iPhone 15 Pro knoppen

‘Dit weten we over de knoppen op de iPhone 15 Pro’

Lange tijd leek het erop dat de iPhone 15 Pro geen normale knoppen zou krijgen, maar zogenaamde solid-state knoppen. Die plannen lijken te zijn geschrapt, maar toch heeft Apple een vernieuwing gepland: een zogenaamde actieknop.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 6 mei 2023: Toeleverancier Cirrus Logic heeft in een brief aan aandeelhouders bevestigd dat de iPhone 15 Pro normale knoppen krijgt en geen solid state-knoppen. Het bedrijf zou de chips voor de haptic engine produceren in opdracht van Apple, maar heeft nu laten weten dat het project niet doorgaat. Eerder waren er ook al geruchten dat Apple terug zou grijpen naar traditionele knoppen in plaats van haptische feedback. Cirrus Logich verwacht nu deze onderdelen volgend jaar pas in smartphones te gaan leveren. Daarbij hinten ze naar de iPhone.


Het bedrijf meldt:

That said, among the HPMS opportunities we have discussed, a new product that we mentioned in previous shareholder letters as being scheduled for introduction this fall is no longer expected to come to market as planned. As we have limited visibility into our customer’s future plans for this product at this time, we are removing the revenue associated with this component from our internal model.

Cirrus is een bestaande iPhone-toeleverancier en meldt expliciet dat er dit najaar een consumentenproduct aan zat te komen, wekt de indruk dat het om Apple gaat.

Wat we waarschijnlijk nog wel krijgen is een actieknop, die programmeerbaar is. Deze vervangt de muteschakelaar aan de zijkant en is voor veel mensen een interessantere ontwikkeling dan het feit of je de knoppen fysiek kunt indrukken.

Bekijk ook

Dit kun je doen met de iPhone 15 Pro actieknop

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max hebben een gloednieuwe actieknop. Wat kun je hiermee en welke acties kun je zoal instellen? We vertellen je alles over het gebruik van de iPhone-actieknop!

Update 14 april 2023: Het lijkt er steeds meer op dat de iPhone 15 Pro toch weer normale knoppen krijgt. Apple zou op het laatste moment hebben besloten om de toestellen geen enkele langgerekte volumeknop te geven, maar twee aparte knoppen. Dit zegt geruchtenlekker Unknownz21. De afgelopen weken gingen geruchten over een dergelijke enkele volumeknop. Wel zou de muteschakelaar nog steeds worden vervangen door een ander type knop.

Update 12 april 2023: Helaas: het lijkt erop dat de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max toch gewoon traditionele indrukbare knoppen krijgt. Het plan voor zogenaamde solid-state knoppen zou zijn geschrapt vanwege technische problemen. Dat zeggen zowel Ming-Chi Kuo als analist Jeff Pu.

Er gingen al maanden geruchten dat Apple de knoppen wilde vervangen door solid-state knoppen. Dat zijn knoppen die niet fysiek in te drukken zijn, maar waarbij het klikgevoel gesimuleerd wordt door een trilmotor. We kennen dit al van de thuisknop sinds de iPhone 7 en ook nog in de huidige iPhone SE. Maar dit plan zou nu dus geschrapt zijn, waardoor de iPhone 15 Pro-modellen weer gewoon traditionele knoppen krijgt.

De voornaamste reden zou technische problemen zijn bij het implementeren van de nieuwe knoppen, die niet op tijd door Apple opgelost zouden kunnen worden. De iPhone 15-serie bevindt zich nog in de zogenaamde EVT-ontwikkelstatus, waardoor er nog gesleuteld kan worden aan het ontwerp. Volgens Ming-Chi Kuo zorgt het gebruik van traditionele knoppen ervoor dat de ontwikkeling een stuk gemakkelijker is en dat dit geen negatieve invloed heeft op de massaproductie en planning.

Het is onduidelijk of Apple toch nog andere wijzigingen gaat doorvoeren aan de knoppen van de iPhone 15-serie, zoals eerder gezegd werd. Zo zou de mute-schakelaar vervangen worden door een knop met meer mogelijkheden en zou de volumeknoppen bestaan uit één langere knop.

