iPhone 15 Ultra concept

iPhone 16 Ultra: dit weten we al over de ultieme iPhone van 2024

De iPhone 16 Ultra lijkt hét topmodel van 2024 te gaan worden. Wat weten we al over deze high-end iPhone die nog geavanceerde wordt dan de Pro Max-modellen? We vertellen je alles wat er al is gezegd over de iPhone 16 Ultra.

iPhone 16 Ultra

De iPhone 16 Ultra is de verwachte opvolger van de iPhone 15 Pro Max. De nieuwe naam maakt meteen duidelijk dat deze high-end iPhone nog een stapje hoger ligt qua specs en mogelijkheden.

iPhone 16 Ultra in het kort

Dit zijn de verwachte eigenschappen van de iPhone 16 Ultra:

 • Meest geavanceerde toestel in de iPhone 16-line-up van 2024
 • Gemaakt van titanium: groot en toch licht
 • Voorzien van usb-c-poort
 • Voorzien van unieke camerafuncties
 • Zo’n 100 tot 200 euro duurder dan het normale topmodel
 • Aankondiging en release in september 2024

Waarom een iPhone 16 Ultra?

Apple maakt sinds 2022 een duidelijker onderscheidt tussen de standaardmodellen en de Pro-modellen. Zo is er bij de Apple Watch nu een scheiding in drie segmenten te zien: de SE als budgetmodel, het normale model voor de doorsnee klant en het Ultra-model voor de veeleisende gebruiker. Bij de iPhone wil Apple het verschil ook groter maken. Naast de standaard iPhones en de Pro-modellen komt er een nóg hoger niveau, de Ultra.

Deze is bedoeld voor de verwende gebruiker die het allerbeste wil. Het is een strategie die bij Apple goed blijkt te werken: terwijl Apple de iPhones steeds duurder maakt, blijken steeds meer mensen ze te kopen. En ze kiezen daarbij steeds vaker voor de duurdere modellen. Er is daarom een markt voor een toestel dat nóg meer high-end is. Bij de iPhone 16 Ultra weet je meteen: dit is de ultieme iPhone, die maar voor een kleine groep mensen is weggelegd.

De iPhone 16 Ultra zou daarbij de iPhone 15 Pro Max kunnen vervangen, maar het is ook goed mogelijk dat dit nieuwe model naast de bestaande modellen verkocht gaat worden.

iPhone 15 Ultra concept

De line-up voor 2024 zou er dan als volgt uit zien:

 • iPhone SE 2024 (verwacht in het voorjaar van 2024)
 • iPhone 16
 • iPhone 16 Plus
 • iPhone 16 Pro
 • iPhone 16 Pro Max
 • iPhone 16 Ultra (deze pagina)

iPhone 16 Ultra releasedatum

Net als voorgaande jaren verwachten we dat de iPhone 16-serie in september verschijnt, zoals gebruikelijk in meerdere varianten. Om extra aandacht aan de introductie van de iPhone 16 Ultra te geven, is het goed mogelijk dat dit model z’n eigen introductiemoment krijgt. Dit gebeurde ook al bij de Apple Watch Ultra, die een week ná van de normale Apple Watch Series 8 op de markt kwam. Daardoor kreeg het horloge tweemaal aandacht.

De aankondiging van alle modellen gebeurt waarschijnlijk wel tegelijk, begin september 2024 tijdens het gebruikelijke iPhone-event.

iPhone 16 Ultra design en scherm

Wat het uiterlijk en het design betreft zouden we bij de iPhone 16 Ultra wel eens iets nieuws kunnen zien. Dat gebeurde ook bij de Apple Watch Ultra en om dit model echt te onderscheiden zou een speciaal design goed passen.

Materiaal van de iPhone 16 Ultra: titanium

Het is vrijwel zeker dat de iPhone 16 Ultra een behuizing krijgt, gemaakt van een titanium-legering. Dit zorgt voor een steviger frame, dat lichter is dan de gebruikelijke stalen rand. Het zal wel betekenen dat het toestel duurder is, maar dat is bij een Ultra-model ook te verwachten.

Scherm van de iPhone 16 Ultra

iPhone 15 Ultra concept

iPhone 16 Ultra camera

Voor Apple is de camera altijd een belangrijk onderdeel van de iPhone en elk jaar wordt er ook wel iets gedaan om de kwaliteit van de foto’s nét iets beter te maken. Het is logisch dat de iPhone 16 Ultra daarbij de beste specs krijgt wat de camera betreft.

Ook zijn er geruchten dat je met een toekomstige iPhone 3D-foto’s kunt maken, net als met de Vision Pro-headset. Daarvoor moeten er meerdere camera’s aan de achterzijde aanwezig zijn, die wat verder uit elkaar zijn geplaatst. Bij de iPhone 16 Ultra zou dit gerealiseerd kunnen worden.

iPhone 16 Ultra chip en overige hardware

We kunnen er vanuit gaan dat de iPhone 16 Ultra als high-end toestel de nieuwste en meest krachtige chip krijgt. Dit zou dan de A18 Bionic moeten worden, terwijl de iPhone 16 voorzien wordt van de al eerder verschenen A17 Bionic-chip. Beide zijn gemaakt met een 3 nanometer productieproces, met betere performance en efficiënter energieverbruik. Een eigen 5G-modem zal er nog niet in zitten, aangezien Apple nog voor langere tijd afhankelijk blijft van Qualcomm. Er zijn geruchten dat de eerste 5G-modems van Apple pas in 2025 in een toestel zitten, waarbij de iPhone SE als eerste aan de beurt is.

Wat opslag betreft zou Apple bij de iPhone 16 Ultra een extra stapje omhoog kunnen doen, te beginnen bij 256GB opslag en oplopend naar 2TB.

Sommige afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig uit deze conceptvideo, die de indruk wil wekken dat het toestel vier lenzen aan de achterkant krijgt:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Afbeeldingen credit: 4RMD op YouTube

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2023
Device
iPhone