iPhone 15 Ultra concept

iPhone 15 scherm: gekromde randen en smalste bezels ooit

De nieuwste schermgeruchten
Wat weten we al over het scherm van de iPhone 15-serie? In dit artikel lees je alle geruchten, verwachten en meer over de schermen van de iPhone 15 en iPhone 15 Pro. Zo zijn er geruchten over het Dynamic Island, de schermranden en meer.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het scherm is één van de belangrijkste onderdelen van een smartphone en dat is bij de iPhone niet anders. De afgelopen jaren weet Apple telkens wel wat verbeteringen bij de displays van de nieuwe iPhone door te voeren. Maar hoe is dat bij het scherm van de iPhone 15? Er zijn al flink wat geruchten geweest en op basis van voorgaande modellen is ook al veel in te schatten hoe de displays van de iPhone 15-modellen eruit gaan zien.

Dit artikel is geactualiseerd op 18 maart met de nieuwste geruchten over het scherm. Zie het onderwerp schermranden voor de nieuwste info.

#1 Formaten iPhone 15 scherm

Waar we nagenoeg zeker over zijn, zijn de formaten van de nieuwe modellen. Apple gaat hoogstwaarschijnlijk weer vier uitvoeringen uitbrengen, met (ongeveer) dezelfde schermformaten als vorig jaar. Dat betekent dus vier toestellen in twee verschillende formaten. Dat betekent dat de mini iPhone dit jaar niet terugkeert en dat Apple nog een poging waagt met de nog niet zo succesvolle Plus iPhone.

iPhone 15 Ultra concept

Update 23 februari: Over het exacte schermformaat van de standaard iPhone 15 is nog wel wat onduidelijkheid. Er waren geen geruchten of sterke aanwijzingen dat Apple het 6,1-inch formaat zou wijzigen, maar uit CAD-renders zou blijken dat dit model een 6,2-inch schermformaat krijgt. Of dit ook geldt voor de gewone iPhone 15 Pro, is nog de vraag. Hoe dan ook zal 6,1- of 6,2-inch niet veel verschil maken.

Dit zijn de verwachte specificaties van het iPhone 15 scherm:

Formaat Type Resolutie PPI 120Hz
iPhone 15 6,1-/6,2-inch OLED 2532 x 1170 460
iPhone 15 Plus 6,7-inch OLED 2778 x 1284 458
iPhone 15 Pro 6,1-inch OLED 2556 x 1179 460
iPhone 15 Pro Max 6,7-inch OLED 2796 x 1290 460

#2 Dunnere schermranden op de Pro’s

Het lijkt erop dat Apple dit jaar voor de Pro-modellen wel iets nieuws in petto heeft. Volgens een betrouwbare bron, die vaker goede voorspellingen weet te geven, krijgen de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max dunnere schermranden. De schermranden zijn de zwarte randen van het glas tot de behuizing van de iPhone. Bij de huidige modellen is de schermrand en aantal millimeters breed, maar bij de iPhone 15 Pro-modellen zou dit dus een stuk dunner zijn. Dit is volgens de bron vergelijkbaar met de schermranden van bijvoorbeeld de Apple Watch Series 7 en Series 8.

Update 18 maart 2023:
Een andere geruchtenlekker zegt dat de iPhone 15 Pro Max records gaat breken met de dunste schermranden ooit. Beide iPhone 15 Pro-modellen krijgen een smallere bezel in vergelijking met de iPhone 14 Pro, maar bij het model van 6,7-inch zal de schermrand echt heel minimaal zijn. Apple verslaat daarmee de huidige recordhouder Xiaomi 13, die schermranden heeft van slechts 1,61 mm, terwijl Apple zou willen kiezen voor slechts 1,55 mm. Ter vergelijking: bij de iPhone 14 Pro zijn ze 2,17 mm.

