iPhone 15 line-up met kleuren

iPhone 15 design: dit is het nieuwe uiterlijk

Apple heeft het design van de iPhone 15 (Pro) van een opfrisbeurt voorzien. De randen zijn minder hoekig en de behuizing van de Pro-modellen is van een ander materiaal gemaakt. We vertellen je alles wat je moet weten over het ontwerp van de iPhone 15-serie.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 15 design: zo zien de nieuwe iPhones eruit

Een opgefrist uiterlijk is voor veel mensen een goede reden om een nieuwe iPhone te kopen. Toch zijn grote veranderingen aan het design van nieuwe iPhones schaars. Apple kiest vaak meerdere jaren voor hetzelfde ontwerp. De grootste vernieuwing kwam de afgelopen jaren in de vorm van de iPhone 12 uit 2020. Toen nam Apple afscheid van de afgeronde randen en kwamen er vlakkere randen voor in de plaats. Ook de iPhone 15 blijft trouw aan het ontwerp van voorgaande modellen, al is het design wel iets gewijzigd. We zetten de wijzigingen in het iPhone 15-design voor je op een rij!

Ontwerp iPhone 15: dit zijn de wijzigingen

Het uiterlijk van de iPhone 15 verschilt op een aantal vlakken van de vorige modellen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

iPhone 15 met afgeronde randen

De randen van de iPhone 15-serie zijn wat minder vlak dan bij de iPhone 14 uit 2022. Dat zie je terug in de zijkanten van het toestel. Het scherm zelf is namelijk wel volledig plat. Gevoelsmatig kan de smartphone daardoor anders in je hand liggen dan je gewend bent. De rondingen zitten bij de iPhone 15 vooral aan de uiteindes van de randen. Qua vorm ligt het meer tussen de iPhone 11 en iPhone 14 in.

iPhone 15 met matglazen achterkant

Alle iPhone 15-modellen hebben dit jaar een matglazen achterkant gekregen. Eerder hadden enkel de Pro-versies dit designkenmerk. De iPhone 14 had bijvoorbeeld nog een achterkant van glimmend glas. Dat materiaal was erg gevoelig voor vingerafdrukken. Dankzij de matte achterkanten zullen iPhone 15-gebruikers zich minder snel storen aan vlekken op de behuizing, zo blijkt ook uit de eerste ervaringen van testers.

Bekijk ook

Hands-on met de iPhone 15 Pro: de eerste testervaringen staan online

Apple heeft de gloednieuwe iPhone 15 Pro alvast aan een aantal YouTubers en reviewers gegeven. Daarmee krijgen we een eerste indruk hoe het nieuwe product bevalt. Is de iPhone 15 Pro een goede aankoop of vinden de reviewers het maar niks?

Dunnere bezels op iPhone 15 Pro-modellen

Apple heeft de Pro-modellen dit jaar voorzien van nog dunnere schermranden. De bezels van de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max zijn namelijk slechts 1,5mm breed, ten opzichte van de 2,2mm dikte van de vorige modellen. De schermformaten blijven ondertussen wel gelijk, namelijk 6,1-inch en 6,7-inch.

iPhone 15 Pro en Pro Max schermformaat

Dynamic Island op alle iPhone 15-modellen

Het Dynamic Island was vorig jaar de belangrijkste reden om voor de iPhone 14 Pro-modellen te kiezen. Dit jaar komt de functie naar alle modellen, dus ook naar de iPhone 15 en iPhone 15 Plus. Daarmee verdwijnt de notch die in 2017 voor het eerst werd geïntroduceerd. Meer hierover lees je in ons overzicht over het iPhone 15-scherm.

Bekijk ook

iPhone 15 scherm: de smalste schermranden ooit

De iPhone 15-serie is vanaf 22 september verkrijgbaar. In dit artikel lees je alles over de schermen van de iPhone 15 en iPhone 15 Pro. Dunnere schermranden, ProMotion, helderheid en meer.

iPhone 15 met usb-c

Apple maakt met de iPhone 15-serie dit jaar de sprong naar usb-c. Dat betekent dat de iPhone voor eens en altijd afscheid neemt van de Lightning-poort. De Pro-modellen ondersteunen USB 3.2 Gen 2, waardoor de maximale snelheid van de bestandsoverdracht naar 10 Gbps gaat. Dat is goed nieuws voor iedereen die regelmatig foto’s en video’s overzet naar een Mac of pc.

Eerdere geruchten over Thunderbolt-ondersteuning, blijken dus niet waar te zijn. Analist Ming-Chi Kuo sprak zelfs over de komst van Thunderbolt 3, met een maximale bestandsoverdracht van 40 Gbps. Hoewel die voorspelling niet is uitgekomen, kun je dankzij usb-c wel één extern scherm aansluiten op de iPhone 15. Een speciale adapter is niet langer nodig.

Bekijk ook

iPhone 15 zonder adapter aan te sluiten op extern 4K-scherm

De iPhone 15-modellen hebben geen adapter nodig om te worden aangesloten op een extern 4K-beeldscherm. Dit blijkt uit de technische specificaties. Het beeldscherm kan tot 4K HDR met 60Hz weergeven.

