-snelheden. Het meest recente gerucht beweerde dat sommige iPhone 15-modellen Thunderbolt ondersteunen. Daardoor is veel snellere dataoverdracht mogelijk.

De Thunderbolt-ondersteuning kwam er niet, maar Apple stapte daadwerkelijk over naar usb-c, waarbij de specs op de Pro-modellen net iets beter zijn.

Er zijn nog andere geruchten geweest over de oplaadpoort. Zo zou de iPhone 15 kunnen snelladen op 35 Watt ondersteunen. Dit bleef echter steken op 27 Watt, vergelijkbaar met de iPhone 14-serie. Ook waren er geruchten dat Apple een speciale chip zou inbouwen om de controle te houden over oplaadsnelheden en functies. Dit bleek onzin te zijn: het gaat om een standaard usb-c-poort zonder aanpassingen.

Bekijk ook

Usb-c poort van iPhone 15 bevat geen speciale chip

De usb-c poort op de iPhone 15-modellen is 100% standaard. Er zit dus geen speciale chip in om de oplaad- of datasnelheid te regelen.

#9 A17-chip is vooral energiezuiniger

Gerealiseerd: 2%
Qua prestaties zit de iPhone inmiddels al bijna op z’n top, want de jaarlijkse verbeteringen in de snelheid van de iPhone worden alsmaar kleiner. Maar er is nog wel winst te behalen. De chip kan bijvoorbeeld energiezuiniger worden, waardoor je een langere batterijduur overhoudt. Het zou gaan om een 3nm-variant (in plaats van 5nm in de huidige chip) en dat levert volgens bronnen een hogere energiezuinigheid op. Er werd gesproken over een verbetering van tientallen procenten.

iPhone 15 Pro overzicht

Dat er een A17 Bionic-chip aan zat te komen, is geen kunst om te voorspellen. Apple brengt elk jaar een nieuwe versie van de A-chips uit, met voorspelbare nummering. Wat de geruchtenlekkers echter niet voorspelden, is dat dit jaar voor de naam A17 Pro Bionic zou worden gekozen. En die beloofde energiezuinigheid viel ook enorm mee: de batterijen gaan maar 1% tot 2% langer mee.

Bekijk ook

Dit is de nieuwe A17 Pro-chip in de iPhone 15 Pro-modellen

De iPhone 15 Pro-modellen hebben een verbeterde chip gekregen, terwijl de gewone iPhone 15-modellen ook een kleine upgrade krijgen. Maar zijn ze daadwerkelijk sneller geworden in de benchmarks? En hoe zit het met het werkgeheugen?

#10 Opslag iPhone 15 Pro verhoogd

Gerealiseerd: 0%
De iPhone 15 Pro krijgt meer opslag, beweerden bronnen. De Pro-modellen zouden beginnen bij 256GB (nu nog 128GB) en gaan door tot 2TB (nu 1TB). Dit bleek totaal niet waar. Apple schrapte de 128GB opslag bij de Pro Max, maar voor de rest bleef alles hetzelfde. Bij de standaardmodellen veranderde er helemaal niets. Eén analist voorspelde dat er dit jaar helemaal niets verandert aan de opslagcapaciteiten (dat bleek niet helemaal waar), terwijl doorgaans betrouwbare Apple-bron Mark Gurman sprak over “additional storage” bij de Pro-modellen. Die extra opslag van 2TB hebben we niet gezien.

Bekijk ook

Hoeveel opslag zit er in de iPhone 15-serie? Dit zijn de keuzes van dit jaar

Hoeveel opslag vind je in de iPhone 15-modellen? Krijgt de iPhone 15 Pro dit jaar standaard meer opslag? En hoe zit het met het geheugen van de iPhone 15? Je leest er hier alles over.

#11 Wifi 6E nu eindelijk naar de iPhone

Gerealiseerd: 50%
Geruchten over wifi 6E op de iPhone zagen we de laatste jaren telkens weer terugkeren, maar dit jaar zou het echt zover zijn. Het bleek echter alleen van toepassing op de Pro-modellen.

WiFi 6E biedt een hogere maximale snelheid en voegt er een extra frequentieband aan toe: 6GHz. Je kent misschien al 2,4GHz en 5GHz-netwerken. Daar komt een derde frequentie bij, waardoor je een stabieler netwerk met een lagere latency krijgt. Met 6GHz kun je meer data in één keer verzenden, al is het bereik wel wat beperkter. Je hebt er wel een geschikte router voor nodig. Inmiddels vinden we Wifi 6E al bij de iPad Pro 2022 en de nieuwste MacBook Pro en Mac mini.

Bekijk ook

Dit moet je weten over wifi 6E: geschikte Apple-devices en routers

Steeds meer Apple-producten hebben ondersteuning voor wifi 6E. Je kunt dan ook al veel routers met WiFi 6E kopen. We leggen je uit wat dit nu precies betekent, welke Apple-producten er geschikt voor zijn en of het nu nodig is om je router te vernieuwen of dat je nog beter kunt wachten.

