iPhone 15 Pro en iPhone 15 vergelijken

iPhone 15 scherm: de smalste schermranden ooit

De iPhone 15-serie is vanaf 22 september verkrijgbaar. In dit artikel lees je alles over de schermen van de iPhone 15 en iPhone 15 Pro. Dunnere schermranden, ProMotion, helderheid en meer.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het scherm is één van de belangrijkste onderdelen van een smartphone, ook bij de iPhone. De afgelopen jaren weet Apple telkens wel wat verbeteringen bij de displays van de nieuwe iPhone door te voeren. Maar hoe is dat bij het scherm van de iPhone 15 (Pro)?

#1 Formaten iPhone 15 scherm en de bezels

De formaten zijn ook dit jaar hetzelfde gebleven, 6,1-inch voor de kleinere modellen en 6,7-inch voor de grotere modellen. Dat betekent dus vier toestellen in twee formaten. De mini iPhone is dit jaar niet terugkeert en Apple waagt nog een poging met het Plus-model.

Het scherm van de nieuwe Pro-modellen heeft een belangrijke verandering door gemaakt. Sinds de introductie van de iPhone 12 zijn de schermranden hetzelfde gebleven. Maar met de komst van de iPhone 15 serie zijn de randen van de Pro-modellen 1/3 smaller geworden. Apple komt dit jaar weer een stap dichterbij de droom van een volledig randloos scherm.

iPhone 15 Pro en iPhone 15

Bij alle modellen is sprake van een Super Retina XDR-display (OLED) met Dynamic Island, HDR-support, True Tone, brede kleurweergave (P3), haptic touch en een contrastverhouding van 2.000.000:1. Ook is bij alle modellen een vingerafdruk­­­bestendige, vetafstotende coating aanwezig. Maar de resolutie is wel anders geworden:

  • 6,1-inch modellen: 2556 x 1179 pixels (was 2532 x 1170 pixels)
  • 6,7-inch modellen: 2796 x 1290 pixels (was 2778 x 1284 pixels)

De pixeldichtheid is nu bij alle schermen 460ppi, terwijl dat vorig jaar bij de Pro Max nog 458ppi was. Het scheelt niet veel, maar we willen het toch even noemen.

#2 Helderheid: hetzelfde als bij de iPhone 14

De helderheid is voor alle iPhone 15-modellen hetzelfde: 2000 nits. Vorig jaar had de gewone iPhone 14 nog een maximale helderheid van 1200 nits, maar dat is nu ook opgetrokken naar 2000 nits. Dus welk toestel je ook kiest, je krijgt altijd dezelfde maximale helderheid.

Bekijk ook

iPhone 15 specs: dit zijn de specificaties van de nieuwe iPhones

Benieuwd naar de specs van de iPhone 15? In dit artikel hebben we alle belangrijke specificaties van de iPhone 15 en iPhone 15 Pro voor je verzameld. Van cameraresolutie tot schermhelderheid en van gewicht tot werkgeheugen.

#3 Dynamic Island op alle modellen

Het Dynamic Island werd vorig jaar geïntroduceerd op de iPhone 14 Pro-modellen. Dit deel van het scherm verving de notch en kan allerlei nuttige informatie tonen. Hij is ook te bedienen door hem ingedrukt te houden. Je ziet bijvoorbeeld het huidige muzieknummer dat afgespeeld wordt of ziet de navigatie-instructies bovenaan je scherm. Het Dynamic Island kreeg veel lof vanwege het vernieuwende design en de mooie animaties. Het goede nieuws is dat dit onderdeel bij de iPhone 15-serie naar alle modellen is gekomen. De iPhone 15 en iPhone 15 Plus hebben dus geen notch meer.

#4 Always-on: blijft exclusief voor de Pro-modellen

Het always-on scherm van de iPhone was in 2022 de tweede grote vernieuwing en net als bij het Dynamic Island, vonden we dit alleen bij de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Deze functie zorgt ervoor dat je toegangsscherm zichtbaar blijft, ook als je iPhone vergrendeld is. Je ziet de tijdstip, je meldingen en een glimp van je achtergrond. Eventueel kun je de achtergrond en meldingen ook onzichtbaar maken. Ook dit jaar is het always-on display ook nog steeds alleen op de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max te vinden.

Bekijk ook

Alles over het always-on scherm van de iPhone: de moeite of niet?

In deze gids lees je alles wat je moet weten over het always-on scherm op de iPhone. Welke iPhones hebben het, wat is het nut, hoe werkt het en wat is de impact op de batterij?

#5 ProMotion: ook exclusief voor de Pro-modellen

Het laatste aspect van het scherm is ook in 2023 exclusief gebleven voor de duurdere modellen: de 120Hz ProMotion beeldverversing. Apple introduceerde het bij de iPhone 13 Pro (Max) en dit blijft ook bij de iPhone 15-serie alleen beschikbaar voor de Pro-modellen. Het ProMotion-scherm zorgt voor vloeiendere animaties, waardoor scrollen er soepeler uit zien. De variabele beeldverversing heeft ook weer te maken met het eerder genoemde always-on scherm, omdat de beeldverversing bij de always-on status tot een heel laag niveau gebracht kan worden.

Meer weten over de iPhone 15? Check dan ook deze artikelen:

Bekijk ook

iPhone 15 Pro hoesjes: met deze ben je goed beschermd

Op zoek naar een mooi hoesje voor je iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max? Er zijn al genoeg aanbieders die nu hoesjes hebben in leer, transparant kunststof of gerecycled materiaal, waardoor er keuze genoeg is. Bescherm je iPhone 15 Pro (Max) goed met deze backcovers, wallets en meer!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 30 juli: Nieuwe geruchten over steeds smallere schermranden toegevoegd.
  • 2023 - 06 maart: Artikel geactualiseerd met beelden van mogelijke glaspanelen van iPhone 15-serie.
  • 2023 - 23 februari: Artikel bijgewerkt en geactualiseerd met de nieuwste geruchten over formaten en energiezuinigheid.

Actuele iPhone 15 deals

iPhone 15

De iPhone 15 is het standaardmodel van de iPhones van 2023. De iPhone 15 heeft een 6,1-inch display, maar nu met Dynamic Island. Ook zijn er verbeteringen voor de camera, chip en andere extra functies en is het design vernieuwd met meer afgeronde hoeken en een matglazen achterkant. Bovendien is Lightning vervangen door usb-c. Ontdek de iPhone 15 abonnementen of oriƫnteer je op de iPhone 15 prijzen voor een los toestel. Lees ook onze review van de iPhone 15.

iPhone 15

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.