iPhone 15 Pro titanium

iPhone 15 Pro met titanium behuizing: dit moet je weten over het nieuwe materiaal

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max hebben een behuizing van Grade 5 Titanium. Wat is dit materiaal en wat zijn de voor- en nadelen?

Sinds jaar en dag gebruikt Apple drie soorten materiaal voor de behuizing van iPhones: aluminium, staal en glas. In 2023 komt daar een vierde materiaal bij: titanium. Het gaat hier niet om zuiver titanium, maar om een legering genaamd Grade 5 Titanium. Dit staat ook wel bekend als Ti-6Al-4V. Zoals de naam al aangeeft bevat het materiaal ook wat aluminium (Al) en vanadium (V). Grade 5 Titanium wordt al gebruikt in de lucht- en ruimtevaart, in raceauto’s en in de medische wereld voor kunstledematen. Het is goed bestand tegen corrosie en het is een licht, sterk en hard materiaal.


Dit merk je meteen aan het gewicht:

Apple maakte al gebruik van titanium voor de Apple Watch Ultra (alleen naturel) en ook bij de eerdere Apple Watch Edition zijn er modellen van titanium geweest (licht en donker).

iPhone 15 Pro line-up met kleuren

Titanium betekent minder glans

Met de komst van titanium is ook het uiterlijk van de iPhone Pro-modellen veranderd. Het is veel matter geworden en de kleuren zijn minder sprekend. Ook is er geen sprake meer van glimmende randen rondom. In plaats daarvan is gekozen voor een geborstelde afwerking, dat minder spiegelt en daardoor ook minder gevoelig is voor vingervlekken en krassen.

Gevoeliger voor deuken en meer grijstinten

Titanium lijkt op het eerste gezicht alleen maar voordelen te hebben. Maar er zijn ook een paar nadelen. Zo is het materiaal gevoeliger voor deuken, vooral als je het toestel op een hoekpunt laat vallen. Daardoor kan een stukje materiaal losraken, waardoor het onderliggende materiaal zichtbaar wordt. Verder is het goed denkbaar dat Apple vanaf nu voor meer grijsachtige tinten gaat kiezen, naast de naturel titaniumkleur die onder bepaalde lichtinval ook wel wat naar goud neigt. De goudkleur is vanaf dit jaar verdwenen uit het assortiment.

Meer over de iPhone 15-modellen lees je hier:

Dit is de huidige iPhone line-up:

Actuele iPhone 15 Pro deals

iPhone 15

De iPhone 15 is het standaardmodel van de iPhones van 2023. De iPhone 15 heeft een 6,1-inch display, maar nu met Dynamic Island. Ook zijn er verbeteringen voor de camera, chip en andere extra functies en is het design vernieuwd met meer afgeronde hoeken en een matglazen achterkant. Bovendien is Lightning vervangen door usb-c. Ontdek de iPhone 15 abonnementen of oriënteer je op de iPhone 15 prijzen voor een los toestel. Lees ook onze review van de iPhone 15.

iPhone 15

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.