Overigens zegt ShrimpApplePro ook dat het glas van het display bij de randen gebogen is. Het display zelf blijft wel plat, maar het glas van de schermranden zou dus rond zijn (zoals verderop ook te zien is bij #5). Ook dit kennen we al van de Apple Watch. Over dit deel van het gerucht zijn nog niet alle bronnen op de hoogte, zo zegt geruchtenlekker ShrimpApplePro. Hoe dan ook lijkt het erop dat de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max een nieuw scherm krijgen. Wat de dunnere schermranden betekent voor de exacte resolutie, is nog de vraag. Apple kan er ook voor kiezen om de resolutie en het schermformaat exact gelijk te houden, maar het toestel zelf iets smaller te maken.

#3 Energiezuiniger OLED-scherm

Dat alle modellen dit jaar weer een OLED-scherm krijgen, mag geen verrassing zijn. Maar Apple zou het OLED-scherm wel energiezuiniger maken. Dat komt vooral door een meer efficiëntere displaydriverchip. De nieuwe versie is volgens Economic Daily News een 28nm-chip, terwijl Apple voorheen 40nm gebruikte. Deze kleinere versie verbruikt minder stroom, waardoor het scherm dus ook energiezuiniger kan worden. Mogelijk heeft dat een langere batterijduur tot gevolg, al is nog de vraag hoe zich dat in cijfers laat uitdrukken. Apple kan het ook gebruiken om extra functies aan het scherm toe te voegen, bijvoorbeeld door deze helderder te maken, met dezelfde accuduur. En dat brengt ons meteen bij het vierde punt.

#4 Helderheid: de iPhone 15 Pro Max mogelijk het helderst

Er zijn nog weinig geruchten geweest over de exacte helderheid van het scherm van alle iPhone 15-modellen, met uitzondering van één toestel. Volgens een bron krijgt de iPhone 15 Pro Max een helderder scherm, vermoedelijk voor gebruik buitenshuis. Momenteel is dat nog 2000 nits, maar dat zou opgekrikt worden naar 2500 nits. Voor de andere modellen is dus nog niets bekend, dus vooralsnog is dit wat we verwachten qua maximale helderheid van de iPhone 15-serie:

Helderheid (standaard) Helderheid (piek) Helderheid (buiten)
iPhone 15 800 nits 1200 nits N.v.t.
iPhone 15 Plus 800 nits 1200 nits N.v.t.
iPhone 15 Pro 1000 nits 1600 nits 2000 nits
iPhone 15 Pro Max 1000 nits 1600 nits 2500 nits

Bekijk ook

iPhone 15 scherm: gekromde randen en smalste bezels ooit

Wat weten we al over het scherm van de iPhone 15-serie? In dit artikel lees je alle geruchten, verwachten en meer over de schermen van de iPhone 15 en iPhone 15 Pro. Zo zijn er geruchten over het Dynamic Island, de schermranden en meer.

#5 Dynamic Island op alle modellen

Eén van de grootste vernieuwingen aan het scherm van de iPhone 14-serie, was het Dynamic Island. Dit deel van het scherm verving de notch op de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max en kan allerlei nuttige informatie tonen en is ook te bedienen door hem ingedrukt te houden. Je ziet bijvoorbeeld het huidige muzieknummer dat afgespeeld wordt of ziet de navigatie-instructies bovenaan je scherm. Het Dynamic Island kreeg veel lof vanwege het vernieuwende design en de mooie animaties. Het goede nieuws is dat dit onderdeel bij de iPhone 15-serie vermoedelijk naar alle modellen komt. Dat betekent dat de iPhone 15 en iPhone 15 Plus, net als de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max vorig jaar, afscheid nemen van de traditionele notch. Dit gerucht stamt al uit september 2022 en sindsdien hebben meerdere bronnen bevestigd dat het Dynamic Island naar alle iPhone 15-modellen komt.

Bekijk ook

Gerucht: 'Alle iPhone 15-modellen krijgen Dynamic Island'

Onder de indruk van het nieuwe Dynamic Island? Volgens een betrouwbare bron krijgen in 2023 alle iPhone 15-modellen een Dynamic Island. Dat zou dus een grote upgrade betekenen voor de standaardmodellen.

