Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone usb-c met Mac en iPad

iPhone 15 usb-c poort: dit kun je ermee

De iPhone 15 heeft een usb-c-poort gekregen. Na meer dan tien jaar Lightning-poort is het tijd voor iets anders. Heeft de usb-c-poort alleen maar voordelen of zijn er ook wat nadelen? We lopen ze met je langs.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone met usb-c-poort: de plus- en minpunten

Na jaren van geruchten hebben de iPhone 15-modellen voor het eerst een usb-c-poort. De overgang zal redelijk probleemloos verlopen voor de meeste mensen, want op de iPads en MacBooks wordt de usb-c-poort al een tijdje gebruikt. Deze universele oplader voor smartphones, tablets en dergelijke is opgelegd door de EU en moet in 2024 zijn ingevoerd. Apple neemt nu alvast een voorschot door de iPhones te voorzien van usb-c. Heeft het alleen maar pluspunten of zijn er ook minpunten?

Voordelen van iPhone 15 met usb-c

De overstap naar usb-c zal door veel mensen als een pluspunt worden ervaren. Hieronder zetten we de 7 belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.

Voordelen:

Voordeel #1: minder kabels nodig

Als je op reis gaat hoef je voortaan nog maar één type kabel mee te nemen: usb-c. Hiermee kun je je iPhone, iPad, AirPods, camera en allerlei andere apparaten opladen. Ook kun je in noodgevallen gemakkelijker een kabel lenen, zelfs als de andere persoon een Android-toestel heeft. Die ene kabel past altijd.

iPhone 15 usb-c-poort

Voordeel #2: Sneller data uitwisselen

Een verbetering die Apple ook heeft doorgevoerd, zijn hogere snelheden voor datatransfers. Dat geldt overigens alleen voor de iPhone 15 Pro-modellen. Die bieden ondersteuning voor USB 3.2 Gen 2, wat een maximale snelheid tot 10 Gbps oplevert. Ideaal voor het overzetten van grote bestanden, zoals de ProRes-video’s die je met de Pro-modellen maakt.

Bij de normale iPhone 15-modellen blijft de snelheid hetzelfde, namelijk 480 Mbps (USB 2.0). Dit is dezelfde snelheid die je bij de Lightning-aansluiting had en het is niet te versnellen door een betere kabel te gebruiken.

Voordeel #3: Andere apparaten opladen

Je kunt de usb-c-poort van de iPhone 15 gebruiken om je AirPods op te laden. Maar het werkt ook met andere iPhones! Sluit bijvoorbeeld twee iPhone 15’s met een usb-c-naar-usb-c-kabel op elkaar en de degene met meest volle batterij zal als powerbank dienstdoen. Je kunt ook een oudere iPhone aansluiten met een Lightning-kabel, waarna de iPhone 15 als powerbank gebruikt kan worden.

De usb-c poort van de iPhone 15 levert overigens maar een vermogen van 4,5 Watt, ongeacht welk apparaat je erop aansluit. Dat is vrij weinig, maar in noodgevallen ben je toch geholpen. Bij Lighting was het trouwens maar 0,3 Watt.

iPhone 15 kabel met MacBook

Voordeel #4: Extern scherm gebruiken zonder adapter

Soms wil je het allemaal net iets groter bekijken. Een handige bijkomstigheid van de usb-c poort is dat je voortaan een extern 4K-scherm kunt aansluiten, zonder dat je een speciale adapter nodig hebt. Je sluit deze gewoon aan op de usb-c-poort.

Bekijk ook

iPhone 15 zonder adapter aan te sluiten op extern 4K-scherm

De iPhone 15-modellen hebben geen adapter nodig om te worden aangesloten op een extern 4K-beeldscherm. Dit blijkt uit de technische specificaties. Het beeldscherm kan tot 4K HDR met 60Hz weergeven.

Voordeel #5: Accessoires aansluiten

Bij de iPads waren we al eraan gewend geraakt dat je allerlei accessoires kon aansluiten, zoals geheugensticks, microfoons, digitale camera’s en muziekinstrumenten. Bij de iPhone is nu ook veel meer mogelijk.