Het schrappen van de plannen van solid-state knoppen zou van negatieve invloed zijn op bedrijven als Cirrus Logic en AAC Technologies, omdat zij de onderdelen zouden leveren.

Update 31 maart 2023: De solid-state knoppen van de iPhone 15 Pro-modellen zullen ook met hoesjes en handschoenen te bedienen zijn. Dat zegt een bron die tot nu toe betrouwbare informatie heeft verspreid. Het is dezelfde persoon die eerder meldde dat de iPhone 15 Pro-modellen een actieknop gaan krijgen, die ook te bedienen is als de batterij leeg is. iOS 17 krijgt naar verluidt een nieuwe schakelaar in de instellingen, waarmee je de gevoeligheid van de knoppen kunt aanpassen.

Update 20 maart 2023: Schematische CAD-tekeningen zouden tonen hoe de nieuwe knoppen op de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max eruit gaan zien. Op de tekening zien we namelijk één enkele knop voor zowel volume omhoog als omlaag, evenals een knop in plaats van een schakelaar voor de mute-functie. Er gaan de laatste tijd al vaker geruchten over vernieuwde knoppen op de iPhone 15 Pro-modellen en deze tekening zou het bewijs zijn. Het is onduidelijk wat het voordeel van de nieuwe enkele volumeknop is. Op huidige iPhones kun je op gevoel het volume gemakkelijk harder of zachter zetten, door te voelen welke knop je moet hebben. Met een enkele knop voor zowel harder en zachter gaat dat lastiger.

Bovendien wordt de zijschakelaar op de iPhone 15 Pro-modellen ingeruild voor een knop, zo is te zien op de tekeningen. In plaats van dat je de schakelaar overhaalt om de iPhone op stil te zetten, zou je dus een knop in moeten drukken. Het voordeel van de schakelaar is dat je dankzij het oranje streepje vanaf de buitenkant eenvoudig kan zien in welke stand hij staat. Met een enkele knop gaat dat een stuk lastiger, al heeft Apple hier mogelijk iets op gevonden.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

De knoppen zijn naar verwachting solid state, wat betekent dat je ze niet fysiek in kunt drukken maar dat het klikgevoel gesimuleerd wordt door de trilmotor in de iPhone zelf. Mogelijk kan Apple met verschillende trillingen duidelijk maken wat er precies gebeurt als je de knop indrukt. Op de standaard iPhone 15 en iPhone 15 Plus lijken nog wel de vertrouwde knoppen en schakelaar te zitten.

Update 11 januari 2023: Analist Ming-Chi Kuo herhaalt vandaag nogmaals dat de iPhone 15 Pro-modellen voorzien zullen worden van solid state-knoppen, die niet in te drukken zijn. Later kunnen andere duurdere devices volgen. Kuo geeft in een serie tweets aan dat de iPhone 15 Pro zal worden voorzien van twee extra Taptic Engines die haptische feedback geven als op de knoppen wordt gedrukt. De knoppen bewegen echter niet.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 24 november 2022.

Tegenwoordig heeft de iPhone al minder knoppen dan voorheen, maar de overige knoppen zoals je die nu nog kent gaan bij de iPhone 15 Pro mogelijk veranderen. Eerder beweerde Apple-analist Ming-Chi Kuo al hetzelfde en dat de iPhone 15 Pro de eerste iPhone gaat zijn zonder fysieke knoppen. Nu is er een leverancier van iPhone-onderdelen die daar ook naar hint. Een iPhone zonder fysieke knoppen kan meerdere voordelen hebben, maar het zal vast even wennen zijn.

