iPhone met usb-c-poort

‘iPhone met usb-c-poort komt in 2023’: dit zijn de voordelen

Er gaan al meer dan vijf jaar geruchten dat Apple een iPhone met usb-c wil uitbrengen. In 2023 lijkt het er eindelijk van de komen. Wat zijn de voordelen? We zetten ze op een rijtje!

Als de geruchten kloppen krijgt de iPhone 15 voor het eerst een usb-c-poort. Dat wordt onder andere beweerd door analist Ming-Chi Kuo en Bloomberg. Dit betekent dat na meer dan tien jaar de Lightning-poort gaat verdwijnen en plaats moet maken voor een universele oplader die je voor elke smartphone, tablet en dergelijke kunt gebruiken. Dit brengt allerlei voor- en nadelen met zich mee.

#1 Usb-c betekent minder kabels

Als je op reis gaat hoef je voortaan nog maar één type kabel mee te nemen: usb-c. Hiermee kun je je iPhone, iPad, AirPods, camera en allerlei andere apparaten opladen. Voordat het zover is, gaat er nog wel wat tijd overheen. Een iPhone gaat vaak wel zo’n vijf tot zeven jaar mee, dus reken erop dat er tot 2030 nog toestellen met Lightning-kabel in gebruik zijn. En ook voor het vervangen van je andere accessoires zoals AirPods zal er nog wel even wat tijd overheen gaan.

Het betekent ook tijdelijk meer afval. Heb je in de loop van de jaren heel wat Lightning-kabels verzameld, dan kun je die weggooien. Of beter nog: weggeven aan een vriend of familielid die nog wel een iPhone met Lightning heeft. Hou ook rekening met extra kosten, omdat je in het begin weer allerlei kabels en andere accessoires met usb-c moet kopen (als je die nog niet had).

#2 Usb-c betekent sneller opladen (in theorie)

Met de huidige iPhones kun je snelladen als je een usb-c-stroomadapter van 18 Watt of meer gebruikt. Hierbij gebruik je een kabel die aan de ene kant voorzien is van een Lightning-aansluiting en aan de andere kant een usb-c-aansluiting. Een lege batterij is dan in ongeveer een halfuur weer voor 50% opgeladen. Smartphones van de concurrentie kunnen veel sneller laden en werken met adapters van 100 Watt, 200 Watt en zelfs meer. Compleet opladen van je smartphone kost dan maar een paar minuten.

We verwachten niet dat Apple hetzelfde gaat doen. Wellicht kun je straks met usb-c iets sneller opladen, maar het zal dan eerder een verbetering van een paar procenten zijn.

#3 Sneller data uitwisselen

Een verbetering die Apple waarschijnlijk wel gaat doorvoeren, is het aanbieden van snellere datatransfers. Bestanden worden steeds groter en zeker als je met je 48 megapixel camera veel foto’s hebt gemaakt, wil je die snel kunnen overzetten. De huidige Lightning-aansluiting biedt snelheden tot 480 Mbps (USB 2.0). Daar valt nog best wat aan te sleutelen.

iPad mini 6 met camera

Apple zou volgens geruchten de datasnelheid van de iPhone 15 (Plus) hetzelfde willen houden, ook als er een usb-c-poort in komt. De Pro-modellen krijgen wel snellere datatransfer. Dat is op zich een logische keuze, aangezien professionele fotografen die veel met (ProRAW-/RAW-)fotobestanden werken meestal een Pro-model hebben.

Analist Ming-Chi Kuo spreekt over Thunderbolt 3 (max. 40 Gbps) of USB 3.2 (max. 20 Gbps). Beide zijn een enorme verbetering. Voor fotografen kan dit een verschil van minuten tot uren betekenen. Nu vormt de Lightning-poort nog een obstakel voor het overzetten van grote foto- en videobestanden en een draadloos netwerk is vaak ook niet de oplossing. Door over te stappen naar usb-c kun je als fotograaf je workflow versnellen.

iPad mini 6 review: onderkant met usb-c-poort
De iPad mini heeft het al: een usb-c-aansluiting.

Usb-c met speciale functies

Apple zou Apple niet zijn, als ze niet weer een eigen draai zouden geven aan de overstap naar usb-c. In plaats van een universele aansluiting die op alle apparaten gelijk is, wil Apple toch weer iets eigenzinnigs doen. Er wordt gesproken over een speciale chip die in samenwerking met de usb-c-poort werkt, zodat Apple de controle houdt over bepaalde functies. Denk aan snelladen en snelle datatransfer.

Ook zorgt het ervoor dat Apple het MFi-programma voor accessoires in de lucht kan houden. Dit keurmerk geeft aan dat producten zijn getest en door Apple veilig zijn bevonden. Maar het betekent ook een hogere prijs voor consumenten, want fabrikanten moeten voor het keurmerk betalen.

Usb-c in andere Apple-producten

Veel producten van Apple werken al met usb-c, zoals de duurdere iPads en de MacBooks. Sinds 2015 zit er een usb-c-poort in de 12-inch MacBook, waarbij het meest opmerkelijke was dat deze laptop slechts één aansluiting had. Een jaar later bracht Apple de MacBook Pro 2016 uit met meerdere usb-c-poorten. Lange tijd hadden MacBooks alleen usb-c-poorten, totdat Apple in 2021 weer begon met een gevarieerd rijtje aansluitingen, waaronder HDMI en een geheugenkaartsleuf. Je bent daardoor minder afhankelijk van allerlei hubs.

Bij de iPad is de overgang naar usb-c geleidelijk gegaan. Op de iPad verscheen in 2018 voor het eerst een usb-c-poort, namelijk op de iPad Pro-modellen. Daarna volgde de rest, met als meest recente toevoeging de standaard iPad uit 2022. AirPods en andere accessoires zoals de MagSafe Battery Pack zijn nog steeds voorzien van Lightning-connector.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 01 maart: Artikel bijgewerkt met voor- en nadelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPhone 15

De iPhone 15 is het aankomende standaardmodel van de iPhones van 2023. De iPhone 15 krijgt vermoedelijk weer een 6,1-inch display, maar deze keer met het Dynamic Island. Ook verwachten we verbeteringen voor de camera, chip en andere extra functies. Je leest hier alles over de nieuwste iPhone 15 geruchten en meer. De nieuwe iPhone 15-modellen worden verwacht in september 2023.

iPhone 15
35 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.