Een greep uit de apparaten die je bij de iPads kunt aansluiten (en die nu ook bij de iPhone mogelijk zijn):

 • Bekabelde oordopjes en headsets met usb-c-aansluiting
 • Digitale camera’s
 • Toetsenborden
 • Usb-microfoons, voor bijvoorbeeld Garageband
 • Geheugenkaartlezers, voor het uitlezen van foto’s en video’s
 • Andere externe opslagmedia
 • Kleine apparaten die je wilt opladen, zoals AirPods of een Apple Watch (max. 4,5 Watt)
 • Ethernet (verloopstuk nodig)
 • Hubs en docs
 • Audio-interfaces en MIDI-apparaten

iPhone 15 Pro cameras ProRes

Voordeel #6: ProRes filmen naar externe opslag

De iPhone 15 kent nog een extra trucje: je kunt filmen naar een extern opslagmedium! Dat komt vooral van pas bij het filmen van 4K ProRes-video’s, die veel ruimte in beslag nemen. Bij de iPhone 14 Pro (Max) was het filmen in 4K ProRes nog beperkt tot de modellen met 256GB of meer, maar bij de iPhone 15 Pro (Max) geldt die beperking niet meer. Sluit een externe SSD van een terabyte of meer aan en opslag is ook geen punt meer.

Bekijk ook

Externe SSD's voor je MacBook: dit zijn onze aanraders

Heb je extra opslagruimte voor je MacBook nodig? Dan kan een externe SSD een goed idee zijn! We zetten in deze gids de beste portable SSD's voor je op een rij, zodat je weet waaruit je kunt kiezen.

Voordeel #7: Usb-c is helemaal standaard

Apple geeft graag een eigen draai aan ontwikkelingen. Zo is er bij de Lightning-poort sprake van MFi-accessoires die speciaal moeten worden goedgekeurd. Ook bij de usb-c-poort waren er geruchten dat Apple een speciale chip zou inbouwen om grip te houden op de mogelijkheden. Je zou dan met goedgekeurde accessoires sneller kunnen laden of bestanden overzetten. Maar dat is niet gebeurd. Het gaat om een standaard usb-c poort zonder beperkingen.

Bekijk ook

Usb-c poort van iPhone 15 bevat geen speciale chip

De usb-c poort op de iPhone 15-modellen is 100% standaard. Er zit dus geen speciale chip in om de oplaad- of datasnelheid te regelen.

Voordeel #8: Snelle Ethernet aansluiten

De iPhone 15-modellen kunnen via de usb-c poort aangesloten worden op ethernet, voor sneller internet. Hiervoor heb je een usb-c-naar-Ethernet-adapter nodig. Op die manier creëer je een bekabelde internetverbinding met hogere downloadsnelheden dan wifi. Apple heeft dit bevestigd in een supportdocument. Overigens konden de iPhones met Lightning-poort ook op Ethernet worden aangesloten, als je over de juiste adapter beschikt.

Na het aansluiten van de iPhone op een Ethernetkabel verschijnt er een speciaal menu in de Instellingen-app. Dat menu is normaal gesproken niet zichtbaar. Hiermee krijg je IP-gerelateerde informatie en diverse opties om te configureren. Je kunt een snelheid van meer dan 800 Mbps halen op die manier.


Nadelen en gemiste kansen bij iPhones met usb-c

De komst van de usb-c-poort in de iPhones brengt ook wat nadelen met zich mee. Daaronder zijn er wat gemiste kansen, die Apple heeft laten liggen. Hieronder lopen we de belangrijkste met je langs.

Nadelen:

 • #1 Je ‘moet’ kabels weggooien (of niet)
 • #2 Usb-c leidt (nog) niet tot sneller opladen
 • #3 Snelle datakabel los aanschaffen
 • #4 Nog geen Thunderbolt
 • #5 Andere Apple-producten nog niet aangepast
 • Nadeel #1: je moet kabels weggooien (of toch niet?)

  De EU-wetgeving moet ervoor zorgen dat er minder elektronisch afval op de afvalberg terechtkomt. Maar op korte termijn kan het wel eens leiden tot meer afval, want je Lightning-accessoires zijn niet meer bruikbaar.

  Ongetwijfeld heb je in de loop van de tijd heel wat Lightning-kabels verzameld. Die kun je nu in de prullenbak gooien, toch? Nee, stop! Er gaat nog zeker vijf tot tien jaar overheen voordat alle Apple-producten met Lightning-aansluiting zijn verdwenen. Reken er maar op dat er tot 2030 nog wel iPhones met Lightning-aansluiting in omloop zullen zijn. Je kunt andere mensen blij maken door je Lightning-kabels weg te geven aan vrienden en familie. Ken je niemand in je omgeving, dan kun je ze wegbrengen naar de kringloopwinkel of het buurthuis.

  IKEA Lillhult Lightning-kabel.

  Bij accessoires zoals de Magic Mouse heeft het helemaal geen zin om ze nu al haastig te vervangen. Apple gaat over een tijdje nieuwe varianten met usb-c uitbrengen, maar die bieden waarschijnlijk helemaal geen nieuwe functionaliteit. Je kunt voor het opladen nog gewoon de Lightning-kabel gebruiken, dus het is handig om nog een paar kabeltjes achter de hand te houden.