In de toekomst gaat Apple meer apparaten en accessoires van usb-c voorzien, zoals de Magic Mouse en de AirPods Pro. Volgens Bloomberg-journalist Mark Gurman is Apple binnen twee jaar volledig klaar met de transitie van Lightning naar usb-c. Veel producten van Apple, zoals de duurdere iPads en MacBooks, maken al enige tijd gebruik van usb-c. Sinds 2015 hebben MacBooks een usb-c-poort, terwijl de overgang bij de iPad geleidelijk is gegaan. In 2018 verscheen er voor het eerst een usb-c-poort op de iPad Pro-modellen. Daarna volgde de rest, met als meest recente toevoeging de standaard iPad uit 2022. Bij de iPhones zal het wat sneller gaan, nu alleen nog de iPhone SE de overstap moet maken.

iPhone 15 usb-c-poort

Materialen: iPhone 15 Pro van titanium

Ook op het gebied van materiaalkeuzes is er bij de iPhone 15-reeks het een en ander veranderd. Apple kiest dit keer weer voor aluminium bij de standaardmodellen en voor titanium bij de duurdere Pro-uitvoeringen. We zetten de materialen per iPhone 15-model in een handig overzicht:

Achterkant Behuizing (randen)
iPhone 15 Glas (mat) Aluminium (mat)
iPhone 15 Plus Glas (mat) Aluminium (mat)
iPhone 15 Pro Glas (mat) Titanium (mat)
iPhone 15 Pro Max Glas (mat) Titanium (mat)

Materiaal van de standaard iPhone 15-modellen

De iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn net als de voorgaande modellen weer voorzien van een aluminium behuizing. Op het gebied van materiaal hoef je dus niets nieuws te verwachten. Wat wel nieuw is, is dat de glazen achterkant dit jaar van matglas is, net als bij de Pro-modellen. Voorheen was de achterkant van de standaardmodellen van glimmend glas.

Materiaal van de iPhone 15 Pro-modellen

In plaats van roestvrij staal heeft Apple bij de iPhone 15 Pro-modellen gekozen voor titanium. Dit materiaal is veel lichter dan rvs, maar biedt nog altijd een premium uiterlijk. Waar een roestvrijstalen behuizing enigszins vingerafdrukgevoelig is, krijgen de vlekken door de matte afwerking van titanium geen kans.

Apple brengt ook de Apple Watch Ultra 2 uit met een titanium behuizing. Ook het eerste Ultra-model was van dat materiaal. Deze smartwatch is een stuk duurder in vergelijking met de Apple Watch Series 9, maar bevat ook veel meer functies.

iPhone 15 Pro met titanium

Kleuren iPhone 15-serie

Apple brengt de standaard iPhone 15 en iPhone 15 Plus uit in vijf kleuren. Het gaat om de kleuren zwart, blauw, groen, geel en roze. Op een later moment verschijnt er mogelijk een extra kleuroptie. Voor de Pro-modellen is er keuze uit vier smaakjes: zwart, wit, blauw en naturel. Eerdere geruchten die spraken over een roodbruine kleur genaamd ‘dark sienna’ zijn niet waargemaakt.

iPhone 15 Pro line-up met kleuren

Bekijk ook

Dit zijn de kleuren van de iPhone 15 (Pro)

Is Apple gestopt met de kleur goud voor de iPhone 15 Pro? En hebben we ook geen (PRODUCT)RED meer bij het standaardmodel? Dit zijn de kleuren van de iPhone 15-modellen!

iPhone 15 Pro-knoppen: actieknop vervangt muteknop

Voor de iPhone 15 Pro-modellen is er nogal wat veranderd wat de knoppen betreft. Apple vervangt de muteschakelaar aan de zijkant namelijk door een actieknop. Je activeert de knop door deze ingedrukt te houden. Welke actie er wordt uitgevoerd, kan je aanpassen via de instellingen. Door middel van haptische feedback voel je wanneer je de knop (per ongeluk) indrukt. De standaardmodellen beschikken nog altijd over de traditionele muteschakelaar om het belgeluid mee in en uit te schakelen.

Bekijk ook

Dit kun je doen met de iPhone 15 Pro actieknop

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max hebben een gloednieuwe actieknop. Wat kun je hiermee en welke acties kun je zoal instellen? We vertellen je alles over het gebruik van de iPhone-actieknop!

Wil je meer weten over de nieuwe iPhone 15-toestellen? Lees dan onze round-ups met alle informatie:

Dit is de huidige iPhone line-up:

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 20 september: Artikel bijgewerkt met officiële info, nu dit bekend is.
  • 2023 - 27 augustus: Artikel aangepast met de nieuwste geruchten over het iPhone 15 design.
  • 2023 - 20 maart: Artikel bijgewerkt met alles wat we weten over het iPhone 15-ontwerp.

Bekijk ook

iPhone 2023 line-up: alles over de iPhones van dit jaar

Lees hier alles over de iPhone 2023 line-up. Welke iPhones zijn er in 2023 bijgekomen en welke modellen verdwijnen uit het assortiment? Check dit overzicht van de iPhones van 2023, zodat je weet of er dit najaar iets voor jou bij zit!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 20 september: Artikel bijgewerkt met officiële info, nu dit bekend is.
  • 2023 - 27 augustus: Artikel aangepast met de nieuwste geruchten over het iPhone 15 design.
  • 2023 - 20 maart: Artikel bijgewerkt met alles wat we weten over het iPhone 15-ontwerp.

Actuele iPhone 15 Pro deals

iPhone 15

De iPhone 15 is het standaardmodel van de iPhones van 2023. De iPhone 15 heeft een 6,1-inch display, maar nu met Dynamic Island. Ook zijn er verbeteringen voor de camera, chip en andere extra functies en is het design vernieuwd met meer afgeronde hoeken en een matglazen achterkant. Bovendien is Lightning vervangen door usb-c. Ontdek de iPhone 15 abonnementen of oriënteer je op de iPhone 15 prijzen voor een los toestel. Lees ook onze review van de iPhone 15.

iPhone 15

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.