#12 Kleuren: titaniumgrijs, blauw, oranje en geel?

Gerealiseerd: 60%
Over de kleuren van de iPhone 15-serie zijn deze keer heel veel geruchten geweest. Er werd gesproken over dieproze, lichtblauw, oranje, donkerrood en nog veel meer. De complete regenboog kwam voorbij in het geruchtencircuit, maar uiteindelijk zou de selectie iets minder spannend worden. De standaardmodellen zouden volgens de meest recente geruchten beschikbaar komen in middernacht (zwart), sterrenlicht (wit), koraal/oranje, blauw en geel. Dit bleek niet te kloppen. In werkelijkheid blijkt Apple alweer te zijn gestopt met middernacht en sterrenlicht en zit er ook geen witte of koraal/oranje kleur in de line-up. Apple heeft gekozen voor zwart, geel, groen, blauw en roze.

iPhone 15 Pro line-up met kleuren

Voor de Pro-modellen zou Apple dit jaar kiezen voor spacezwart, zilvergrijs, titaniumgrijs en donkerblauw. Dit kwam nog redelijk in de richting: zwart, wit, blauw en naturel zijn de uiteindelijke kleuren geworden. Apple kiest ieder jaar voor de Pro-modellen altijd één opvallende, kenmerkende kleur. Bij de iPhone 14 Pro was dat paars, bij de iPhone 13 Pro was het Sierra Blue en bij de iPhone 12 Pro was het oceaanblauw. Dit jaar zou dat dus donkerblauw zijn, hoewel titaniumgrijs ook een kleur is die we dit jaar voor het eerst zien. In ons artikel over iPhone 15-kleuren zie je welke kleuren het uiteindelijk zijn geworden.

Bekijk ook

Dit zijn de kleuren van de iPhone 15 (Pro)

Is Apple gestopt met de kleur goud voor de iPhone 15 Pro? En hebben we ook geen (PRODUCT)RED meer bij het standaardmodel? Dit zijn de kleuren van de iPhone 15-modellen!

#13 Release: zeer waarschijnlijk weer in september

Gerealiseerd: 100%
Je hoeft geen glazen bol te hebben om te kunnen voorspellen dat de nieuwe iPhones in september aangekondigd worden. September is voor Apple al ruim tien jaar de grote iPhone-maand. De datum voor het iPhone 15-event is 12 september. Tijdens het september-event kondigde Apple de nieuwe modellen aan en ze liggen ook meteen al in september in de winkel. Er waren geen geruchten over mogelijke latere releases, zoals vorig jaar bij de iPhone 14 Plus. Lees ook ons artikel over de datum van de iPhone 15-serie.

Bekijk ook

Wanneer komt de iPhone 15 uit? Alles over de releasedatum en de planning

Apple heeft de iPhone 15-serie aangekondige, maar wanneer kunnen we deze nieuwe modellen verwachten? Dit jaar verschijnen ze allemaal tegelijk, ongeacht welk model je kiest. Je leest hier alles over de iPhone 15-releasedatum en wanneer de pre-order en uitlevering van start gaat!

#14 Prijs: prijsverhoging voor de Pro-modellen

Gerealiseerd: 0%
Er waren sterke geruchten dat de prijs van de iPhone 15 omhoog zou gaan, maar alleen bij de Pro-modellen. Er werd gesproken over een prijsverhoging van $100 tot wel $200. Vooral de grootste iPhone 15 Pro Max zou een flinke klap duurder worden.

Dit bleek totaal niet waar. De prijzen voor alle modellen gingen zelfs iets omlaag. En bij de iPhone 15 Pro Max krijg je meer opslag voor bijna dezelfde prijs. Kortom: dit gerucht bleek totale onzin. In ons overzicht van de
iPhone 15 prijzen lees je er meer over.

Bekijk ook

Dit zijn de Nederlandse prijzen van de iPhone 15-serie

De Nederlandse prijzen van de iPhone 15-serie zijn bekend. En er is goed nieuws: de iPhone 15-serie is goedkoper geworden! Lees hier alles over de exacte prijzen van de iPhone 15, iPhone 15 Pro en de andere modellen.

Dit is de iPhone 2023 line-up:

Bekijk ook

iPhone 2023 line-up: alles over de iPhones van dit jaar

Lees hier alles over de iPhone 2023 line-up. Welke iPhones zijn er in 2023 bijgekomen en welke modellen verdwijnen uit het assortiment? Check dit overzicht van de iPhones van 2023, zodat je weet of er dit najaar iets voor jou bij zit!

Revisiegeschiedenis:

 • 2023 - 18 september: We hebben de geruchten nagekeken op waarheid en onwaarheid.
 • 2023 - 11 september: Artikel bijgewerkt met de nieuwste iPhone 15-geruchten.
 • 2023 - 21 augustus: Artikel bijgewerkt met de nieuwste geruchten.
 • 2023 - 25 april: Artikel bijgewerkt en geactualiseerd met de nieuwste geruchten.

Actuele iPhone 15 deals

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.