De komst van een Dynamic Island naar alle modellen wordt nog eens extra bevestigd door gelekte schermpanelen in de video hieronder. Deze zouden volgens geruchtenlekker ShrimpApplePro authentiek zijn en tonen voor alle modellen het Dynamic Island en de gebogen schermranden, die we eerder bij #2 hebben genoemd. In de video zijn drie glaspanelen te zien, in twee formaten. In een latere tweet benadrukt ShrimpApplePro dat het gaat om glasplaatjes voor de normale iPhone 15 en de iPhone 15 Pro-modellen.

#6 Always-on: blijft exclusief voor de Pro-modellen

Het always-on scherm van de iPhone was in 2022 de tweede grote vernieuwing en net als bij het Dynamic Island, vonden we dit alleen bij de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Het lijkt erop dat dit in 2023 bij de iPhone 15-serie ook het geval blijft. Het always-on scherm zorgt ervoor dat je toegangsscherm zichtbaar blijft, ook als je iPhone vergrendeld is. Je ziet de tijdstip, je meldingen en een glimp van je achtergrond. Eventueel kun je de achtergrond en meldingen ook onzichtbaar maken. Of Apple het always-on scherm nog verder gaat verbeteren, is nog niet bekend. Maar dat het exclusief op de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max blijft, lijkt een zekerheid.

Bekijk ook

Alles over het always-on scherm van de iPhone 14 Pro (met nieuwe opties in iOS 16.2)

In deze gids lees je alles wat je moet weten over het always-on scherm op de iPhone. Welke iPhones hebben het, wat is het nut, hoe werkt het en wat is de impact op de batterij?

#7 ProMotion: ook exclusief voor de Pro-modellen

Het laatste aspect van het scherm blijft ook in 2023 exclusief voor de duurdere modellen: de 120Hz ProMotion beeldverversing. Apple introduceerde dat bij de iPhone 13 Pro (Max) en voorlopig blijft dit ook bij de iPhone 15-serie alleen beschikbaar voor de Pro-modellen. Het ProMotion-scherm zorgt voor vloeiendere animaties, waardoor scrollen er soepeler uit zien. De variabele beeldverversing heeft ook weer te maken met het eerder genoemde always-on scherm, omdat de beeldverversing bij de always-on status tot een heel laag niveau gebracht kan worden.

Bekijk ook

ProMotion: de voordelen van deze 120 Hz schermtechniek

Dankzij ProMotion zien animaties er op een scherm een stuk beter uit. ProMotion is een schermtechniek van Apple die zorgt voor een hoge refresh rate, waardoor alles veel soepeler oogt. Hier lees je er alles over.

Het lijkt er dus vooralsnog op dat we de beste schermen vinden in de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max, net als de afgelopen jaren. Maar de iPhone 15 en iPhone 15 Plus maken met het Dynamic Island wel een kleine inhaalslag. Wil je meer weten over de aankomende modellen? Lees dan onze pagina’s en aparte artikelen over de 2023 iPhone line-up:

Bekijk ook

iPhone 2023 line-up: alles over de iPhones van dit jaar

Lees hier alles over de iPhone 2023 line-up. Welke iPhones brengt Apple in 2023 uit en welke modellen blijven in 2023 in het assortiment, volgens de verwachtingen? Check dit overzicht van de iPhones van 2023, zodat je weet of er dit jaar voor jou iets bij zit!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 06 maart: Artikel geactualiseerd met beelden van mogelijke glaspanelen van iPhone 15-serie.
  • 2023 - 23 februari: Artikel bijgewerkt en geactualiseerd met de nieuwste geruchten over formaten en energiezuinigheid.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPhone 15

De iPhone 15 is het aankomende standaardmodel van de iPhones van 2023. De iPhone 15 krijgt vermoedelijk weer een 6,1-inch display, maar deze keer met het Dynamic Island. Ook verwachten we verbeteringen voor de camera, chip en andere extra functies. Je leest hier alles over de nieuwste iPhone 15 geruchten en meer. De nieuwe iPhone 15-modellen worden verwacht in september 2023.

iPhone 15
9 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.