‘Geen fysieke knoppen op iPhone 15 Pro’

Cirrus Logic is de leverancier van een bepaald type chip in de iPhone. In een brief aan investeerders zegt de leverancier dat ze een nieuw HPMS-onderdeel gaan maken voor smartphones die volgend jaar verschijnen. HPMS is het type chip dat de Taptic Engine in de iPhone aanstuurt. De fysieke knoppen zouden namelijk plaats maken voor versies die vergelijkbaar zijn met die van de thuisknop in bijvoorbeeld de recente iPhone SE-modellen. Het klikgevoel van de knoppen wordt daar gesimuleerd door de trilmotor. Staat de iPhone helemaal uit, dan is de thuisknop namelijk met geen mogelijkheid in te drukken. Het gevoel van een echte knop is er dus wel, maar zonder bewegende onderdelen. Analisten van Barclays denken dat dat het nieuwe onderdeel van Cirrus Logic onderdeel zijn van de extra Taptic Engines die nodig zijn om de het klikgevoel van de knoppen te simuleren.

iPhone 14 Pro kleuren

Eerder was het de betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo die hetzelfde beweerde. Volgens Kuo krijgen twee high-end modellen volgend jaar drie trilmotoren, die Apple de Taptic Engine noemt. Het is daarmee aannemelijk dat het om de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max gaat. Alle huidige iPhones hebben één Taptic Engine. Deze trilmotor kan vrij nauwkeurig trillingen maken die goed worden aangepast aan de situatie. Zo kan toetsenbordfeedback kort en zacht trillen, terwijl je bij een NL-Alert een flinke reactie van deze trilmotor voelt.

De twee nieuwe Taptic Engines zouden linksboven en rechtsboven worden geplaatst, ter hoogte van waar je nu ook de volumeknoppen en de zijknop vindt. Wij verwachten dat dit kleinere motoren zijn dan de Taptic Engine onderin het toestel. Deze neemt relatief veel ruimte in beslag en voor de knoppen aan de zijkant is ook minder trilkracht vereist.

Voordelen van niet bewegende knoppen

Apple heeft al eens eerder een fysieke knop vervangen door een zogeheten solid state button, oftewel een knop die niet beweegt. De iPhone 7 had geen bewegende thuisknop meer. In plaats daarvan voel je een trilling van de Taptic Engine om een drukgevoel na te bootsen. Dit heeft meerdere voordelen, namelijk:

  • Minder bewegende onderdelen betekent dat er minder stuk kan gaan.
  • De sterkte van de trilling kan door de gebruiker zelf worden aangepast (met de functie Kies je klik).
  • Zonder bewegende knop wordt de waterbestendigheid bevorderd.

Apple iPhone SE 2020
De iPhone SE is de enige iPhone die nog een gesimuleerde drukknop gebruikt.

Het zou kunnen dat Apple de knoppen meer functies geeft dan wat je nu gewend bent. De sensoren gaan voelen dat je er een vinger op legt, dus ze hebben waarschijnlijk ook de mogelijkheid om veegbewegingen te detecteren. Wij denken dan aan vegen om je volume omhoog of omlaag te zetten, maar met een andere beweging kun je misschien zelfs je muziek bedienen.

Voordat we definitief weten of dit gerucht klopt, moeten we nog wel even wachten. De iPhone 15 en iPhone 15 Pro worden zeer waarschijnlijk pas in september 2023 aangekondigd. Genoeg tijd om alvast te wennen aan het idee dus. Bekijk ook ons artikel met Apple producten in 2023 (verwachtingen).

Bekijk ook

Apple-producten in 2023: dit heeft Apple allemaal uitgebracht

Welke producten heeft Apple in 2023 allemaal uitgebracht? In dit overzicht lees je precies wat er van Apple allemaal verschenen is dit jaar, lees je de belangrijkste details en welke producten doorgeschoven zijn naar volgend jaar.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 06 mei: Gerucht van Cirrus Logic toegevoegd.
  • 2023 - 14 april: Nieuw gerucht: toch een enkele volumeknop, we hebben het artikel hierop aangepast.
  • 2023 - 12 april: Artikel bijgewerkt met nieuwe info dat de iPhone 15 Pro toch traditionele knoppen krijgt.
  • 2023 - 31 maart: Artikel bijgewerkt met informatie over handschoenen en hoesjes.
  • 2023 - 20 maart: Artikel bijgewerkt met nieuwe afbeelding van mogelijke nieuwe knoppen.

Actuele iPhone 15 Pro deals

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.