  Nadeel #2: Usb-c leidt (nog) niet tot sneller opladen

  Met de komst van usb-c had Apple het opladen kunnen versnellen. Volgens geruchten zouden enkele van de iPhone 15-modellen geschikt zijn voor opladen op 35 Watt, terwijl dat bij de eerdere toestellen 27 Watt is. Maar dat gebeurde niet: bij de iPhone 15 (Pro) is nog steeds sprake van een maximaal vermogen van 27 Watt bij het opladen, ongeacht welke adapter je erin steekt. Dit blijkt uit info van de Japanse website Macotakara. Het wordt nog eens bevestigd door de specs die Apple zelf afgeeft. Alle vier iPhone 15-modellen zijn in 30 minuten op te laden naar 50% met een 20 Watt stroomadapter. Dat was bij de modellen van vorig jaar ook al zo, dus de usb-c poort leidt niet tot sneller opladen.

  Nadeel #3: Snelle datakabel los aanschaffen

  De Pro-modellen kunnen zoals gezegd een snelheid tot wel 10 Gbps aan, maar dit werkt niet met de usb-c-kabel die in de doos wordt meegeleverd. Die is namelijk alleen geschikt voor USB 2.0 snelheid (480 Mbps). Wil je profiteren van de hogere snelheid dan zul je een aparte kabel moeten aanschaffen. Het is een beetje jammer dat Apple deze kabel niet standaard meelevert, maar met een blik op het prijskaartje (€79!) wordt wel duidelijk dat dit misschien financieel niet haalbaar was.

  Nadeel #4: Nog geen Thunderbolt

  Eerdere geruchten dat de iPhone-15 modellen ondersteuning voor Thunderbolt zouden krijgen, bleken niet waar. Analist Ming-Chi Kuo sprak zelfs over Thunderbolt 3 (max. 40 Gbps), maar het is dus uiteindelijk 10 Gbps geworden en zonder Thunderbolt-ondersteuning. Wel kun je maximaal één extern scherm aansluiten op je iPhone, zonder dat je speciale adapters nodig hebt.

  Nadeel #5: Andere Apple-producten nog niet aangepast

  Het ideaal om met één kabel alles te kunnen aansluiten en opladen, is nog geen realiteit. Sommige producten van Apple werken al met usb-c, zoals de recente iPads en de MacBooks. Maar er zijn nog steeds heel wat producten met Lightning-aansluiting verkrijgbaar in de Apple Store, zoals de gewone AirPods en het Magic Keyboard. Apple zal daar gaandeweg nieuwe varianten van uitbrengen, voorzien van usb-c-poort. Maar waarom nu niet meteen? Het gaat om producten die vaak eenvoudig aan te passen zijn, zonder dat er nieuwe functies toegevoegd hoeven te worden (zoals bij alle Mac-bureauaccessoires). Er hoeft alleen een nieuwe aansluiting op. Wat ons betreft had Apple dit klusje in één keer kunnen klaren, zodat we er maar vanaf zijn.

  Bekijk ook

  Deze 8 Apple-producten moeten nog op usb-c overstappen

  Apple is met de iPhone 15 weliswaar overgestapt naar usb-c, maar dat geldt lang niet voor alle producten. Er zijn nog genoeg producten in de Apple Store verkrijgbaar die voorzien zijn van een Lightning-aansluiting. Jouw Lighting-kabels hoeven voorlopig niet de deur uit, maar Apple heeft nog wel wat werk te verzetten om helemaal klaar te zijn voor usb-c!

  Er valt nog veel meer te vertellen over eigenschappen van de iPhone 15’s. Zo hebben we aparte pagina’s over:

  Dit is de huidige iPhone line-up:

  Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 20 september: Nu alle details bekend zijn hebben we dit artikel bijgewerkt met de nieuwste feiten.
  • 2023 - 01 maart: Artikel bijgewerkt met voor- en nadelen.

  Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 20 september: Nu alle details bekend zijn hebben we dit artikel bijgewerkt met de nieuwste feiten.
  • 2023 - 01 maart: Artikel bijgewerkt met voor- en nadelen.

  Actuele iPhone 15 deals

  iPhone 15

  De iPhone 15 is het standaardmodel van de iPhones van 2023. De iPhone 15 heeft een 6,1-inch display, maar nu met Dynamic Island. Ook zijn er verbeteringen voor de camera, chip en andere extra functies en is het design vernieuwd met meer afgeronde hoeken en een matglazen achterkant. Bovendien is Lightning vervangen door usb-c. Ontdek de iPhone 15 abonnementen of oriënteer je op de iPhone 15 prijzen voor een los toestel. Lees ook onze review van de iPhone 15.

  iPhone 15

  Reacties: 40 reacties

  Reacties zijn gesloten voor dit artikel.